Alıntı:
Orijinal metin architurk tarafından gönderilmiş
Size hak vermekle birlikte, birara heves etmiş, en azından okumayı sökmeye çalışmış biri olarak, Osmanlıca öğrenmenin hiç de kolay olmadığını belirtmek isterim. Öncelikle Arap Elifbe'sindeki (alfabe ya da abecesi de diyebiliriz) sesli harflerin yetersiz kalması nedeniyle bugün halen kullanmakta olduğumuz Türkçe kelimeleri bile zar zor okuyabilmek şöyle dursun, bugün kullanmadığımız, bize yabancılaşan Arapça, Farsça, vs dillerdeki kelimelerin okunabilmesi bile (ki anlamak bu dilleri de bilmeyi gerektiriyordur herhalde) uzun yıllar çalışmak gerektiriyor. Üstüne üstlük hemen her dönemin Osmanlıca'sı farklılıklar gösteriyor bildiğim kadarıyla. Bunların üzerine bir de elyazısını okuma zorluğu eklenince... Demek istediğim öyle bir iki senede kotarılacak bir iş değil bu!
Mimarlık bölümüne girişi bilemeyeceğim, ama mesela restorasyon bölümlerinde Osmanlı dönemi ile ilgili yüksek lisans yaparken belki Osmanlıca da bilinmesi faydalı olabilir ve beklenebilir. Bildiğim kadarıyla büyük şehirlerde Osmanlıca dersleri veren kurumlar da var. Kitaptan öğrenmek zordur ama kaynak yok değil! Heves edenlerin önündeki tek engel vakit ayırmak ve sabretmek oluyor galiba?
|
Şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim: eğer Kuran-ı Kerim okumayı biliyorsanız Osmanlıca öğrenmek o kadar kolay ki bunu size anlatamam. Osmanlıca öğrenmek derken tabii ki hemen 15. yüzyıl metinlerinin okunmasından bahsetmiyorum. Ama alfabe olarak ele alındığında benim şahsi kanaatim Osmanlıca'nın çok kolay olduğudur.