![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Okul Projelerinde Büyük Arazilerde Jüri ve Öğrencilerin Yaklaşımı Hakkında
Merhaba, ![]() Konumuzun gerçek sahibi Sayın crazy_art ve bizlere şu soruyu yöneltiyor: "Ben şunu çok merak ediyorum. Büyük arazilerde okul projeleri nasıl teslim ediliyor? Bizim okulda bitirme projesi için küçük bir şehir kadar arazi verildi ve herkes bu araziyi daha ilk jüriden değiştirip farklı fonksiyonlarla geliştirdi. Acaba diğer mimarlıklarda böyle büyük arazilerde jüri ve öğrencilerin yaklaşımları nasıl oluyor?" Bu konuda tecrübelerinizi ve hatta proje örneklerininizi paylaşarak izlenen yöntemlere ışık tutabilirseniz seviniriz... ![]() İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba;
Bizim bitirme projesi arsamızda çok büyüktü.Projeyi ele alırken kentsel ölçekte ele almaya başlamalısınız.Kent dokusu ,ulaşım aksları,arza verileri vs..Bu konuda http://www.archiprix-tr.com/archiprix_2005.asp?link=8 adresinde Murat ve benim projemi inceleyebilirsiniz.
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
örnek
Ekte yaklaşımımla ilgili eskiz çalışmasını yolluyorum.
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
kesit pers.(ana aks)
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Fotovoltaik güneş paneli?
Kesitiniz harika elinize sağlık.Yalnız birşeyi merak ettim.Kesitte fotovoltaik panel diye bir tabir var.O nasıl birşey?yani ne demek?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, ![]() 'Photovoltaic' paneller güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürmek üzere ışık toplayan yüzeylerdir. Bir link: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_panel İyi çalışmalar Solar Panel |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
sistem şeması
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Güneş enerjisinden bedava elektrik elde ediliyor.%30 -%15 arası elektrik üretimi söz konusu (tabi bu yüzey alanının büyüklüğüne ve gün ışığının miktarına göre farklılık gösterir.).Bu da belli bir oranda kendi kendine yetebilen binalar demek..
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
çok teşekkürler
Sayın asteria ve emre apak'a çok teşekkür ediyorum. Sayenizde böyle birşeyin olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmiş oldum.Bence bu harika bir icat.Bedavadan elektrik..Enerji tasarrufu ve maliyet açısından çok ideal.İleride tasarlayacağım projeler için faydalı bir altyapı olacak.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
süper icat..
Ben de bu konuyla ilgili bildiklerimi paylaşmak istedim.Ülkemizde ne yazık ki maliyetlerin fazlalığı ve yasal problemler nedeniyle pv sistemlerin kullanımı yaygın değil.Fakat yurt dışında daha yaygın bir kullanıma sahip.Yurtdışında maliyetler ve yasalar izin verdiği için çok farklı kullanımlar var.Mesela orada insanlar ürettikleri enerji fazlasına şehir şebekesine verip kullandıkları elektrikten indirim ya da direkt kazanç sağlıyorlar.
Pv sistemlerin 2 kullanım yönü var: 1-Enerji üretmek,kullanmak ve kullanmadığını kent şebekesine vermek 2-Enerji üretmek,kullanmak,kullanmadığını depolamak ve depoladığını güneşin olmadığı zamanlarda kullanmak. Ayrıca bir yapının kendi kendine yetebilmesi için ortalama olarak taban alanının %50 sinin PV panellerle kaplı olması gerek. Saygılarımla....
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
konuyu açtığı için sayın "asteria"ya teşekkürler
![]() her ne kadar "mim-arc-ık" ve fotovoltaik paneller konuyu biraz dağıtmış olsa da konuya dönersek:konunun içeriği ve daha zenginleşmesi için diğer okullarda da işin nasıl döndüğüne bakmak lazım. aslında çeşitli yarışmalarda(archiprix , bilgi üniversitesi gibi) okullarda projelerin nasıl döndüğü ile ilgili ufak tefek bilgiler elde edebilsek de , bunu yaşayan ve tasarlayanların ağzından örneklerle incelemek çok faydalı olur. uludağ üniversitesinde ve özellikle bitirme projelerinde durum git gide vahim bir hal almaya başladı bence. sayın "emre apak"ın kendi dönemlerinde büyük diye tariflediği proje alanları artık kilometrelerle tabir ediliyor ve öğrencilerden de bu arazinin her yanını elden geçirmeleri bekleniyor. hatta artık jüri üyesi olarak "şehir bölge planlama"cılar davet ediliyor.
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
fotovoltaik paneller hakkında yeterince bilgi sahibi oldum.hepinize teşekkurler..Hatta mimarcıkın ustune bas basa aynı seyleri 3 defa yazması işin onemini daha da farketmemi sagladı
saka bir yana..gercekten tesekkurler..okul gibi geliyor artık burası bana ..her gecen gun yeni seyler ögreniyorum..özellikle de yarışmalar hakkında.. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben şu anda böyle "büyük" bir arazide yapmaktayım projemi. Kartal - Pendik arasındaki dolgu alan ve gerisindeki boş/tanımsız zeytinlik, eski çimento fabrikası alanı ve de eski lojman yeri üzerinde çalışmaktayım. Alan çok tartışmalı yarışma alanının denize dokunduğu bant olarak da nitelendirilebilir.
Projeye yaklaşım ilk etapta, sorunları listelemek, kimlik öğelerini sorgulamakla başladı. Bağlantısızlık, kimliksizlik, boş ve manasız dolgu alanları, demiryolunun ve sahilyolunun etkileri düşünüldükten sonra (ve diğer analizleri de bitirdikten sonra) araç ve yaya trafik akışlarını kontrol edecek akslar belirledim.(Tabi hala değişiyor, 3 ayri alternatifi de düşünerek yapiyorum, o ayri mesele) http://www.deviantart.com/deviation/40873683/ Buraya nasil bir yaşam getirebilirim/getirmeliyim sorusunun cevabını "deniz/denizcilik/denize ulaşan kent/denizi yaşayan kent" üzerinden verdikten sonra, dolgu alanı, şu anki durumu ve istanbul dahilindeki mantıksızca dolgulanmış alanlara bir zıtlık oluşturacak şekilde, parçaladım. Bu parçalanmış şema, öngördüğüm yeşil şeması ve de yol şeması ile birleşerek, fonksiyonların da dağılımıyla benim master planımı oluşturdu. (Aslında bunlar üzerinde hala uğraşıyorum, oldukça değişti son durum, ada ve yol şeması) http://www.deviantart.com/deviation/41289487/ Bir sonraki aşamada formlarımın ne olacağı üzerine fikir yürüttüm. Topografya ve akışın bana getirdiği katmanlanan plakalar ve kesişimlerinin mekanlaşması üzerinden çıktı form Ve bu formu, aynı akışı önesürerek tüm alana yaydım. Bazı yerlerde daha dominant, bazı yerlerde sadece topraktan çıkıp tekrar batan, bazı yerlerde daha konvansiyonel formların arasını bağlayan etmen olarak plakalarımı kullandim. http://www.deviantart.com/deviation/41621611/ http://www.deviantart.com/deviation/43976772/ Şu anda(Bitime 2, teslime 4 hafta kala) dahi her tarafıyla oynadığım için vaziyet planımı bile henüz oturtamasam, iç mekan kurguları, plan şemaları, kesitler, malzemeler, peysaj, denizle kurulan ilişki, son parçalanma, fonksiyon ve yol kurgusu üzerinde hala çalışıyor olsam da, biteceğine dair umutlarım var. Bitimde, Kısmi 1/200 ve 1/500'ler, Alanın yarısının 1/1000'i ve 1/5000 master plan olacak teslim etmem gerekiyor. Büyük ölçekli bir projenin nasil gelişebileceği, yaşadığım şekliyle böyle. ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
paylaşım için teşekkürler "Eilstina" ve tabiki "emreapak".
"Eilstina" yeditepe üniversitesinde 5. projede neler yapıldığını gösterdiğin için teşekkürler. senin de söylediğin gibi büyük arazilerde proje yaparken çnce oraları derleyip düzenlemek ve anlaşılacak kadar basit bir hale getirmek gerekir. iki boyutlu çizimlerini de merak ettim. eklediğin sunumlar hep bigisayarda üç boyut ve maketten birşeyler. ve benim anlayabildiğim daha yollar ve mor bulutun ![]() iki byutlarda belki binalaşmaya dönük birşeyler görebilirim diye merak ediyorum aslında. çünkü bu tip arazilerde en büyük sorunlardan biri de binaların yüzmekle boğulmak arasındaki durumları eğer bir yere bağlanmıyorlarsa yüzen bina hemen boğuluyor. (bina demek de aslında bir kısıtlama gibi algılanmasın ; fonksyonları barındıran kısımları tarflemek için kullanıyorum.)büyük arazide tasarım biraz da boşlukta tasarlamaya yakındır. ama mimar başta koyduğu kurallar sayesinde binayı boşluk içinden çıkarır ve tanımlı alanlara hapseder. tıpkı "emreapak" ve "Eilstina" gibi. bu hapis durumu ne kadar katıysa koyulan o kurallar(yollarla , tanımlı akslarla , mor bulutlarla...) o denli başarılıdır. aksi takdirde büyük arazide tasarlarken bütün araziyi ele almadan tasarlarsak bu sefer uzayda tasarlanan o kütle "niye 10 metre geride değil de burada" türünde sorulara mahkumdur. tıpkı çuhadaroğlu yarışmasında olduğu gibi...
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
5. proje adı evet ama yaniltmasin. Bizde ilk projeler "Basic Design I - II" derslerinde verildiği için, diğer üniversitelerin 7. projelerine tekabül ediyor bu proje. Yani diploma öncesi projesi.
İki boyutlu çizimlerimi ben de merak ediyorum doğrusu, nasil olacaklar.. Şaka bir yana, projeyi teknik çizim düzleminde ifade edebilme çabası içerisindeyim, bu gönderdiklerim genelde ilk jüri sonrasi hali projenin. Ve ikinci boyutta ifade ederken, en çok zorlandığım mesele, bahsettiğiniz üzere "projeyi boğmadan yüzdürebilmek" Bu nedenle ince eleyip sık dokuyarak, bol bol da tasarım kaygısı kaynaklı baş ve mide ağrıları eşliğinde olmazların içerisinden olurlar çıkartıyorum. Hep bir referans kaygısı güderek ve orada olması gerektiği için orada olmasını sağlayarak elemanların. Çizmek ve çizdiğini silmekle o kadar uğraşıyorum ki elimde doğru düzgün nihai vaziyet bile yok. Projenin bir kısmının- daha belirli ve değişmez girdilere sahip olduğu için(demiryolu, yol ve silolar) Tasarım Akademisi kısmından başladım - daha "binalaşmış" hali ise maketlerden ve ilk çizimlerden görülebileceği üzere aşağıdaki şekilde: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|