![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Mimari yapıtları mı?
Vikipedi'den alabildiğim tarihlere göre;
1071-1318 Anadolu Selçukluları, toplam 247 sene hüküm sürmüş, son İlhanlı da (Selçuklu sayılmakta) İran'ın bir bölümünde devlet olabilme özelliğini, Osmanlı Devleti kurulmakla (1299) beraber sürdürmüş, 1299-1923 Osmanlı Devleti (İmparatorluğu), 624 sene hüküm sürmüştür... Benim dikkatlerinize sunmak istediğim konular şunlardır; 1- Osmanlı dönemi Mimari yapıtları, daha çok Mimar Sinan'ın yaptıkları ile özdeşleştirilmekte ve dönemin tarihsel yapılarının, korunması ve onarımlarına azami özen gösterilmekte, gündemde canlı tutulmaktadır, 2- Anadolu Selçukluları Beyleri döneminde yapılmış (247 yıl) olan, han,köprü,medrese,saray,kervansaray,türbe ve ipek yolları gibi,projelerinin,yapımlarının hangi Mimar'larca gerçekleştirildikleri gündeme getirilmediği gibi, bu dönemin yapılarının korunması, onarılmaları için de bir hassasiyetin olmadığı kanaatini taşımaktayım, yanılıyormuyum? bende mi, eksiklik var acaba? Nevşehir İl sınırları içersinde görev yapar iken, bir çok noktalar da yer alan bu Selçuklu eserlerinin bazılarının Kervansarayların ve benzerlerinin, harap halde bırakıldıklarını görmüş biri olarak bunları söylemekteyim, Oysa ki; Osmanlı Devletini yaratan ana unsurun, Anadolu Selçukluları Beyleridir demek yeterli midir? o dönemin eserlerine ve yaratıcılarına da aynı özeni göstermemiz boynumuzun borcu değilmi dir? Bizans'ı ve önceki medeniyetleri de nasıl koruyup sevip, benimsiyor isek!!! Esenkalın...Saygılarımla...
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Bazen han gibi yapıların çokça bakımsız kaldığını görüyoruz ama bunun Selçuklu ile ilişkili olmalarından kaynaklandığı sanmıyorum...Pek çok OSmanlı yaspısı da bakmsız sonuçta...İstatistiki bir veri olmadan bunu söylemek zor...Bir de, han gibi yapılar genelde gözlerden uzak ücra yerlerdedir (en azından günümüz yol sisteminde), onun için kullanımdan uzak kalmaları ve harap olmaları daha akla yatkın...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bazı İl merkezlerinde bulunan çifte minareli medreseler, daha bakımlı gibi görünmektedirler, ipek yolu üzerlerinde yer alan Han ve Kervansarayların ise bakımsız, harap halde oldukları bir gerçek, halbuki günümüz yol güzergahlarına da abartılacak kadar da uzak değiller, bu yapıtlarında onarıldıktan sonra aktif kullanımlara açılabilir, bakım ve onarımlarının denetimli olarak işletmecilere de verilebilir,
1990 Temmuz-Ekim aylarında da kısa bir süre Aksaray Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünde görev yaptım, Aksarayın doğusunda bir tepe de, harap halde ikinci kılıçaslan türbesi ve hemen bitişiğinde küçük bir konutu kırkkızlar konağı (Sarayı) ovaya hakim var idi, bitişik yapı kalıntıları içersinde de turkuaz mavisi çini parçaları mevcut idi, Müze Müdürlüğünün talebi üzeri buranın rölevesini çıkartıp, onarım projesini geliştirmiş ve onarımı müze müdürlüğünce yaptırılmış idi... Sanki Selçuklu beyleri'ne, siyasi mi? desem, ne desem şaşırıyorum bir husumet var gibi algıladım!!!, yanılıyor da olabilirim... II.Kılıçaslan Türbesi
Sen sonsuz' luğa giden yolda, yürekleri ısıtan bir ışık olmalısın...C.B... En son cbekleyen tarafından düzenlendi : 15-01-2008 19:16. Nedeni: paragraf,link eklendi... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|