![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Mimaride metafor ve örnekleri
metafor mimariyi nasıl etkilemeli?
bu konu üzerinde bayağı düşünülecek ama sonunda yine bir kaç soru işareti bırakacak türde bir konu. Metaforu örnekleriyle incelemek bizim de projelerimizde doğru şekilde kullanabilmemizi sağlar. aksi takdirde farketmeden kitsch çıkabilir ortaya. En son lumina tarafından düzenlendi : 19-04-2008 23:27 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
ben iki örnekle bu konuyu başta ikiye ayırmak isterim.
1. formdaki metafor(benzetme): bu bence "kitsch"e yakın ve mimari düşünceye uygun olmayan bir tasarım şeklidir.(farklı tanımları da beklerim. bunlar biraz kabaca olacak. eksik ve yarım olabilir.) Calatrava'nın "Turning Torso" gökdelenindeki dönen insan vücudu. 2. bir fikri destekleyecek şekilde kendisinin form olarak birşeye benzemesi değil de anlattıklarının bir şeye benzemesi Rosenthal çağdaş sanatlar müzesindeki kentsel halı. fotoğraflarını ben ekleyemedim fotoğraflar eklense daha iyi olurdu. En son lumina tarafından düzenlendi : 19-04-2008 23:30 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
sizden de çeşitli örnekler ve yorumlar bekliyorum.
mimarlık öğrencisi için hatta iyi bir şeyler yapmak isteyen mimarlar için bence çok önemlli bir konu metafor. veya ilk baştan bşlayalım ben niçin projemde metafor kullanmak istiyorum? mimari bir proje ilk başta işlevsel olmalı ve uygulanabilir. kimse yolun kenarında yarım kalmış bir moloz yığınını tasarlamak istemez değil mi? ![]() ve sonra mimar bir fikir katmalı projeye. fikrin(konseptin) üstüne inşaa etmeli projesini. bu fikri, mimari elemanlarda (duvar, kapı, pencere, iç mekan düzenlemesi) kullanabilmenin yolu da metafordan geçiyor bence. Zaha Hadid'in duvarı kentsel halı konseptinde kullanabilmesi gibi. En son lumina tarafından düzenlendi : 19-04-2008 23:31 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
ama bu mecaz anlam kattığımız nesneler anlamına benzememeli bence.
yani bu ne şimdi diye bir soruya torso denildiğinde yanlış bir şey var gibi. bunu cümlelerle anlatmaya başladığınızda belki de daha doğru yapıyorsunuz(yapıyoruz
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Hadid ve Fuksas’ın Metaforları
Alıntı:
Hadid ve Fuksas’ın Metaforları http://www.arkitera.com/news.php?act...wsItem&ID=8180 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
metafor hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilecek olan var mı acaba şimdiden tesekkürler
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
![]() |
Şöyle bir örnek gayet açık olacaktır diye düşünüyorum:
Peter Zumthor'un İsviçre'nin Chur kentinde gerçekleştirdiği Yaşlılar Evi/House for the elderly Seçilen malzemeler, yaşlı olma halinin imgesine yönelen metaforik bir kavrayışı örnekliyor. Yüzeylerde kullanılan traverten ve doğramalarda kullanılan ahşap. Traverten yüzeyin kendi özelliğindeki delikler, ahşabın tabakaları ve bunların hava koşullarıyla renk değiştirmesi (weathering) yaşlanan cildin durumlarına dair metaforlar. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Metafor Olarak Mimari
Güzel kitap tavsiye ederim .Bilmiyorum belki dili ağır gelebilir ama birkaç kez okuyarak sindirildiğinde birikim olarak çok faydalı olacağını düşünüyorum.
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
![]() |
O kitapta ele alınan metafor kavramı burada sorulandan çok başka bir ağırlık taşısa da (ve bir miktar başka konulardan haberdar olunmasını gerektirse de) oldukça zihin açıcı; en azından "batağa" batmadan başka şeyler de olabilirmiş fikrine yöneltebilir. Bu yönden bir değerlendirme için bakınız: Betonart sayı 20.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Aslında ben de tam olarak benzer şeyleri düşünerek kitabı önerdim ama kitabın içeriği belirtiliyor diye uzun uzun açıklama yapmamıştım.Bazen gidilecek noktaya ulaşmak için baktığımız noktanın tam zıttına başımızı çevirmek birkaç adım da o yöne atmak zaman kaybı değil geri döndüğümüzde koşmamızı sağlayacak bir enerji verebilir diye düşündüğümden önermiştim.(Kitabı okurken felsefe,psikoloj..vb bilgili olmak ya da kulak dolgunluğuna sahip olma ya da en azından ilgi gösterbilmek büyük avantaj sağlayacaktır yoksa kitabın kapağı sona gelmeden kapanabilir.)
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Alıntı:
Örnekleme ile metaforun algı düzeyinde(özellikle mimariyi algılama şekli) karıştırıldığını düşünüyorum. Bence temsil veya yaratıcının mükemmel yarattığı şeylerin zaten var olmasının metaforik basitlikten ziyade aynen kullanılmaya çalışılması durumu başka birşeydir.
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
o zaman benzetmenin kendisi de bir metafor değil midir?
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|