![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#61 |
|
Yönetici
![]() |
Yarışma olsun ammmmaaaaa
düzgün bir jürisi olsun ve tabii uygulanacak projeler ödül alsın, ütopyalar mansiyonlara kalsın...
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler Haydi mimarlar "OKURYAZAR" olmaya. 15 kredi cepte TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Yönetici
![]() |
Frank Gehry'nin projelerinin yaklaşım olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın tip projelerinden farkı nedir?
Gerçekten bilmiyor da olabilirim ama mimarlığın yere ilişkin bir şeyler de söylemesi gerekmez mi? Yer derken Adalet Bakanlığı ile MEB'nın son dönemde tarihselcilik olarak önümüze gelen tutumlarına benzer bir biçimsellik değil anlatmak istediğim.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Mimarlığın yere ilişkin bir şeyler söylemesi gerektiği gibi, mimarın da yere ilişkin unsurlara vakıf olması ve yapılarında bunu hissettirmesi gerekir. Tartışma yeri burası mıdır bilmiyorum ama, eğer 'iyi!' mimarlarımız tarihine bu kadar sırt dönerek mimarlığı arındırılmış birşey olarak görmeyip atalarımızın varmak istediği noktaya ulaşmada bir kaç bayrak taşısalardı, bu gün bakanlıkların yapmak istediklerine gerek kalmamış olacaktı. Ve Gehry nin yapmış olduğu mimarinin de 'abes'liği ortaya çıkmış olacaktı. Ayrıca gehry nin şu an yapmış olduğu mimarlığı yere ilişkin değersiz buluyorsak, belkide teknoloji anlamında 'zaman'a ilişkin buluruz.
Batı karşısındaki durumumuz, efendisinin ilaçlarını çalıp içen uşağın durumudur.(Cemil Meriç) En son ssss tarafından düzenlendi : 14-03-2008 09:56 |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Yönetici
![]() |
Kıraç, bürokrasiden bıktı kültür kompleksinden vazgeçiyor
Radikal gazetesindeki haber...
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Zaha Hadid yapmasın da...
jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bi... En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 14-06-2008 13:01 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Yönetici
![]() |
![]() Suna-İnan Kıraç Vakfı’nın, Tepebaşı’nda TRT’nin canlı yayın stüdyoları ve İstanbul Metroplolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) de içinde yer aldığı alanda yapmayı planladığı "Suna Kıraç Kültür Merkezi" projesinde anlaşma sağlandı. Konu hakkında bugün basında çıkan haberlerden bazıları şunlar: Başkan Topbaş’ın Tepebaşı’ndaki hayali gerçekleşiyor… İstanbul’a Guggenheim tarzı kültür merkezi Kültür başkentinin merkez üssünü Kıraç inşa edecek |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Doğrusu pek heyecanlanmıyorum...
Frank Gehry'nin, kendini sürekli tekrar eden mimarisinin Taksim'de yer alması İstanbul'a ne katar tartışmak gerek. İkizi hatta üçüzü pek çok şehirde olan yapının İstanbul'da yapılması beni heyecanlandırmıyor. Bilbao'nun ilk ihtişamını da yaşamamızı beklemesinler bizden, ve ebette turistlerden...
Evrenselliği bir şeyle karıştırıyoruz. Aynılaşmak... Zaha Hadid ve Frank Gehry olmadan sanki evrenselleşmek mümkün olmayacak... Ayrıca bu iki mimarın, geleceği ve teknolojiyi temsil ettiği gibi yanılgılar pek yaygın. Öfkeli, kendine güvensiz ve "ben binayım" diye bağıran kabuklar yaratmaları onları geleceğin sahibi yapmıyor. Hadid ve Gehry'nin mimarisi, modernizmin vardığı nokta değildir. |
|
|
|
|
|
#68 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
bana kalırsa zaha hadidi bu söylediklerinizden ya da enazından frank ghery'den ayrı tutmakda fayda var
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Ben öbür yüzünden bakmak istiyorum meseleye. Tarih boyunca doğulular kendi kültürlerini benimsetemediği zamanlarda batının kültürünü taklit ederek bununla mücadeleyi seçmişlerdir. Sonra da bir ihtişam deliliği almış başını gitmiştir.
Birincisi bu binanın maliyeti çok fazla olacak. Yukarıdaki görsellerden bunu hepimiz anlayabiliriz. Neden kendi mimarlarımızı veya en azından bizi yansıtacak bir mimariyi ortaya koyacak bir mimarı bulamadık. Size söyleyeyim, eminim yetkililerin tek derdi; 'bunu dünyaca ünlü bir mimara yaptıralım da şanımız yürüsün' anlayışıydı. Sizce ünlü bir mimara yaptırmak yerine özgün ve eğrelti durmayacak bize gurur verecek 'bu bizim' dedirtecek birşey yapılamaz mıydı? Fakat yine üzerinde durulmamış popilist fikirler girdi işin içine. Bu ülkede bir çok insan geçim sıkıntısı çekerken kendi binalarımızı bile ithal etmeye devam ediyoruz. Üstelik kendi insanımız bu konuda kısıtlanırken. İstanbul' da bir projeydi sanırım hiç unutamam Türk Mimarlar davet bile edilmemişti fikirleri alınmak için. Habire birileri balık veriyor bize...Biz de tutmayı biliyoruz efendi! Sonra da ekmek bulamazken pasta yemek önerisiyle karşılaşıyoruz. Çuvaldızı kendimize batırmaktan sağlam yerimiz kalmıyor. Bu zihniyet ülkemin bayrağını da marşınıda yine böyle yaptırırdı ama bize gurur verebilecek bir tek insan çıktı da doğruyu gösterdi zamanında... Farkındayım konuyu nereden nereye getirdiğimin ama bence tamamen bununla alakalı. Bunlar iyi niyetinize sığınan acizane fikirlerim.
|
|
|
#70 |
|
Yönetici
![]() |
Bu arsa, benim okulumda (MSGSÜ)'de çok tercih edilen bir çalışma arsasıdır. Ve şunu söyleyebilirim ki özellikle 2 dönem önce bir arkadaşımız tarafından bu arsa üzerine tasarlanan proje Frank Gehry'ninki sollayacak nitelikteydi.(tabi ki kişisel fikrim). Sonuçta da yüksek notla değerlendirilmiştir.
"Türk mimarla çalışılsaydı" demeyeceğim ama "bu arsaya farklı bir şekilde yaklaşılmalıydı" diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Yönetici
![]() |
Alıntı:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Yarışma yapılmalıydı. Öneriler dinlenmeliydi, ihale usulü en azından teklifler alınmalıydı. Ama n'oldu ; 'Zaha Hadid' e mi yaptırsak Frank Gehry' ye mi?' oldu.
|
|
|
#73 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
sosyal, siyasal, ekonomik küreselleşmemizin yan etkisi olarak değerlendirebiliriz.... küreselleşen İstanbula bu isimlerin gelmeleri çok doğal......doğrusu uluslararası bir yarışma açılabilmesi için iyi bir fırsattı ... sonuçta ghery, calatrava, hadid, himmelblau yarışma ilede kazanabilirdi ... ama en önemlisi bizlerinde özeleştiri yapıp uluslararası sahada - yarışmalarda neden zayıf kaldığımızıda sorgulamamız gerekir... bu isimlerle anılan içimizden meslektaşlar olmasını çok arzu ederdik... karar vericilerde böylesine önyargı ile sipariş veremezlerdi herhalde...
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
İstanbul bu proje için doğru şehir değil,İstanbul'un bu taklit projeye ihtiyacı yok.İstanbul'un yeni uydurma imajlara,saçmalıklara ihtiyacı yok.İstanbul'un,kendini uyduruk projelerle tanıtmaya ihtiyacı yok çünkü İstanbul zaten Dünyanın en güzel birkaç şehrinden biri.İstanbul tarihi eserleriyle zaten çok güçlü,karakteristik bir imaja sahip,bunu bizim dışımızda herkes biliyor,biz kendimizi sürekli kötülüyoruz.İstanbul'un Gehry'ye hiç ihtiyacı yok.Umarım bu proje gerçekleşmez.
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Oda tarafından bu konuda bir basın açıklaması yapılmış.
Alıntı:
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|