![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Massathon ve Almondhill ne demek?
Merhaba arkadaşlar,
Ben ağ eline yeni üye oldum. İnşaat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Son günlerde reklamlarda sıkça gördüğünüz İstanbul acıbadem ve maslakta yapılan konut projeleri massathon ve almondhill i bilmeyeniniz yoktur. Bu projelere neden yabancı bir isim veriliyor anlamadığım nokta burası! Burası Türkiye değil mi? Türkiye'de İMO nun da içinde bulunduğu pek çok topluluk bu konuya tepki gösteriyor. Taşyapı A.Ş. yi belgegeçer(faks) , telefon ve ileti yağmuruna tutuyor. İşte konuyla ilgili Taşyap A.Ş. ye gönderilen ileti aşağıdadır. Sevgilerimle. Engin TAŞKIN - ESOGÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ------------------------------- Sayın İlgili, Türkiye’nin önde gelen yapı firmaları arasında yer alan Taş Yapı A.Ş. yaptığı birbirinden harika yapılarıyla kuşkusuz her Türk vatandaşının olduğu gibi bizimde göğsümüzü kabartmaktadır. Ülkemizde firmanızın gerçekleştirdiği projeler pek çok kişiye iş ve barınma olanağı sağlamaktadır. Ancak ismi Türk olan ve de Türkiye’nin menfaatleri için çalışan bir kuruluşun, uluslararası yapılar ile yarışabilecek ölçekte gerçekleştirdiği projelere yabancı isim vermesi bizleri fazlasıyla üzmektedir. İstanbul Maslak’ta gerçekleştirdiğiniz “Mashatton” ve İstanbul Acıbadem’de gerçekleştirdiğiniz “Almondhill” adlı konut projeleriniz hepimize gurur kaynağı olmuştur. Ancak bu konut projelerine Türkiye’nin menfaatleri için çalışan bir yapı firması olarak, dünyanın en zengin dili olarak kabul edilen Türkçe bir ad vermeyişiniz bizleri şaşırtmakla beraber üzmüştür. Bir ülke diliyle yaşar, diliyle var olur. Dil bir ülkenin kimliğidir, geleceğidir, haysiyetidir. Bizim dilimiz ise Türkçe’dir. Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi Türkçe’yi yüceltmek her Türk’ün başlıca görevidir. Unutmayalım ki, konut isimleri yıllarca kullanılacak yerleşik isimlerdir. Yabancı isimli bir yer adının milli kültürümüzün temeli olan Türkçemize vereceği zararlar göz önünde bulundurulmalıdır. Türkçe’ye verilen zarar geleceğimize vurulan bir tekmedir. Unutmayınız ki sizler müşterilerinizin isteklerini karşılamak için varsınız. Bizler sizlerin müşterileriniz olarak İstanbul’da bulunan konutlarınıza verdiğiniz “Mashatton” ve “Almondhill” gibi yabancı isimleri değiştirerek Türkçe bir ad vermenizi sizlerden rica ediyor ve Türkçemize sürülmek üzere olan bu kara lekeyi temizlemenizi bekliyoruz. Saygılarımızla. İşte son durum... 1) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Dil ve Tarih Topluluğu, 2) Anadolu Üniversitesi Türkçe Topluluğu, 3) Eskişehir Türk Dili ve Tarihi Gönüllüleri Topluluğu ( www.diltarih.org ) , 4) Büyük Uyanış ( www.sinanoglu.net ) 5) Türk Dil, Tarih, Kültür Birliği ( www.tdtkb.org ) , 6) İstanbul Teknik Üniversitesi Dil ve Tarih Kulübü ( www.dtk.itu.edu.tr ) , 7) Türkistan İletişim Merkezi ( www.gaspirali.net ) 8) Sakarya Üniversitesi Öğrencileri 9) Gaziantep Üniversitesi Öğrencileri 10) Selçuk Üniversitesi Karamanoğlu Mehmet Bey Dil ve Tarih Topluluğu ( www.diltarih.toplulugu.com ) 11) www.evedonus.com Topluluğu 12) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencileri ( www.oguforumu.com ) 13) www.fantr.com 14) İnönü Üniversitesi Türkçe Topluluğu 15) Bilkent Üniversitesi Türkçe Topluluğu 16) Celal Bayar Üniversitesi Tarih Kulübü 17) Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Türkçe Topluluğu 18) Dokuz Eylül Üniversitesi Dil ve Kültür Topluluğu 19) Türkçemizi Canlandırma Derneği ( www.turkcan.org ) 20) Süleyman Demirel Üniversitesi Türkçe Topluluğu ( www.turkcetoplulugu.sdu.edu.tr ) 21) Gazi Üniversitesi Türk Dil, Tarih ve Kültür Topluluğu 22) Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu 23) Bursalı Vatanseverler ( www.bursalivatanseverler.org ) 24) Mersin Sivil Toplum Birliği 25) Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları derneği ( www.turkdunyasihaklari.org.tr ) 26) Orkun Dergisi izmir Temsilciliği 27) Atılım Üniversitesi Türkçe Topluluğu 28) Yeniden Vatan ve Hürriyet Topluluğu 29) Tekirdağ Dil ve Tarih Topluluğu 30) Kortan Görsel Sanatlar ( www.kortan.com.tr ) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ziyaretçi
|
belgegeçer mi?!
off, bu iş uzar... |
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Sevgili kurmay,
Ben olsaydım dilbilgisi ile ilgili bir konuda başkalarına eleştiride bulunurken kendi yazdıklarımı biraz daha dikkatli bir şekilde gönderirdim foruma.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Faks= belgegeçer ise
Telefon neden telefon. Onun da sesgeçer??? olması gerekmez mi ?
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
şu zamanda bence böle konuşlmaları yapmak afedersiniz ama gereksiz bir konu ..hele mimari dilde binlerce yabancı sözcük türkçe (!) cümlelerimizn içine girmişken tartışabilceğimiz bir konu olarak görmiyorum.
Bu site ,binaların adına kadar düzeltilmesi gereken bir çok yer var ....En baba edebiyat kitaplerını satan dükkanların adları ....bookstore diye geçiyor. bir çok yer ....shop adı altında ürünlerini pazarlarken bırakında bizde kendimizi bir parça avrupai göstermek için STAR mimarlık yada mimarlık ofisliği yapmak için bu isimleri kullanalım ..... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
dilimizde pek çok sorun yaşıyoruz diye Taşyapı'yı neden eleştirmiyoruz anlamadım? yaptıkları gerçekten yüz kızartıcı, hatta karartıcı, acıbademe almond demek, maslak'ı mashatton yapmak...
Belgegeçer ise orijinal bi öneri vesselam, tutar mı bilmem ama tabi arkadaşın dediği gibi telefon vs sorun oluşturuyor . |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Doğru bir Türkçe ile Taşyapı'ya yapılan eleştiri daha bir yerine oturacaktır. Yoksa eleştiriyi engellemek ya da başka bir niyetim yoktu bu hatırlatmayı yaparken. Konu dışı kalarak "belgegeçer" in çok başarısız bir önerme olduğunu düşündüğümü de belirtmek isterim. Fax Türkçe'de faks olarak oturdu artık.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
eğri olan benim Türkçem mi?
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Yönetici
|
Önce düzgün kelimeler ile yazalım sonra İngilizce adlarla uğraşırız.
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Sanırım haklısınız, bu tip yanlışlar biraz da hızlı yazmaktan oluyor.
İğneyi başkasına çuvaldızı kendimize... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Arkadaşlar, dil bir ulusun kimliğidir. Bir ulus diliyle vardır. Burada bir isim değil mevzu. Türkçe'de ki yozlaşmadır esas olan. Türkçe'nin yozlaşması, kültürün yozlaşmasıdır. Türk'ü Türk yapanda kültürüdür. Eğer birisi bookstore diye koyuyorsa işyerinin ismini bu bence aşağlık duygusudur. Uluönder Atatürk dememişmidir ; "Türk herşeyden önce mutlaka Türkçe konuşmalıdır." diye...
Burası Türkiye arkadaşlar! Hiç mi rahatsız olmuyorsunuz bu isimlerden? Lütfen! Bir millet herşeyini kaybedebilir. Ama o millet dilini sakladıkça yaşıyor demektir. Dil hem kültürel boyut olarak hemde düşünsel boyut olarak bizi sarmalamaktadır. Ulusal bilinç dil ve tarih ile ayakta kalabilir. Kültürümüzdeki yozlaşmadan hiç mi rahatsız olmuyorsunuz? Ahlaki yozlaşmadan hiç mi rahatsız olmuyorsunuz? Bir arkadaşım demişki kendimizi avrupai göstermek için bırakın bu isimleri kullanalım. Neden biz hep başka kültürlere özenir dururuz? Neden benliğimize sahip çıkmayız. Dünya'da hangi millet başka bir milleti taklid ederek iyi biryerlere gelmiştir? Yapmayın bizim atalarımız dünyaya insanlığı öğretmiş, bilimi öğretmiştir. Batı bilimi 500 sene önce bizden öğrenmiştir. Tamam tüm gelişmeleri,bilimsel buluşları alalım ama kendi benliğimizden kopmayarak. Bakın japonya bugünlere nasıl gelmiştir? Batı tekniği, japon ruhu felsefesiyle gelmiştir. Biz tepkimizi koyuyoruz. Daha önce Speedpark'ı İstanbul park yaptırdık. Mall of İstanbul'u cevahir istanbul yaptırdık. Kulecity'i kulesite yaptırdık.Massathon ve Almondhill ne demek yahu? Birde broadway diye daire çeşitleri varmış. Broadway'de oturacakmışız. Yapmayın etmeyin. Burası Türkiye!!! Amerika değil! Aşağıya Atatürk'ün bir kaç sözünü yazıyorum! “Türk Dili varsıl, geniş bir dildir. Bütün kavramları anlatma yeteneği vardır. Yalnız, onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde işlemek gereklidir. Türk ulusu ile Türk dilini uygarlık tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz.” “Türk demek, Türkçe demektir. Ne Mutlu Türk’üm diyene!” "Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi için dil ve tarih uğrunda çalışmak zorundayız." “Ülkesinin yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” Lütfen tepkinizi belirtin! Avrupalı olacağız ayaklarına yatmayalım. Bu bir özentidir. Kendimiz gibi olmalıyız. Kendi benliğimizden güç alıp, muassır medeniyetler seviyesine değil, muassır medeniyetler seviyesininde üzerine çıkmalıyız. Zira Atatürk'te böyle demiştir. Taşyapı A.Ş. yi tepki yağmuruna tutalım! Bu yanlıştan dönmelerini sağlayalım! Sevgilerimle... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
kurmaya böyle bir başlık açtığı için çok teşekkür ederim...Arkadaşlar size bir soru soracağım burada kim hayatta şerefinden daha önemli bir şey olduğunu söyleyebilir? olay sadece ingilizce kelimeler kullanmakla bitmiyor olay bu kadar basit değil arkadaşlar bu gün "bye" diyoruz, işyerlerimiz yabancı isimler oluyor okullarımız da yabancı dil almış başını gidiyor yaşam tarzımız da özentilik başladı bu öyle hale geliyor ki arkadaşımın dediği gibi artık dilimiz sadece Türkçe onu da İngilizce yapalım da kurtulalım ve böyle giderse gerçekten dilimiz ne tam Türkçe ne tam İngilizce olacak ortaya komedi kendini bilmez bir dil çıkacak...dil aynı zamanda kültür ve kültür de yaşamdır ... yaşamımızın değişmesiyle kendisine saygısı olmayan bir ülke haline geliyoruz... kim saygı duyar kendisine güvenmeyen bir topluma? neden benim başbakanım başını eğsin dışarıda? benim başbakanım beni temsil ediyorsa benim başım niye eğilsin benim şerefim nerede? bu vatanın dilini koparırlar ekonomisi batar ve bize saygı duyacak bir toplum bulamaz hale geliriz...burada oynanan olay sadece dil değildir
ayrıca benim atam 16 yaşında bu toprak için kan dökmüş sevdiğini gençliğini düşünmeden vermiş biz dilimize sahip çıkamayacak kadar aciz miyiz? bu vatan ne sadece kurmayın ne de benim vatan hepimizin saygılarımla |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
Sevgili Kurmay,
Ne olurdu bu defa yazarken biraz daha özenli yazsaydınız da hatasız bir eleştiri olsaydı... Neden Taşyapı'yı tepki yağmuruna tutmamız gerektiğini de ayrıca anlayamıyorum! Sadece Taşyapı mıdır ki bu tip isim veren projelerine? Uphill Court, Narcity, Incity, Flora Residence, Greenium Evleri, Terrace Fulya, Neopark, Stargate Konutları, Yeshill Göktürk, vb... ?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Ömer bey,
Genel olarak haklısınız. Ama tartışma alanı ortamında hızlı yazdığımız için bu şekilde yazım yanlışlıkları çıkıyor. Tabi ki bu bahane değil.! Daha dikkatli olacağım. Demişsiniz ki ; "Neden sadece Taş Yapı A.Ş.'ye tepki gösteriyoruz?" Sadece Taşyapı A.Ş. 'ye tepki göstermiyoruz. Daha önce pek çok kuruluşa, firmaya benzeri tepkiler iletildi. Değiştirenler oldu, değiştirmeyenler oldu. Türkiye'nin en büyük yapı projesi olan F1 Yarış pistine de tepki gösterdik. Ve sonuçta değişti. Sırasıyla bütün firmalara tepki gösterelim. Uphill Court ismi yüzünden TOKİ'ye de tepki metinlerimiz gidiyor. Burada özellikle Taş yapı A.Ş. nin seçilmesinin sebebi, yaptığı projelerin halen inşaat halinde olmasıdır. Aynı şekilde "Mall of İstanbul" inşaat halindeyken tepki gösterildi ve değiştirildi. Bu şekilde yapı daha halka açılmadan tepki gösterildiği için değiştirilme olasılığı yüksek oluyor. Ufakta olsa adımlar atmalıyız. Unutmayalım, büyük çözümler, küçük adımlar ile başlar. Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|