![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#61 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bizim eleştirilerimizin benzerlerini pek çok kere aldılar ki, dünkü bölüm bir özür turu gibiydi. Evlerin ekonomikliği gibi pek çok sorunun cevabını yaşayanların ağzıyla sundular. Yani bu ve benzeri forumda konuşulan hiçbir şey boş değil. Doğru atılırsa yerini buluyor, her kelime. Bir de şu yıkım sahnelerini kaldırırlarsa içim daha da rahatlayacak, o zaman basit bir TV show olduğunu kabullenip, program, insani her türlü değeri ayaklar altına aldığı için ağzıyla kuş tutsa yaranamayacak olsa dahi, peşlerini bırakacağım.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Forum Üyesi
|
çok sağlam iş
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Forum Üyesi
|
bu program hakkında benim de şüphelerim var.ilk izlediğim de açık konuşayım etkilendim beni etkileyen şey ise o ailelerin yeni evi gördüklerindeki tepkileriydi.içimden inşallah doğrudur dedim.medyadaki kurmacalardan biri önümüze sunulmamıştır inşallah diye düşündüm.programdaki mamarların ise sadece göz boyama olduğu düşüncesindeyim replikler ezberletilmiş.mimari birkaç terim kullanarak halk'a 'çok şey yapıyoruz ve biliyoruz' göndermesi yapılıyor.niye ekipteki iç mimarlar yada mimarlar ajanstan çıkma tipler gibi niye kısa boylu şişman kızlarımız yok bu görevde.ve ilk program da dikkattimi çeken dialoglar çok seviyesiz. uğrur dündar yapım aşamasında ki konuta geliyor işin nasıl gittiğini görmek için ' 2 günümüz kaldı yetişecekmi arkadaşlar' diye bir soru yöneltiyor.bizim meslaktaşrımızın bu soruya verecekleri cevap her neyse şöle başlıyorlar cümle ye 'uğur abi' bu nedir? ne zaman abiniz oldu? bey hitabına ne oldu ?sonuçta uğur dündar bu programı dışında yararlı,yanlış olayları ortaya çıkaran konulu programlar yapmış bir gazeteci.bilmiyorum... bunun dışında program için takılı kalınacak birçok nokta var zaten bir çoğuna deyinilmiş. ama bana bu dialog çok itici geldi.tamamen 'biz ekibiz, samimiyiz,hepimiz birimiz birimiz hepimiz, hazırmıyız hazırız' haykırışlarının verdiği su istimal olayı bence.mesleğim iç mimarlık. ama iç mimarlık bu program da görüldüğü gibi sponsor olan firmaya gidip. mobilya seçmekle bitmiyor keşke bu kadar basit olsaydı.bu işe yeni başlayan arkadaşlara ve ailelere sesleniyorum bu programa aldanıp heveslenmeyin.
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Ayrıca Gizem'in Kaan'ın ve Zeynep'in mimar olmadığı yönünde haberler var bunlar tabiki safsata. arkadaşların üçü de mimar ... Diplomalarını önlerine ilikleyip gezecek değiller ya.. Sadece Tanem mimar değil içlerinde kendisi iletişim-televizyon mezunudur. |
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet, günlerdir beklediğim "savunma", Özlem hanımdan geldi. Ben de üzülüyordum "Yoksa Rüya Mı?" ekibi acaba Arkitera'yı takip etmiyor mu diye. Ancak Özlem hanım cevaplarında kolaya kaçmış, asıl sorular bunlar değil, biraz gerileri okuyunca kendisi de anlayacaktır;
Öncelikle eski evin ne zaman yapıldığı, tapusu gibi kanıtları görmek istiyoruz. Yeni yapılan evler çevreleriyle uyumlu mu? Öyle ya Ay'a dikmiyorlar bu Amerikan taklidi kağıt evleri. Ya da Türkiye'deki çarpık yapılaşma "ne yaparsan yap güzel olur" cesareti verdiği için mi böyle özgürce davranıyorlar? Mimar ekip bilir; bir çevre analizi lütfennnnnnn... Çocukların gözü önünde yaşadıkları evi yıkarken hangi pedegogtan danışmanlık aldılar merak ediyorum. Onları hayatlarında bir süreklilik sağlayamıyacak giysi ve oyuncaklarla tanışırken, unutuyorlar saat 24.00 Balkabağı yok oluyor ve prensen Külkedisine dönüyor, iki yüz yıl önceki masallar bile daha gerçekçi program yapımcılarından. Yıkılan evin sağlam klozet ve eviyelerine balyoz indiriken ne gibi duygular hissediyorlar sayın yakışıklı ve güzel ekip. Çok yardımsever yürekleri, o eski evi başka bir evsize versin o zaman, bu da bir arkadaşımızın fikriydi. Yıkım sahnelerinin derhal kaldırılması gerek, aksini düşünen var mı? Bu haftaki cevap turunda, evin giderleriyle ilgili sahneler hiç inandırıcı değildi ama Anadolu'daki pek çok evsizin yuttuğuna eminim. Uğur Dündar bu kazancı "Hayatınızın Kredisi" olarak adlandırdı ama kredi geri ödenen bir şeydir, bu evler karşılıksız veriliyor öyle değil mi? Özlem hanım arkadaşlarınıza lütfen iletin, milyonların gözü önünde gerçek bir mimar(dizilerdekileri saymıyorum) portresi çiziyorlar, terminleri buna göre seçsinler ki Mimarlığın bir bilim olduğunu halkımıza anlatmış olalım bu vesile ile. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Forum Üyesi
|
Arkadaşım bahsettiğin şeylerde haklı olabilirsin , salt reklam amacı olduğu aşikar. Cevaplarımda kolaya kaçtığımı da nerden çıkardınız evlerin yapım aşamasıyla ilgili tek bir cümle var mı mesajımda...
Ben takıldığım yerleri söyledim , birincisi ekrandaki 4 arkadaşın güzel ve yakışıklı olması neden bu kadar tepki topluyor , ikincisi sürekli mimar olmadıkları uydurma bir şekilde ekrana sürüldükleri yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söylemekti. Bunlar benim fikirlerim.İnsanları eleştirirken şahıslarına , fiziksel özelliklerine değil yaptıkları yada yapamadıkları işlere fikir beyan ediniz. Geçmiş sayfaları da okudum hiç merak etmeyiniz. Ayrıca ekipten falan da değilim... Bilginize. Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Forum Üyesi
|
Özlem hanım,
Bu şekilde ekibi savunmanız sizin ekipten birisi olduğunuz izlenimini oluşturdu ve bizleri heyecanlandırdı. Peki bu kişileri siz nereden tanıyorsunuz? bunlar sitesinden edindiğiniz izlenimler mi yoksa? |
|
|
|
|
|
#68 |
|
Forum Üyesi
|
Bence ekiptekileri tanımamın yada tanımamamın bir önemi yok , ben içimden geçenleri söyledim.
Sevgiler. İyi çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Forum Üyesi
|
Tamam dediğiniz gibi olsun.
Yanlış anlamayın ama Tanem şudur, bilmem kim budur diye yazınca ilk akla gelen sizin bu kişileri tanıyor olduğunuz. yani şudan bahsediyorum: Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Ekiptekilerin" gerçek meslek insanı olmadığı intibahının uyanmasının sebebi ,programın baştan aşağı mizansene dayalı olmasıdır.İnsan ister istemez şüpheyle yaklaşıyor.kendi aralarındaki diyaloglarda bunu desteklemekte .ben o ev sahiplerininde düzmece olduğuna inanıyorum ya neyse .Madem bir savunma geldiyse söylesinler bakalım
Savunma makamına sesleniyorum 1. Bu formatın bu ülke şartlarına uymadığı açıkken neden bu şekilde yayına konuldu? 2. Hangi cesaretle insanların yaşadıkları mekanlara ve eşyalarla ilgili hakaretvari sözler sarfediliyor,eşyaları camdan atılıyor bu nasıl bir terbiyesizliktir ? 3.Tertemiz prefabrike neden yıkıldı ? 4.Zar zor geçinen insanlara .bu şekilde masraflı ev vererek bütün sorunları halledilmişmi oluyor? 5. Yapılan evlerin yasal zemini merak konusu. 6. Medya bu milleti gerçekten salakmı sanıyor?
|
|
|
#71 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Sevgili Özlem hanım, Ekibin gerçek mimar olması bizi mutlu edemiyor ne yazık ki. Bu durumda yazılanları algılamadığınız izlenimine kapılıyorum. Genç ekibin fiziksel özellikleriyle ancak bir portre çiziyoruz, onların güzel duruşları, tıpkı biblolar gibi bir TV elemanı olduklarının bir göstergesi sadece. Umarım kendilerini bir kahraman olarak görmüyorlardır. Mimarlığını duyuran herkes üzerine bir sorumluluk alıyor, özellikle mimarlığın hala bir lüks ve yabancı olduğu bir ülkede. Hem mimarlar yardımsever insanlar değildir. Bu ayrıca tartışılması gereken bir konu. Mimar ekipten ricam bu foruma girip sorularımızı cevaplasınlar. |
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Sevgili Simla yazılanları anlamadığımı yada algılayamadığımıda nerden çıkardınız ? Benim yazdıklarım ortada ama ısrarla evlerin yapım aşaması hususunda benimle diyoloğa giriyorsunuz. Ben ne yapımcıların , ne de ekibin avukatayım bunlar benim naçizane fikirlerim.. Ekibi tanıyor olsam da olmasam da böyle düşünüyorum... Ayrıca mimarların yardımsever olup olmadıklarını bilemiyorum o mimarların sorunu , sorunsalı .Yardımı ya da yardım severliği mesleklere ayırıp kriter belirleyemeyeceğim . Mimarlar üzerinde istatistik yapmadım .Kimsenin merhameti kimsenin tekelinde değil , üstelik beni hiç bağlamıyor. Yetkli merci ben değlim. Program reklam üzerine kurulmuş , içine birazcık gözyaşı katılmış güzelce harmanlanmış ve reyting denen kavramı sunmuş önümüze . Diğer mesajımda da yazdım ama arkadşlar anlamamkta ısrar ediyor... Benim takıldığım nokta ; Direk kişilere yönelik laf atmalar ( kusura bakmayın ama okuyunca böyle düşündüm.)kırıcı olabilir bkz. (Ajanslardan çıkmış gibiler , biblo gibiler , hiç inandırcı değiller v.s v.s) Sevgiler. |
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Arkitera Üyesi
|
http://www.milliyet.com.tr/2007/03/18/pazar/paz01.html
Rüya evleri onlar yapıyor
"Yoksa Rüya mı?" programının dört kişiden oluşan rüya takımı ya ev yıkımı için İstanbul dışında ya da alışveriş için Ikea'da ELİF BERKÖZ - eberkoz@milliyet.com.tr Kanal D'de ekrana gelen "Yoksa Rüya mı?", Amerika'da yayınlanan "Extreme Makeover Home Edition" adlı reality show formatının Türkiye versiyonu. Her hafta Uğur Dündar ve ekibi bir ailenin evini önce un ufak ediyor sonra 10 günde baştan yaratıyor. Sürenin sonunda iç dekorasyonundan peyzajına kadar dört dörtlük bir ev çıkıyor ortaya. Programın rüya takımı Kaan Önal (Mimar), Gizem Kristal (İç mimar), Zeynep Şen (İç mimar) ve Tanem Sivar'dan (Aile ve alışveriş sorumlusu) oluşuyor. Ekip şu ana kadar dört ailenin evini dayayıp döşedi. Alışveriş molaları haricinde 40 gündür İstanbul dışındaydılar. Sivar'ı aileler için yaptığı alışverişte, Önal, Kristal ve Şen'i "İkinci evimiz" dedikleri Ikea'da bulduk. İzleyicilerin "Aileler o kadar büyük bir evi hangi parayla ısıtıyor?" sorusunu yönelttik. Eski evlerdeki eşyaları kırıp dökmeleriyle ilgili eleştirilere cevap aldık. "Reytingler en çok evin yıkılma aşamasında yükseliyor" Kaan Önal Onlarla otelde geçirdiğimiz 10 gün içinde zevklerini öğreniyoruz. Hangi renkleri severler, istekleri neler gibi... Ailelerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Zorlaştırmaya değil. Tüm elektrik tesisatı, ampuller ekonomik özellikli. Evin ısıtılmasında kazan sistemi kullanılıyor. Buna da katı yakıt sistemi deniyor. Kazana çalı, çırpı, kağıt, odun atıyorsunuz. Sıcak su ve petekler aracılığıyla ev ısınıyor. Evin izolasyonu çok iyi. Bu da az yakıt yakmalarına neden oluyor. Kimi zaman evler son dakikada yetişiyor. Uğur Dündar evin perdesini açarken biz hâlâ içeriyi düzenliyoruz. Zeynep perdeyi asıyor, Gizem ve Tanem bibloları yerleştiriyor. Ben koltukların jelatinlerini açmaya çalışıyorum. Kırdığımız tüm beyaz eşyalar bozuktu. "İşe yaramayan beyaz eşyalar niye evlerinde duruyor hâlâ?" diye sorabilirsiniz. Prestij için tutuyorlar. Köyde yaşayanlara bizim de televizyonumuz var demek için... "Bunların televizyonları bile yok" diye köyde dedikodu çıkmasından korkuyorlar. Evin yıkımı programa görselllik, hareket, heyecan katıyor. Türk halkı da bunu seviyor. Reytingler en çok evin yıkılma aşamasında yükseliyor. Kırmak, dökmek işin şov kısmı. Yıkım'daki reytingle övünebilecek kadar körler. Mimarlar TV'ye hemen adapte olmuşlar. Kendilerinden hiçbir şey katmadan TV'nin formatına girmişler. Bravo, ne demeli başka? |
|
|
|
|
|
#74 |
|
Forum Üyesi
|
Simla Sunay Ozdemir: "Yıkım'daki reytingle övünebilecek kadar körler. Mimarlar TV'ye hemen adapte olmuşlar. Kendilerinden hiçbir şey katmadan TV'nin formatına girmişler."
Merhaba, Size katılıyorum düşüncelerinizde, ancak ben 'bravo' diyemiyorum, alaycı bir tonla da olsa, mimarlık yapma sıfatını alana dek edinilen alt yapı ve sosyal kültüre büyük bir ihanet ve yitik olma hali...Lisedeki çok değerli bir öğretmenimin sık sık hatırlattığı gibi: "övündüğümüz şeylerle kişiliğimizi özdeşleştiririz ve başkaları da bunlarla bizi." Ve hala Uğur Dündar'ın bu programdan çekilmemiş olması kendi kişiliğine dair de ipucları mı veriyor acaba, bizlerden uzun zaman gizlediği fakat arka planda bir yerlerde her zaman var olmuş? İyi pazarlar |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Arkitera Üyesi
|
niye....NİYE....niye....
Öncelikle ilk sorum şu;gidip ordaki insanlarla ciddi anlamda konuşup olayı anladınız mı.tahminim hayır..yapılan bu çelik evler yalıtım ve yakıt giderleri olarak kat kat tuğla vs üstünde değerlerdedir.Bu da bazı eleştirilerin cevabı olabilir sanıyorum.birileri kalkmış birilerine yardım etmeye çalışıyor ve bunda da başarılı oluyor..Birileride kalkmış bunları eleştiriyor.burası türkiye demek geliyor içimden..demek istemiyorum..Kanunda hükmü geçse böyle bir olayı bu derecede eleştirenleri mahkemeye çekinmeden verirdim..Bizler bu şekildeki oluşumlara destek olacak yerde köstek olursak bir gün gelir hayat bize başka telden şarkısını emin olun söyleyecektir.Uğur dündar ve orda çalışan bütün herkese vatandaş olarak ve mimar olarak kendi adıma teşekkürler ediyorum..Ordaki hanfendi artık bulaşıkları soğuk suda değil bulaşık makinesinde yıkayacak..Çamaşırları soğukta leğende değil çamaşır makinesinde yıkayacak..Daha az yakıtla çok daha rahat ve sıcak yaşayacak..Dileğim bu tür işler artmasında yana .....Saygılarımla...
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| acun ılıcalı, yoksa rüya mı |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|