![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Yönetici
|
XI. Ulusal Mimarlık Ödülleri Sergisi ile İlgili Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin Açıklaması
Alıntı:
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Araya bir kısa not: Bugün bir şok daha yaşadım: Oda yanlısı bir mimar, "Mimarlar Odası'nın performans ve başarılarından gurur duyduğu" mimarlar hakkında "yiyici mimarlar" deyimini de kullandı... Bakalım daha neler göreceğiz...
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bence hiçbir projeye ayrım yapılmadan bütün projeler teknik denetimden geçirilmelidir. Bir baca duvarının kalınlığı, bir bacanın yüksekliği, catı saçağının boyutu... Bunlar denetlenmemeli diyorsanız hiç gerçekçi bulmam. Ben Türk Mimarının Etik değerlerine güvenemem. Yapılanlar ortada.
|
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yönetici
|
Ortama (Odanın da içinde olduğu ortam) katkı sağlamam mı gerekli?
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yönetici
|
Bir soru da benden size
: Kulağınıza "yiyici mimarlar" lafı nasıl geliyor acaba?
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bu ve benzeri tanımlardan hoşlanmadığımı ama bunların sadece tek taraftan gelmediğini de gözlemleyebildiğimi söylemekle yetiniyorum... |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Kolay gelsin.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
"Doğru, haklısınız..." : Burada size hak verdiğimi belirtiyorum. "Ortama katkı yapmanız gerekli değil." : Bu benim değil, bir önceki mesajda sizin sarfettiğiniz ifadeden çıkan anlam. (Eğer yanlış anladıysam düzeltmenizi rica ederim.) "Ortamda her türden insan bulunabilir..." : Bu içinde olumlu ya da olumsuz bir yargı taşımayan genel bir söz. Gördüğünüz gibi içine bana ait herhangi bir yargı katmadan bu üçü arka arkaya okunduğunda benim seviyem (olumlu ya da olumsuz anlamda) değil başka bir şey ortaya çıkıyor... |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
uslup, bir konuya katkı koymanın önemli koşullarından biri. bir şeyi "nasıl" söylediğiniz, "ne" söylemeye çalıştığınızın anlaşılmasındaki en etkili (ya da etkisiz) araç haline gelebilir. tartışmaya değer olduğu da su götürmez elbette... ama ulusal sergi ve ödüllerindeki rezaleti tartışırken, bambaşka bir eksene kayıp da konuyu önemsiz hale getirmeyi anlamak kolay değil.
ben oda'nın ve başka meslek örgütlenmelerinin de hem gereğine hem önemine inanıyorum. yönetimlerin saçmalıyor oluşu ve daha doğru politikaların -bugün için- sağlanamayışı, geçmişi, gelenekleri, birikimleri olan sosyal mekanizmaların yok sayılmasını gerektirmez. aynı sergi-ödül projesindeki durum gibi: oda'nın açıklamasından "resmen" öğrendik ki 35 ürün/50 pano elenmiş. yönetim, yapılan işi "hukukun üstünlüğüne bağlılık" yaklaşımıyla açıklamaya kalkışıyor. bahsettikleri hukuk sanki "mesleki denetimi" sağlayan, mimarların hakkını koruyan, ADİL bir sürecin aracısıymış gibi demagoji yapıyorlar. mimarlık üretenlerin uymasını bekledikleri (saçmalıklarla dolu) 2005 tarihli SMM yönetmeliğini hareket noktası kabul ediyor, üyeler üzerinde kullanmayı pek benimsedikleri demir yumruk politikalarını, oda'nın düzgün işleyen her alanına sirayet ettiriyorlar. bu arada oda'nın yayın organı MİMARLIK dergisi de 3 maymunu oynayıp, bir tür "resmi gazete" hüviyetini korumayı sürdürüyor. olan biteni görmezden geliyor, karşı görüşleri yayımlamıyor ve giderek kendini küçültüyor. bu süreçler tabii ki değişecek, düzelecek... ama kolay değil, uzun zaman ve ısrarlı çaba gerektiriyor. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
kısaca genel kurul'a ait iki izlenim aktarmak istiyorum:
ilki, "ÇED yemek" diye, her söz alan delegenin ağız alışkanlığıyla kullandığı garip bir tabirdi... şubelerde "atanmış" çevresel etki değerlendirmesi komisyonunun uygun bulmadığı projeler için kullanılan oda tabiri olarak yerleşmiş besbelli! aynı "mesleki denetim" değil de VİZE demeyi tercih etmek gibi. gökhan avcıoğlu'nun bodrum'da yaptığı bir konut projesi, ÇED YEDİĞİ için sergiden elenmiş mesela. gerekçelerini çok merak ediyorum. ikincisi, neredeyse konuyla ilgili söz alan tüm delegelerin, sergi katılımlarını değil de ödülü önemsiyor oluşuydu. herkes elenenlerin özellikle ödül alamayacak olmaları nedeniyle mutlu gibiydi. ödüllerde sıkça adını duyduğumuz mimarlar için "bizim şişman kediler" benzetmesi bile yapıldı oda hukukunu tamamlamamış ürünlerin sadece sergilenebileceği, ama ödül almayabileceği kimsenin aklından bile geçmiyordu. çünkü bu konu bir sergi gibi değil, yarışma gibi algılanıyordu.genel kurul tutanaklarını alıp yayımlamak lazım. 2008'de odayı yönetenlerin olayları nasıl kavradığını, nasıl tartıştığını tespit etmek açısından önemli bir belge olacak. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kişiler yüzünden kurumlar yıpranıyor. Bu yıpratma politikaları sonucunda mesleklerin itibarları yerlerde geziyor. Kuruma yüklenmekle, kurumu temsil eden geçici görevlilere yüklemek arasındaki ayrımı yababilecek düzeyde olduğumuzu düşünüyorum. Yoksa yıprattığınız koltuğa birgün siz oturursunuz, aşınmış kumaştan çıkan kıymıklar canınızı acıtır... Bunu yüce devletimizin her kademesinde yaşıyoruz şu günlerde.
Ulusal mimarlık ödüllerinde oda denetimleri yüzünden elenenler ' Projemiz oda onayından geçseydi kesin ödül alırdık demeye başladı.' Büyük prestij kaybı böyle bir yarışma için. Bu denetim ve yapısal sorunlar çözülmezse iş iyice zıvanadan çıkacak.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 03-05-2008 23:21. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Özbay’ın üslup hakkında söylediklerine katılıyorum, “konuyu önemsiz hale getirmek” kısmı dışında. Akıp giden forum mesajları arasında bazı ölçütlerin dışına taşan ifadeleri eleştirmek konuyu önemsiz hale getirmez, tersine konuyu önemsiz hale getirebilecek düzeysizliğin önüne geçer diye düşünüyorum.
Neyse… Serbest mimar olmadığım için sergi-ödül yönetmeliğinin yukarıda tartışılan maddesi üzerinde kesin bir yargıyla yorum yapmam çok doğru olmayabilir ancak bir kurumun kendi koyduğu kurallarına uymayan üyelerinin ürünlerine ödül vermesi ya da sergilemesi zincirinde bir hata olduğunu söylemek için galiba serbest mimar olmaya gerek yok. Sorun şuradan kaynaklanıyor: Eğer kuralın doğru olduğunu savunuyorsanız o zaman yönetmeliği onaylamanız gerekir yok eğer kuralın yanlış olduğunu düşünüyorsanız bu kuralı yönetmeliğe karşı çıkarak değiştiremezsiniz. O zaman kuralı hedef alın, yönetmeliği değil. Madalyonun öbür yüzüne bakarsak, mesleki denetim ya da ruhsatlandırma sisteminin tüm Türkiye’de aynı şekilde işlememesi yeni yönetmelikle yeni bir adaletsizliğin kapısını açıyor ve zaten şu an birçok şubenin çeşitli kurumlarında ya da mimarlar arasında bu sorun tartışılıyor. Bu aşamada yapılması gereken şey “kahrolsun mimarlar odası” , “yönetim istifa” gibi futbol stadyumlarını hatırlatan tezahüratlar değil adaletsizliği en aza indirecek formüller üzerine düşünmek, tartışmak ve bir sonraki genel kurula güçlü bir şekilde bu öneriyi getirmektir. Arkitera ve benzeri platformlar da bu tip hazırlıklar için ideal ortamlardır diye düşünüyorum… |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
Arkitera'nın Mimarlar Odası meselesi gündemde olduğunda nasıl bir platform olduğunu gördüm. Ortama katkı koymayan da biziz futbol stadyumu seviyesinden kurtulamayan da. E buyrun bir sonraki genel kurul için siz daha seviyeli ve ortama daha katkı koyan çalışmalarınızı yapın.
Arkitera bunun içinde yok. Ve ben kişisel olarak yinelemek istiyorum: Mimarlar Odası artık çöptür.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ulusal mimarlığımız da...
|
![]() |