![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Kaliteli Mimarlık Zengin İşi mi?
Bugün mimarlık dünyasında yapılan kaliteli projelerin daha çok Amerika, Japonya, İsviçre, Almanya ve Hollanda gibi ekonomik gücü çok iyi ya da yerinde ülkelerde kendilerine yer bulduğunu görüyoruz. Bu noktada onun için merak ederim, mimarlık ancak iyi ekonomilerde mi iyi bir şekilde yapılabiliyor?
Kaliteli mimarlıkla kastım sorgulanabilir. Mimarlıkta kaliteyi daha çok proje aşamasındaki düşünce yogunluğu ve zenginliği ile ilişkilendiriyorum. Sonuçlandığında fonksiyon ve estetik anlamlarında kullanıcı çoğunluğu tatmin etmesini aklıma getiriyorum. Kaliteli mimarlık pahalı mıdır? Ülkemizi de içine yerleştirebileceğimiz, kaliteli mimarlık ürünlerinin azca üretildiği ülkelerde belli bir mimarlık - ekonomi ilişkisi mevcut mudur? Ünlü mimarlar, acaba ülkelerinde bulduğu maddi desteğin yardımıyla mı bulundukları konuma kavuşmuşlardır? Sözgelimi bu mimarlar, ofislerini ilk fakir bir afrika ülkesinde açmış olsalar, şu anki başarılarını yakalayabilirler miydi? Konunun pek çok etken üzerinde temellendiğini tahmin ediyorum. Sizlerin de yorumlarını merak ediyorum. Kaliteli Mimarlık, kaliteli mimar ve ülke ekonomileri arasındaki ilişki üzerine düşünelim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Daha mimarlık 2. sınıfa geçtim ama şunu söyleyebilirimki bizim mesleğimizde birşeyin net doğrusu yada yanlışı yok yani bir şey ne kesin kötüdür ne de kesin iyidir denilemez ...
Bu doğrultuda da kaliteli mimarlık ben ce hem para hem teknoloji hemde ki en önemli olanı tasarımın, tasarımcının ve tasarım sürecinin işi olabilir bu zincir bir bütün ve birlikte çalışır ama şunu diyebilirim ki bu zincirin en zayıf halkası para yani kaliteli bir ürün çıkarmak kesinlikle para işi değildir . Sonuçta bizim dünyamız tasarım dünyası ve kaliteli iş yapmak bizim işimizve bunu çok daha farklı yolllarla da ortaya koyabiliriz. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
kaliteli mimarlık zengin işi?
kaliteli mimarlık nedir?neye dayanır?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Kaliteli mimarlık, kaliteli işverenle oluşmaya başlar. Bir de "şu fırsat bana verilse" dediniz mi hiç?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
![]() |
'kalite' den kasıt malzemenin kalitesi midir yoksa ortaya çıkan ürünün mü?fikirsiz bir tasarımda en kaliteli malzemeleri kullanmak dahi ortaya çıkan ürünü kurtaramayacaktır.ortaya çıkan ürünün kalitesi ise
-iyi düşünülmüş bir tasarıma, -işveren çalışan (mimar) arasındaki iletişime, -malzemenin kalitesine, -ustanın hünerine bağlıdır diye düşünüyorum. bu halkalardan birinin kopması ürünün kalitesini düşürecektir şüphesiz. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
[quote=alew]'kalite' den kasıt malzemenin kalitesi midir yoksa ortaya çıkan ürünün mü?fikirsiz bir tasarımda en kaliteli malzemeleri kullanmak dahi ortaya çıkan ürünü kurtaramayacaktır.ortaya çıkan ürünün kalitesi ise
aynı şekilde kaliteli bir tasarımda da kötü ve ucuz bir malzeme kullanırsanız bu da sizin kaliteli tasarımınızın yok olmasına neden olmayacak mıdır? -iyi düşünülmüş bir tasarıma, -işveren çalışan (mimar) arasındaki iletişime, -malzemenin kalitesine, -ustanın hünerine bütün bu verilerin gerçekde sağlandığını varsayarsak,yani iyi bir tasarım,kaliteli malzeme ve süper bir usta,ve olduya işverende tasarımınızı beğendi bayıldı...sıra maliyet hesabına geldi, ne olur sizce... ben birkaç şık yazayım... 1- işveren sorar; yahu bu tasarımın aynısını başka malzemeden yapamazmıyız. 2-tasarım çok güzel amacına da çok uygun ama ben bu maliyeti kaldıramam daha basit bi tasarıma mı yönelsek... 3-ewet idealist kendinden tazviz vermeyen bir mimarsa derki bu tasarım bu malzemeyle güzel farklı bir malzemeyle aynı etkiyi ve kullanımı vermez...hemen işverenin cevabını veriyorum,peki ben başka bir arkadaşa da tasarım yaptırmıştım bi onunlada görüşeyim... peki şimdi parayı en zayıf halka olarak gören benim ülkemin idealist mimarları ekonomik gücü olan bir ülkede yaşıyor olsaydınız daha kaliteli ürünler çıkarma ve bunları duyurma imkanınız ne olurdu...
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
malzemenin kötü olması,tasarımın yeterince düşünülmemiş olması,ustanın yeteneğini sergileyememesi... v.s. gibi tüm nedenler elbetteki kaliteyi düşürür.bunda sorulacak bir şey yok sanırım.
-iyi düşünülmüş bir tasarıma, =-işveren çalışan (mimar) arasındaki iletişime,= -malzemenin kalitesine, -ustanın hünerine bu verilerden her hangi birinin olmaması da kaliteyi düşürür.yani bu sölediğim şartlarda olasılık olarak işverenin maliyeti yüksek bulup da daha ucuz bir malzemeye yönelmek istemesi de söz konusudur.ama bir tasarımda hiç bir şey olmazsa olmaz değilidir.her şeyin her durumun bir alternatifi mutlaka vardır.a firmasının ürünü çok fahişse bana aynı şartları (en azından benim için önemli olanlar) sağlayacak bir b firması mutlaka vardır.ama zaten biz elimizdeki bütçeye göre yapabileceğimizin en iyisini yapmaz mıyız?tasarımımızda öne çıkan belli şeyler vardır.eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa parayı nereye harcayacağınızı bilmek ve müşteriyi bu şekilde yönlendirmek de bizim görevimiz diye düşünüyorum.çok saygı duyduğum çok değerli bir hocam bir sohbet sırasında bana 'eğer müşterin yanlış şey üzerinde diretiyorsa ona doğrusunu anlatmak ve ikna edebilmek de senin görevindir.' demişti. saygılar alew |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Tartışmanın Aslı
Biraz geç bir yanıt olacak ama...
Bu tartışma konusunu ortaya attığımda, aklımda olan mimarlık sektörünün gelişmiş olduğu ülkelerde ekonominin de iyi bir hale sahip olduğuydu. Mimarlık sektörü ve ülke ekonomisi arasındaki ilişkiydi sorguladığım. Kaliteli mimarlıkla kastım, düşünülüp, çizilmiş, arkasında belirli bir fikir zenginliği ve detaylı araştırma bulunan, 'derin' bir mimarlık anlayışıydı. Örneğini verdiğim, İsviçre, Almanya, Hollanda, Amerika ve Japonya gibi ülkelerde, neredeyse her ay mimarlık platformlarına nitelikli projeleri haber olmakta. Bu ülkelerin ortak özelliği olan iyi bir ekonomi acaba bu mimari aktivitenin güçlü bir destekçisi midir? Kendi ülkemizi düşündüğümüzde, fazla sayıda yukarıda açıkladığım kaliteli mimarlık eserlerinin yapılmamasının ardında yeterince güçlü olmayan ekonomimizin bir etkisi yok mudur? İyi ekonominin yanına iyi bir toplum bilinci de eklenebilir belki. Şöyle ki, Rusya ve Çin de güçlü bir ekonomiye sahip olmalarına karşın İsviçre,.....,Japonya gibi fazla sayıda kaliteli ürün üretmemektedir. İstisnalar olabilir, ama sanki bir ekonomi - mimarlık ilişkisi var gibi... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
ekonomi-mimarlık ilişkisi var elbette ama tek başına yeterli değil.bu sadece zincirin halkalarından biri..
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
alakası yok
Benim büroda çalıştığım sürec içerisinde müşteri ve tasarım yönünden konuyu düşündüğümde. İyi bir mimari tasarım için müşterinin parasından önce kültürü ve eğitimi ön planda diye düşünüyorum.
Bir insanın ne kadar parası olursa olsun , eğer kişiliği ve kültürü yeterince gelişmiş değilse, tasarımı sulandırmak için elinden geleni yapıyorsa işin sonunda kaliteli mimarlıktan söz etmek biraz zor olur. Fakat profesyonelliği bilen , hem de zengin bir müşteriniz varsa, karşısında da ne yaptığını bilen ve kendi çizgisi üzerinde ilerleyen yetkin bir mimar varsa işin sonucunda kaliteli mimari bir tasarım çıkacaktır. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
![]() |
kaliteli mimarlık sadece zengin işi değil elbet. dünyanın her yerinde farklı ekonomik koşullarla inşa edilmiş mimari özelliği olan yapılar var.
fakat, zenginliğin mimarlığı etkilediği de bir gerçek. hatta mimari görüşleri etkilediği de bir gerçek. savaş sonrası ekonomi ile 2000'lerin ekonomik durumu arasındaki fark mimari görüşlere de yansımıştır. bu konuyla ilgili haziran arredamento'da uğur tanyeli'nin güzel bir yazısı var... tavsiye ederim... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
![]() |
sağol çağlar
evet çağlara katılıyorum.ben kaliteli ürünün halkalarını sayarken bunu nasıl atlamışım,utandım..
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
türkiyede projelerdeki kötü sonuçlar işverenin bilgisizliğinden ve mimarında bunu kullanma isteğinden kaynaklanıyor büyük ölçüde.
işveren ucuza ve çabuk iş halletmek için bu işi en ucuza ve hızlı yapan bi adamın yanına gider. adam mimar olsun olmasın farketmez. o da karşısına gelen insanı resmen kandırarak hiç emek harcamadan işini yapar. alan memnun satan memnun. iyi işler yapmak istiyen yok ki. bazen işveren güzel bir bina olsun der mimara. iyi birşeyler yapmak amacındadır. saf bir niyeti vardır. ama mimar (bu herkes için geçerli değil. bu işi böyle yapanlar bellidir zaten.) müşterinin yeterince bilgisinin olmadığından faydalanarak yine kötü işler yapmaya devam eder. bunun için bursada gerçekleştirilen bir restorasyon işini örnek vermek isterim.işin özeti şöyle. var olan bir tarihi duvar var(tophane bölgesindeki giriş kapısı). tarihi dokuyu ön plana çıkarmak isteyen bursa belediyesi bu duvarı yeniden yapılandırmak ister. ve sonuçta ortaya çıkan tablo: tarihi duvarın üstü yeni taşlarla sarılır. ve duvar bir yerden yeni duvarın arasında tost olmuş vaziyette ağlarcasına halka bakar. üstüne yeni örülen duvarda çekiç darbeleriyle eskitilmeye çalışılır. bu işe iyi niyetle başlayan bir belediyenin yanlış yönlendirme ile ortaya çıkardığı kötü bir örnekdir. bu işleri yapan mimarlar büyük tasarım gücüne sahip olduğunu düşündüğüm biz öğrencileri de tekniker olarak kullanır. üstüne para dahi vermemeye çalışır. türkiyede bence sorun paradan çok bilinç. sonuçta bursa belediyesi o duvarı çok daha az para harcayarak çok daha kaliteli bir iş yaptırabilirdi.
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
paranın gücünü kim inkar edebilir ki?
parasız mimarlığın olmayacağını da.. ama mimarinin özü paradan çok tasarımdır,tabi ki para desteğiyle beraber.. para olmadan mimarlık sadece kağıt da kalır..tabi bu kaliteli mimarlık zengin işi kavramını doğrulamaz bence ortak bi noktada uzlaştırmamaız lazım mimarlıkla parayı ![]()
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|