![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Dünya çapında Türk eserlerimiz ...
Bugün Türk mimarlarımız dünya çapında ne tür eserler yapıyorlar ve yerimiz ne?...
XXI'ci asırda Türk Mimâri kimiliği tanıtımı nasıl yapılıyor, ne tür eserler ile "işte bu türk mimarın özellikleri diğebiliriz" "modern yapıda nasıl kendi özelliğimizi tanıtıyoruz veya tanıtabiliriz" 099mikail ![]() En son lumina tarafından düzenlendi : 12-09-2007 14:09. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
şu anda hangi millete has bir mimarlıktan söz edilebilrdi ki?
önceki yüzyıllarda bundan söz edilebilirdi, yani türk mimarisi diyebilirdik. bunun sebebi aynı devirlerde yaşıyan insanların (mimarların) birbirlerinden etkilenmesi idi. şimdi ise dünyadaki herhangi bir mimardan etkilenebilip onun gibi yapılar ortaya konabiliyor. o zamanda bir millete has bir mimariden söz edilemez gibi geliyor bana. ha avrupa'da mimarlık daha gözde bir meslek olduğu için çok daha fazla iyi eserler ortaya konabilir. ama globalleşen dediğimiz dünyada artık belli bir millete has bir mimarlıktan söz edilemez diye düşünüyorum. birbirine çok benzer binalar çin'de de türkiye'de de dubai'de de yapılabilir. yapılması gereken daha bilinçlenip halkı da bilinçlendirip türkiye'de daha fazla sanatsal değeri yüksek binalar inşaa etmektir.
"ölmek için mi yaşamak? yaşamak için mi ölmek?" Faruk Özgökçe En son lumina tarafından düzenlendi : 12-09-2007 14:10. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
bence var mesela
japon yapımlar hep minimalist olarak tanıtılıyor, ve bugün araştırmalarda deniyor ki türk evlerinin içi boş kalması doğudan gelen bir "eser'mi diyelim" Le Corbusier doktrini Türk mimari'sinden alma'dır diyor ki "güzel görüntüler sade 'form' (türkce ne olduğunu bilmiyorum) yani sade yapı mı denebilir, bir küb, silindir, 'balon formu', vs. bunlar güzel formlar diyor ve bu formlar milletin anlayış tarzları... bow-windows evet avrupa'da 1890-1900 yıllarında geldi ve bu tarz Türkiye'de var idi "17. yüzyıldan bugüne kadar daha var ama türk eseri olarak anılmıyor o başka bence yüksek binalar inşaa etmenin bir iyi yönü var ve kötü yönü var iyisi millete sığacak bir yer yapmak ve kötüsü kimlik kaybı var "tartışılacak bir konu olabilir" ve avrupa'ya gelince dediğin gibi modern bir tarza girdiğimiz vakit her devlete uyabilir ama biz gelecek veya olmuş mimarlar bu tür yönteme girmeyip ve kimliği taşıyan "modern tarz ile" kendimizi ifade etmeliyiz, cünkü Türk Mimarisine baktığımızda bugün yeni "modern dediğimiz eserlerde bulunmakta" kusura bakmayın türkçem biraz zayıf yanlışlık oldu ise özür. 099mikail ![]() En son lumina tarafından düzenlendi : 12-09-2007 14:16. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
kimliğimizi taşıyan modern tarz nasıl birşey? Böyle bir tarz mı oluşturalım, yoksa böyle bir tarz mevcut mu sence?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
yine Le Corbusier'ye geleceğim isviçre'de bir Türk evi yaptı ve adına da "la villa turquie", diger adı "Villa Schwob" yani "Türk villası" ve bu projeyi gördüğümuzde şahane bir görüntüsü yok ama bizim kimliği taşıyan ve türk mimarisinin doktrini özelliklerini sahiplendi, neden biz genç veya tecrübeli mimar olarak onun gibi türk mimari doktrinin üzerine yönelmiyoruz,
http://www.ebel.com/site/default.html daha sonra ben şuna inaniyorum ki "Türk doktrinin üzerinde çalışma" yapsak ve yeni bir tarz ile birleştirip (mazemeler ile), inanıyorum ki daha evvel olduğu gibi yeni bir MİMAR SİNAN gelecek. 099mikail ![]() En son lumina tarafından düzenlendi : 12-09-2007 14:19. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Üye
|
Türkçe'yi katlederek Türk mimarlık doktrininden bahsetmek ne güzel..
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
I. ve II. Cumhuriyet Dönemi Mimarileri gibi veya Sedat Hakkı Eldem ve Turgut Cansever gibi...mimarların kişisel görüşleri doğrultusunda geliştirdikleri mimari anlayışlar oldu ülkemizde, Türk mimarisi geliştirmek doğrultusunda.
Kanımca Sedat Hakkı baya da etkili oldu ama onun çizgisinden gidenler de zamanla yozlaştı. Ben başka bir Sinan geleceğine inanmıyorum. Artık bir imparatorluk ve merkezi bir sistem olan Hassa Mimarlar Ocağı gibi bir kurum ve okul yok. Günümüz koşullarında da olması imkansız, belki de anlamsız. Artık herşey bireysel gelişiyor. Mimarlar kendilerini bireysel olarak geliştiriyor. Mimarların arkasında da sultanlar vs değil müşteriler ve şirketler var. Mimar, eseri dışında ticaret kurallarını da düşünmek zorunda. Bir Türk Mimari tarzına ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum çünkü imkansız. Sebebi de bence artık sanata bile politik görüşler hükmediyor. Benim için ak olan başkası için kara. Bu da çatışma doğmasına yol açıyor. Ben Türk mimarlığının ortak bir tavıra sahip olmasından çok nitelikli ve çevresine saygılı olması gerektiğini düşünüyorum. Bence bu yeterli. Sanırım yeni bir Türk mimarisi anlayışı geliştirmemiz yüzyıllar alacak. Tabi kültürel olarak tekrar kesintiye uğramazsak. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|