![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
'Balyanların mimar oldukları büyük bir yalandır.'
Türk Edebiyatı dergisinin Nisan sayısında geçiyor konu. BAŞBAKANLIK OSMANLI ARŞİVİ' ne dayanarak yaptığı araştırmalardan Balyanların mimar olmadıklarına, aslında müteahhit olduklarına vurgu yapıyor Atatürk Üniversitesi' nden Yardımcı Doçent Selman Can. Ve bu tezini de bizzat belgelerle destekliyor. Can, konuyu Kasım 2006 da yapılan Uluslararası Dolmabahçe Sempozyumu'nda da dile getirdiğini ve sanat tarihçilerinin, mimarların konuya son derece ilgi gösterdiklerini anlatıyor, bunun yanısıra Balyan ailesine ait olduğu zannedilen Dolmabahçe Sarayı, Ortaköy Camii, Eski Çırağan Sarayı, Beyazıt Yangın Kulesi, Rami Kışlası, Kasımpaşa Bahriye Mektebi, Hırka-i Şerif Camii gibi son dönem Osmanlı Mimarisi'ne ait eserlerin aslında Abdülhalim Efendi adında bir mimara ait olduğunu arşivden günyüzüne çıkardığı belgelerle ortaya koyuyor. Can, arşiv kaynaklarını birincil belge olarak kullanıyor ve arşive girmeden yeni bilgiye ulaşılamayacağını ifade ediyor. Dergide Selman Can ile yapılmış röportajın okunması halinde konu hakkında daha kapsamlı bilgilerin elde edilebileceği kanaatindeyim.
Ben de bu konuyu burada açarak arkadaşların fikirlerini talep ediyorum.
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Eğer doğruysa?!...?!,
![]() ![]() :HXW:!OHOOOOOOOSMANLI arşivi mi? Orda bir arşiv var uzakta görmesekte,okumasakta(okuyamasakta)
Batı karşısındaki durumumuz, efendisinin ilaçlarını çalıp içen uşağın durumudur.(Cemil Meriç) En son ssss tarafından düzenlendi : 05-04-2008 13:10. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Elalem Mayaların mezarını filan ortaya çıkarır. Bizimse ikiyüzyıl 'öncemiz' in üzerinde bile yığınla toprak var hala!
Batı karşısındaki durumumuz, efendisinin ilaçlarını çalıp içen uşağın durumudur.(Cemil Meriç) En son ssss tarafından düzenlendi : 05-04-2008 13:58. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
şok şok şok!
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu Türkiye'deki mimarların, Türk tarihi üzerine ne kadar az araştırma yaptığını gösteren bir kanıttır bence.
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
vay beee !!!! tarihimize bu kadar mı yabancıyız
![]()
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Biraz daha temkinli olsak!
Neden daha önce gündeme gelmedi bu konu? Neden başka tarihçilerce desteklenmiyor?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Ben sanki yine bu forumda benzer bir konu açıldı diye hatırlıyorum:
Dolmabahçe Sarayı'nın mimarı Balyan ailesi değilmiş! Arşivler yeterince açık olmadığı sürece spekülasyon son hız devam edecek gibi görünüyor. Arşivleri gerçekten açmaya ya da paylaşmaya ne kadar niyetliyiz emin değilim. Bir konu hakkında Cumhuriyet Arşivleri'nden bazı belgeler hakkında bilgi istemiştim ama çok uzun zaman geçmesine rağmen en ufak bir geri dönüş olmadı, mesela. Güya internet sayfasında "bilgi isteme" bölümü var ama kafalardaki "haşmetli bürokrasi" fikri dağılmadan bir işe yaramıyor. İlla ki, Ankara'ya gidip en az 2 gün harcamak gerekiyor. Osmanlı Arşivleri de idareci taraf sizin araştırma konunuz ile ilgili olarak "ikna" olmadığı sürece sanırım o kadar da açık değil. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
neden balyan ailesi yapmış olamaz?
dolma bahçe sarayı olsun orta köy camisi olsun avrupada ki birçok uslubun bir arada kullanıldığı yapılar. özellikle cami planlarında bile değişiklik dikkat çekici....yapılara bu açıdan bakıldığında balyan ailesinin yaptığı fikri bence daha güçlü.....
aslında gayri müslümler tarafından yapılan çoğu eser için böyle bir tartışma yaşanıyor.daha çok araştırma yapılmalı bence.ayrıca balyan ailesinin dönemine bakıldığında hassa mimarlar ocağının sona erdiğini ve mimarların aynı zamanda müteahhitlik yaptığı biliniyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Efendim,
Konu Dolmabahçe Sarayı "Balyan'lara ait değil Abdühalim Efendi'ye aitmiş" yerine "Necmettin Efendi'ye ait değil Abdülhalim Efendi'ye aitmiş" olsaydı bu kadar ses getirir miydi bilemem?. Açıkçası Barok etkiler taşıyan bu binaların osmanlı için bir traz ıolduğu ve mimarlık tarihi için de önemli bir yerde olduğu doğrudur. Ama genelinde Vakif Han'larının mimarınından çok getirdiği dönemin daha önemli olduğunu düşünürsek, daha iyi yerlere varırız. Tabii ki araştırılmalıdır ama binanın mimarı. Ancak toplum için bence asıl önemli olan binaların dönemsel ve tarihsel değerleridir. Mimarının ya da müteahhitinin müslümanlardan olup olmaması değil. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Eğer 'Necmettin Efendi' de mimarlık eğitimi boyunca bu kadar binanın tasarımcısı denerek anlatılmış ve her kitapta onun adı geçiyor olsaydı, evet bukadar yakın tarihimiz böylesine uzak iken ben çok şaşırırdım.
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sonuçta bu yapıları Balyan ailesinin yapıp yapmadığından daha önemli sorunlar olduğunu düşünüyorum. Eğer Balyan ailesi yapmamış türk bir mimar inşa etmiş olsaydı daha mı iyi koruyacaktık. Arkasına koca bir otel dikmeyip siluetinimi bozmayacaktık?yada inönü stadına başka mı bir yer bulacaktık? bunu anlayamıyorum.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Necmettin Efendi,Abdühalim Efendi , kimdir onu da araştırmak lazım. Osmanlı mimarisinde ağırlıklı olarak nitelikli mimarinin Rum ve Ermeni ağırlıklı gayrimüslümlerce gerçekleştirildiği gerçeğini değiştirmez öncelikle. Biz 'mimarlık tarihi' ve genel tarih anlamında öncelikle bu gerçeğimizle barışmalıyız.
Öncelikle araştırmanın varmak istediği hedef nedir? Balyanlar mimar değilse de mimar üzerinde tasarım anlamında büyük etkisi olan bir ailedir, bu gerçeğin değişmesi mümkün değil. Olayı sansasyonel bir şekilde sunmanın anlamı yok. Bu konuda yeni gözattığım bir kitabın faydalı olacağını düşünüyorum. Mimaride Rönesans ve Barok/ Osmanlı Başkenti İstanbul'da Etkileri- Betül Bakır (Nobel Yayın)
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben zaten bu konu atlanmalı demedim. sadece bu konu kadar önemli olan bir konuya dikkat çekmek istedim.
ayrıca geçen dönem aldığım osmanlı mimarisi dersinde Balyan ailesinin yapılar için padişahtan para aldığına dair belgelerin var olduğunu biliyorum. ama bu belgeler onların sadece müteahhit olduğunu mu gösterir. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|