![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 |
|
Arkitera Üyesi
|
bir mimar kesinlikle gezmeli,avrupa yı,amerika yı,uzak doğu yu,heryeri,
gezdiklerini görme ve anlama bence mimarın tarzıyla ilgili bi durum,modernist ve yenilikçi yapıları merak edenler hollanda da yeterince eser gezip faydalanabilir,ihtiyaçlarını iyi belirlerse faydası olabilir,gördüklerinin kendisinde iz bırakması ve akılda kalıcı olması için merak alanının içine girmesi gerekiyor bence,klasik binalardan hoşlananlar roma da paris te iyi şeyler görebilir,klasik merakı olanlar için akılda kalıcı ve faydalı olabilir.fakat sorun şurda;taklit yapmak mimarlığın ruhuna aykırı,biz oraları gezdiğimizde yeni teknolojiler nasıl uygulanmış,yeni malzemeler neler bunları merak etmeliyiz bence,tasarımla ilgili konular mimarın zihninde gerçekleşmeli, diğer taraftan bakacak olursak modern mimarlığın temelleri avrupa da atıldı,bizden önde oldukları çok açık,bence hiç kompleks duymadan gidip gezip yerinde görmeliyiz... zamanında Mustafa Kemal Atatürk yurtdışından mimar getirmiştir arkadaşlar,bu konuya bi de burdan bakalım,demiryolları,sümerbank gibi bazı kuruluşların binaları alman ve rus mimarlar tarafından çizilmiştir.. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Arkitera Üyesi
|
arkadaşlar yapmayın modern mimarlığın temelini atanlar gezip görerek mi atmış, başka bir forum başlığı altında hangi mimarla çalışmak istersiniz soru altında sıralanan isimlerden hangileri yalnızca kendileri dışındaki dünyaya bakarak o duruma erişmiş? kendi içimize bakalım,tasarlamak kendi dışımızda avrupada,asyada,türkiyede..... bulanabilen bir maharet değildir ki......
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Yönetici
|
Frank Lloyd Wright da uzakdoğuyu az gezmemiş.
Bir şeyleri iddia etmeden önce biraz araştırma yapmak lazım bence de.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 20-05-2008 11:07. |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]() Birkaç örnek pek yakınlardan;
|
|
|
|
#36 |
|
Arkitera Üyesi
|
"biz oraları gezdiğimizde yeni teknolojiler nasıl uygulanmış,yeni malzemeler neler bunları merak etmeliyiz bence,tasarımla ilgili konular mimarın zihninde gerçekleşmeli"
bu söze alpart a aynen katılıyorum, |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Sevgili Ayasofya ben gezmediklerini iddia etmedim ama salt gezerek TASARIMCI olunmaz. Bir mesajımda da şunu yazmıştım: Bir çay bardağını 'GÖREBİLİYOR' olmak da önemlidir. Nerede, neye baktığınız değil; nerede,neyi GÖREBİLDİĞİNİZ önemlidir.GÖREBİLME yetisi bulunan insanlar için GEZMEK BAHANE Frank Lloyd -WRİGHT- çok gezmeden de Frank Lloyd Wright olurdu zaten. Bütün forumda anlatmaya çalıştığım da buydu. Neyse. Bu polemik çok uzadı. Göreceli demek ki... |
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Hala devam ediyorsunuz. Neyse ben de bir şey demiyorum. "Gezme" işi bir referans çerçevesi genişletme sürecidir. Tekil olamaz. Ancak her ne olursa olsun bu yukarıdaki cümle çok iddialı. Ben yine çok araştırma yapmadan yazmamak gerektiğini düşünüyorum. Nereden biliyorsunuz gezmeden de yine aynı Frank Lloyd Wright olacağını???? Geçiyoruz efendim. Edit: Haa bu arada beni düzeltmişsiniz hızlı yazmaktan kaynaklanan yanlışımı ama siz de büyük "İ" kullanarak hata etmişsiniz. İngilizcede büyük "İ" harfi yoktur. Düzeltirken de dikkatli olmalısınız....:-)
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 20-05-2008 11:09. |
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
''Siyasi dünya haritasında yeni beliren genç ülkeler var. 'Gelişme' bunları kasıp kavurmakta ve bu ülkelerin vatandaşları, gelişmişlik göstergesi saydıkları kıtık alçılı ve şömineli 'Avrupa tarzı' evlerde yaşamak için geleneksel evlerini(her türlü donatısıyla) terk etmekteler. Kap kacak dolaplarınızı, aynalı dolaplarınızı, gümüş takımı dolaplarınızı bu kişilere satarak bu tür eşyalardan kurtulabilirsiniz.'' Bir Mimarlığa Doğru - L. Corbusier
|
|
|
|
#40 |
|
Arkitera Üyesi
|
Türkiye’de tavuk kümesleri bile betonarme yapılıyor
“Türkiye’de betonarme çok abartılıyor. Betonarmenin anavatanı Fransa’da dahi betonarme yapıların toplam yapılara oranı yüzde elliyi ancak geçiyor. Türkiye’de ise tavuk kümesleri bile betonarme yapılıyor. Betonarme tabii ki önemli imkanlar veriyor. Ama yapının yöresel özellikler taşıyabilmesi için yöre malzemelerinin de kullanılması gerekiyor. İki katlı bir yapı pekala ahşap karkas ya da yığma taş veya tuğla duvarlı sistemle yapılabilir. Amerika’da ahşap karkas sistemler yaygınlaşıyor ve buna karşılık ormanlar da azalmak yerine daha da artıyor. Ağaç tarımı yapılarak kesilen ağaçların yerine yüzlerce ağaç dikiliyor. Ahşabın mimaride kullanılmasıyla ormanların daha da azalacağı şeklindeki korkumuz artık kalmamalı. Bir taraftan orman tarımı yapıp bir taraftan da ahşap malzemenin mimaride kullanılmasını teşvik etmek gerekiyor...” “Betonarmeye olan tutsaklığımızı gözden geçirmemiz lazım. Türkiye’de denetim kültürünün olmaması ve betonarme karkasa bu kadar kendimizi teslim etmiş olmamız bence felaketlerin en büyük nedenidir. Çünkü betonarme, uzmanlık denetimi olmadığı zaman ölümcül bir tuzak; ve yanlış yapıldığı ne yazık ki ancak depremde anlaşılıyor. Hatta son zamanlarda sıkça örneğini gördüğümüz gibi depremi bile beklemiyor; çöküyor. Ancak çökünceye kadar da sanki sağlammış hissi vererek kullanılabiliyor. Oysa geleneksel yapı sistemlerinde, tekniğine aykırı inşaat yapılamaz. Duvar daha yükselmeden bel verir, eğilir; ahşap karkas daha tamamlanmadan yamulur. Yani yanlış yapım inşaat sırasında anlaşılır. Yapı bitip de ayakta durduğunda ise uygulama doğru yapılmış demektir. Bu nedenle örneğin eski ustalar, ‘ahşap yapı kendisini taşıyorsa, herkesi taşır’ derler. Bunu betonarme için söyleyemeyiz...” .....OKTAY EKİNCİ yani biz Oktay Ekinci'nin bile tespit ettiği üzere batıya bakıp, gezip gezip salt betorname sistemi görüp gelip güzel ülkemizde aynı şartları sağlamışız gibi mimarlar olarak uygulamaya koymuşuz ya da buna izin vermişiz, daha ne denir ![]() |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Arkitera Üyesi
|
ülkemizdeki toplam çelik yapıların tüm yapılara oranının %7 civarında olduğu söyleniyor,bunun ayrı sebepleri var,fakat ben başka bir noktaya değinmek istiyorum,ülkemizde mühendislerin büyük oranının çelik konusunda uzman olmadığı çok açık bi gerçek,avrupa da mühendislerin yaptığı devrim türkiye de malesef gerçekleşemedi,bu da mimari tasarımları daha çok betonarmeye yönlendiriyor,
mühendislikte ve mimari de bizden önce devrim yapmış avrupa yı gezip görmek sanırım faydalı olacaktır,mümkün olduğunca gezip görmeliyiz,ömer bey e teşekkür ederim bu konuya değindiği için..... |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
...Modernistlere bir detay sorusu: Selimiyenin girişindeki yeşil granit sütünların kolon detayları? Gezip görenlerle fotoğraftan görenlerin birbirinden ayrılacağı bir detay... Kolonların altına kurşun dökülmüştür, o dönemdeki en elastik , enerji soğuran malzeme kurşun olduğu için bugün betonarme üzerine çelik yapılırken 'deprem tamponu'olarak kullanılan sistemle benzer işlevde. 16. yy... detayı japonların hareketli taşıyıcı sistemlerinin temel noktası.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 20-05-2008 18:43. |
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Arkitera Üyesi
|
selimiye'den kolon detayları
bu detaylara biz dikkat etmedik elbette. Biz kubbe kaç arşın ve Kuran'da ne anlama geliyor onu inceledik. Minare DNA sarmalıymış fln onları inceledik. Yani POP bir yaklaşımla, yüzeysel baktık. Oysa Japonlar Selimiye'yi didik didik inceledi... Gezmek önemli değil, bilmek önemli değil. Bilgiyi nasıl yorumlayacağını ve nasıl geliştireceğini bilmek önemli... Bizde bu eksik...Bu yüzden çamurda patinaj yapıyoruz... Sonra içe dönelim, uçalım, gerçekler içimizde gizli diye kendimizi aldatıyoruz. Görmek isteyene binlerce detay sokaklarda geziniyor...
|
|
|
#44 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Arkitera Üyesi
|
Avrupa gelmiş seni görmüş, sen, seni görmemişsin...
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|