![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
İmajları eklenen projelerin taklide girdiğini düşünmüyorum. Konu uzarsa 'o da beton kullanmış bu da' cümlelerine kadar gidilir.
Fakat eğitim konusunda hemfikirim hala eğitilen birisi olarak. Benim de son projem de hocam 'başka projelerden kopya çekebilirsiniz' demişti (harfiyen aktardım). O an okulu bırakmayı düşündüm. Hala düşünüyorum. Ama yine de aylar boyu üstünde çalışılmış bir projeye 'taklit' demeden önce iki kez düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
sevgili zeynep g.
size gönderdiğim bu görsel sadece bir "image". Projenin tamamamı ya da bir kısmı değil. Maalesef image'leri de gerçeğin aynısı olarak okuma konusunda inat ediyoruz. Bu sizin gördüğünüz bir kurgu. Bunun anlamı ise orada ters şemsiye şeklinde bir örtü olacağı. Bundan ötesi yok orada. Strüktürü ve nasıl taşıtıldığını bilmediğiniz bir proje için"sizin projeye uymamış nasıl oldu da kullandınız" gibi bir atıf çok yüzeysel ve konservatif. Benim için tutucu bir "cık cık cık" a eş değer. Hele ki projemi ilk gönderdiğim forum bağlamından koparılarak bir üst örtü tasarımına indirgendiği bir noktada editöryel kritiğin bu derece yüzeysel ve vizyondan yoksun olması bana daha da fazla dehşet veriyor. *** Ben burada yazılan hiçbir şeye katılmıyorum, hele eğitim konusnda yakılan ağıtlara. Herkes kendi eğitiminden sorumludur bana kalırsa, kimseyi suçlayacak durumumuz yok. Eğitiminden memnun kalmayanlar kendilerini geliştirmeli ve kendi kendilerine eğitmeli. *** Şu an Prag'ta eğitimime devam ediyorum ve proje yürütücümüz Hollandalı. Projemin 3d renderları yetişmeyecek dediğimde ilk söylediği şey topladığım örnekleri proje çizimlerine kolaj olarak integre etmemdi. Bunu bir taklit kopya değil fikrinizi anlatmanın bir yolu olarak görüyorlar. *** Burada taklit olarak gösterilen bu ters şemsiye örtüye ben en az 3 örnek daha ekleyebilirim. Özellikle Portekiz ve İspanya'da yapılmış 2 proje çok benzer, ama farklı mimarlar tarafıdan uygulanmış. Bu projeler birçok güncel medyada yer alıyor ve hiçbiri bir diğerinin takliti olarak yer almıyor. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu başlığı görünce ilk aklıma izmir büyükşehir belediye binası geldi. Bundan 3-4 sene önce Boston'dan bir arkadaşım İzmir'e gelmişti. Konak meydanını gezerken belediye binalarımızın kardeş olduğunu söyledi o kadar ki nerdeyse gözleri yaşaracaktı. Mimari her türlü akımı, konsepti, dokuyu, malzemeyi, plastisiteyi vb. şeyleri doğru bir mantık ve uygulamayla yoğurduktan sonra ilk bakışta olmayacak bir şeyden hayranlık uyandırabilecek şekle sokulmasına müsait. İlk temel tasarım derslerindeki kolaj çalışmalarını hatırlayın, dahası mimarlığın evrimini: doğadaki doğal korunaklarını taklitle başlıyor herşey. Olay bu olunca ister istemez orijinalle taklit, taklitle öykünme birbirine karışıyor. Ama şu da varki bence mimarlığın tanımındaki sanat ve bilimin sentezi oluşundaki sanat kısmına saygıyı en önce meslektaşlarımızın göstermesi gerekiyor. Bu da bir başkasının emek semek üzerinde düşündüğü kafa yorduğu şeyleri kullanırken makul ölçülerde davranılması gerektiği.
bu örnekler ise sırasıyla le Corbusier'nin la Tourette'i, Boston City Hall, İzmir Büyükşehir Belediye Binası ![]() la Tourette ![]() Boston City Hall ![]() İzmir Büyükşehir Belediye Binası Ters şemsiye örneklerine izmir otogarını da eklemek istiyorum. Burada (yapı dergisinin bir sayısında vardı) İzmir'in palmiyelerini sembolik olarak işlemiş, ters şemsiyeler olarak vurgulamış mimar. İlk önce aradaki boşlukları kapatmaya niyet etmiş, sonra bırakın yağmur da yağsın demiş ![]()
Tolga Çolak En son lumina tarafından düzenlendi : 14-04-2008 04:48. Nedeni: image hat |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
Sevgili Lacink
Haklısın yazdıklarını okuduktan sonra Bono Rasch'ın tasarımını araştırdım ve yanlış değerlendirdiğimi fark ettim. Bu açıdan hatamı kabul ediyorum. Yine de (sizin projenizdeki şemsiye örtünün taşıyıcı sistemi için olmasa da) başkasının tasarımını birebir alıp uygulamanın doğru bir çözüm yolu olmadığını ve hatta etik olmadığını düşünüyorum. Evet, sanırım bu konuda biraz tutucuyum. Kolaj çalışması, fikri anlatmak için doğru bir yol olabilir ama bir kolaj çalışması için "bu benim tasarımımdır" diyemezsiniz öyle değil mi? O sadece fikrinizi anlatan bir araçtır, yöntemdir. Dolayısıyla tıpkı bir kolaj çalışması mantığıyla bir görsel hazırlayıp, "bu benim projemdir, ben tasarladım" denmesini anlayamıyorum. "bu görsel sadece bir image" diyerek, bu "image" le bir yarışmaya katılmış olmanız kafamı iyice karıştırıyor. Tabii projenizde ayrı bir tasarım kullanıp sadece bu görsellere, kolaylık olsun diye, bu "image"ı yerleştirdiyseniz bilemem. Son olarak; bu kadar dehşete kapılmayın rahat olun ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
Tabii ki ürettiğimiz her kolaj bizim yapıtımız, benim ürettiğim her kolaj benim projem/fikrim.
O kolaj içindeki parçalar bana ait olmayabilir ama kolaj bana aittir. Aynı parçaları kullanarak yaptığımız ürünler bambaşka olacaktır, benim yaptığımla sizin yaptığınız aynı olmayacaktır. O zaman nasıl olur da ortaya çıkan ürüne "benim" diyemeyiz??? "ama bir kolaj çalışması için "bu benim tasarımımdır" diyemezsiniz öyle değil mi? O sadece fikrinizi anlatan bir araçtır, yöntemdir." Kolaj 20. yüzyılın en etkili ve önemli anlatımlarından biri. Sizin öne sürdüğünüz fikir bu yüzyılda ortaya atılmış pek çok sanat yapıtını, ütopya anlatılarını ve devam eden koskoca bir üretimi yok saymakta. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
ahlak-yasa
Sn. Lacink,
Eğer ben yanlış anlamadıysam siz doğrudan doğruya söz konusu fotoğrafın bir kısmını yarışma paftasındaki bir görsel içerisinde kullanmışsınız, doğru mu? Bu durum sizin verdiğiniz diğer örneklerden oldukça farklı bir durum. Çünkü siz böylelikle sadece başka birisine ait bir tasarım fikrini dolaylı olarak ve kendinize göre yorumlayarak kullanmıyorsunuz, aynı zamanda başka birisine ait bir yapının yine başka birisine ait fotoğrafının bir kısmını DOĞRUDAN kullanıyorsunuz ve size ait olduğunu iddia ediyorsunuz ki eğer ben yanlış anlamıyorsam bu sadece ahlaki bir tartışma konusu değil, aynı zamanda Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre bir suç. Üstelik de muhtemelen hem mimara hem de fotoğrafçıya karşı işlenmiş bir suç. Umarım yanlış anlamışımdır.[/u] |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimaride "esinlenme"
Başlıkta esinlenmeyi tırnak için alışımdan neyi kastettiğimi anlamışsınızdır. Hepimiz "esinlendik" veya "esinleniyoruz" ve konu ilgili fikirlerininiz nelerdir?
Veni, vidi, vici En son lumina tarafından düzenlendi : 14-04-2008 04:49. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu konuyu görmeden yeni konu açmıştım..Beni buraya taşımışlar
![]()