![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Türkiye'deki yapılarda yangına karşı yeterince önlem bulunuyor mu?
İnsanlarımızın bu konuda oldukça bilinçsiz olduğunu düşünüyorum. Deprem gibi bir afete karşı önlemler 17 Ağustos depreminden sonra yeterince alınmaya başlandı. Ancak yangın konusunda çok fazla önlem alınmıyor. Yangın merdivenleri bile gereksiz görülüyor çoğu zaman. Bunun farkına varmak için başımızdan büyük bir felaket mi geçmesi gerekli?
En son lumina tarafından düzenlendi : 16-04-2008 00:12. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aslında bahsettiğiniz sorun yapılı çevrenin bir sorunu, yeni inşa edilen yapılarda yangın önlemleri yeterince alınmadığında projeye onay verilmiyor. Mesela yönetmelikte artık yangın merdivenleri dönen merdiven olarak yapılamıyor, kutu tipi olması zorunlu. Zaten büyük projeler için itfaiye onayı da alınmak zorunluluğu var.
Yani sorun yapılı çevre için geçerli ve de zaten İstanbul yapılı, yıllanmış binalarla dolu olduğundan bu binaların yangın korunumlarıyla ilgili kontroller gerekli. Mesela deprem için yapılan seferberlik sonucu yapılı çevrede statik desteklemeler uygulanmaya başlandı, bunun kendi başlı başına bir sektör oluşturdu. Tabi bu sektörün art niyetlerle kullanılması gibi örnekleri bir kenara bırakırsak zaten oluşması gereken bir sektördü bu. Aynı mantıkla binaların yangın korununmlarının yeterliliği için bir kontrol mekanizması kurulup bu yönde de çalışmalar yapılabilir. Ancak bunun için o eski büyük istanbul yangınlarından biri mi olması gereklidir sanırım? Toplumumuzun tetiklenmesi maalesef bir felakette kaybedilecek hayatların binlerle ifade edilmesine bağlı!
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
İtfaiye ilk kurulduğunda bünyesinde "itfaiye polisi" adında bir kurum mevcutmuş, sonrasında nasıl kaybolduğunu bilmediğim bu kurumun görevi sürekli olarak çevre esnafı ve binaları kontrol etmek ve yangın çıkmasını önlemekmiş.
Osmanlı'da bir dönem çok meşhur olan Tulumbacıları düşününce günümüz itfaiyecilerinin nasıl olup da böyle ilgisizlikten zayıf düştüğünü düşünür oldum. Haklısınız, yangın ülkemizde önem verilmeyen bir konu, kendi haline terk edilmiş itfaiye teşkilatının yetersizlikleri, yönetmeliklerin uygulanmaması gibi kötü yanlarımız var. Biz kendi üzerimize düşeni yapıp tasarımlarımızda yangını göz önünde bulundurmalıyız ama bunun da ötesinde ahşap binalarla ve dar sokaklarla dolu İstanbul'da ne yapıp edip birilerinin itfaiyeye Osmanlı dönemindeki o heyecanı ve talebi kazandırması gerek En son lumina tarafından düzenlendi : 16-04-2008 00:13. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Binaların yangından korunumu hakkında bu yıl oldukça araştırma yaptım. Gerek yönetmelikler gerekse dünyadan örnekler araştırdım. İstanbul'da da oldukça dolaştım ve özellikle konutların yangın merdiveni açısından yetersiz olduğu kanısındayım. Yangın merdivenı hep gereksiz olarak görülmüş ya da yönetmeliğe uygun olsun diye yapıya sonradan eklenen bir merdiven olarak düşünülmüş. Cephede estetiğe hiç dikkat edilmemiş olduğunu düşünüyorum. Özellıkle dünyaki örneklere baktığımda ülkemizdekine nazaran oldukça farklı örnekler araştırdım. Aramızda aşılması çok zor olan farklar olduğunu düşünüyorum bu konuda. Yangından korunum için binaların yönetmeliklere uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekli. Büyük projelerde bunlara çok dikkat edilmiş ancak konutlarda çoğu zaman gözardı edilmiş. Bunların bir an önce denetlenmesi için birim oluşturulmalı. Ama ne yazık ki ülkemizde büyük bir felaket olmadan önlem alınmıyor.
En son lumina tarafından düzenlendi : 16-04-2008 00:18. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| itfaiye, yangın |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|