![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Türkiye'de verilen mimarlık eğitimini nasıl değerlendiriyorsunz ... ??
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
amaç?
Bu kadar kapsamlı bir soruya yanıt yazabilmemiz için öncelikle elimizde diğer ülkerlerde mimarlık eğitimi veren bölümlere dair yaşanmışklıklar bulunması gerekmezmi sizce? Türkiye nin dışındaki mimarlık okullarıyla bağımız bu kadar kopukken hangi elinizdekini alıp hangi elinize koyacaksınız. Biraz, 'bir şey sorsamda konu açsam belki popüler olur' ümidiyle sorulmuş, bana göre bizi bir yere taşıyamacak bir tartışma konusu. Ama tabi insan soruyu yazarken öğrenmek istediği neydi acaba demekten kendini alamıyor?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
HİÇ ALAKASI YOK ben burda kişilerin fikirlerini görüşlerini almak burada paylasmalarını saglamak amacıyla bu konuyu açtım ...bnmde diğer ulkelerdeki mimarlık eğitimiyle ılgılı bi bılgım yok zaten konuyu acmamdakı amacta bu hem ben hemde bılmeyen arkadasların bu konuda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır ...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
tuhaf bir beklenti değil mi sizce?
Peki ne yazmamızı bekliyorsunuz? 'hııımm Türkiye deki mimarlık eğitimimi çok çok üstün seviyelerde, mezun mimarların şartları ve eğitim seviyeleri tüm dünyayla yarışır vaziyette. Gerek mevcut yapılarımızın, gerek hayata geçirilmemiş projelerimizin hiç bir hukuksal yada denetimsel yada torpilsel engele uğrakmaksızın varlıklarını sürdürmelerinden belli zaten. Bu kaliteyle gidersek bir kaç yıl içerisinde dünyanın sayılı ülkeleri listesine gireceğiz' mi diyelim? Ya da ' Şartlar kötü. İmkan sağlanmıyor. Eğitim sırasında gerekli araştırma olanakları sunulmuyor, o yüzden biraz gerilerdeyiz, diğerleri bizden daha iyi seviyelerde' deyip, bir zamanlar birilerinin dillendirmiş ve bir çoğumuzu gayriresmi bir tavırla aşağılamış olanlara arka mı çıkalım?
Tabi bir de 'hadi tartıştık boyutu' var olayın. Hadi tartıştık diyelim? Sonuç? ne olacak, eksik yanları düzeltsin diye bölüm başkanınıza faks mı göndereceksiniz? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
dünyanın pek çok yerinde ülkemiz mevcutlarından çok daha efektif bir bilgi akışı sağlayan, hedef skalasına göre mimarlık piyasasına veya mimarlığın kuramsal uzamlarına çok daha sağlam altyapılı adaylar yetiştiren, “iyi” mimarlık okulları olduğu bir gerçek .
En son SeHMuS tarafından düzenlendi : 20-02-2008 15:10. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Anlıyoruz ki önce "Türkiye'de Türkçe Eğitimi" iyi verilmiyor. Sehmus'un yazdıklarından anlaşılıyor. İyi mimar ya da mimarlık öğrencisi öncelikle iyi ve düzgün yazı yazmasını bilendir.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yönetici
|
Açıkçası, tartışırken ilk önce insanların kendisini iyi anlatabilmesi, savunduğu düşünceyi karşısındakine yeterli aktarabilmesi lazım. Bunun için böyle bir konuyu tartışmak için ilk önce dil kullanımına dikkat etmek gerekiyor.
Birşeyi eleştirebilmenin iki yolu vardır bence. Ya konunun tamamına hakim olur, eleştirinin doğası gereği o konunun tamamıyla ilgili hataları, eksikleri söyler, bütünle ilgili yeni çözümler önerirsiniz; ya da konunun bir kısmına çok hakim olur, diğer kısımlardan bağımsız bir şekilde mevcudu eleştirirsiniz. Eleştiri yapmak için karşılaştırma da bir yoldur, ama bence karşılaştırma yapmadan da eleştirmek mümkündür. Dolayısıyla bence Türkiye'deki mimarlık eğitimini karşılaştırma yapmadan da eleştirmek mümkün. Bu konudaki kendi düşüncem ise şudur efendim; "Üniversiteler, meslek edindirme kursları değillerdir. Üniversiteye giren öğrenciye(yazıda bundan sonra üniversite:mimarlık bölümüdür, diğerlerini bilmem), üniversite bittikten sonra mimarlık yapma garantisi verilmez; bir kişinin lisansını aldıktan sonra, çalışabilmek için ruhsatını meslek odalarından alması gerekir. Üniversiteler, öğrencilerin internetten araştırma yapmaya zorlandığı, okutmanların "hakim" oldukları bir konu hakkında atölyelerde proje yürütmeye çalıştıkları eğitim kurumlarıdır günümüzde. Atölyelerden hemen hemen aynı işler çıkar, biz öğrencilerin ortaya koydukları işler birbirinden çok da farklı değildir. Paftalar dahi birbirine çok benzerdir. Oysa üniversiteler, kuruluş amaçlarından da yola çıkarak, yeni şeylerin arandığı, yeni şeylerin denendiği yerlerdir. Üniversiteler bilim yapılan, yeni şeylerin denendiği ve ortaya yeni kavramların çıkarılmaya çalışıldığı, yürütücü ile katılımcı öğrencinin birlikte ürün ortaya koymaya uğraştığı bir yerdir. Akımlar, üniversitelerden çıkar. Durum anlattığım şekilde olmaz ise kendisine mimar denilmiş bir grup teknisyen - mezun olduktan sonra, bir ofise girip bütün gün, 3dsmax-SU-Vray-ACad üzerinde çalışmak teknisyenliktir, mimarlık değil - yüksek sosyete mimarların arasında, kendi jargonlarını oluşturacak, kendi aralarında anlaşacak ve mimarlık ileri gitmeyecek." Buyrun, karşılaştırma yapmadan, moda olmuş ama yeni birşeyler yapan AA'i falan da işin içine katmadan bir eleştiri size.. Alıntı:
Seksenli yıllarda darbe dönemini falan yaşadınız heralde, katılımcılık bu kadar çaresiz mi? Öğrencilerin, daha kaliteli bir eğitim istemeye hakkı/gücü yok mu? İnadına gidip, dilekçeye boğmak lazım aslında, işleme koymak zorundalar. Ya da aman ya kim uğraşır ki şimdi, okuldan mezun olur paşa paşa çalışırım ben. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
"Öğrencilerin, daha kaliteli bir eğitim istemeye hakkı/gücü yok mu? "
Var mı? Karşılaştırma yapmıyorum ki eleştireyim. Ama keşke,eleştiri tanımızın altına uygun düşen bir durum sergileseydiniz de imrenseydim. Üniversite tanımı konusunda ise hiç bir bilgim yoktu. Bu güne kadar bu konuyla ilgili hiç bir şey duymamış, kafa yormamıştım. Sizin o sahiplenici ve bay cesur tavrınız olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. Sorumdaki her kelime yalnızca sizi ilgilendiriyor ve cevabını mutlaka sizden öğrenmek istiyorum: Güç aldığınız küçük iktidarınızla, bölümlerin temelini sarsmak gerek deyip niçin kenara çekiliyorsunuz? En son pnrkrmn tarafından düzenlendi : 20-02-2008 01:58. Nedeni: sorudaki nesne eksikliği |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Türkiyede Mimarın evliyası olsa kaç yazar, önce onu bi çözmek lazım. Hemfikir olmayan olacağını sanmıyorum.
Ülkemizin mimarlık anlayışı ve devletin imar düzenlemeleri eğitimimizin çok çok gerisinde, bu yüzden ilk olarak bunu düzeltmeliyiz. Bunu kim yapacak; mimarlar yani mimarlar odası, onun ne yaptırımı var..............pek bi şey gelmedi aklıma...gelen varsa paylaşabilir. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Son 'Köşe Yazısı'nı' yakından tanıdığım Sci Arc okulunu örnek kullanarak mimari eğitim konusu üzerine yazdım. Bu başlığı tekrar gündeme getirebileceğini düşünerek bu notu yazıyorum.
En son Orhan Ayyuce tarafından düzenlendi : 06-03-2008 21:07. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| mimarlık, mimarlık okumak |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|