![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Türkiye'nin tasarlanmış - tasarlanmamış camileri...
Efendim işte böyle bir konu ve böyle bir tartışma ortamı...
Türkiye'mizde ciddi sayıda cami yapılıyor. Çoğunluğu projesiz ve o binayı yapmaya kendini adamış vatandaşların ve onu yapan ustanın kalfanın her neyse işte onun inisiyatifinde. Bu inisiyatife karşı olduğumuz da yoktur ama Mimar Sinan ve onun koyduğu standartlarla büyümüş ve yaşamış olanların torunları, bizlerin bu kadar kötü binalarda ibadet etmemiz kesinlikle yakışı kalır değil. Taş malzeme ile kubbeli ve minareli formu tüm yalınlığı ve zerafeti ile çözüp oransal netliğe ve güzelliğe ulaşmış "cami formunu" aynen tekrar edip ve bazen ne yazık "saçmalamaktan" öte gidilmediği vardır. Camilerimiz kutsal mekanlardır. Kul'un taptığına ulaşmak için gittiği yerlerdir. Bir insanın önemli manevi ihtiyaçlarından, tapınma ve inanma ihtiyacını karşılayan önemli mekanlardır. Ben Fenerbahçe'de oturuyorum, namaz kılmaya Fenerbahçe Camii'ne gittiğimde değil de karşıda Haseki de Cerrahpaşa Camii'nde gittiğimde mutlu oluyorum. Akustik olsun iklimlendirme olsun. Yani Fenerbahçe Camii çok da kötü olmasa bile bana oransız ve ince geliyor. Oranı bozuk ve ince. Bunlar cami için iyi sıfatlar değiller. Hah Dolmabahçe Camii de incedir ve abartı süslüdür ama o kadar oransız ve ince değildir. Bu yüzden ben bir konu açayım dedim. Türkiye'nin kötü tasarlanmış ya da hiç tasarlanmamış kötü inşa edilmiş camilerini örnekleyeyim. Ben başlıyorum. Ankara'da AKP Merkez Binası'nın tam çaprazında Ak Plaza'nın karşısındaki cami mesela. Adını bilmiyorum pek bilmek de istemiyorum. Ankara gibi Türkiye'nin en iyi Mimarlık Fakülte'lerinin bulunduğu başşehirdeki camiye bakınız. Benim birincim budur. Varsa daha kötülerini görmek isteriz. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Haydarpaşa'da bir de Protokol Camii vardır.
O da bir ayrı kötü oranlıdır. Ama bu daha kötü diye ilk sıraya bu girdi.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Bu en kötü olamaz. O kadar kötüler var ki...
Bu konu makalelere tezlere konu olmuş bir alan. Ama bir kollektif çalışmayla neden güzel bir fotoğraf albümü oluşturulmasın. Bu cami için Harita desteği:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu caminin ciddi anlamda oran probleminin olduğuna kesinlikle katılıyorum.
Camiden çok bana medreseleri ve hatta girişi düşündüğüm yerdeyse ki öyle görünüyor kiliseleri anımsattı. Ayrıyeten sadece ibadet değil, bunun yanında farklı işlevlerede açık olduğu hissini uyandırdı. Kesinlikle ve kesinlikle böyle bir camide namaz kılacak olsam, sanki sağımdan solumdan duvarlar üzerime geliyormuş gibi hissederim. Tabi düşündüğüm gibi kubbenin olduğu taraf kıble ise.
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Bize yakışmayan bir cami ama en kötüsü değil bence. Bence de fotoğraflarımızı paylaşalım bu konuda...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Cami yaptırma derneği(!)
Türkiye'de camiler devlet tarafından değil "cami yaptırma dernekleri" tarafından yaptırılıyor ve nedense(!) hemen hepsinin altında bir veya birkaç dükkan oluyor. Bence de bu gönderdiğinizden çok daha kötü camiler var. Bir örnek Bursa Beşevler'de Ahmet Taner Kışlalı Caddesine yeni yapılan cami..
Cami projeleri devlet eliyle yarışmalarla belirlenmeli, cami yaptırma dernekleri kapatılmalı. Ayrıca kötü camiler ibadet mekanına saygı adına yıkılabilmeli. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Evet.
Bu arada Diyanet bir tip cami projesi yaptı. Mimar yetiştirmiş bir ülkede tip proje olması hele cami gibi kutsal bir mekan için çok üzücü. (Tip proje afet konutları veya modüler sistem çözümler ve kısıtlı mkanların var olduğu hallerde kabul edilebilir ancak) Söylemeyi unutmuştum bunu. Cami yaptırma ve yaşatma dernekleri kafalarına göre veya ustaların kalfaların kafalarına göre takılmaları sonucu o kadar kötü örnekler verir oldular ki tip ptojeyi arar olduk. Ne yazık. Ömer Bey, Ben Ankara'yı hiç bilmem ama yer olarak sanırım yanlış. Bu caminin sağından yol geçiyordu. Bir daha bakmanızı rica edeceğim Teşekkürler.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Doğru doğru.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Doğruluğundan hiç kuşkum olmadığı halde şöyle bir haritada yakından bakayım dedim.
Ne buldum? Google Maps ile Google Earth tamamen aynı bilgiyi kullanıyor biliyordum. Öyle değilmiş. Ekteki fotoğraflardan birisi Earth diğeri Maps görüntüsü. Google Earth'den alınmış ekran görüntüsünde camiyi rahatça seçebilirsiniz. (Güneyindeki bina Haluk Pamir tasarımı Ankara Ticaret Odası.)
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Evet evet
Ben gerçekten Ankara'yı bilmiyormuşum. Bir de tabii ben harita yanılttı. Yanında sokak varmış gerçekte yok. Teşekkürler.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Caminin hemen önünde de bir fidelik olması lazım. Çam ağacı falan satıyorlardı en son. O adanın iki tarafından da sonradan Eskişehir yoluna bağlanan ara sokaklar çıkıyor.
Ama sanırım cami çok yeni; en azından, ben dört sene önce bir beşyüzmetre ileride okurken, o cami orada değildi. Bu arada bir tane de Demetevler'de İstanbul yolu üzerinde var, fotoğraflarını bulabilirsem bilgisayarımda, hemen ekleyeceğim. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bursa`da okuyan bir arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Tarihi mekanları gezdik beraber. İsmini tam olarak hatırlayamadığım bazı tarihi camilerin duvarlarına talihsiz aşk ilanları yazıldığını gördüm. O kadar üzüldüm ki ne kadar bilinçsiz bir gençlik yetişiyor diye kendi kendime hayıflandım. Konuyla doğrudan alakalı olmasa da değinmek istedim.
İçlerinde ki en ilginç yazı ise "Ya caminin duvarına yazı mı yazılır arkadaş!" Yorum sizin..
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
İşte PROTOKOL
İşte CAMİ
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Dur, hatırlayacağım, Kadıköy civarındaydı değil mi?
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| cami, cami mimarisi, cami tasarımı, kitsch |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 3 (0 üye ve 3 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|