![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
-Hep merak ettiğim bir şey vardır. İnsanlar bunca şeyler yapıyorlar. Mesela benim asıl dikkat çekmek istediğim nokta öss sonrası yerleşim meselesi. Neden kişiler başka başka bölümlere giderler? Yani bu mesleğin kendine uygun olduğunu nasıl anlar yada siz bunu nasıl anladınız?
KENDİ PERSPEKTİFİMDEN ben hep bir tıp bölümü hayaliyle yaşadım. "Niye?" diye kendime sorduğumda babamın tıpta olmasını ben %90 gibi görüyorum. Ama tıpın okumasına bir bakın, hep ezber var ki ben bundan nefret ederim. Şimdi soruyorum kendime, neden sen bu bölümü bu kadar istedin diye, cevap yok. MİMARLIK bölümüne ise yazın mimarlığı bir kişiden dinledim, beğendim ve geldim. VE HALEN aklımda acaba bu mesleği değiştirsem mi gibi sorular mevcut. Şimdi şunu münazara etmek istiyorum. Siz bu mesleğin size uygun olduğunu nereden biliyorsunuz??? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
şu sınav sistemi ve yıllardır süregelen doğrularımızla birlikte gerçekten istediği mesleği yada uygun olan mesleği seçme gibi bir durum yok.
ama bunun tarihine baktığımız zaman da meslekleri yapan insanların tamamının bu mesleğe ait oldukları için yapmadığını görüyoruz.Örneğin 15 ve 16.yydaki lonca sisteminde meslekler babadan oğula geçiyordu ki bu ne kadar doğru.Mimar babanın oğlu mimar olabilirmi?kesin süper mimar mı olur?hayır. hayat bir şeylerin etkisiyle,bir şeylerin peşinden sürüklenmemizle,bir şeylere aldanmamızla yönlenebiliyor.Ben mesela orta 2.sınıftayken mimar olmaya karar vermiştim.Ve o zamandan bu yana bunun için uğraştım,Öss'de 5 tane sadece mimarlık okulu tercihi yaptım.Bugün olsa yine aynı şey olur.Başka meslek yapabileceğimi hiç hayal etmedim mesela. Ama ben orta 2'deyken başka bir mesleğe de aşık olabilirdim.Yani günümüz için bu çok fazla irdelenebilen bir şey değil.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
ilginçtir ki ben de orta 2 de mimarlık istediğimi ilk kez sesli olarak söylemiştim. öss de de 6 tercihimin 5i mimarlıktı. 6. tercih olarak da annemin hatrı için matematik öğretmenliği yazmıştım. ama ölü tercihti
nitekim 3. tercihime, uludağa geldim. lisede yazdığım bir kompozisyonda dediğim gibi:ben mimarlık için programlanmış bir makina gibiyim. ama bana mimarlığın ne demek olduğunu soranlara hiçbirşey diyemiyordum. hatta üst sınıftakilere soruyordum inşaat mühendisi ile mimarlık arasındaki farkı. ben niçin orta 2 de mimar olmak istiyorum demiştim. beni ne etkilemişti bilmiyorum ama şimdi bana ne kadar uygun bir meslek olduğunu anladım.
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
mazoşist olduğu için
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayın "yalnızcamimar".
ne demek istediklerinizi daha detaylı yazarsanız kendi adınıza iyi olur. çünkü bu form öyle her önüne gelenin istediğini yazabildiği bir yer değildir.
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimarlığı tercih ettim ve okudum. umarım birgün gerçekten "mimar" olurum, ama ne yazık ki iyi bir tercih yaptığımı yeni yeni anlıyorum. biraz geç oldu tabi..... yine de mutluyum ne de olsa hala geç değil diye düşünüyorum.
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
ben bu sene mimarlığa girdim,hatta bu sene öss ye 2.kez hazırlanmıştım.ilk senemde mimarlığı tutturamamıştım.hayatımdaki 1 seneyi sadece mimar olabilmek adına feda ettim ve bir sene daha hazırlandım.sonunda belki evimden uzaklarda okumak zorunda kalsamda mimarlığa yerleştim.şimdi düşünüyorumda kesinlikle bir mimar olabilmek için buna değer diye.mimarlığı çocuk yaştan beri çok istiyordum,neden bende bilmiyorum herkes gibi ama heralde bir yapının sizin gözlerinizin önünde sizin istekleriniz doğrultusunda hayat bulması beni çok etkliliyor.şimdi kafamda tek bir düşünce var,umarım bu kdar istediğim bir meslekte başarılı olabilirim,umarım sonunda işsizler kervanına katılan veya sadece 4 duvar çizen bir mimar olmam...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
işte mimarlık..
Mimarlık ve idealizm aynı paralellikte devam eder bence..para yok pul yok..taa öğrencilikten itibaren mimarlığa yatırılır tüm nakitler.Fon kartonu eskiz derken bir bakmışsın pahalı kitaplara vermişsin tüm paranı.Mimarlık benim 17.tercihimdi.Babam müteahit olduğu için zorla yazmıştım.Şimdi olsa başka meslek yazmam.Bana beni herşeyiyle tatmin eden proje yaptığımdaki haz bambaşkadır benim için.Zaten çok kısa sürer..Projeyle alakalı yeni çıkarımlar aklıma geliverir ve yine bir süreç başlar sonra inşa edilip yerinde onun içinde gezince bambaşka olur insan..Mutluluğun doruk noktasındadır ,istediği tasarımın isteği gibi yapıldığı an..tüm kaybettirdiklerine rağmen..Mimarlık bir maceradır..mimarlarsa onun maceraperestleri tüm ekonomik ve toplumsal koşullara rağmen..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
sevgili crazy_art, senin açından iyi olur derken beni çok korkuttuğunu söylemeliyim. öyle korkuttun ki arkitera sayfalarında titreyerek geziyorum. Foruma mesaj yazarken senden izin almamız gerektiğini bilmiyordum.Şaka yaptım sadece bu kadar kızmana gerek yok.
Aslında, gerçekten bu mesleği seven biri olarak, yeni bir tasarım yapmanın insana acı ve zevki bir arada yaşattığını kastetmiştim mazoşizm derken. Öğrencilik dahil, 10 senelik mimarlık hayatımda, mesleğin her zaman yeniliği diretmesi yüzünden: mimarların değişken bir ruh haline sahip olduklarını, hiçbirşeyden memnun olmadıklarını, bu yüzden de mutluluklarının kısa sürdüğünü kendi gözlerimle gördüm ve görmekteyim.. Sabırlı, karşılığını alamayacağını bildiği halde çok çalışmayı göze alan, çevresine duyarlı, kendini sorgulayan, açıkfkirli, sanat duygusu ağır basan, vb. insanlar mimar olmaya karar versin. 4 senedir faal mimarlık bürosunda çalışıyorum, birçok tasarımım gerçekleşti ama, kendimi mimar gibi göremiyorum halen. Bir muhasebeci olsaydım çok kolay olurdu bunu demek ama mimarım diyince insanın kendine karşı biraz dürüst olması gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlıkla bir yaşam seçiyoruz bir meslek değil..
mimarlık=özgürlük ... başka söze ne gerek
Not:Hoş böyle standart bir yaşamda ve standart bir ülkede ne kadarı özgür düşünce ve hayallerin tartışılır ama benim hala umudum var ![]() En son aynur okcu tarafından düzenlendi : 19-03-2007 16:51. Nedeni: yazım hatası |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Cem Yılmaz'ın oyunlarını izlediniz mi bilmem?
O da bu konudan bahsetmişti.. Yani klişeleşmiş sorulardan.. Neden müzik? Neden resim? gibi... Hatta çok hoş bir cümle kullanmıştı. Sen resmini anlatma bırak resim seni anlatsın.. -Bu resimde sevgiyi anlattım.. -Bakayım.. Bence boyan bitmiş ![]() Bence de yaptığımız iş, çıkardığımız eseler bizi ve nedenlerimizi anlatmalı... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Neden mi "neden"
Arkadaşlar insanlar yaptığı bir işin sebibini, hikmetini, doğru yapıp yapmadığını her zaman merak eder. Ben de merak ediyorum. O yüzden zaten içimi size dökmek istedim. Geçmişten beri insanlar hep kendi kendilerine sormuşlardır:"NEDEN?" Neden yaşıyorum? Neden yemek yiyorum? Neden sonsuz bir hayat yaşayamıyorum? Neden uçamıyorum vs. O yüzden Cem Yılmaz'ın klişe dediği nedenli soruların önemsizliğine katılmadığımı bildirmek istiyorum...!
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
Soruyu isterseniz bi de şöyle ele alalım. Siz bir mesleğin size uygun olduğunu değil de olmadığını nasıl anlarsınız?
Şu an mimarlıkta bazı sevmediğim şeyler var. Öncelikle dersler çok sıkıcı gibi geliyor. Ayrıca elle çizim yapmaktan nefret ediyorum diyebilirim. Hatta ilkokul 1 de öğretmenim bana senin el küçük kasların yeterince gelişmemiş demişti. Çizimlerim çok titrek. Ne zaman çizim yapsam sanki tüm belalar beni buluyormuş gibi oluyor.(Ne bileyim T cetveli kayıyor, kağıt yırtılıyor vs.) Bu da hem notlarımı hem de benim mimarlık hakkındaki istikbal hayallerimi sekteye uğratıyor. Bu kötü yanları.. Ancak sevdiğim ve yapabildiğim şeyler de var. Mesela 3 Boyutlu cisimlerin içinde hayalen gezebiliyorum, onları görebiliyorum. Ve mimari programlar kullanmak bana öyle bir haz veriyor ki anlatamam. Bir de bir proje, bir yapı ortaya çıkartınca... Gerçekten accayip zevk duyuyorum. İşte böyle 2 arada 1 derede kaldım. Siz böyle bir durumda mısınız bilmem ama olsaydınız ne yapardınız acaba??? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Ufak bir tavsiye olarak, sık sık el egzersizleri yapmanı öneririm.. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Mimarın dili çizgidir
Mimarın dili çizgidir. Bu dili bilmeyen mimar olamaz. Bu dili sadece dijital ortamda kullanabilen mimarsa bence kekemedir. Çizginizin sanatsal olmasından çok tanımlayıcı olması önemlidir. Çizginizin okuyana açık ve net bir biçimde kafanızdakini aktarabilmesi önemlidir. Kalem tutmayı, çizgi atmayı sevmeyenin mimar olmak istemesi de trajiktir bence - ki zaten bu kişi mimarın dünyasını tanımıyordur - İşte bu bence neyi istemediğinizle ilgili iyi bir örnek. Çizgilerle aranız hoş değilse, Mimarlık seçmezsiniz.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|