![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Forum Üyesi
|
Okullara osmanlı mimarisi
arkitera haberlerde bütün mimarlık dünyasını ayağa kaldırması gereken bir haber var:
Alıntı:
En son kramer tarafından düzenlendi : 03-02-2005 15:20. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
:Ş
osmanlı mimarisi mi?
![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Haberin devamı için tıklayınız.
Bu gelişmeleri takip etmeye çalışmak bile çok yıpratıcı, kaldı ki zamanında müdahale edilebilsin. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
bu konuya forumda hiçbir tepki yok... cok düşündürücü. en anlamsız konuların altı onlarca mesajla doluyor, bu konu kimsenin ilgisini çekmiyor. galiba öğrencisiyle, mimarıyla, odasıyla tüm yapılanları hakeden bir mimarlık camiamız var...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
selam
evet aslında tepki gösterilmesi gereken bi konu olduğunu dile getirmeniz ve tepki göstermeniz güzel.. fakat konu hakkındaki fikirlerinizi daha açık dile getirirseniz yani neden tepki göstermeliyiz ve ne yapmalıyız, birilerine kızmak yerine bunu biraz irdelerseniz daha iyi olabilir bence.
sonuçta hep bi takım yanlışlıklar oluyor çevremizde biz hep kızıyoruz birilerini suçluyoruz ama bu ne kadar işe yarıyor tartışılır. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
gelişmesi gereken mimari anlayış yerine eskiye dönerek osmanlı ve selçuklu mimarisini kullanmanın anlamı ne?
oldu olacak daha da eskiye gidilsin bari de iyon sütün başıkları ve üçgen alınlıklar kullanılsın ama olmaz tabii di mi bakalım bu konuyla ilgili haberler nasıl gelışecek |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Ankara'dan ilk bilgiler ulaştı. Bakanlık projeyi Prokon ve Yüksel Proje'ye vermiş. Onlarda Beşer Mühendislik ve İTEZ Mimarlık'a projeleri çizdirmişler.
Görsel malzeme desteği yolda. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
ve karşınızda projeler:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
simdi burada oldukca masum buldugum cok da tatli bir dusunce var! milli egitim bakanimiz bakmis bu okul binalarina, "ne bu allah askina" demis
"biktim ben bu kutu kutu hepsi birbirinin aynisi okullardan" demis!ben bakani buraya kadar alkisliyorum!!! sonunda bu igrenc kutulardan kurtulmanin gerekliligini fark etmis! cocuklarin hayatini guzellestirmek istiyor "mimarlikla". bu ne kadar guzel bir dusunce. ve birseyler yapmak istiyor! problem ise bundan sonra basliyor, bu projeleri yapanlar mimarlarsa mimarligi sevmedikleri, mecburiyetten ismarlama bina yaptiklari belli. bezmisler belli ki hayatlarindan "ben ne yapiyorum ya?" bile demiyorlar kendilerine. belki cok az para kazandiklarini dusunuyorlar salliyorlar oralarindan bu binalari. aman kimin umrunda mimarlik diyorlar... simdi bu tabloda sizce kim mimarligin yaninda cagdas bir sonuca ulasmak isteyen? bakan mi mimarlar mi? eger ne cok ne de az, insan gibi para kazaniyorlarsa mimarlar bu islerden, hazir bakanin boyle bir heyecani varken bu ulkede mimarlik yapilabildigini gosterme firsatini kacirmalari aptalliktan baska birsey olmaz. bir suru yeni mezun genc mimarlar var ulkemizde boyle isleri normal paralara yapabilecek. iclerinde birazcik mimarlik sevgisi birazcik birseyleri degistirme istegi varsa dort elle sarilirlar bu firsata. ama ulkemizde biraz yetenegi olan her mimar birsey yapmadan birer star mimar olacagini dusundugu icin (her konuda oldugu gibi) burunlarini asagi indirip milli egitim bakanliginin projesine bakmazlar bile. zaten mimarliga ilgisi veya yetenegi olmayan da bu selcuklu mimarligi tema parki mimarligindan otesini yapamaz. ama normalden cok daha az bir maliyetle farkli bir mimarlik bekliyorsa bakan bu da onun hatasi olur. mimarlik malesef bir ulkenin refahiyla dogru orantili toptan gelisiyor. yine de mimarliga saygi duyduklarini gosterecek bir miktar bence yeterli olurdu bunun icin ayrililacak. sonuc olarak burada mimarlar kendilerine cok daha fazla kizmali. bu projelerin altina imza atanlarin da kendilerinden utanmalari lazim! acaba universitedeki hocalari onlara bunlari mi ogretmis! |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
bir ekleme:
bakan'in selcuklu ve osmanli mimarligi talebiyle gelmesi sonrasinda tabi ki ona bu isin dogrusunu anlatmasi gerekenlerin mimarlar oldugunu belirtmemisim yukarida. bakan siradan bir insan gibi yaklasiyor olaya ozlemlerini basit bir sekilde dile getiriyor. burada mimarlar selcuklu veya osmanli mimarligini yapilmasi gereken bir makyajdan ote birsey olarak algilamali. avlulariyla, mekan anlayisi olarak veya iklim sartlarina ayak uydurma cozumleriyle gecmisimizde bu cografya icin gelistirilmis ozel cozumlerin cagdas olarak yeniden yorumlanabilecegi kesin. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Konu ile ilgili Arif Şentek'in elimize ulaşan yazısı,
İKTİDARIN VE ABDÜSSAMET BEYLERİN “MİLLİ MİMARİ” MERAKI 3 Şubat günü yayınlanan bir gazete haberinde, “Gelenekten Geleceğe Eğitim Yapıları” mimari proje sergisinin, Milli Eğitim Bakanlığında 5 bakanın katıldığı bir törenle açıldığı bildiriliyordu. Adalet Bakanı Hüseyin Çelik (herhalde hükümet sözcüsü olduğu için bu işi üstlendi) törende yaptığı konuşmada, başta hükümet konakları olmak üzere okulların, hastanelerin ve adliye binalarının, “milli çizgileri” yansıtmaktan uzak olduğunu belirtmiş. Çelik, “bizim çizgilerimizi taşıyan, aynı zamanda modern mimarinin unsurlarını da içeren bir mimari anlayış içindeyiz” demiş. ABDÜSSAMET BEYİN KATKILARI Törendeki bir diğer konuşmayı da Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Abdüssamet Arslan yapmış. Abdüssamet Bey (galiba kendileri betonarme hocası, olsun farketmez) mimarlık tarihimize ilişkin bilgileriyle de süslediği konuşmasında, “biz daha estetik ve milli kültürün de içinde olduğu binalar yapacağız” demiş. Anlaşılan haberi yazan da etkilenmiş törenden ve törende yapılan konuşmalardan. “Okulların mimarisi değişiyor, geleneksel çizgileri taşıyan binalar inşa edilecek” diyor haberde. Okul binaları artık “renkli ve estetik” olacakmış, okulların inşasında Osmanlı mimarisinden faydalanılacakmış. Muhabir “milli bir heyecan” içinde kaptırmış gidiyor. “Tasarlanan yeni okul binalarında Hitit, Selçuk ve Osmanlı yani Anadolu medeniyetlerinin etkisi” görülüyormuş. Binalarda “bayrak burcu” olacak, binaların iki yanına kuleler inşa edilecekmiş. “Hoş geldin 3. Milli Mimari !” diyelim mi? DİKTATÖRLER MİMARLIĞA NİZAM VERMEYE PEK MERAKLIDIRLAR Mimarlık – siyaset ilişkilerini irdeleyen arkadaşlarımız bilirler. Siyasiler kendilerini güçlü hissettikleri dönemlerde kalıcılıklarını pekiştirmek üzere mimari ile ilgilenmeye başlarlar. Korkarım bugünkü iktidarı da böyle bir “hissiyat” etkisi altına almış durumda. Dolayısıyla mimarlıkla böyle yakından ilgilenmeleri ne kendileri, ne halkımız ve ne de özellikle mimarlığımız için hiç iyiye alamet değil. Benzetmek gibi olmasın ama muktedirlerin mimarlığa nizam vermeye çalışmaları, akla geçen yüzyılın iki ünlü diktatörünü getiriyor. Bilirsiniz, Stalin, Sovyet mimarlarına “boşuna başka şeylerle uğraşmayın, bizim mimarimiz greko-romen mimarisidir” demiş ve SSCB’de devrimci, coşkulu, çağdaş bir mimarinin önünü kesmiştir. Öte yandan gene bildiğiniz gibi Hitler’in en sadık tayfalarından biri de maalesef meslektaşımız Albert Speer olmuştur. Badem bıyıklı diktatörün kent maketleri üzerinde Speer’e sopasıyla bir şeyler gösterdiği fotoğrafları belki hatırlarsınız. KİMSE ÜLKEMİZ MİMARLIĞINA “CARİYE” MUAMELESİ ÇEKEMEZ ! AKP iktidarı nereye gidiyor? İktidarlar konusunda nihai kararı halkımız verir, ama mimarlık konusunda çizmeyi aşmamalarını şiddetle tavsiye ederiz. Üstelik sergide yer alan projelerden gördüğümüz kadarıyla, bizimkilerin marifetleri, ünlü diktatörlere hizmet sunan mimarların marifetleriyle karşılaştırılamayacak kadar berbat birer acemilik örneği. Bu girişim tepkisiz kalmamalı! İktidarın mimariyi tesettüre sokma niyetini böyle açıkça ilan etmesi, öncelikle mimarlar açısından yenilir yutulur bir şey değil. Dikkat ederseniz ne bakanlar, ne de milletvekilleri hiç de “Osmanlı” veya “Selçuk” giyim tarzına özenen bir kıyafetle dolaşmıyorlar. Ama yanlarında “refikaları”nı “kerimeleri”ni türbanlı, “tesettürlü” dolaştırmaya özellikle dikkat ediyorlar. Ülkemiz mimarlığına “cariye” muamelesi çekmeye kimsenin gücü yetmemeli. YERELLİĞİ ÖZÜMSEMEK KOLAY DEĞİLDİR Bir mimarlık ürününün yerel izler taşıması, mimaride “genius logi” (=yerin ruhu) bambaşka bir şey ve bunu becermek öyle kolay bir iş değil. Binanın önüne bir “son cemaat mahalli” eklemekle, iki yanına da Selimiye Kışlasından karikatürize edilerek alınmış iki kule yapıştırmakla “ulusal mimari” yapılmıyor. Yerelliğin mimaride yansıtılması bir özümseme, rafinasyon işidir ve acemi elinde Abdüssamet beyin okullarına döner. Mimarlığın “türkize” edilmesini veya kibarca söylersek “yerelliğin yaşatılması”nı en başarılı şekilde yapmış olan 2. Ulusal Mimarlığın babası Sedat Hakkı bile, Hilton’un tepesine kondurduğu şadırvandan duyduğu rahatsızlığı yıllar sonra itiraf etmiştir. PROJELERİN ELDE EDİLİŞİNDE DE YANLIŞLIK VAR Milli Eğitimin bu girişiminde yanlışlık birden fazla diye söylemiştik. Bir yanlışlık da projelerin elde ediliş biçimi. Projeler inşaat-müşavirlik firmalarına yaptırılmış ve anladığım kadarıyla “müellifi” belli değil. Projeler böyle firmalar tarafından yapılsa veya yaptırılsa dahi, mutlaka projeyi yapan ve mesleği uygulamaya yetkili mimarın adının projelerde bulunması gerekir. Burada bakanlık böyle bir hukuksuzluğu da teşvik etmektedir. Acaba, böyle marifetlere imza atmaya hiçbir meslektaşımız cesaret etmemiş diye sevinsek mi? Arif Şentek En son Arkitera Editor tarafından düzenlendi : 08-02-2005 13:54. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
izin vermemeliyiz bu projelerin gerceklesmesine ![]() ayrica basbakanin istanbul'a yonelmesiyle bu olaylarin paralel gitmesi Arif Sentek'in bazi hakli noktalara isaret ediyor olabilecegini dusundurtuyor bana. acikcasi korkuyorum... umarim benim varsaydigim gibi cok iyi niyetle hareket ediyordur bakan ve bu ulkede mimar gibi mimar cok az oldugu icin boyle sonuclar cikiyordur... |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
geleneksel mimariyi yaşatma amacı biraz geç akıllarına geldi sanırım.etrafta yıkılmaya bırakılmış bir çok eski eser varken onları restore etmek yerine böyle bir işe kalkışmaları zaten saçma.eğer bu insanlar eski selçuklu ve osamanlı mimarisini iyi tanıyabilselerdi ortayada böyle sonuçlar çıkmazdı.gelecek geçmişten gelir ve geçmişten kopmakla olmaz.
eski mimari üslubu kopyalayıp yapıştırmaklada iyi iş çıkmaz. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
pes demek isterim, pes.
disarida hala kar yagiyor, cikip kartopu oynayacagima bu uyuz haberlere sinirlenip duruyorum, bu duruma daha da gicik olmama sebep oluyor. herneyse, konuyla ilgili dusuncem maalesef sudur: siyasetcilerin bu kutu kutu binalar ne boyle? canimi sikiyorlar, hosuma gitmediler, oyleyse degistirile! diye buyurma hakki olamaz. bunun iyi niyetli falan bile olsa yenir yutulur bir tarafi yoktur. once oturup egitim sistemini duzeltsinler, sonra yapilar ona gore degisir zaten. ama egitim sistemi giderek sefillesirken, egitim yapilarinin (ozel girisimler haric) mimarisinin duzelme ihtimalini de sifira yakin goruyorum. karamsarim, evet. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|