![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#151 | |
|
Arkitera Üyesi
|
![]() Alıntı:
![]()
|
|
|
|
|
#152 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sadece camii ile değil kendi içinde de proporsiyon sorunları yaşayan çelimsiz saddam yapımı roketleri andırıyor, Erdinç bey,ama proporsiyon sorunu sorunsal hiyerarşide nerede derseniz haklı olabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Forum Üyesi
|
Muğla'daki hakikaten bir felaket...
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Yönetici
|
Kaçırılan bir şans olarak KOCATEPE
Bazen düşünüyorum da Başkentin göbeğinde, KOCATEPE'de, Vedat Dalokay'ın cami projesi uygulanmış olsaydı bugün cami mimarimiz daha mı yeniliğe açık olurdu?
Dalokay, camisini bambaşka şeylere benzeterek (minareleri füzeye vs) beğenmeyip karalayanlara çıkıp gerekli yanıtları verebilseydi, yapmak zorunda olmadığı (ve zaten de yapmadığı) halde kendini ve binasını savunsaydı... O zamanın şartlarında kabuk sistem yapılar tehlikeli diye rapor veren üniversiteler bu sistemden vazgeçirmek yerine sistemi kuvvetlendirip uygulanabilir hale getirselerdi... İnsanlar mimariyi "şu kadar büyük, bu kadar uzun, aman şöyle modern, bu kadar katlı, şöyle asansörlü, böyle ısıtmalı" diye "en"ler üzerinden değerlendirirken birileri de "yerinin, ortamının, çağının ve programının gereklerine göre böylesi daha uygun olur"u anlatabilseydi, sesini duyurabilseydi... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentine bakanlar, o tepenin üzerinde her bir parçası o bu şu osmanlı camisinden alıntı şimdiki kocatepe camiini değil de, gelenekten tamamen kopmayan ama onu körü körüne de tekrarlamayan Dalokay'ın camiisi görseydi, onu konuşsaydı ve en önemlisi onu kendine ÖRNEK olsaydı... Şimdiki camii tam da bu noktada eskiyi tekrarlayarak "aksi" bir örnek oluşturmuyor mu? Ve bir anlamda ister istemez Çinicilerin TBMM camisi değil de o Kocatepe camisi T.C. devletinin "cami" tasarımı konusuna bakışını temsil etmiyor mu? Bence T.C.'nin mevcut cami mimarlığından rahatsızlık duyanlar, tartışmaya o camiden başlamalılar. |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Forum Üyesi
|
Yaklaşımınızda haklı yanlar çok fazla ama Sn. Dalokay'dan binasını savunmasını beklemek fazla ağır değil mi? O yapacağını yaptı, o zamanlar da yukarda gösterdiğiniz yaklaşımda ve bilinçte olmasına rağmen bilerek bunu göstermeyen ve Sn. Dalokay'ın duruşuna destek vermeyerek onu yanlız bırakanlara yönelmeli bu söylem.
En son duyu tarafından düzenlendi : 12-12-2007 16:22. |
|
|
|
|
|
#156 |
|
Yönetici
|
Veeeee bir cami yarışması haberi.
Daha doğrusu çevre düzenleme ama içinde cami var. Adana Ziyapaşa Mahallesi projesi 8-2. İhtiyaç Programı 8-2.1. Kapalı Alanlar
haydi bakalım hayırlısı.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#157 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet bu Adana'daki proje yarışması oldukça heyecan verici.
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Arkitera Üyesi
|
Angora Camii
Birde Ahmet Can Ersan tarafından tasarlanmış Angora Camii Projesi var.1 milyon dolarlık cami diye çıkmıştı gazetelere, yapımından vazgeçildi diye duymuştum doğru mu yanlış mı emin değilim.
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Yönetici
|
Dalokay & Tayla
En alttaki resim Vedat Dalokay'ın Kocatepe için önerisi, üsttekiler de bugünkü Kocatepe Camii'nın mimarı sayın Hüsrev Tayla'nın 1982'de Tarsus-Mersin'de uygulanmış (eskiden Paktaş fabrikası camii olarak bilinen) Başer camiidir.
Bu kadar "kader birliği" bana hep ilginç gelmiştir. ![]() En son architurk tarafından düzenlendi : 18-12-2007 12:10. |
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Neden birine sayın gibi sıfatı layık görürken diğerini sıfatsız bırakıyorsunuz. Paralellikler kurarken neden zaman boyutunu vermiyorsunuz Vedat Dalokay’ın projesi 1955 yılında yapılmış bir yarışma projesi (birinci seçilmiş)diğeri (yan yana getirdiğiniz)bir tetikçi ve yaptığı her zaman yaptığı iş anlaşılan, biri Sinan'dan diğeri V.Dalokay'dan (yaklaşık 30 sene sonra yapılmış) birer kopya üretmek, buna kader birliği nasıl denir anlamı var mı? |
|
|
|
|
|
|
#161 |
|
Yönetici
|
"Sayın" konusundan başlamalı galiba: Hüsrev Bey ile tezimin yazımı sırasında görüşme fırsatı bulmuştum. (Kocatepe örneğini "kaçırılmış bir şans" olarak görsem de, hatırladığım kadarıyla Hüsrev bey kabaca "zamanının şartları içinde" değerlendirilmek istiyordu.) Kendisi halen hayatta mıdır bilmiyorum, ama o satırları yazarken sanki bir şekilde onun tarafından da okunabileceğini düşündüğümden böyle bir hitap sözkonusudur. (Aynı sebeple de, hayatta olmadığını bildiğimiz birine "sayın" demek garip gelmiştir) Yoksa lütfen herhangi bir derecelendirme, önyargı vs aramayınız seslenişlerimizde. Katılalım katılmayalım, "kopyacı" diyelim "tetikçi(?)" diyelim, şöyle ya da böyle düşünce üreten her beynin sayılmayı hakettiğini düşünüyorum.
Zaman boyutunda bir karşılaştırma yapabilmek için "1982" tarihi tek başına yeterli görülmüştür. Çünkü bu forumun cami konusunun okurları arasında Vedat beyin Kocatepe önerisinin kabaca tarihi ve 1982 tarihi arasında hangisinin önce hangisinin sonra olabileceği hakkında kararsızlık yaşanacağı düşünülmemiştir. (Gerçi yine bu ortamda bile, Veday Dalokay'ın İslamabad projesi ile uygulanmayan Kocatepe önerisi hala birbirine karıştırılabilmekte; Kocatepe camii projesinin aynen İslamabad'da uygulandığı sanılmaktadır!?!) "Kader birliği" lafı, her türlü yanlı yansız anıştırmadan (paralellik, benzerlik, alıntı, kopya vs.) uzak göründüğü için kullanılmıştır ve ayrıca iki mimarın yollarının Kocatepe arsası üzerinde kesişmesini de kapsamaktadır. Fakat haklısınız ki "kader" lafı çok alakasız yerlere de çağrışım vermektedir. Aslına bakarsanız, yukarıdaki karşılaştırmalı mesajın yazılma amacı şudur: olabildiğince tarafsız kalarak (karşılaşma üzerine mesajdaki tek yorum her yöne çekilebilecek olan "ilginç"tir), bu iki insanı ve iki binayı yanyana koyunca ne yorum yapılabileceğini, neye kadar verileceğini bilemediğimizden, konuyu takip eden arkadaşların da fikirlerini alabilmektir. |
|
|
|
|
|
#162 |
|
Yönetici
|
Sayın Nimez,
Yani Architurk de açıkladı; birine "sayın" demek diğerine dememek gibi bilinçli bir tutum olduğunu iddia etmek bence herşeyden önce önyargılı davranmanın örneğidir. Benim şahsi düşünceme göre de biraz "ayıp" edilmiş durumda. Bu kadar "ketum" olmanın ne manası var anlamadım. Bu forumda yöneticilerin dahil herkesin "kötü" olduğuna kendinizi inandırmış gibisiniz. Rahat olunuz. Yok öyle şeyler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#163 |
|
Yönetici
|
A. Ragip Buluc
Ragıp Buluç'un camiler konusunda da ilginç düşüncelerini alabileceğimiz bir yazı. Okumanızı tavsiye ederim. En son architurk tarafından düzenlendi : 18-12-2007 15:33. |
|
|
|
|
|
#164 |
|
Arkitera Üyesi
|
Önyargısızlık nedir gerçekten var mıdır? önyargım yok söylemi hiç yalan söylemem demek gibidir herhalde , benim önyargılarım var ve olacak onlardır beni ben yapan sizinde önyargılarınız var benimle ilgili olsun olmamasından iyidir, ben tarafım önemsediğim isimlerin, üreten herkese saygı duymak söylemi içinde eritilmesi seviyelerin eşitlenmesine yukarı çekilmesi gerekenlerin aşağı çekilmesine tepkim var.R.Buluç sohbetini okudum teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|