![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben de bunu söylemeye çalışıyorum zaten, söylediklerimi tersten okuyun bir de... İnsanlar marka olduktan sonra böyle şeyler yapma hakkına yada özgürlüğüne sahip hissediyor kendilerini. Ancak ben yine de nötr bakıyorum bu duruma, Hadid'in geldiği noktaya gelsek farklı mı olacağız acaba diye düşünüyorum bazen. Zannetmiyorum... Geçen yılki Mimarlar Kongresi'nde kraliçe gibi karşılandı Hadid. Bu durum, bu kadar yüceltilen, yerlere göklere sığdırılamayan birine böyle bir tasarımı yapma hakkı verir mi bilemem ama yapmasını da garipsememeli diye düşünüyorum. Çünkü bu karşılama "sen ne yaparsan yap bir numarasın!!!..." demekle eşdeğerdir ve birçok ülkede de bu şekilde karşılanıyor Hadid. Ayrıca ben bu tasarıma da nötr bakıyorum. Çünkü güzel olan düşünceler de var, bu kadarı da fazla dedirten şeyler de var tasarımda. Mesela mutfakta yemek hazırlarken internette sörfü kim yapacak yada yapabilecek, öte yandan ateş ve su ile ilgili ünitelerin ayrılması güzel, ama dolapların tezgah ünitelerinden bu kadar kopuk olması da fonsiyonel değil. Bulaşık sepetinin yorumu çok hoş, müzik ve ışık ile ilgili düşünceler de hoş, ama soğuk bir havası olduğu da kesin...
İyi Çalışmalar... ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
valla, ben pek beğenmedim..
ben beğenmedim...neden bilmiyorum, bunu tasarlayan z.hadid değilde ahmet mehmet olsaydı ne düşürnürdüm..gene beğenmezdim..
cok soğuk..bu kadar rafine bir tasarımı nerede kullanabilirsiniz ki. ama önemli bir deneme.z.hadid olduğu için. ama cok cok da abartılacak birşey değil.. mimarlık fakultelerinde buna benzer veya cok daha enteresan neler cöpe gidiyor.. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
|
renk ve aydınlatma "kültür" dür..bu işin bi kuralı yok, remzi kitap evindeki color theory kitaplarıyla mekan tasarlanmaz..soğuk tu sıcaktı tartışması gereksiz
seri üretim bir mutfak type deil bu ikincisi, adı üstünde corianın concept mutfagı, i-robottaki concept audi içinde bu yere sürter gitmes bağdat caddesinde yorumu yapmaktan pek bi farkı yok şu yorumların nedir concept? zaten sorulmuş olan soruları cevaplamaz, yeni sorular sorar? ipucları verir yada vermez,beğenilir yada beğenilmes ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Arkadaşlar,
Bu mutfağı Zaha Hadid çok ünlü ve bilinen bir malzeme firması için Milano Mobilya Fuarı'nda sergilenmesi amacıyla tasarlamış ve firmada bunu uygulamış. Bu mutfak firmanın fuarda boy gösterisi yapması, mimarın isminden faydalanması amacıyla yapılmış bir pazarlama aracı. Burada olduğu gibi, kesinlikle fuarda da tartışılmış ve ilgi görmüştür. Bu da firmanın amacına ulaştığının göstergesi bence. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Prototip
Zaha Hadid, göründüğü kadarıyla, yine çoğu tasarımcıdan farklı düşünüp, işi geleneklerden uzaklaştırıp, güzel çirkin tartışmasından uzak ( ki zaten kendi resimlerine aşık bi insanın güzel kavramı da tartışılır...
) oldukça " kullanışlı" bir tasarım yapmış. "Deney" yapma mantığından dolayı bence oldukça başarılı. Ama sanki Hadid de gittikçe kendi çizgilerine takık hale gelmeye başladı, yani bir nevi tekrar belki, kimilerine göre de tarz...
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
şekil herşey değildir.... tek bir soru ??? KİME GÖRE KİMİN İÇİN TASARLANMIŞ BU ?? bize gelmez
![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
Beğenmek için mimar olmanın gerekmediği gibi bunu tasarlamak için de mimar olmak gerekmiyor bence.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Projeyi dikkatle incelediğimde bir form - fonksiyon kopukluğu göremedim. Tasarım "düzeninde" su-ateş gibi belli ayrımlar var, en basitinden "su" modülü lavabo, kurutma rafı, bulaşık makinası için yeterli mekanı sağlamış. Duvar kaplamalarında akustik bir takım özellikler ve olanaklar var. Tezgahın uzayarak LCD ekrana dönüşmesi bir multifonksiyonellik belirtisi.
Bence bir formu sıradışı diye "karalamak" yerine fonksiyonlandırılmış olup olmadığını incelemeliyiz. Çağın mimarisini yaratan Hadid'i destekliyorum. Onun gibi düşünen, onun gibi yaratan, yaratmak isteyip de sınırlamalara takılanları da.En son Madeleine tarafından düzenlendi : 19-06-2006 23:11. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yönetici
|
Mutfağı tasarımcının kendisinden dinlemek isterseniz, videoyu farklı formatlarda ve çözünürlükte aşağıdaki adreste bulabilirsiniz.
http://www2.dupont.com/Corian/en_GB/...ek/videos.html |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
|
mimar öğrenci ve bir bayan olarak bardaklarımı nereye koymalıyım bu mekanda?zira duvarlarda dolapvari bölmeler var ama hepsi aynı.en iyisi üzerlerine içinde ne olduğunu yazmak.misafirim geldi bi bardak su istedi.aman tanrım!
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
O da sizin bir bayan olarak ne kadar becerikli olduğunuza bakar Zaha Hadid'in şimdiye kadar mutfakla haşır neşir olduğunu bunu da aklına getirdiğini sanmıyorum Fonksiyonellikten uzak bir tasarım zaten ama çok başarılı ve dikkat çekici. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Forum Üyesi
|
farklı = dikkat çekici # güzel
farklı = dikkat çekici # iyi = eş # eş değil |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
|
Öğrencilik yıllarımda Hadid in tasarladığı Vitra İtfaiye binasının fotoğraflarını gördüğümde ayaklarımın yerden kesildiğini çok etkilendiğimi ve o zamana kadar bildiğim yerçekimi dahil tüm fizik kanunlarını bir kenara bıraktığımı ve bu yüzden yapı statiğinden kaldığımı hatırlarım
(öğrenciysen mazeretin her zaman hazır olmalı ) Zamanına göre oldukça sıradışı oluşu ve bir takım "dersler" veriş oluşu ve birçok mimarı cesaretlendirmesi bakımından halen Hadid in başarılı bulduğum çalışmalarındandır. Mutfak tasarımına gelince bende aynı etkilerin vücuda gelmemesini ; tasarımın başarılı-başarısız-sıradışı olup olmamasına değilde "artık bu tür uygulamaların yapımının (gelişen malzeme teknolojilerinin sayesinde) gayet mümkün oluşuna bağlıyorum".Zaten ürünün mesajıda bu ! Corian'la çalışma özgürlüğünün sınırsızlığını yada sınırlarını vurgulamak. Bir mutfak mobilyasında bu kadar amorf yüzeye bu kadar pürüzsüz, kesintisiz hatlara; dayanıklılığı,hijyenikliği,işleme kolaylığı ve benzer unsurlara sağlıklı cevap verecek ne kadar malzeme biliyoruz? bunun 3d sini modelleyip önünüze koysaydım yapımına yönelik yüzlerce soruyla birlikte imalatının imkansızlığı sonucuna varırdınız eminim Elde edilen sonucun kullanılabilir oluşu önemlidir yani burada yapılmış konsept mutfak bir bilimkurgu filminin sahnesinde 3-5 saniye görünecek fiberglass bir model değildir.Birçok arkadaş fonksiyonellik üzerinde durmuş.Muhakkak ki bir mutfağın tasarımında insan ölçülerinin hareketlerinden çıkan verilerle oranlara ve form-fonksiyon ilişkilerine ulaşırız.Ama tasarımı etkileyen başka önemli unsurlar ise yaşamsal alışkanlıklar,kültürel çeşitlilik ve yineleme olacak belki ama bu "kültür" ün yaşamsal alışkanlıklarla değişime uğraması ve beraberinde etkileri... Yani belki farkında değiliz ama alışkanlıklarımız hızla gelişen hayat koşullarında sürekli değişim halinde.Bugün forumda başka bir başlık altında Ömer Yılmaz ın Amerika daki yemek tüketimi ve buna dair yaptığı açıklamada verdiği örnekte olduğu gibi (http://forum.arkitera.com/showthread...1315#post51315) yemek hazırlama-yeme eylemi hızla geçiştirilen bir zaman dilimi hatta parçacığı haline gelmiş ve gün geçtikçe de bu durum birçok yerde de aynı hale gelecek.çünkü elimizde hızını kontrol edemediğimiz bir teknoloji ve onun getirisi daha hızlı iş ve yaşam temposu var (bkz. kültürel alışkanlıklar ve modern hayatın hızlı yaşam temposunun tasarım dünyasına etkileri üzerine asteria nın güzel yorumları ; http://forum.arkitera.com/showthread.php?t=6207). Hadid de bu konsept mutfakta oturup mantı - börek açmanızı beklemiyor (ki kaldıki o tezgahta mantı , börek gayet güzel açılır ) hazır gıdalar tüketip mikrodalga fırında pizzanızı ısıtıp servisinizi yapıp afiyetle midenize indirmenizi istiyor, bu kısa süreçte de internette maillerinize ve arkitera ya bakmayı da ihmal etmemenizi sağlıyor .bu ne yazık ki ilerde gelinecek nokta Bu tür mutfaklardan ilerde çok göreceğiz hazırlıklı olmanızda fayda var . Bakın bu da başka bir firma için başka bir tasarımcı dan çıkma sıradışı bir mutfak; tasarımcı : Enzo Eusebi üretici firma : Berloni Ürün : NOT for food - prototype cucina berloni En son shadow tarafından düzenlendi : 21-06-2006 01:11. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
|
.............
'tasarımın hikayesini yaşamak'
ya da 'kendi hikayeni tasarlamak' işte bütün mesele bu |