Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Lisans Eğitimi > Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı Mimarlık Eğitim Kurultayı ile ilgili bütün gelişmeler bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 21-01-2004, 17:04   #1
Arkitera Üyesi

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı – II, Basın Bildirisi ve Sonuç Bildirisi

20 Ocak 2004

Değerli Basın Mensupları,

Mimarlık ve mimarlık eğitiminin sorunlarını ele aldığımız ve çözüm üretmeye çalıştığımız Mimarlık ve Eğitim Kurultayı çalışmalarının ikincisi 10, 11, 12 Aralık günlerinde Mimar Sinan Üniversitesi’nde toplanmış ve çalışmalarını sürdürmüştür. Birincisini 2001 yılında düzenlediğimiz Kurultay’ın ikincisini düzenlerken, oldukça geniş bir katılımın sağlanması hedeflenmiş ve bu katılımın nasıl sağlanabileceği konusunda yaratıcı yöntemler geliştirilmeye ve katkı yapmak isteyen herkesin katkısının derlenmesine çalışılmıştır. Kurultay çalışmaları 2 yıl boyunca 5 ana atölye çerçevesinde sürdürülmüş, buralarda ele alınan her konu tutanağa geçirilmiş ve bu tutanaklar elektronik ortama aktarılarak dağıtılmış ve mimarlık kamuoyunun incelemesine sunulmuştur. Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs’taki bütün mimarlık okullarının yöneticilerine bu çağrılar gönderilerek mimarlık eğitimiyle uğraşanların değerlendirmeleri alınmaya çalışılmıştır. Kurultay konularına paralel olarak “Mimarın Formasyonu Nedir, Ne olmalıdır?” ve “Eğitim Uygulama İlişkileri” başlıklı paneller ve “Nasıl Bir Mimarlık, Nasıl Bir Gelecek?” başlıklı öğrenci forumu düzenlenmiş ve bu toplantılardaki tartışmalar ve değerlendirmeler de keza elektronik ortama aktarılarak geniş bir kesimin hizmetine sunulmuştur. Aralık ayındaki Kurultay’a kadar toplam 16 atölye toplantısı, 7 Danışma ve Düzenleme Kurulu toplantısı, 2 panel ve 1 öğrenci forumu düzenlenmiştir. Arkitera’nın katkısıyla elektronik ortamda forum bölümü oluşturulmuş, konuyla ilgili katkıların bu ortamda da sürmesi hedeflenmiştir. Bu toplantı ve belge trafiği yaklaşık 2 yıl sürmüş ve bu süreç içerisinde yüzlerce kişinin bilgilenmesi ve katılımı sağlanmıştır. Kurultay’ın 3 gün süren etkinliğine, 65 öğretim görevlisi, 130 mimar ve 84 öğrenci kaydını yaptırmış, 8’i Bölüm Başkanı olmak üzere 15 mimarlık okulundan temsilciler katılmıştır.

Kurultay belgeleri yakında kitap olarak da yayınlanacaktır.

Değerli Basın mensupları,

Kurultay’da tartışılan ve üzerinde uzlaşı sağlanan ekteki metin kamuoyunun dikkatine sunulmaktadır. Gerek Kurultay bildirisi, gerekse de tartışılan bütün belgeler önümüzdeki dönemde mimarlık kamuoyunun gündeminde olmaya devam edecektir.

Hedefimiz mimarlıkta toplam kalitenin yükseltilmesidir.

Kurultay bildirisinde yer alan bazı noktaları vurgulamak istiyoruz:

Mimarlık mesleği için eğitilecek adayların, mimarlık altyapısı ve kültürünü ortaöğretim kurumlarında kazanmış, istekli ve altyapısı hazır öğrenciler arasından seçilmesi; ilk aşamada lise mezunları için ÖSS sisteminde mimar adaylarına ayrı bir soru paketçiği hazırlanarak, yeteneklerinin test edilmesinin yanında, istekli olma kriterinin aranması,
Ülkemizde altyapısı tamamlanmamış ve mimarlık için gerekli koşulları sağlamayan yeni mimarlık okullarının kesinlikle açılmaması ve en az beş yıl süre ile mimarlık lisans eğitimi öğrenci kontenjanlarının artırılmaması,
YÖK yasasının değiştirilmek üzere ele alındığı bu süreçte; yükseköğretim kurumlarının, tüzel kişiliğe sahip, bilimsel, yönetimsel ve mali yönden özgür ve özerk davranabilmesini sağlayacak şekilde Anayasa değişikliğine gidilmesi,
Mimarlık eğitimi veren kurumların, kimliklerini koruyarak geliştirebilecek, kurumlar arası “tanıma” ya da akran (eşdeğer) olmaya açık, izlenebilir ve model oluşturabilecek çeşitlilik gösterebilmeleri,
Meslek pratiği ve stajlar için, kurumlar arası (üniversiteler, YÖK, ilgili bakanlıklar, belediyeler, meslek odaları) eşgüdüm, nitelik ve denetim konularında, eğitimdeki kuramsal bilgilerle de örtüşen bir meslek pratiği modelinin, kurulması ve kurumsallaşması,
Mimarlık formasyonunu, gelişen ve değişen bilgi ve teknoloji alanları ile, yapı sektöründeki gelişmelerle, toplumsal ihtiyaçlarla ve yükseköğretim kurumları ile karşılıklı etkileşimini sağlayacak şekilde, sürekli mesleki gelişim modeli kurumunun oluşturulması,
Kurumlar arası evrensel eşdeğerlik, tanıma ve akran olma bağlamında; Türkiye’de de ülke gerçeklerine uygun, evrensel kriterlerle örtüşen, bir ulusal akreditasyon sisteminin ivedilikle oluşturulması,
AB ve GATS sürecinde, uluslararası düzeyde geliştirilen ve yaygınlaştırılmaya çalışılan meslek standartlarını yükseltici belgelerin ve ulusal normların geliştirilmesi çerçevesinde mimarlığımızı toplum hizmetine sunma konusunda yurt içinde verdiğimiz, vereceğimiz mücadelenin, uluslararası platformlara ve dayanışma alanlarına da taşınması,
Bugün Mimarlar Odası örgütünün tümünü kapsayan bir uygunluk içinde örgütsel yenilenme sorununu gündeme alması,
Kurultay Bildirisi’nin bir sonuç gibi algılanmaması, ulusal uzlaşı metni olarak, stratejik bir eyleme yönelim için önemli bir “başlangıç” biçiminde görülmesini ve bu doğrultuda ele alınması, gerektiğini yurt ve dünya kamuoyuna duyururuz.

Prof. Hakkı Önel
Mimarlık ve Eğitim Kurultayı
Başkanı

Yücel Gürsel
Mimarlar Odası
Genel Başkanı
Eski 21-01-2004, 17:11   #2
Arkitera Üyesi

Sonuç Bildirisi:...

MİMARLIK ve EĞİTİM KURULTAYI – II BİLDİRİSİ

10-11-12 Aralık 2003 günleri İstanbul’da yapılan Mimarlık ve Eğitim Kurultayı II’nin katılımcıları ile Danışma ve Düzenleme Kurulu üyeleri; mimarlık ve eğitime ilişkin Atölyeler Ortak Çalışma Raporu’nun toplumsal bellek oluşturmak ve kamu yararına yönelik eyleme dönüştürmek amacı ile Kurultay sonrası oluşturulması tasarlanan Ulusal Uzlaşı (Mutabakat) Metni’nin altyapısı için Kurultay Bildirisi ile birlikte, yurt ve dünya kamuoyuna duyurulmasına, başta YÖK, ilgili bakanlıklar ve STK’ları olmak üzere ulusal ölçekteki tüm kişi ve kurumlar ile UIA ve ACE’nin ilgili kişi ve organlarına iletilmesine, bildiri hedefleri doğrultusunda çaba sarf edilmesine onay ve karar vermişlerdir.

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-II, ülkemiz ‘mimarlık eğitimi ile uygulamaları’ sürecindeki olumsuzlukların düzeltilmesi, yetersizliklerin giderilmesinin gerekli olduğu gerçeği ve tespitinden hareketle; bu konudaki varolan koşullar ve ortamın da hazır olmasından yola çıkarak, süregelen durumu değiştirmek ve daha iyi bir mimarlık amacına yönelik olarak ilgili kurum, kuruluş ve aktörler arasında uzlaşı sağlanarak, eylem birliği ve irade oluşturma çabası için ulusal ölçekteki tüm mimarlık topluluğu, demokratik ve paylaşımcı platformlarda bir araya gelerek bu amaç için örgütlenmiştir.

Kurultay II, birincisinden farklı ama onun açılımları ve birikimleri üzerine kurgulanarak, belirlenmiş sorun alanları ve konu başlıklarına göre atölye çalışmaları, seminer, panel, forum, yuvarlak masa toplantıları (çalıştay) ile bir süreç olarak programlanmış, bununla bağlantılı olarak da delege esaslı bir katılım örgütlenmesine gidilerek sürecin bütün çalışmaları ve ara ürünleri, elektronik ortamda ilgililer ve ilgilenenlerle katkı paylaşımına gidilmiştir. Bu çerçevede; Kurultay Danışma Kurulu’nun yönlendirmesi ve koordinasyonunda, ‘Mimarlık Lisans ve Lisansüstü Eğitimi’, ‘Eğitimde Kalitenin Yükseltilmesi ve Eşkredilenme (Akreditasyon)’, ‘Meslek Pratiği (Stajlar) ve Meslek Deneyiminin Kazandırılması’, ‘Sürekli Mesleki Gelişim’, ‘GATS ve AB Sürecinde Meslek Pratiği’ gibi konu başlıklarında yürütülen ‘Nasıl Bir Eğitim, Nasıl Bir Mimarlık ve Nasıl Bir Gelecek?’ temalı atölye çalışmalarının tartışma tutanakları ve ‘Sonuç Raporları’ ile Kurultay’da ele alınan ‘Ortak Çalışma Raporu’ çerçevesinde, Kurultay katılımcılarının tavrı, iradesi ve kararı olarak;

• Mimarlık mesleği için eğitilecek adayların, mimarlık altyapısı ve kültürünü ortaöğretim kurumlarında kazanmış, istekli ve altyapısı hazır öğrenciler arasından seçilmesinin, meslek kalitesinin yükseltilmesi için öncelikli olarak temel bir yaklaşım olacağı, bu bağlamda:

- Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçen ve yerleştiren Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), genelde ahlaklı ve güvenilir bir sistem olmasına karşın, bilgiyi ölçme yerine adayları sıralayan bir düzende kurgulanması nedeniyle mimarlık için doğru aday seçimi yapamadığını, bunun yerine ilk aşamada lise mezunları için ÖSS sisteminde mimar adaylarına ayrı bir soru paketçiği hazırlanarak, öğrenci seçiminin buna göre yapılması ve adayların belirli yeteneklerinin test edilmesinin yanında, özellikle mimarlığa istekli olma kriterinin aranmasının son derece önemli ve yararlı olacağı,

Sayfa: 1/5
Eski 21-01-2004, 17:14   #3
Arkitera Üyesi

- Mimarlık eğitimi verem kurumlarda, ortaöğretimdeki sadece yabancı dil eksikliğini gidermek için, bir yıl süre ile ‘yabancı dil hazırlık’ sınıflarının açılmış olmasının mimarlık eğitimine doğrudan bir katkı sağlamadığını ve bu sürenin mimarlık hazırlık eğitimi olarak da programlanması,

• Ülkemizde altyapısı tamamlanmamış ve mimarlık için gerekli koşulları sağlamayan yeni mimarlık okullarının kesinlikle açılmaması ve en az beş yıl süre ile mimarlık lisans eğitimi öğrenci kontenjanlarının artırılmaması,

• Ülkemizdeki mimarlık eğitiminin ülke için daha verimli, yararlı ve çevreye duyarlı hale getirilmesi, teknolojik açıdan aşama yapmış, eğitimde çağı yakalamış, ülkelerin düzeyine çıkarılabilmesi ve akran olabilmesinin sağlanması amacına yönelik olarak, mevcut lisans eğitim süresi olan 4 yılın, meslek yetkisini kullanmak için yetersiz olduğunu, bu bağlamda ulusal ölçekte sürdürülen mimarlık eğitiminin öncelikle süre açısından ülke gerçekleri ile de örtüşecek biçimde yeniden düzenlenmesinin zorunlu olduğu, bu bağlamda:

- YÖK yasasının değiştirilmek üzere ele alındığı bu süreçte; yükseköğretim kurumlarının hiçbir organa bağlı olmadan bilimsel, yönetimsel ve mali yönden özgür ve özerk davranabileceği bir olanağın getirilmesi konusunda gerekli çaba ve girişimlerin sürdürülmesi gereğinin yanında, özellikle mimarlık eğitimi veren kurumların kimlikleri korunarak, gelen öğrenci profili ile meslek eğitmenlerinin niteliklerine göre, öğretim planlarını özgür ve özgün biçimde yaparak, eğitimin kalitesini belirlenen hedeflere doğru sürekli geliştirecek biçimde, ulusal ve evrensel ölçekte kurumlar arası rekabete açık bir eğitim yapabilmeleri, eğitimde standart, kapalı ve tek düze olma yerine, gelişme ve kurumlar arası ‘tanıma’ya ve akran (eşdeğer) olmaya açık, izlenebilir ve model oluşturabilecek bir çeşitlilik gösterebilmeleri, ancak;

- Eğitimde özgürlük, özgünlük ve çeşitlilik yanında, ulusal, evrensel ölçekte kurumlar arası ilişkilerin işlerliği bağlamında, öğretim planlarındaki ‘zorunlu ve seçme dersler’, bağımsız ‘stüdyo çalışmaları’, bir derse bağlı olarak yapılan ‘uygulama-seminerler’ ve ‘sosyal-kültürel içerikli dersler’in oranları ile ‘toplam kredileri’nin eşitliğine özen gösterecek biçimde, eğitim kurumlarında lisans+lisansüstü eğitiminin (özellikle tezsiz yüksek lisans programları) bir bütünsellik içinde yeniden ele alınması gerektiği,

- Mevcut sistemde, ‘üniversitelerde güncelliğini yitirmiş’ ve ülke gerçekleri ile örtüşmeyen yüksek lisans programlarının kapatılması, lisans eğitiminde kalitenin önemli ölçüde düşmesine neden olan yanlışlığa, lisansüstü eğitimde de düşmemek için, altyapısı olmayan eğitim kurumlarında, “yüksek lisans ve doktora eğitimi” açılmasının önlenmesi, ülke kaynaklarının doğru ve verimli kullanımı açısından, zorunlu olmadıkça (çok özel alanlar ve araştırma projeleri hariç), mimarlık alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurtdışına gidişlerin önlenmesi,

• Meslek pratiği ve stajlar için, kurumlar arası (üniversiteler, YÖK, ilgili bakanlıklar, meslek odaları ve belediyeler) eşgüdüm, nitelik ve denetim konularında, eğitimdeki kuramsal bilgilerle de örtüşen bir meslek pratiği modelinin ivedilikle kurulabilmesi ve meşruiyete dayalı olarak kurumsallaşabilmesi açısından, meslek örgütü içinde sürekli bir staj komitesinin üniversitelerdeki komisyonlarla da eşgüdüm sağlayacak

Sayfa: 2/5
Eski 21-01-2004, 17:17   #4
Arkitera Üyesi

biçimde ilişki kurarak ivedilikle çalışmaya başlaması ve Mimarlar Odası’nda yeni bir kayıt ve izleme sistemini oluşturan yapılanmanın zorunlu olduğu,

- Meslek odası içinde yapılanacak olan ‘Ulusal Staj Komitesi’nin, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile serbest çalışan profesyoneller arasında eşgüdüm oluşturması ve meslek adayları için bir ‘Bilgi Bankası’ ve ‘Arşiv’ düzeni kurulmasını,

- Eğitim süresinde yapılan meslek pratiğinin, kuramsal derslere koşut olarak, eğitimin birinci yılı sonundan başlayacak biçimde sürdürülmesi ve diploma sonrası öğretim kurumları içinde ya da dışındaki deneyimli ve yetkin meslek elemanları yanında yapılması öngörülen meslek pratiği süreci ile bütünsellik içinde kurgulanmasının ‘meslek deneyiminin kazandırılması ve yetkinlik’ için son derece önemli olduğu,

- Eğitim sürecindeki stajların devamı ve tamamlayıcısı anlamında görülen ve meslekte yetki kullanabilmenin kabul ve kayıt koşulu olması gereken zorunlu meslek pratiğinin, eğitim süresinde yapılan stajlarla birlikte toplam 2 yıllık süreci içermesini, meslek adaylarının bu sürede -ucuz işgücü biçiminde istismar edilmemesi için- öncelikle bir sigorta havuzu sistemi oluşturularak iş güvencelerinin sağlanması ve sistemin içselleştirilmesinde, kazanılmış hakların da özenle korunması gerektiği,

• Meslek örgütünün; öncelikle, mesleğin uygulanması için gerekli koşulları sağlamayan meslek elemanlarına yol göstererek, başta üniversitelerde olmak üzere, diğer kurum ve kuruluşlarca düzenlenen sempozyum, panel, konferans, çalıştay (workshop) gibi etkinliklerde ele alınan sertifikaya dayalı eğitim programlarını, mimarlık çalışma ve uzmanlık alanlarına göre seçerek, bu yönde yetişmelerine yardımcı olmasını ve “yetkin-yeterli” olana meslek uygulama yetkisi verecek biçimde, mimarlık uygulama alanında buna göre, sorumluluk yüklenmelerini sağlamasını, bu anlamda kesintisiz ve sürdürülebilir bir meslek içi eğitimin kurumsallaşabilmesi için de, üyeleri belirli sürelerle değişen ve kendi içinde somut kriterlere göre çalışan bir Sürekli Mesleki Gelişim Komitesi (SMGK)’nin kurulması ve meslek içi eğitimin ülke ölçeğinde yaygınlaştırılması için meslek örgütü içinde Sürekli Mesleki Gelişim Modeli (SMGM) biçiminde yapılanması,

• Sürekli Mesleki Gelişim Modeli’nin kurumsallaşması ve sürdürülebilir olması için, Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM)’nin ivedilikle kurulması gerektiği ve hedefinin de yalnızca meslek örgütünün çalışma alanlarından biri biçiminde değil, temelde bir dönüşüm alanı olarak yapılanması ve temel stratejisinin de tasarım-üretim-kullanım süreçleri ile bütünleştirilmiş mimarlık eylemi ve formasyonunun, hem mimarlık eğitimi süreçleri ile hem de kullanıcılar ve toplumsal ihtiyaçlarla yoğun bir etkileşim içine girebilmesi, bu etkileşim çerçevesinde, özellikle doğal afetler ile doğal ve kültürel mirası veri kabul ederek, kentsel iyileştirme ile mevcut yapı stokunun yeniden kullanımı, kentsel fiziki yapıyla birlikte sosyal ve kültürel yapının da iyileştirilmesi amacına yönelik yeniden yapılanma biçiminde örgütlenmesi,

• SMGM içinde yapılanacak olan Sürekli Mesleki Gelişim Komitesi’nin mimarlara, diploma sonrası ve meslek yaşamları boyunca kesintisiz olarak örgün programlarda eğitim olanağı sağlaması yanında; meslek içi eğitimin, ülke ölçeğinde uzaktan erişim olanakları ile de eşdeğer bir yararlanmaya dönüştürülmesini, bilgiye kolay erişimin kurulacak altyapı ağı sistemiyle, örgün eğitimdeki kalitenin de yükselmesine ve

Sayfa: 3/5
Eski 21-01-2004, 17:22   #5
Arkitera Üyesi

özellikle toplumun mimarlık kültürünün gelişmesine doğrudan katkı sağlayabilecek nitelikte görüldüğü,

• Kurumlar arası evrensel eşdeğerlik, tanıma ve akran olma bağlamında; Türkiye’de de ülke gerçeklerine uygun, evrensel kriterlerle örtüşen, bir ulusal akreditasyon sistemi ivedilikle oluşturulmalı ve öncelikle sonuç ürün olan mezun mimarları değerlendiren bir anlayış yerine, eğitim kurumlarının öğretim ve akademik performansları belirli aralıklarla, süreci izleyen bir anlayışla, ölçülerek, sonuçların kamuya ve ilgili kurumlara duyurulmasını, bu yapılırken de:

- Üniversitelerin kurumsal kimliği özenle korunarak, tekdüze ve bir standart dayatması getirilmeden, kurumların kendi hedeflerini esneklik ve uyum içinde, işbirliği ve yarışma ortamı yaratarak, özellikle eğitimde toplam kalitenin yükseltilmesi amacına dönük olarak kurumsallaştırılmasını,

- Sertifikası olmayan bir akreditasyon sisteminin verimli ve yararlı olmayacağı gibi, kalitesi denetlenemeyen bir eğitim sisteminin de çağdaş bir gelişme gösteremeyeceği için, ulusal sistemin bu bağlamda kurgulanmasının yararlı olacağı ve oluşturulacak yeni sistemin, mimar adaylarına, bilgi ve becerinin nasıl kazandırılacağı ile biçiminin üniversite organlarının sorumluluğuna bırakılarak belirlenen kriterler ve hedefler doğrultusunda kurumların olabildiğince özgür ve çeşitlilik gösterebilmesinin önemli görüldüğü ancak, Ulusal Akreditasyon Komitesi’nin oluşturduğu çerçevedeki kriterlere de uyumunun kaçınılmaz ve gerekli olduğu,

• Bu görüşler bağlamında, kurumların özgür irade ve hedeflerini gözleme dayalı ‘akran değerlendirmesi’ eşkredilenme, tanıma-onay verme olarak tanımlanan ve toplam kalite güvencesi amacı için yapılanacak olan Ulusal Akreditasyon Sisteminin;

- Somut ve ölçülebilen kriterler (ölçütler) içermesi,
- Katılımcı bir anlayış ile, meslek örgütü içinde (üniversite, tüm kurumlar, mezunlar) bu konuda uzlaşı (konsensüs) sağlaması,
- Ürünü değerlendirme (mezunları test etme) yerine, süreci izleyen ve denetleyen (kurumların performansını ölçen) bir anlayışla ele alınması,
- Dışlayan değil, gelişmeye ve yenilenmeye açık, kapsayan bir amaç taşıyan, kişilere ve kurumlara yol gösterici bir yapıda ve yarışmaya (rekabete) açık, adil, eşdeğer olması,
- Ulusal gerçeklere uygunluğunun yanında, uluslararası kural ve standartlarla da örtüşmesi, inandırıcı ve güven vermesi,
- Mimarlık alanında, ülke ve toplum yararı ile etik değerlere yönelik ve özellikle toplam kaliteyi yükseltecek yaklaşımlar getirmesi,

• AB ve GATS sürecinde meslek pratiği bağlamında; meslek örgütü içinde, bugün ve yakın gelecekte mimarlığımızı, toplumun hizmetine sunma konusunda, yurt içinde ve dışında, vereceğimiz mücadelenin ağırlıklı olarak sürdürüleceği, bu çabayı uluslararası platformlara da taşıyarak benzer ülkelerle sağlayacağımız dayanışmanın mimarlığımıza ve toplumumuza önemli katkıları olacağı, uluslararası kuruluşlar bünyesinde geliştirilen ve yaygınlaştırılmaya çalışılan meslek standartlarını yükseltici belgelerin, bu mücadelede bizler için yol gösterici olmaya devam edeceği ve uluslararası piyasayı kollama görevimizin bu mücadelenin bir parçası olarak önemini sürekli koruyacağı,

Sayfa: 4/5
Eski 21-01-2004, 17:25   #6
Arkitera Üyesi

gibi konularda GÖRÜŞ BİRLİĞİ ve UZLAŞI sağlanmıştır.

Yukarıda belirtilen uzlaşı metni bağlamında, Kurultay katılımcıları;

1. Özellikle mimarlık uygulamalarında yetki kullanımı ve sorumluluk yüklenme anlamında, meslek ve toplum adına ülke gerçekleriyle örtüşen, evrensel ölçütlerle de uyum içinde sürekli, sürdürülebilir bir yapılanma içine girilmesinin günümüz koşullarında zorunlu ve gerekli olduğuna,

2. Bu süreçteki başarının eğitim ve öğretimin iyileştirilmesinden başlayarak, her ölçekte öz denetime dayalı yatay ve düşey ilişkilerle toplam kalitenin yakalanmasına ilişkin, doğru bir ulusal mimarlık politikası üzerinde uzlaşma sağlanması ve bu politikanın, yasal bir güvenceye kavuşturulması ile gerçekleşebileceğine,

3. Bu nedenle, başta eğitim kurumları (üniversiteler) olmak üzere, mimarlıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşların, belirlenen eylem planına göre, ilişkileri sağlıklı kurulmuş SMGM ve yeniden yapılanma modeli içinde yer almasını ve diğer meslek kuruluşlarıyla da ilişkilerin -özellikle yetki ve sorumluluklar bağlamında- yeniden ve daha sağlıklı bir işlerliğe kavuşturulmasının yaşamsal önemde olduğunu,

4. Kurultay Bildirisi’nin bir ‘sonuç ve son’ gibi algılanmamasını, bu konuda ilk ve tek olan bir Ulusal Uzlaşı (mutabakat) Metni olarak stratejik bir eyleme yönelim için önemli bir ‘başlangıç’ biçiminde görülmesini ve bu doğrultuda ele alınmasını,

5. Düzenleme Komitesi ile katılımcıların görüş ve iradeleri doğrultusunda oluşan ‘Kurultay Bildirisi’nin, ulusal uzlaşı metni biçiminde tüm mimarlık topluluğunun kararı olarak ulusal iradeye dönüşebilmesi için, Mimarlar Odası’nca gerekli çalışma ve çabanın sürdürülmesini, ancak üzerinde uzlaşma sağlanan ve örgüt yapısı içinde meşruiyeti bulunan konuların Mimarlar Odası yetkili kurullarında görüşülüp karara bağlandıktan sonra ivedilikle meslek yaşamına geçirilmesinin doğru ve yararlı olacağını,

düşünmekte ve meslek topluluğu içinde yer alan tüm paydaşların, ‘mimarlıkta toplam kalite güvencesi’ oluşturma amacına yönelik olarak ulusal ölçekte, evrensel bağları daha da güçlendirilmiş biçimde, sürdürülebilir ve sürekli mesleki gelişim modeli içinde ivedilikle yeniden yapılanması ve örgütlenmesinin, Anayasa’nın 135. maddesi ile de örtüşmesi nedeniyle ‘toplumun sağlığı, esenliği, güvenliği ve refahı’ için kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu öngörmektedir.

Sayfa: 5/5
Eski 21-01-2004, 18:29   #7
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Mimarlıkta hedef toplam kalitenin yükselmesi

Boyle bir haberin genel medyada yer bulması sevindirici bir gelişme.

http://www.ntvmsnbc.com/news/253543.asp
Eklenmiş İmajlar

Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-02-2004, 17:52   #8
Arkitera Üyesi

MSR Okul Koordinasyonları Federasyonu'na doğru...

Çooook iyi haber

Yeni kurulan MSR OKUL KOORDINASYONLARI sayisi 8'i
buldu

Trakya Universitesi'nde okuyan Mimar Adaylari
tarafindan 2003 yilinin son aylarinda kisa surede
kurulup calismaya baslayan TRAKYA UNIVERSITESI MSR
OKUL KOORDINASYONU aradan daha bir ay gecmeden DEU MSR
OKUL KOORDINASYONU'nun olusmasina yol acti.

7-12 Subat 2004’de Trabzon KTU’deki “Bulusma8”de,
TRAKYA UNIVERSITESI MSR OKUL KOORDINASYONU ve DEU MSR
OKUL KOORDINASYONU’ndan arkadaslarimiz tarafindan “MSR
Atolyesi”nde MSR Programi bilgilendirme toplantisi
yapildi.

Her iki okul koordinasyonu ortak olarak "Bulusma 8"
toplantisindaki bu sunuslariyla MSR OKUL KOORDINASYONU
sayisi 8'e cikti

Boylelikle MSR OKUL KOORDINASYONLARI "FEDERASYONU"nun
ilk adiminida atmis olan 8 ayri MSR OKUL
KOORDINASYONU'ndaki girisimci arkadaslarimiz kisa
surede okullarinda okuyan tum mimar adayi
arkadaslarinin katilacagi "kesintisiz msrgrup
atolyeler"ini "MSR Grup Olusum Kurallari"na gore
olusturacaklar.

Bunun icin atolye no'larini ve gerekli bilgi ve
belgeleri MSR Okul Koordinatoru arkadaslarimiza kisa
surede iletecegiz.

Bu sevindirici durumu bizlere yasatan yani emegi gecen
tum MSR Okul Koordinatoru arkadaslarimizi kutluyoruz.

Sevgi ve Saygilarimla
Metin Karadag

Asagida aramiza yeni katilan ve kendi okullarinin MSR
OKUL KOORDİNASYONU’nu kurmak icin girisimci olan
arkadaşlarimizin listesi: ( Adı okunaksız olanların
listesi daha sonra iletilecek… Ayrica bilgi icin: MSR
Genel iletisim listesine gunde ancak 10 e-mail adresi
yuklenebilmektedir.)

“Yeni” MSR OKUL KOORDİNATÖRLERİ:

İrem BOYALI AÜ X
Hatice TORAMANLI ÇÜ X
Esra ELVAN ÇÜ X
Çıngı SALMAN (+) DEÜ X
M.Baki.KAHRAMAN EÜ X
Ü.Hakan KARATEPE EÜ X
Ceren ŞAHAN İYTE X
Muhammed K. İYTE X
Emrah BEYDOĞAN İYTE X
Can Cahit BIÇAKLI İYTE X
Nüket BODUR İYTE X
Doğan GÜNGÖR KTÜ X
Uğur IŞIK KTÜ X
Evrim ELEVLİ OGÜ X

“Buluşma8”de MSR Atölyesine katılanlar:

Sinem Bengü KUMBASAR - YTÜ
Demet AZAKLI - KTÜ
Selim AYGÜN - KTÜ
Sunay SEYDİOĞLU - KTÜ
Eda TUNA - DEÜ
Zilan ÖZCAN - ÇÜ
Murat OSMANLIOĞLU - ?
Tahsin İNANICI - YTÜ
Togay ÖZKARADUMAN - YTÜ
Şirin ÖZBEK - YTÜ
Sanem ÖZEN - KTÜ
Ayşe DİKİCİ (mezun) - KTÜ
Aslıhan KÖSE (Kıbrıs) - DAÜ
S.Zeynep DİNLER - İTÜ
Fatih ŞENTÜRK - KTÜ
Begüm ERDOĞAN - DEÜ
Gamze SAYGI - DEÜ
Kevser BERBER - KTÜ
Mahmut KADIOĞLU - KTÜ
Çiğdem KONUKOĞLU - ÇÜ
Devrim ERGİN - DEÜ
Uğur IŞIK - KTÜ
İbrahim Halil ÇİRİŞ - ÇÜ
Semih HEKİMOĞLU - KTÜ
Taner BERBER - DEÜ
Nihan GÜREL - YTU
Gülriz İNCE - YTÜ
Özge MUTLU - ODTÜ
Levent ÇÖMEZ - DEÜ
Gürkan AKSU - KTÜ
Güray KARABAĞLI - DEÜ
Oğuzhan BAYIR - ÇÜ
Oktay ÇAĞLIBULANIK - ÇÜ
Serhan ÖZSEL - ÇÜ
Sarp SERTTAŞ - ÇÜ
E.Öznur DEMİRCİ - DEÜ
Sinem TAŞAR - İYTE

MSR Programi OLUSUM ASAMALARI:...

Herhangi bir okulda Mimari Stajda Rotasyon Programı
Mimar Adayları tarafından nasıl başlatılır ve
uygulamaya geçer?...

1- MSR Programı hakkında yeteri kadar bilgi edindiğini
düşünen, MSR Sistemini kendi okulunda da
oluşturmak/kurmak konusunda girişimde bulunmak
isteyen; aynı okulun farklı sınıflarından birkaç Mimar
Adayı bir araya gelip konuşur ve MSR OKUL
KOORDİNASYONU olarak çalışmaya devam edecekleri
kararını alabilirler.

2- Aldıkları bu kararlarının yazılı ve sözlü bilgisini
okul yönetimine yani Mimarlık Fakültesi Dekanlığı,
Mimarlık Bölüm Başkanlığı ve Fakülte Staj Komisyonu’na
sunarlar.

3- Ardından, sürecin bütününü içeren tüm bilgiyi
yazılı ve sözlü olarak, tüm öğrenci arkadaşlarına ve
en yakın Mimarlar Odası Yönetim Kurulu’na iletilmek
üzere sunarlar…

4- MSR OKUL KOORDİNASYONU BÜLTENİ’ni gerekli
gördükleri aralıklarla YAYINLARLAR. Davet gelirse daha
detaylı bilgilendirme yapar ve bu çalışma için destek
isterler.

5- Her iki kurum’un desteğini almak bu çalışma süreci
için çok önemlidir.

6- Kurulan MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından okulun
toplantı salonlarında ya da sınıflarda MSR Programı
bilgilendirme forum toplantıları yapılır.
İstekli katılımcılar hemen boş msr grup listelerine,
MSR Programı’nın; “Farklı Sınıf, Farklı Şube, Farklı
Okul” temel kuralına uygun olarak kaydedilir.

7- Bir grupta iki kişi varsa o grup hemen çalışmaya
başlayabilir. Üstelik çalışmalarını ilk MSR Grup
Bültenlerini ve ardından ilk CV bültenlerini hemen
yayınlayabilirler.

8- Okul yönetimi de uygun görürse, msr gruplarına
kayıt her yıl; okul yönetiminin “Öğrenci İşleri ve
Kayıt” bölümünde açık duracak olan kayıt listelerine
doğrudan yapılır.

9- MSR OKUL KOORDİNASYONU, MSR Programına göre MSR
GRUPLARI’nın sağlıklı işlemesinden tam yetki ile
sorumludur.

10- MSR OKUL KOORDİNASYONU, MSR Grupları’nın ortak
sorunlardan dolayı ortaya çıkacak ihtiyaçlarını; Okul
ve Mimarlar Odası Yönetimi’nin destek-onayı ile diğer
kurum katkılarıyla karşılamaya çalışırlar.

11- MSR OKUL KOORDİNASYONU, tüm belge ve yazışmalar
için arşiv oluşturur.
Bunun için gerekli mekanı/yeri Okul ve Mimarlar Odası
Yönetimi’nden talep eder.

12- MSR OKUL KOORDİNASYONU BÜLTENLERİ, kesintisiz
atölye MSR GRUPLARI BÜLTENLERİ ve yılda iki kez
yayınlanacak özel sayı MSR GRUP UYELERİ CV
BÜLTENLERİNİ başta olmak üzere konu ile ilgili tüm
belge ve yazışmaların kopyalarını bu arşivlerde
korurlar.

13- MSR OKUL KOORDİNASYONU, MSR GRUPLARI gibi her yıl
bünyesine yeni aktif üyeleri alarak sürecin
kesintisizliğine uygun kendi kurumsal sürekliliğini
yani görev aktarımını sağlar.

14- Birden fazla msr grubunun katılımıyla yapılan
okulu temsil eder düzeydeki çalışmaları ve önerileri
izleyip her türlü kolaylaştırıcı katkıyı yaparlar.

15- Herhangi bir grup içerisinde çözülememiş bir
konuyu, eğer o gruptan istek olursa diğer grupların da
katkısıyla çözmeye çalışırlar.

16- Bir MSR GRUBU ne demektir ve neler yapar?:
Lütfen bu soruyu okulunuzun MSR OKUL KOORDİNASYONU’na
sorunuz…
Eğer okulunuzda MSR OKUL KOORDİNASYONU henüz
kurulmamışsa
yukarıdaki 1. maddeden başlayarak kendiniz kurunuz…
Örneğin: mimari_stajda_rotasyon@yahoogroups.com
adresine bir e-mail göndererek işe koyulabilirsiniz…
Eski 16-12-2004, 14:58   #9
Arkitera Üyesi

uia2005istanbul'un ardindan...

3'üncüsünün eli kulağında...

Çünkü 2 yıllık "ara"nın yarısı gitti...

.......................................................

Tüm Mimar Adaylarına Mimari Stajda Rotasyon (MSR) Programı tanıtımı için:
http://www.mimarist.org.tr/msr.htm

Mimari Stajda Rotasyon (MSR) Programı genel iletişim listesi için:
mimari_stajda_rotasyon@yahoogroups.com (**)

MSR OKUL KOORDİNASYONLARI ortak listesi;
msr_okul_koordinasyonu@yahoogroups.com (**)

Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
bahcesehir_msr@yahoogroups.com (**)

Beykent Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
beykent_msr@yahoogroups.com (**)

Haliç Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
halic_msr@yahoogroups.com (**)

İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
iku_msr@yahoogroups.com (**)

İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
itu_msr@yahoogroups.com (**)

Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
maltepe_msr@yahoogroups.com (**)

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
msgsu_msr@yahoogroups.com (**)

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
7tp_msr@yahoogroups.com (**)

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
ytu_msr@yahoogroups.com (**)

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
trakya_ogrenci@yahoogroups.com (**)
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
anadolu_msr@yahoogroups.com (**)

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
balikesir_msr@yahoogroups.com (**)

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
cukurova_msr@yahoogroups.com (**)

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
deu_msr@yahoogroups.com (**)

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
dicle_msr@yahoogroups.com (**)

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
gazi_msr@yahoogroups.com (**)

Gebze Y.T.E Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
gebze_msr@yahoogroups.com (**)

S.D. Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
isparta_msr@yahoogroups.com (**)

İzmir Y.T.E. Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
iyte_msr@yahoogroups.com (**)

Kayseri Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
kayseri_msr@yahoogroups.com (**)

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
kocaeli_msr@yahoogroups.com (**)

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
ktu_msr@yahoogroups.com (**)

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
mersin_msr@yahoogroups.com (**)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
odtu_msr@yahoogroups.com (**)

Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
osmangazi_msr@yahoogroups.com (**)

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
selcuk_msr@yahoogroups.com (**)

Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
uludag_msr@yahoogroups.com (**)

Van 100. Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
van100yil_msr@yahoogroups.com (**)

Yozgat Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
yozgat_msr@yahoogroups.com (**)

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Mimar Adayları’nın MSR OKUL KOORDİNASYONU tarafından sürekli bilgilendirmeleri için msr grupları ortak listesi;
zonguldak_msr@yahoogroups.com (**)

(**) … @yahoogroups.com iletişim gruplarına üye olmak isterseniz “–subscribe” ekini kullanabilirsiniz.
mimari_stajda_rotasyon-subscribe@yahoogroups.com
(Boşluklar ‘alt ”_” tire’dir.) Adresine boş bir e-posta gönderip gelen yanıtı da yine bir şey yazmadan geriye göndererek listeye üye olabilirsiniz. Aynı yolla diğer listelere de üye olabilirsiniz.
(*)TMMOB: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Mimarlar Odası’nın da üye olduğu 22 farklı meslek odasının ortak birliğidir.
Eski 26-12-2005, 15:47   #10
Arkitera Üyesi

26 Aralık 2005 - MEK 3

TMMOB MİMARLAR ODASI
MİMARLIK VE EĞİTİM KURULTAYI - III
7 – 9 Aralık 2005
İTÜ - Taşkışla Kampusu

BASIN BİLDİRİSİ
26 Aralık 2005

Uygarlık tarihi aynı zamanda mimarlık tarihidir. Bu tarihin en derin ve köklü birikimlerle yazıldığı ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ne var ki ülkemiz, özellikle son 50 yılda, tarihsel mimari zenginliğiyle hemen hiç bağdaşmayan bir yapılaşmayı yaşıyor. Yakın geçmişten bu yana da “mimarlığı dışlayan” imar ve kentleşme politikalarının yıpratıcı egemenliği altındadır. Bu süreci yaratan gayrimenkul rantına dayalı ekonomik ve politik tercihlerdir.

Öte yandan, yaşam çevrelerinde yaratılan yaşanılmaz mekân ve düzenlemelerin, insanlarda kişilik kaybına ve toplumlarda da “demokrasi ve ortak yaşam bilincinin körelmesine” neden olduğu da açıkça gözlenir hale gelmiştir. Yani, mimarlıkta yaşanan sorun, aynı zamanda kültürel gelişme ve demokratikleşme sorunlarının da etkin kaynakları arasındadır.

Mimarlar Odası’nın, işte bu süreci durdurabilmeyi hedefleyen ve “tarihin mimarlık ülkesini yeniden mimarlıkla buluşturabilmeyi” amaçlayan çalışmaları içersinde, her iki yılda bir düzenlediği Mimarlık ve Eğitim Kurultaylarının 3.sü 7-9 Aralık 2005 günlerinde gerçekleşmiştir.

MİMARLIK ve EĞİTİM KURULTAYLARI

2001 yılında yapılan 1. Kurultay’da “Nasıl Bir Gelecek, Nasıl Bir Mimarlık?” tartışılmıştı. 2003’deki 2.kurultayda “Mimarın Formasyonu Nedir, Ne Olmalıdır?” sorusu ele alınmıştı. “Mimarlık ve Eğitimi Yeniden Yapılanırken” teması altındaki 3. Kurultay ise İTÜ Taşkışla’da geniş bir katılımla, mimarlık alanında yer alan tüm paydaş kurum ve kuruluş temsilcilerinin oluşturduğu delege sistemi ile gerçekleşti. Kurultay’ın çalışma grupları 34 toplantı, Danışma ve Düzenleme Kurulu ise 7 toplantı yaparak Kurultay’da tartışılan metinleri hazırladılar. 3 gün süren çalışmalara 29 üniversiteden 145 (dekan,bölüm başkanı,öğretim görevlisi) öğretim görevlisi, 97 öğrenci, Mimarlar Odası şubelerinden 80 temsilci, diğer katılımcılar olarak 46 kişi olmak üzere toplam 368 kişi izledi ve tartışmalara katıldı. 3.Kurultayın irdelediği konular ve içerikleri özetle şöyledir:

MİMARLIK LİSANS ve LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ

Mimarlık meslek alanında kalite güvence sistemi için;
1. Eğitime bütünsel bakış (mimarlığa istekli ve yetenekli aday seçimi + Önlisans, Lisans ve Lisansüstü Eğitimi + Meslek Pratiği ile Sürekli Mesleki Gelişim Süreci),
2. Eğitimin her sürecinde kuram-kılgı bağlamı,
3. Tüm süreçlerde özdenetim,
olmak üzere, birbirini tamamlayan üç temel ayağın gerçekleşmesi gerekir.

Türkiye’de MİMARLIK mesleğini yapabilmek, bu alanda yetki kullanmak ve kamu adına sorumluluk yüklenmek için, öncelikle ulusal ölçekte mimarlık mesleğinin uygulanmasına ilişkin koşul ve kriterlerin YASALARLA yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için;
-“Mesleki Yeterliklerin Tanınması Hakkında Kanun” yasa tasarısı hükümleri kapsamında belirtilen eğitim kriterleri ile koşulların yerine getirilmesi,
-Mimarlık eğitimi veren akredite olmuş (akranlığı kabul görmüş) bir kurumdan mezun olarak diploma alınması,
-Mesleği uygulamak için Mimarlar Odasına kayıt olunması ve mesleğe kabul koşullarının sağlanması,
-Eğitimdeki kuramsal bilgiler yanında, yetki ve unvan sahibi olmak için diploma sonrası edinilmesi gereken meslek pratiğinin en az 52 hafta süre ile Mimarlar Odası denetiminde sürdürülmüş olması,
-Güncel bilgilerin kazanılması ve yeni teknolojilerin izlenebilmesi amacına yönelik olarak “Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi”nin (SMGM) eşgüdümünde meslek içi eğitim programı ya da meslek etkinlikleri içinde bulunulması,

gibi meslek alanı için yaşamsal önemdeki koşul ve kriterler olarak görülmektedir.
Ayrıca;
-Toplumun genelde mimarlık ve sanat kültürünün oluşturulması yanında, mimarlık mesleği için eğitilecek adayların da tasarım altyapısı ve kültürünü ortaöğretim kurumlarında kazanmaları,
-ÖSS sisteminin, genelde mimarlık için doğru aday seçimi yapamaması; adayların belirli yeteneklerinin test edilmesinin yanında, özellikle mimarlığa istekli olma kriterinin aranmasının son derece önemli ve yararlı olacağı,
-Mimarlık eğitimi veren kurumlarda, bir yıl süre ile yabancı dil hazırlık sınıflarının açılmış olmasının mimarlık eğitimine doğrudan bir katkı sağlamadığı,
-Eğitimin, meslek elemanının güncel bilgileri edinme ve çağdaş teknolojiyi izleme anlamında kesintisiz olarak meslek yaşamı boyunca kuram (teori)-kılgı (uygulama ve meslek pratiği) bağlamında bütünsel olarak değerlendirilmesi;
- Ülkemizde altyapısı tamamlanmamış ve mimarlık için gerekli koşulları sağlamayan yeni mimarlık okullarının kesinlikle açılmaması ve en az beş yıl süre ile mimarlık lisans eğitimi öğrenci kontenjanlarının artırılmaması,
-Mimarlık lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesi ya da bunu çağrıştıracak olan 3+2 yıl süreli lisans eğitim modelinin ülkemiz koşullarına uymaması ve lisans + lisansüstü eğitimin aşamalı biçimde sürdürülmesinin doğru ve yararlı olduğu..
-Meslek odası içinde yapılanacak olan ‘Staj Komitesi’nin, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile serbest çalışan profesyoneller arasında eşgüdüm oluşturması ve meslek adayları için bir “Bilgi Bankası” ve “Arşiv” düzeninin kurulması,
- Planlama ve tasarıma ilişkin tüm bölüm ve programların “Mimarlık, Planlama ve Tasarım Bilimleri Enstitüsü” bilimsel çatısı altında yeniden yapılanmasının doğru ve uygun olacağı, lisans eğitiminde de -mimarlık fakültesi çatısı altında bulunmaya yönelik altyapı hazır olmadığında- yeni mimarlık bölümlerinin mühendislik ya da güzel sanatlar fakültelerinin çatısı altında yapılanmalarının eğitim niteliğinin düşmesine neden olduğu…
öngörülmektedir.

MİMARLIKTA UZMANLAŞMA

Mimarlığın, özünde bir mekânsal tasarım sanatı olması ve sadece yapıların değil, kullanıcıların da çevresel ve kentsel ilişkilerinin kurgulanmasına yönelik çağdaş mesleki sorumlulukları da içermesi nedeniyle; yapı-mekân ve çevre tasarımının değişik ölçek ve niteliklerini gözeten bir uzmanlaşmanın gerekliliği ortadadır. Ayrıca, tarihsel mimarinin ve kültürel mirasın yaşatılarak korunmasına ve eski kent dokularının özgün kimlik değerleri sürdürülerek yenilenmesinde de mimarlık meslek alanında özel uzmanlıkların gelişmesini zorunluluk haline getirmiştir.

Ne var ki ülkemizde süregelen eğitim düzeninde ise, örneğin “kentsel planlama”; “peyzaj mimarlığı”; “iç mimarlık” gibi alanlarda olduğu gibi, bu özel uzmanlık alanlarının da temelinde mimarlık kültürü ve sanatının bulunması gerektiği gerçeği giderek unutulmaktadır. Eğitimde de bu alanların mimarlıktan ayrıştırılması sonucunda ise aynı konularda mimariden bağımsız meslekleşmeler yaratılmış; bu durum ise yapı tasarımından kentsel ölçeğe değin tüm fiziksel mekânlarda olumsuz etkilerini çoktan göstermeye başlamıştır.

Kurultay, bu süreci tüm boyutları ile yeniden tanımlayıp tartışmaya açmış ve gerekli sorgulama sonucunda da, bundan önceki bölüm olan “Mimarlık Lisans ve Lisansüstü Eğitimi Atölyesi” çalışması sonuçlarında ayrıntılı olarak belirtildiği gibi; planlama ve tasarıma yönelik tüm meslek alanlarının (kentsel planlama, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, iç mimarlık, peyzaj planlama ve tasarımı vb) lisans eğitiminde mimarlık fakülteleri içinde (gereğinde belirli oranda ortak dersler ve eğitim planları uygulanarak), uzmanlığa yönelik konularda da ayrı bir enstitü içinde (mimarlık tarihi, restorasyon, proje ve yapım yönetimi, kentsel tasarım vb) ama mutlaka bütünsellik içinde yapılanmaları gerektiği, Kurultay’ın ortak dileğidir.

MİMARLIKTA ÖZDEĞERLENDİRME ve AKREDİTASYON SİSTEMİ (MİAK)

YÖK sistemi içinde değişik nitelikte ve çok sayıda mimarlık eğitimi veren kurum bulunmasına karşın; öğrenci ve öğretim elemanlarının niceliği ile niteliği, öğretim planları ve ders içerikleri, eğitim ve öğretimde izlenen yöntem, mekân standartları, öğrencilere sağlanan destek, mezunların durumu, UNESCO,Uluslar arası Mimarlar Birliği (UIA) ve Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) kurallarına uyum ve benzeri konularda kurumlar arası eşdeğerliğe ilişkin bir ölçme ve değerlendirme sistemi bulunmadığından, her kurum kendine özgü ve denetlenemeyen bir uygulamanın içindedir.

Mimarlık alanında gönüllülük esasına dayalı, bağımsız çalışan ve sertifika veren ulusal bir akreditasyon siteminin (MİAK) oluşturulması ve kurumsallaşması için eğitim kurumları (MOBBİG) ile Mimarlar Odası’nın ortak çalışma yürütmesi kararlaştırılmıştır.

STAJLAR ve MESLEK PRATİĞİ

YÖK’ün yayınladığı ve 2005-2006 yılından başlayarak diplomalara Mimar unvanının yazılmayacağının Üniversitelere yazılı olarak bildirildiği son genelge ile de meslek pratiği kavramının mimarlık gündeminde de ayrıntılı olarak ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Meslek pratiği uygulamasına yönelik uygulamalar ile mesleğe kabul ve tescile yönelik düzenlemelerin;
- Meslek pratiği uygulama alanlarının nitelik, niceliklerinin sağlanması, sınıflandırılması ve akreditasyonu,
- Bu alanlarda sürdürülen meslek pratiği uygulamalarının denetlenmesi
- Meslek pratiği çalışmalarının değerlendirilmesi, belgelendirilmesi ve yetki verilmesi
akslarında kurgulanması ve meslek odasının koordinasyonunda sürdürülmesi zorunludur.

Devamı aşağıda:...
Eski 26-12-2005, 15:50   #11
Arkitera Üyesi

Devamı: 26 Aralık 2005 - MEK 3

SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM

Sürekli Mesleki Gelişim; mimarlık toplumunun ve mimarın, mimarlık hizmetlerini gelişen koşullara ve ihtiyaçlara göre belirli bir kalitede sunabilmesinin ve formasyonunu nicelik ve nitelik olarak bu doğrultuda geliştirebilmesinin gereğidir. Mimarlar yapı sektörüyle, yapı tasarım-üretim-kullanım ve yeniden kullanım sürecinde yer alan bütün kesimlerle iletişim ve etkileşim içinde olmalıdır.

2. Kurultay’ın çalışma atölyelerinden birisi olan “Sürekli Mesleki Gelişim Atölyesi” çalışmalarını olgunlaştırarak Mimarlar Odası Genel Kurulu’na bir yönetmelik taslağı sunmuş ve Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi kurumlaşma yoluna girmiştir. Mimarlar Odası SMGM Yönetmeliği 16-17 Nisan 2004 tarihli 39. Olağan Genel Kurulu’nda kabul edilerek, Anayasa’nın 135 inci maddesi ile 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanun, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve ilgili diğer kanunlara göre “Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi” kurulmuştur. Bu merkezin Yönetim Kurulu ve Bilim Danışma Kurulu vardır ve çalışmalarına başlamıştır.

SMGM kurulduğu günden bu yana SMG Programı kapsamındaki eğitimler yapılmaktadır.

Avrupa düzeyinde baktığımızda, meslek çıkarları ve kamu yararı ile ilgili olan SMG’nin gerekliliği kararnamelerde açıklanmış ve Avrupa’nın genişleme süreciyle bu gereklilik daha da artmıştır. Eğitim ve pratiğin çeşitliliği arttıkça SMG profesyonel mimarlar ve onların kuruluşları için bir zorunluluk olmuştur.2001 yılında SMG Tüzüğü’nü kabul eden profesyonel kuruluşlar ve ACE üyeleri, kendi mimar üyeleri için halen kullanılmakta olan SMG programlarını tüm Avrupa’da aynı seviyede ilerletmeyi üstlenmiştir. Bu programlar, 2010 yılında tam olarak uygulamaya konmuş olacaktır. 11 Ekim 2005 tarihinde Paris’te yapılan SMG Yuvarlak Masa toplantısında ülkemiz temsil edilmiş ve bugüne kadar yapılan çalışmalar tanıtılmıştır.

Kurultayımızda SMGM’nin son iki yıllık çalışmaları sunulmuş,katılımcılar tarafından değerlendirilerek önümüzdeki dönem çalışmalarına katkı sağlanmıştır.

AB ve GATS SÜRECİNDE MESLEK UYGULAMASI

Uluslararası süreçlerin ülkemizdeki mimarlık uygulaması üzerindeki etkisi konusunda, özellikle AB’ye uyum süreci ve Dünya Ticaret Örgütü bağlamındaki Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) ve benzeri düzenlemelerin, baskın iki etki alanı olarak ön plana çıktığı görülmektedir.
Şu ana kadar, hem Mimarlar Odası hem de konuyla ilgili diğer çalışma grupları tarafından yapılan çalışmalar azımsanamayacak kadar ciddi bir enerji ve çaba sarf edilerek, durum tespiti yapılmasına odaklanmış ve bu büyük ölçüde başarılmıştır. Mimarlar Odası’nın uluslararası belgeler konusunda yaptığı araştırma ve çalışmalar, hem Oda’nın sıkça güncellenen web sayfası www.mo.org.tr, hem de iki ayda bir yayımlanan BELGELER bülteni aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Artık bunların bir adım ötesine giderek, bütüncül bir eylem planının acilen oluşturulması hedeflenmektedir. Bu eylem planı çerçevesinde:

- Mesleğe ilişkin konu başlıkları belirlenerek, tema odaklı çalışma grupları kurularak üretime yönelik çalışma yapılması amaçlanmalıdır. Kurultay’da elde edilen kazanımlarla, ana çalışma başlıkları belirlenmiştir.

- AB’ ve GATS kapsamındaki durumumuz irdelenerek verilen taahhütler ile birlikte değerlendirilmeli; ülkemizdeki mimarlık hizmet alanını sıkıntıya sokacak çakışmaların hem uluslararası meslek kuruluşları platformuna getirilerek hem de hükümet düzeyinde girişim arayışı içinde çözülmesi sağlanmalıdır.

- Bu süreçlerde ülke olarak güçlü durabilmek için, kamu kuruluşları, üniversiteler ve meslek kuruluşlarının yakın işbirliği gerekmektedir. Kurultay, tüm bu tarafların tartışmalara katılımını sağlamış, bu konuda yakın bir işbirliğinin habercisi olmuştur.

- AB süreçleri kapsamında Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) ve DTÖ düzenlemeleri kapsamında ise Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) belgelerinden yararlanmak önem kazanmaktadır. Her iki kuruluşun da çalışmalarını izlemekte olan Mimarlar Odası, aktif olarak uluslararası çalışma gruplarında görev almayı planlamaktadır.

- Yabancı mimarların (hem AB vatandaşları hem de diğer dünya ülkesi vatandaşları) ülkemize gelmesi ve Türk mimarların diğer ülkelere gitmesi halinde geçerli olacak karşılıklı tanıma ve çalışma izni prosedürlerinin ne olacağı ve bunun pazar paylarını nasıl etkileyeceği konusunun araştırılması gerekmektedir.

- Mimarlık hizmetlerinin dünya pazarlarında serbest dolaşımı ile ilgili olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan düzenlemelerin yürürlüğe girdiği günün ertesi ile ilgili senaryolar geliştirilmelidir. Yabancı mimarlar, uluslararası pazarlara açılma şansı elde etmiş ve pazar payı alma konusunda önemli deneyimler elde etmişlerdir. Bu durum karşısında, uluslararası pazarda ülkemiz mimarlarını nasıl koşulların beklediği tespit edilmelidir. Yapılan pazar ekonomisi düzenlemelerinde amaç mimarın hizmet alanını genişletmek ise, gücümüzün bir bölümünü de, yurt içinde bu hizmetten yararlanamayan büyük kitleyi potansiyel yararlanıcı durumuna getirmenin yollarını aramak için seferber etmek gerekmektedir.

MİMARLIK MESLEK HUKUKU

Yeni bir mimarlık hukuku oluştururken, mesleğin geçmişten gelen birikimleri ve alanları gözetilecektir. Ancak güncel sorunların akışı içinde yalnız yürürlükteki yasalar değil, bunları iyileştirmek amacıyla çeşitli zamanlarda geliştirilen öneriler de hızla eskimektedir. Mimarlık Meslek Yasası, Mesleğin tüm alanları, paydaşları ve kurumlarıyla ilgili maddeler içermelidir.
Ayrıca eğitim sonrasında, mimar adayları için, meslek pratiğinin de örgütlenmesi gerektiği ve kurumlaşmanın zorunlu olduğu anlaşılmıştır. Meslek odasının gerek meslek pratiği için çalışılabilecek işyerlerinin belirlenmesi ve bunların organizasyonunda gerekse mesleğin pek çok alanında önemli işlevlere sahip olduğu ve bu işlevlerin yeniden tanımlanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Sürekli Mesleki Gelişim yapılanması bu düzenlemede yer almalıdır. Meslek uygulama alanlarındaki kural koyma yetkisinin Meslek Odasında olması gerekliliği bu yasa kapsamında öngörülmelidir.
Mimarlık Yasası ile kurumlaşacak yapıların Mimarlar Odası hukuku içinde diğer paydaşlarla birlikte örgütlenmesi gerektiği görülmüştür.

TÜRKİYE MİMARLIK POLİTİKASI

“Tarihin mimarlık ülkesini yeniden mimarlıkla buluşturalım…” çağrısıyla hazırlanarak Kurultay’a sunulan metinde, önce Avrupa ülkelerindeki mimarlık politikaları tanıtılmaktadır. Türkiye’nin özellikle 1950 sonrası mimarlığını ve kentlerini doğrudan etkileyen politik aşamalar ise şöyle özetlenmektedir:

- 1950’ler: “Her mahallede bir milyoner.” (Yık-yapsat / çok katlı imar / arsa rantı üleşimi / ilk “kentsel dönüşüm”)
- 1960’lar: “Plan değil, pilav istiyoruz.” (Kamu yararına imar kısıtlamalarına tepki / plansız yapılaşma)
- 1980’ler: “İşbitirici İmar Politikaları” (Yerel-denetimsiz imar yetkileri; Islah imar planları, gecekondunun planla apartmanlaşması / 2. “kentsel dönüşüm”)
- 1990-2000’ler: “Ayrıcalıklı imar haklarıyla mimarlık” (uygunsuz yapılaşmaya üst düzey siyasi ve yasal himayeler / kaçak kentte yenileme (3. “kentsel dönüşüm”)

Bu sürece karşın Anayasa’daki vurgulama ise anlamlıdır:
Anayasamızın Konut Hakkıyla ilgili 57. maddesi; “Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır… ” şeklindedir ve maddenin gerekçe metninde de “bina planlaması, şehir planlamasının bir parçasıdır” vurgulaması yer almaktadır.

Bu ilkeler gözetilerek ve Türkiye’nin tarihsel birikimlerine yakışır ve çağın gereklerini yerine getiren bir yapılı çevre ile kentsel ortamlara kavuşabilmesi için benimsenmesi öngörülen temel ilkeler ise özetle şöyle açıklanmaktadır;
- Güvenli, sağlıklı ve nitelikli konut ve yaşam çevreleri, yurttaşların temel hakkıdır.
- Mekânsal yapılanmada kültürel boyuta, çevreye ve kaliteye özen gözetilmelidir.
- Yapılı çevrenin oluşumunda tarihsel süreklilik, kamusal alanların kalitesi, farklı toplumsal katmanların bir arada olması ve kentsel çeşitliliğin zenginliği esastır.
- Düzeyli ve nitelikli bir mimarlık, yaşam çevresini yüceltir ve sakinlerin kentsel ya da kırsal çevre ile ilişkilerini olumlu yönde etkiler; bu nedenle toplumsal bütünleşmede ve toplumsal-ekonomik gelişmede de olumlu katkısı vardır.
- Mimarlık entelektüel, kültürel, sanatsal ve mesleki bir uğraştır. Bu nedenle, mimari hizmet de, kültürel ve ekonomik boyutu olan bir profesyonellik içerir.
- Mimarlık, toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası, tarihin, kültürün ve yaşam çevresinin temel bir öğesidir.
- Mimarlık kültürü temelde toplumun bir kültürüdür; bunun yitirilmesi aynı zamanda toplumsal yozlaşmanın da göstergesi ve hatta nedeni olduğunun bilinci içinde yeni mimarlık ve imar politikaları bir an önce belirlenmelidir.

SONUÇ

3. Mimarlık ve Eğitim Kurultayı; tüm kesimlere şunları anımsatmaktadır:

Mimarlığımız, sanatsal özünden uzaklaşıyor: Mimarlığın öncelikle bir tasarım sanatı olduğu ve hatta güzel sanatların tarihteki en birikimli dalları arasında bulunduğu gerçeği adeta unutulmak üzeredir.

Mimarlar yapı üretim sürecinden uzaklaştırılıyor: Gerek yasal düzenlemelerde gerekse uzmanlaşma süreçlerindeki gelişmeler mimarları yapı üretim ve denetim süreçlerinden uzaklaştırıyor. Tasarım ve uygulama bütünlüğü sağlanmalıdır.

Mimarlığın uzmanlık alanlarındaki meslekleşme, mimarlıkla birlikte ondan yaratılan yeni meslekleri de olumsuz yönde etkiliyor: Bu ayrışmanın ise özellikle mimarlıkla kent planlaması arasına örülen duvarlarla giderek aşılmaz düzeylere getirildiğini artık herkes görüyor ve bundan yakınıyor. Benzer şekilde peyzaj tasarımında da yapı ile çevresi ve bulunduğu doku arasındaki mimari bütünselliği yadsıyan mesleki ayrışmalar giderek tırmanıyor. Kenti algılama ve çevresel sorumlulukları gözetme yetisinden yoksun bir mimarlık ile mimari birikimleri ve kültürel derinlikleri kavrama olanağından yoksun bir planlamanın, her iki alanda da erozyona neden olduğunu, artık yaşayarak görmekteyiz.

Mimarlık mirası da mimarsız: Türkiye gibi, kentlerinin, hatta kasaba ve köylerinin bile en derin tarihsel birikim ve mimari kimlik değerlerine sahip olduğu bir ülkede, mimarlık eğitimi ve pratiğinin ağırlıklı olarak yapı ve kent yenilemesi, restorasyon ve yaşatarak koruma hedeflerini önemsemesi gerekirken, bugün hâlâ örneğin “restoratör mimar” denilebilecek bir uzmanlık dalı bile bilimsel ve hukuksal alt yapıya kavuşabilmiş değildir.

Gerek ulusal eğitim, gerekse meslek pratiği, kültürel mirasla mimarca ve uzmanlık yeterliliği içinde buluşamıyor. Ülkemize ve hatta yörelerimize has, kimlikli bir çağdaş mimarlık da eğitim ve uygulamada yeterince yer alamıyor.

Böylesi tarihsel bir dönemeçte, ülkemizle mimarlığımızın yeniden buluşabilmesi yönündeki çaba ve çağrılarımıza tüm kesimlerin destek ve katkı vermelerini diliyoruz.

Oktay Ekinci_______________________Prof. Dr. Afife Batur
TMMOB Mimarlar Odası______________Mimarlık ve Eğitim Kurultayı - III
Genel Başkanı______________________Başkanı

...........................

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 26-12-2005 16:03. Nedeni: Ek
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-01-2006, 17:58   #12
Arkitera Üyesi

psyhke'in Avatar'ı

Question ???

benim merak ettiğim birşey var.
mezuniyetten sonra stajer mimarlık yapmak için sadece lisans eğitimi yeterli mi?
eğer öyle ise ne derece yeterli?
yani; ilerde master yapmayan mimarlar için bir sorun teşkil eder mi?
bir süre sonra master yapmayanların haklarında kısıtlama söz konusu olabilir mi?
psyhke offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-01-2006, 18:49   #13
Arkitera Üyesi

Bu konuda yapılan açıklama şöyle:

Kurultay sürecinde bu konuda yapılan açıklamaları şöyle özetleyebiliriz:

Lisans eğitimini tamamlayarak diploma alanlar, Stajyer/aday mimar olarak Oda'ya kayıt olup; belirlenecek süre içerisinde, belirlecek programı tamamladıktan sonra Mimarlar Odası'na imza yetkili Mimar sıfatıyla kayıt olabilecekler...

Konu, Kayıt Kabul Kurumu Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra netleşecek...

Önümüzdeki aylarda...

Master konusu lisans sonrası eğitim sürecine ait bir süreç... Ve bu konudan ayrı bir konu. Aman karıştırmayalım...

Alıntı:
Orijinal metin psyhke tarafından gönderilmiş
benim merak ettiğim birşey var.
mezuniyetten sonra stajer mimarlık yapmak için sadece lisans eğitimi yeterli mi?
eğer öyle ise ne derece yeterli?
yani; ilerde master yapmayan mimarlar için bir sorun teşkil eder mi?
bir süre sonra master yapmayanların haklarında kısıtlama söz konusu olabilir mi?
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları