![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#76 |
|
Forum Üyesi
|
Günün Sözü
Kuleler taklit mi?
(Mimar?) Kadir Topbaş: Taklit değil de... Taklit olsa ne yazar yani? Bir moda çıkıyor, birçok konfeksiyon atölyeleri, firmalar o modaya uygun ürünler üretiyor, bazıları farklı yorum getirebiliyor. Calatvara’nın (İspanyol mimar) böyle bir projesi vardı, maketini gördüm. Bu da, burguyu daha fazla zorlayarak çalışılmış bir proje. Haberin devamını mutlaka okuyun ![]() |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Arkitera Üyesi
|
ortada proje yok
Bu kadar cok konusulan projenın aslında sadece renderdan ibaret oldugunu dusnuyorum.Bırakın planlarının olusturuldugunu bınaya aracların ve ınsanların nasıl alındıgı konusunda dahi kafa yoruldugunu sanmıyorum.hepimiz mimarız ve bir projenin nasıl ortaya cıktıgını biliyoruz.su an calıstıgım ofiste en basıt bir proje bile koncept asamasından uygulama asamasında kadar musterının bılgısı ve yorumları dahılınde gelısır ve bu bir surectir.hic bir zaman bir proje damdan düşme ortaya cıkmaz hele bu proje 500 mılyon dolarlık dev bir projeyse bu hic mumkun degil.zaten eger damdan düşme cıktıysa durum faciadan ibarettir.
Durum soyledıklerım gıbı degılse ve proje aslında cok oncelerı baslamıs ve bellı bır surecın sonucu olarak bu hale geldiyse ben bunu İstanbullu'ya hatta tum Türk halkına yapılan bir saygısızlık olarak kabul ederim.Çünkü İstanbul'u büyük ölçüde etkileyecek hatta değiştirecek önemde bir projede halkın mutalaka bilgilendirilmesi gerektiğini dusunuyorum.
|
|
|
#78 |
|
Forum Üyesi
|
![]() "Semazen'in eteği" derken neyi kastettikleri rahatça gözüküyor. Neyse, "Sivriada'ya 100 metrelik semazen heykeli" fikrinden daha iyi olduğu kesin. Her gün CNN International ve Euronews'da ortalama 20-30 kez reklamı yayınlanan bir projenin "hayal" olduğunu sanmıyorum. Sırf reklam masrafı günde onbinlerce dolar. Projenin altında imza arayanlar, biraz dikkatli bakınca "SOM"u bulacaklar (Skidmore, Owings & Merrill) SOM, şu anda Dubai Holding adına pek çok binanın tasarımını yapıyor. 705 metrelik Burj Dubai (dünyanın en yüksek gökdeleni) de bunlardan biri. Daha bu hafta Dubai'de bir başka SOM projesi tanıtıldı: 73 katlı Infinity Tower http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=258179 Sürpriz sürpriz... Bunda da "burgulu" bir tasarım var: ![]() ![]() Bu da SOM'un İstanbul'daki projesi ![]() En son Kazansky tarafından düzenlendi : 14-11-2005 21:11. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Forum Üyesi
|
Kazansky'ye %100 katiliyorum.. He knows what he's talking about!
[quote=Kazansky] ![]() "Projenin altında imza arayanlar, biraz dikkatli bakınca "SOM"u bulacaklar (Skidmore, Owings & Merrill) SOM, şu anda Dubai International Properties adına pek çok bina tasarımı yapıyor. |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Forum Üyesi
|
Ne tesadüf
![]() ![]() Hepimiz biliyoruz ki Skidmore, Owings & Merrill LLP sadece "görgüsüz Arapların rüküş gösteriş kulelerini" tasarlayabilen zevksiz ve XXX bir mimarlık şirketidir. İstanbul'daki çirkinlik anıtı Hilton Oteli'ni (1952) de SOM adlı rezil şirket tasarlamıştır. En son Pınar Gökbayrak tarafından düzenlendi : 15-11-2005 13:39. |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Forum Üyesi
|
^ Pınar Gökbayrak adlı şahıs.
Yukarıdaki metinde XXX olmasını gerektiren herhangi bir kelime kullandığımı sanmıyorum. "XXX" olan kelime: "karaktersiz" (...zevksiz ve karaktersiz bir mimarlık şirketidir.) Bu tip "düzeltmeler" ile beni "küfürlü kelimeler kullanan bir terbiyesiz" olarak afişe etmek ise amacınız, bundaki maksadınızı anlayabilmiş değilim. (Not: Bizim millet "sarcasm"dan hiç anlamıyor ne yazık ki (Bekir Coşkun'un yazılarını okuyup da sarcastic esprilerini anlamayan pek çok kişi tanıyorum.) Eminim SOM tarafından tasarlanan en güzel "modern" yapılardan biri olan Hilton Oteli (1952) için "rezil" derken bunu gerçekten kastettiğimi sanmışsınızdır.) En son Kazansky tarafından düzenlendi : 17-11-2005 10:28. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Forum Üyesi
|
Pınar Gökbayrak = Türkiye'deki demokrasi anlayışı
(İntihar eden rektör yardımcılarının ülkesi) Bunu da silin Pınar Hanım. Bunu da silin. Hatta "XXX" yazın ki insanlar küfrettiğimi sansınlar. |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Size iyi Forum'lar diliyorum... |
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
Forum Üyesi
|
Kulelerin burgulu olması biraz tuhaf değil mi? İstanbul'un neresine sokacaklarsa, Pardon yapacaklarsa uydurmak için herhalde.
Alt yapı, yolun, ulaşımın, iletişimin ne olacak hiç düşünen var mı? İstanbul aşığı olduğu söyleyen bazıları istanbul'u boyle mahvediyorlar. Acilen bu aşıkları ayırmak lazım yoksa ortaya doğacak şey ne olur bilemiyorum. Ne demişti bir büyük şehir belediye başkanı '' Bir metropolda, büyükşehirde yaşadıklarını hissetsinler'' Sırça kösklerden heralde ii gözüküyor manzara onlara. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Forum Üyesi
|
Turning Torso
Bu kuleler Santiago Calatrava nın turning torso , yani dönmüş insan vücüdundan esinlendiği, tsarımın kopyası. Hem İstanbul gibi bir şehire böylesine anıtsal birşey dikeceksiniz , hemde bu kopya bir bina olacak. İ
stanbul bunu da hazmeder nasılsa... Parası olan İstanbulun göbeğine 300 m lik kendi heykelini bile diktirir. |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Rusyada serbest olan herşey yasaktır. Almanyada yasak olan herşey yasaktır. Türkiye'de ise birşeyin yasak olup olmadığı sizin, zengin, politikacı, yada uyanık olup olmadığınıza göre değişir. Şimdi ise söyle bir melodi mırıldanmak geldi içimden gerisini aklıma getirmeden, sinirlenmeden... Bir başkadır benim memleketim |
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
mühendislik ve mimarlığı gereğinden fazla birbirinden ayırıyoruz. evet uzmanlıkları farklı ama aynı ürün üzerinde çalışıyor bu iki grup. dolayısıyla amaç aynı olduğu için birbirleriyle biraz yapay bir çizgiyle ösym tadında ayrı bırakılıyorlar. her yüksek bina reklam amaçlı değildir... buna yoğun bölgelerde ihtiyaç duyulduğu için yaratılmıştır. ama medeni ülkelerde bile dediğiniz gibi algılanıyor iş sahibi tarafından, medeni olmayan ülkelerde neredeyse insanların tamamı dediğiniz gibi düşünüyor. o açıdan hak vermemek mümkün değil size de. sadece asla veya değildir doğrudur yanlıştır gibi kesin sınırlar çizmek biraz fazla kaçıyor gibi... |
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Forum Üyesi
|
!
istanbul da oturmayan ama pek cok kez orada bulunan, ayrıca sadece istanbullunun degil butun herkesin konusabilecegi bir konu oldugunu savunan biri olarak dusuncelerimi belirtmek istiyorum.
forumun baslarında gecen tartısmaları alevlendirmek niyetinde degilim ama bazı seylere deginmeden edemeyecegim. bunları sırasıyla ele alamaycagım icin ise mazur gorun ilk olarak bu binaların mimari bir yapı olup olmadigi hakkinda. bana kalırsa bu ve benzeri yapılari (bazı yapıları disinda tutmak kaydıyla, örn: norman foster, milenium tower) mühendislik eseri olarak gormek daha dogru geliyor bana. dubai towers da oyle bir yapı. zaten mimari bir yapı oldugunu hissetmek icin o yapinin mimarini bilmek gerekir. en azindan mimar'i sozunden yola cikarak. yapıların guzel ya da cırkın degerledirmesiyle ilgili forumdaki yazilari da takip ettim. bu degerlendirmeleri yaparken konun disina cikilan alanlari ise yanlis buluyorum. ornegin bi arkadasimizin isi farkli duzeylere getirip olayi siyasi bicimde algilamasini anlamak mumkun degil. "biz den birsey olmaz!" diyen ve " ne isin var senin kardesim bu ulkede" gibi alyci bir tavirla bulundugu toplumun bireylerine karsı bir tavır alan kisiler, demek ki elestiri yapilirken ya sinirlarini bilmiyor ya da eleştiriyi kabul etmese bile ona saygılı olamıyor. yapilara güzel degil diyenlere karsi da sert bir tutum aliyor. santiago calatrava nin kopyası dendiginde ise "niye efendim esinlenmek olamaz mı?" diye cevap yetistirip camilerde birbirlerinden esinlenerek yapıldı diyenler de oldu.(burda birdenbire bir esinlenmenin olmadıgını bilerek yazıyorum) eger esinlenmekten bahsettiginiz "kubbe"ler ise ben mi yaniliyorum lutfen duzeltiniz onlar bir gereklilikten ortaya cikti. kesintisiz mekan anlayisini o zamannin teknolojisinde gerceklestirebilen en iyi cozum yolu. ve bunlar birer esinlenme degil birer zorunluluktur.gunumuzde cok daha fazla struktur sisteminin oldugunu en azindan ben biliyorum. bana kalirsa bu tamamen dubai icin bi reklam urunu ve ondan da onemlisi buyuk bir yatirim. ilerisi icin bir maden olarak goruyorlar.yoksa kimsenin yapının mimarisi ile (kimse derken bu binanin yapimini onaylayan devlet buyuklerimizden(!) bahsediyorum) ilgilendigini sanmiyorum. olsun ama izin verilsin de turkiyenin borclari biraz olsun kapansın(!). simdilik... bu arada mahkeme kararıyla yapım islemini durduruldugu ve buyuksehir belediyesinden bir savunma istendigi ile ilgili bir haber var. anlasilan proje bir cok yanlısı iceriyor. (not: amaci yaklasik bir ay once yazilanlari alevlendirip, proveke etmek degildir; bilgilerinize.) |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Forum Üyesi
|
Bu resimlerini gördüğümüz kulelerden dünya üzerinde o kadar çok ki....
önemli olan dünya üzerinde başka istanbul yok... neden istanbul uda dünyanın sıradan metropollerine benzetmeye çalışalım????? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| dubai properties, dubai towers, gökdelen, iett arazisi, iett garajı, levent |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 3 (0 üye ve 3 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|