![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#76 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Örnek verebilir misiniz dediniz. Verdik. Hem de nerdeyse dünya ölçeğinde anlamlı sayılabilecek bir örnek. Yorum gelmedi. Biz küsmüş "tavşan" olduk siz de mağrur "dağ". Artık kendini beğenmişliğin de bu kadarına pes yani. Biz de "Cahil, bilmez uydurur" mu deseydik?. Demedik. Örnek istediniz, bilmemek ayıp değil dedik örnek verdik sadece. Kendimizi tutmuş olduk. Değişik. Beyaz saray benzetmesine gelecek tepkimizi de siz belirlemek istersiniz belki ama alakasız kurgular yapıp bir de üzerine bunun "gönderme" olduğunu iddiasını ortaya atmak çok garip bir ikinci nokta. Bu şekilde bir tartışma olabildiğince yanlış yerlere gider. Sosyoloji tarafının tartışılması olabilir ama ben sosyolog değilim. Bir mimarın bilgisi kadar bilgi sayibiyim. O yüzden bunun mimarlar tarafından mimari açıdan tartışılması gerektiğini düşünüyorum. YANİ İŞİN BASİT tarafı buydu. Sosyolojik konuda BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ olmayı da AYIP saydığımdan kendilerini DAĞ sananların bile bu tür durumlarda komik olduklarını söylemeden geçemem. Tutuyormuşum ya kendimi - o da ayrı bir tahlil - tutmamalıymışım. Söğütözü Camisi'nin Beyaz Saray'a benzetilmesi ya da başka bir camiye gönderilme yapıldığının iddia edilmesi konusunda ise işi Psikiyatri uzmanlarına da bırakabiliriz. Şimdi derdiniz anlaşılıyor az çok. Yani siz binaları buraya koyup bu tür eleştirilerle bir yere varamazsınız diyorsunuz. Sosyal olgular var diyorsunuz. Güzel. Ancak sorun sadece kubbenin minarenin bozularak rezil edilerek baskın forumunun altına saklanmak değil. Genel olarak taammüller hakkında mimarların durumu. Bursa'da devamlı cami çizen bir mimarla tanışmıştım. Nedense Archicad öğrenmek istiyormuş bu hayalini anlattı durdu. Ben de ona cami formu için Archicad sizi zorlar iyisi mi AutoCAD ile başlayın. Archicad'i kütüphanesi ile kullanırsınız. Şimdi cami için bir sürü altlık hazırlamanız lazım demiştim. O da bana aslında caminin kolay olduğunu yılda 3-4 apartman çizdiğini onun için istediğini söylemişti. Yani cami kolay apartman zormuş. Burası mimari bir forum. Halka inmek yerine (ki oldukça zor buradan) mimarların uyanık haberli ve FARKINDA olmasını sağlamak önemli. BASİT OLAN buydu efendim. Yok sosyolojik psikolojik dağ olmaya niyetiniz varsa tavşan olarak haberim olsa bile habersiz olup sizle sonsuza dek küsmeye seve seve razıyım efendim. Çok şey kaybetmiş sayılmam gibi. ---- Not: Bir ara bilgi cami formları hakkında bir adet yüksek lisans tezi de okudum. Sahibine danışıp aktaramak istiyorum. Onun kaynakçasından gördüğüm kadarı ile fazlaca çalışma var. Yani "böyle bir çalışma yok böyle bir örnek" yok diye bilmeden söylemek tepelere hatta tümseklere bile yakışmaz.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Ya o değimin aslı ‘’ fare dağa küsmüş dağın haberi olmamış ‘’ aslında da ben yanlış anlarsınız diye tavşan kullanımını tercih ettim. O da sık kullanılıyor. Genede yanlış anlamışsınız.Ama neyi yanlış anlamıyorsunuz ki zaten. (söz hala deneme aşamasında olabilir, zira tavşan da bir deney hayvanıdır,kimine göre pasif direniş eyleminin atasözüne uyarlanmış hali.dağ ile tavşan arasında neden empati kuramadınız anlamadım ki oysa Avrupa yakasını bi kez seyreden herkez bunu yapabilme yeteneğine ulaşıyor. ) Neden bu deyime bu kadar taktınız genede anlamadım,ben nerde hata yaptım. Tavşanın peşine takılıp harikalar diyarına düşen alice gibi her konuya da dalmışsınız maşallah ama biz konuları tartışmıyorduk ki. Bir de tavşanı küçük görmenize içerledim. Neyse sayın ayasofya en azından bakın okumuşsunuz o halde konuyu dağıtmayın insanlar güzel güzel yazmaya başlamışken.... ya da biraz da okuduklarınızı paylaşın. ![]() ............ |
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Forum Üyesi
|
Doğramacızade ali sami paşa camii.
Çağdaş camilere bir örnekde ben vereyim.(daha tamamlanmamış olsada.)
Ben özellikle iç avlusunu beğendim.(avludan alınmış resimleri daha sonra girerim.) Küçük kubbeli ve iç avluya doğru uzanan saçaklı yapısı ile birlikte kitle ve cephe uyumu eskiden başlayarak günümüze değin ulaşan bir zaman çizgisini yakalamış.... ...Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii. Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın babası Doğramacızade Ali Sami Paşa adına Bilkent'te yapımı devam eden cami, teknolojiyle donatılacak. İhsan Doğramacı Bilkent’e yaptıracağı camiyi şöyle açıklıyor: 'Cumhuriyet usulü' bir mimariye sahip olacak caminin özelliklerini Doğramacı şöyle anlatıyor: 'Mimarisi çok orijinal. Hanımların da yeri var. Benim gibi rahatsız olan ve oturmakta zorluk çekenler için iki sırada oturarak ibadet yapma imkânı olacak. Abdest alma yerleri çok modern, soğuk-sıcak su olacak, bacağını yukarı kaldırmaya gerek olmayacak. Ayakkabılar dışarıda bırakılmayacak. Ayakkabılar anahtarlı kutulara konulacak ve çok medeni bir manzara olacak.' 12 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen ve kullanım alanı 4 bin 500 metrekareyi geçen camide 5 bin metrekare de yeşil alan ve çevre düzenlemesi bulunacak. Kubbesi tamamlanan ve minaresinin yapımı devam eden camide konferans ve sergi salonları da olacak. Bu şekilde camide bir taraftan ibadet edilirken diğer taraftan dinî ve ahlakî konularda konferans ve paneller düzenlenecek. Camide abdest için soğuk ve sıcak su tertibatı, yaşlı ve engelliler için asansör ve yürüyüş bantları da yer alacak. ...... |
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Hele "bakın okumuşsunuz" kısmı ise artık sizin kendini beğenmişliğinizin safhasını belli ediyor. Çok Avrupa Yakası seyretmişsiniz ki oradaki "Buhran" Bey gibi davranıyorsunuz. Aynen devam. Pek ciddiye almıyor yani sizi sizle bırakıyorum. Müstahakınız budur.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 10-11-2007 00:17. |
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
"Hanımların da yeri var" vurgusu ise tarihsel bir çarpıtma gibi görünüyor ama bu "laik" tahayyülün vazgeçemeyeceği bir illüzyon olacak, sanırım. Camideki hayatın kendisine yönelik düşünmeler ve yeni yorumlar şüphesiz ki olmazsa olmazı "yapma"nın ama bu tahayyülün "medeni" vurgusu işin elitist ve hor görücü gizil yüzünü de sergiliyor bir yandan. Alışveriş merkezi sterilliğini bir estetik kıstasa dönüştürerek cami programını donatmak, açıkçası cami fikri üzerine düşünmenin ertelenişi gibi geliyor bana. "Cumhuriyet usulü mimari" bu olsa gerek. 5bin metrekare yeşil alan ve çevre düzenlemesi neden caminin avlusu içinden, yeniden, düşünülemez mesela? Perspektiften ve üzerinde duran plan çiziminden görüldüğü kadarıyla, işin ele alınışı üzerine düşünmek yerine üzerine giydirilmek gibi gerçekleşmiş. Bir kere bu kadar sert ve resmi yapı görünümünü anlamlandırmak kolay görünmüyor; olasılıkla söz konusu "usül" ile ilgilidir. Lineerliğin uzatılması, caminin bir "dış görüntü" olarak kavrandığını işaret ediyor kanımca; yani yapmanın narsizmine: bakışları o aralıkta kubbenin görünür farklılaşmasına yöneltmesine. Foster'ın Reichstag üzerindeki örtüsünü programatik ve tarihsel olanla didişmesi içeriğinden sıyırıp salt bir görüntü olarak aktarmanın kendisi, laikleşemeyen bir zihnin, varolan kalıpların görüntülerini belirleme şiddetinden başka birşey değil bence. Bu da Tanzimat'tan bu yana hala süregiden kültür ve medeniyet ayrımının sorgulanmamışlığının göstergesi. |
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Yönetici
|
Konu Ayasofya'nın uygun bulduğu "Türkiye'nin en kötü tasarlanmış camileri..." başlığını genişleterek sürüyor bu nedenle ben de çerçeve dışına çıkmaktan çekinmiyorum. Ama yine de konuyu açan Ayasofya'dan gelecek bir taleple gerekirse ben de toparlanabilirim.
Eskişehir'den camiler aşağıda. Üstteki Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Camisi, diğerleri Eskişehir'de yakın çevreden. |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Yönetici
|
Kötü tasarlanmışlıkla kötü yapılmışlık çoktan iç içe geçti bence. Bu organize sanayilerde ilginç durumlar çıkabiliyor aslında. En azından üzerine düşünebilecek, kafa yorulacak "hikayeler", kötü-iyi yargısı ötesinde. İzmir Çiğli'de Ziyaeddin Bilgin'in bir denemesi vardı, uzay kafes ile, yine teknik ve kültür üzerine eğilen kişisel bir yorum olarak. Fotoğrafına ulaşabilen olursa küçük bir arşiv haline gelen bu konuya eklenmesi iyi olabilir.
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Yönetici
|
Kötü tasarlanmış ile kötü yapılmış uygulanmış camilerin arasındaki farkı ya da birlikteliği görmek açısından bence yerli yerinde fotoğraflar.
Teşekkürler. Konu hoşça devam ediyor. Genel olarak farkl cami yapacağım diye de bazı zorlamalar yapılıyormuş belli. Benim favorim hala aynı En hoşu Hakkı Atamulu'nun Park Camisi. Teşekkürler...
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Yönetici
|
Sayın Haydar Karabey'in tasarladığı Urfa'daki caminin görselleri elime ulaştı ancak teknik bir sorun yüzünden koyamıyorum. (Rar dosyası bozulmuş) Düzeltilir düzeltilmez forumla paylaşacağız efendim.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Yönetici
|
Unutmadan: Urfa Atatürk Barajı Karababa Camisi
|
|