![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Yapı & Bina sınıflandırma sistemi
Standart hale gelmiş bir yapı & bina sınıflandırma sistemi var mı acaba?
Yapı malzemelerinde CSI ve sfB standart hale gelmiş durumda. Peki binaları neye göre sınıflandırabiliyoruz?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
yapı sınıflandırma sistemi
yapı türlerinin standart bir sınıflandırma sistemi bulunmamaktadır, bu konuda tübitak yapı araştırma enstitüsünün yaptığı bir çalışma vardır, ayrıca kütüphanecilikte, mimarlıkla ilgili kitapları sınıflandırmakta kullanılan bir sistem bulunmaktadır, bu sistem de bazı yapı türlerini gözardı ettiği için yetersizdir, yapıların işlevleri esasına göre sınıflandırılması mimarlık ve şehircilik açısından gereklidir, böyle bir sınıflandırma sistemine çeşitli ilgili disiplinlerarası bilgi iletişiminde ve proje arşivlemede gerek duyulmuştur, bu konuda geliştirdiğim bir sistemde yapılar 20 ana işlev grubunda toplanmış ve alt gruplara ayrılmıştır.
01-Konut, yerleşme, toplukonut, 02-Eğitim-bilim, araştırma merkezleri(okullar, üniversiteler ) 03-Kültür-sanat yapıları( kütüphaneler, müzeler, sergi, kongre mr.) 04-Sağlık ve sosyal yardım yapıları 05-Spor yapıları 06-Turizm ve rekreasyon yapıları 07-Eğlence yapıları(örneğin disneyland, lunaparklar vb) 08-Kamu yönetim yapıları( meclis, adliye, hükümet konaği) 09-Ofis-büro ve bankalar( özel sektör yönetim yapıları) 10-Hizmet ve ticaret yapıları (büyük alışveriş merkezleri vb.) 11-Ulaşım yapıları( kara-hava-deniz-demiryolu-liman) 12-Haberleşme yapıları ( basımevleri, radyo-tv stüdyoları-PTT ) 13-Güvenlik yapıları ( itfaiye-polis-askeri yapılar-cezaevleri ) 14-Tarım ve Hayvancılık yapıları ( çiftlik, mandıra, mezbaha) 15-Endüstri ve Enerji yapıları ( fabrikalar, santraller ) 16-Dini yapılar ( cami, kilise, sinagog) 17-Çok işlevli yapılar 18-Gökdelenler 19-Özel yapılar 20-Çevre düzenleme |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Biz de benzer bir sınıflandırma yaptık ama sizinki daha doğru görünüyor. Sizin sisteme göre yeniden revize etmek gerekecek.
Bizim ulaştığımız sonuç Eğitim Yapıları ÜniversiteKampüsü İlköğretim Okulu Lise Anaokulu Kreş Ticaret Yapıları Ofis – İş Merkezi Alışveriş Merkezi Fuar Kongre Merkezi Showroom Mağaza Endüstri Yapıları Sanayi Sitesi Organize Sanayi Sitesi Atölye Fabrika Depo Barınma Yapıları Apartman Tek Ev Toplu Konut Otel & Motel Tatil Köyü Yurt Apart Otel Kültür Yapıları Müze Kütüphane Tiyatro Sinema Konser Salonu Sergi Salonu Kültür Merkezi Sanat Galerisi Sağlık Yapıları Hastahane Poliklinik Sağlık Ocağı Ulaşım Yapıları Gar Otogar Liman Terminali Köprü Havaalanı Terminali Metro İstasyonu Otopark Benzin İstasyonu Otobüs Durağı Tren İstasyonu Eğlence Yapıları Su Oyunları Merkezi Eğlence Merkezleri Gokart Pistleri Spor Yapıları Stadyum Spor Salonları Kapalı Yüzme Havuzu Açık Spor Alanları Dini Yapılar Cami Kilise Sinagog Cemevi Diğer Dini Yapılar Kamu Binaları Adliye Belediye Binası Hükümet Konağı Diğer Yapılar Kentsel Tasarım Park & Bahçe Askeri Tesis Cezaevi Adliye Binası Mezarlık Konstrüktif Kule Tuvalet |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
yapı türleri sınıflandırması
hazırladığınız sınıflandırma sisteminde gördüğüm birkaç sorunu belirtmek istiyorum,
barınma yapıları adı altında konutlarla turizm yapıları (geçici konaklama) işlevleri açısından aynı grupta toplanamayacak farklı işlevlerdir, öğrenci yurtlarının da konut grubundan çok eğitim grubu altında ele alınması işlevsel açıdan bir bütünlük sağlar. köprüleri bir mimari yapı olarak değil bir bayındırlık yapısı olarak ayrı bir kategoriye sokmak kanımca daha uygun olacak. adliyeyi iki ayrı gruba koymuşsunuz, sadece kamu yönetimi altında olması yeterli. ticari yapılarla yönetim yapılarını(ofis, banka, sigorta vb) ayırmak doğru olur, ticari yapılar grubuna koyduğunuz kongre merkezleri ise kültür-sanat grubu içinde yer alması daha doğru olur. çalışmanızda başarılar dilerim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
İlginize çok teşekkürler bir önceki mesajda da farketmiştik bunları
Size bir ikinci soru daha o zaman: En iyi yapı malzemesi sınıflandırması kimin Türkiye'de? YEM'in kullandığı sFB sisteminden türeyen bir sınıflama var. Mimarlar Odası Kataloğu'da benzer şekilde sFB sistemini kullanıyor. İnşaat Mühendisleri Odası kendince bir sınıflama yapmış. Yapımedya ise ABD sistemini değiştirerek kullanıyor. Bunlardan hangisi en kolay kullanıma sahip? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
sınıflandırma sistemleri genellikle kütüphaneciler tarafından geliştirildiği için kitapların konuları esas alındığından kütüphanecilik dışı amaçlarla kullanılmaya elverişli değildir, kitapları sınıflandıran sistemler, yapıları sınıflandırmakta kullanılamaz, kanımca tübitak-yapı araştırma enstitüsü bu konuda bir çalışma yapmıştı fakat bu sınıflandırma sisteminin son durumu hakkında bilgi alamadım, bir sistemin hangi amaçla kullanılacağını bilmeden değerlendirmek ve kıyaslamak zor, ama bir sınıflandırma sistemi kurulurken veya değerlendirilirken iki kriter aranmalıdır,
1- sınıflandırlan elemanlar grubu veya küme'si hiçbir elemanı sistem dışında bırakılmamalıdır, yani her elemanın koyulacağı bir kategori yaratılmalıdır. 2- aynı gruba, aynı kategoriye işlevleri, özellikleri farklı, birbiriyle ilgisiz, hiçbir ortak yanı olmayan elemanlar aynı kutuya koyulmamalıdır. mimariden örnek vermek gerekirse, 1- bir planetaryum, bir deniz feneri, bir krametaryum gibi çok özel yapı örnekleri dahi sınıflandırma sisteminde kendilerine ait bir yer bulabilmelidir. 2- birbiriyle ortak hiçbir yanı olmayan yapılar aynı gruba sokulup karışıklık yartılmamalıdır, burada subjektif değerlendirmeler yapılması kaçınılmaz, örneğin bir medya binasını,( basımevi, matbaa ve tv stüdyoları ) hangi kategoriye koyacaksınız, yönetim mi, endüstri mi, haberleşme mi. bu tamamen bir tercih sorunudur, gelecekte uzayda yapılacak yapılar hangi kategoriye sokulacaktır, ya da denizaltında bulunan yapılar, kanımca mükemmel bir sınıflandırma sistemi kurulamaz, ancak internet üzerinden kullanılacak bir mimari arşiv amaçlıyorsanız mevcut sistemlerin hepsi iş görür, kusurlarını kabul etmek kaydıyla. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|