Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Lisans Eğitimi > Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı Mimarlık Eğitim Kurultayı ile ilgili bütün gelişmeler bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-10-2007, 10:49   #1
Arkitera Üyesi

"Mimarlık Eğitiminde Dersler ve Tarihçeleri" Kurultay 4'de

Kaynak: http://forum.arkitera.com/lisans-egi...celeri%22.html

7-8-9 Kasım 2007 ODTÜ - Mimarlın ve Eğitim Kurultayı - IV

--------------------------------------------------------------------------------

"Mimarlık Eğitiminde Dersler ve Tarihçeleri" Mimarlık Vakfı'nın Mimarlık Enstitüsü tarafından hazirlandi ve bu yıl ODTÜ'nün evsahipliğinde 07-08-09 Kasım 2007 tarihlerinde dördüncüsü yapılacak olan Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-IV'de ESNEK KOŞULLARLA yer alıyor...

(Aşağıdaki yazılar Afiş ve Broşürden)

mimarlık ve eğitim kurultayı-IV
07-08-09 Kasım 2007 ODTÜ
Mimarlık Vakfı - Mimarlık Enstitüsü
Mimarlık Eğitim ve Kültür Araştırmaları
Derleme ve Paylaşım Çalışması

"Mimarlık Eğitiminde Dersler ve Tarihçeleri"

Mimarlık eserlerinin farkında olmak ve fark ettirmek çabası, başlı başına bir eğitim sürecidir. Mimarlık Eğitimi denildiğinde akla gelen ilk kelime/kavram ise "dersler”dir… Bu kez, önümüzdeki Mimarlık Eğitim Kurultayı-4 sürecinde “Mimarlık Eğitimi’nde Dersler”i görev aldık. Aşağıdaki konu başlıklarından her biri ayrı olarak katkı ve katılıma açıktır. Bu serbest çalışmaya, katılabilmek için sadece bu dönem "SUNUŞ BİÇİMİ" koşulu dışında hiçbir koşul getirilmemiştir.

KONULAR:

1) Gelecekteki Mimarlık Eğitimi bizlerden nasıl ders/ler bekler?...

2) Günümüzde Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler…

3) Cumhuriyet Tarihi boyunca Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler...

4) Coğrafyamızda, Cumhuriyet Tarihi öncesi dönemde Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler...

5) Dünyada “Mimarlık Okulları”nın ortaya çıkmasından sonraki süreçte farklı coğrafya ve farklı ülkelerden ders örnekleri...

6) Dünyada Mimarlık Okulları öncesindeki süreçte öğrenme ve öğretme biçimleri olarak, farklı coğrafya ve farklı ülkelerde; Çıraklık - Kalfalık - Ustalık...

SUNUŞ BİÇİMİ:

Sunuşlar “en fazla” 20 sayfalık PPT (Power Point) dosyası halinde özet bilgileri içermelidir...

İletilen çalışmalar “07-08-09 Kasım 2007 - ODTÜ"de yapılacak olan "Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-IV”de sunulduktan sonra “Mimarlık Vakfı” ve “Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-IV” belgelerinin yer aldığı web sayfalarında, bir sonraki kurultaya kadar tüm kamuoyunun bilgisine sunulacaktır...

ÇALIŞMALARIN TESLİMİ:

Çalışmanın “kopya örneği” teslim edileceği için “iade sözkonusu” değildir.

Mimarlık Vakfı’nın İstiklal Caddesi, Büyükparmakkapı Sokak, No: 1/3 Beyoğlu – İstanbul adresindeki merkezine, belge karşılığında teslim etmeleri gerekmektedir. Posta ile gönderimler “iadeli taahhütlü” olmalıdır.

Resim çözünürlüğü - kalitesi konusunda kaygı taşınmayan sunumlar, doğrudan e-posta adreslerine toplam 8 MB ‘lik büyüklüğü geçmeyen e-posta ile iletilebilir.

TESLİM TARİHİ:

a) Kurultay öncesinde, b) Kurultay sırasında veya c) Kurultay sonrasında...

Tel: 0212 – 245 16 66 Faks: 0212 – 249 08 32

Eposta:
info@mimarlikvakfi.org.tr

Eposta:
info-mek@mo.org.tr

Web:
Mimarlık Vakfı

Web:
Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

Neden "Mimarlik Egitimi'nde Dersler ve Tarihceleri" konusunu paylasacak ve uzerinde konusacagiz?
"Olcu-Olcek-Olcme Bilgisi Birikimi"nin bir kultur olarak varligi, "icinde bulundugu" konunun hukukuyla dogrudan ilgilidir.

Bu ilgi; o alanda uretilmis, uretilen ve uretilecek olanlarin paylasimiyla ortaya cikacak egitsel sonucun;
universal alandaki bilimsel devinimlerin yanisira ileride yasam alanlarini kalici olarak donusturecek olan mimar adaylarinin da devinimi ile dogrudan ilgilidir...

Gelecegi olabildigince dogru bicimde gorulebilir ve/veya ongorulebilir kilmak; gelecege hangi mesaji, hangi araclarla ve nasil iletiyor olmamizla ilgilidir...

Kismen gecmisini ve bugununu oldugu gibi mimarligin yarinini da olabildigince ongorulebilir bir egitim sureci ile desteklemek ne yapmakta oldugumuzun farkinda olmamizla da ilgilidir...

Gecmisten bu yana mimar adaylarina vermekte oldugumuz egitimin, "mimarlik egitimi butunu" icerisindeki yerini bilmemiz; ayni zamanda ongorulebilir gelecegin de yol haritasi ve rehberi olacaktir onumuzde...

Bu durus, "bu isin hukuku var" diyebilmektir...

İLETİLEN ÇALIŞMALAR KURULTAY SÜRESİNCE PROJEKSİYONLA KATILIMCILARA İZLETİLECEK ve ARDINDAN web SAYFALARINDAN BİR SONRAKİ KURULTAYA KADAR SUNULACAK...

Orijinal metin Metin Karadağ tarafından gönderilmiş

--------------------------------------------------------------------------------
Mimarlık Eğitimi'nde "Dersler ve Tarihçeleri"

1) Türkiye'de Mimarlık Eğitimi'nde verilen dersler:

A) Cumhuriyet Tarihi Öncesi Dönem:
B) Cumhuriyet Tarihi Dönemi:

2) Yurtdışında Mimarlık Eğitimi'nde verilen dersler:

A) İlk mimarlık okullarında verilen dersler
B) Ülke ülke mimarlık eğitiminde verilen dersler

3) Mimarlık okulları öncesinde
Çıraklık - Kalfalık - Ustalık
...
...
...
...

Şimdi var olmayan dersler, yaşayan dersler, yeni doğacak dersler hakkında neler düşünüyorsunuz?

...

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 14-10-2007 19:49. Neden: Ek
Metin Karadağ
12390

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 15-10-2007 11:12.
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 11:40   #2
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Önümüzdeki 45 gün içinde Arkimeet toplantıları kapsamında 4 mimar İstanbul'a gelecek. Toplamda 3.000'i aşkın mimarın bu toplantıları izlemesi bekleniyor. Neden Mimarlar Odası web sitelerinde olmadığını sorsam?
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 12:35   #3
Arkitera Üyesi

Ner'den bileyim?

Ner'den bileyim?

uia2005İstanbul sürecinde birlikte birşeyler yapıyordunuz, sonra Kongre Başkanı Süha Özkan ile tartıştınız.

Ne tartıştınız neden tartıştınız bilemiyorum.

Bizzat kendi bildiğiniz konu hakkında bilgisi olmayan bana niye ısrarla soruyorsunuz anlayamıyorum.

Şimdi de birlikte aynı Jüridesiniz nereden bileyim ne olup bittiğini.

Bilsem lap diye söylerim.

Biri söylemişti ama şimdi hatırlamıyorum tanım aklımda kalmış: "Vedet Mimar" diye...

Benim onlarla işim olmaz...

Hem uia2005İstanbul sırasında da "Şişman Kediler" bayağı çılgın izleyici toplamıştı...

Aynı saatlerde yapılan UIA Egitim Komisyonu'nun Eğitimde Validasyon ve Akreditasyon konusundaki örnek sunuşlara konuşmacı sayısı kadar bir katılım olmuştu...

Yani Cemal Reşit Rey salonu boştu.

Neyse...

Ama, Santiago Calatrava'yı getirirseniz ben de gelirim...

...
Eski 15-10-2007, 14:06   #4
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Calatrava listemizde yok sizin için üzgünüm.

"Süha Özkan'la tartışmak!", "Aynı jüride olmak?" bunları nereden uyduruyorsunuz diyip size uzun uzun cevap yazmamı bekliyor olmanızı anlıyorum. Böylece asıl konuyu saptırmış olabiliriz.

Konu basit: Siz burada Mimarlar Odası'nın -Oda'nın hepimizin Oda'sı olduğunu düşünecek olursak son derece doğal ve de doğru olarak- her türlü etkinliğini çatır çatır linkleyin, duyurun ama sıra Oda'nın -yine son derece doğal, gerekli ve yapması gereken bir iş olarak- yapmadıklarına geldiğinde kaçın. Oldu mu bu?

Şöyle sorayım size: Oda'yı temsilen değil de Metin Karadağ olarak Oda'nın bu tavrının yanlış hatta ayıp olduğunu onaylıyor musunuz?
Eski 15-10-2007, 15:27   #5
Arkitera Üyesi

Calatrava için sizin yerinize ben de üzgünüm...

Çoook iyi biliyorsunuz...

İlgili, bilgili ve tam yetkili olmadığım hiçbir konuda hiçbir iddiada bulunmadım, bulunmam da...

Yani ne Arkitera Babamın Arkiterası(*) ne de Mimarlar Odası Babamın Mimarlar Odası...

Mimarlar Odası'nın duyurularını buraya aktarıyorum da ne oluyor ki; sizin de dediğiniz gibi "Oda, herkesin Odası."

Hem bakın bugün bir kez daha, şimdiye kadar yıllardır binlerce kez olduğu gibi dünyanın dört bir yanından kişi ve kurum adreslerinin bulunduğu 35 farklı grup (*) üzerinden 50 bin kişiye (sizin deyiminizle "spam mail") gönderdiğim duyuruda arkitera'nın adresini de gönderdim... ( Bakın, aşağıdaki 09* nolu duyuru...)

Ne oldu Arkitera Babamın Arkiterası mı oldu?...

Beni ilgilendiren KONU BAZINDA SİYASETTİR.

Yani "Yaptığı iş aynasıdır kişinin" konusu....

Ötesine berisine karışmam, çünkü beni ilgilendirmez...

Üstelik, bir aralar hem beni hem de yazdıklarımı silmekten söz ediyordunuz, ne oldu bir türlü yapmadınız.

Siz bugüne kadar kiminle ne tartıştıysanız doğrudan muhatabınızı biliyorsunuz demektir.

Benimle ilgisi nedir anlayamadım.

10*

TOPLUMSAL HAREKETLER FORUMU 20 EKiM'DE ANKARA'DA...

Mimarligin Sosyal Forumuna Dogru Toplumsal Mimarlik Senligi kapsaminda 20 Ekim Cumartesi gunu Toplumsal Hareketler Forumu duzenleniyor. Mimarlar Odasi Ankara Subesi ile Ekoloji Kolektifi'nin evsahipliginde duzenlenecek forumda Turkiye'nin cevre ve doga koruma alaninda faaliyet yuruten taban hareketlerinin temsilcileri izleyicilerle bulusacak. Insaat Muhendisleri Odasi'nda gerceklesecek etkinlik saat 10'da baslayacak. Etkinlige ulkenin degisIk bolgelerinden 100'e yakin toplumsal hareketin temsilcisinin yanisira diger demokratik kitle orgutlerinin de izleyici olarak katilacagi belirtiliyor.

TOPLUMSAL HAREKETLER FORUM PROGRAMININ TAMAMINI GORMEK iCiN TIKLAYABiLiRSiNiZ: Yaşam Bizimdir!...

09*

Mimarlik ve Egitim Kurultayi - IV

“MiMARLIK VE EGiTiMi / SUREKLiLiK VE DEGiSiM”

07-08-09 Kasim 2007 - ODTU

Ilkinden bu yana kesintisiz olarak devam eden Kurultay'in dorduncusu bu kez ODTU'nun Evsahipligi'nde Ankara ODTU Kampusu’nde 07-08-09 Kasim 2007 tarihlerinde yapiliyor...

Yine en basindan bu yana herkesin katilimina surekli acik olan Kurultay, bu kez tum okullarin Mimarlik Bolumleri’nden istege bagli sayida katilimin yanisira delegasyon katilimi da gerceklestiriliyor...

Her bir okulun Mimarlik Bolumu icin 6 kisilik delegasyondan, biri Bolum Baskani olmak uzere 3 ogretim elemani ve 3 ogrenci katilimi saglaniyor...

KURULTAY PROGRAMI: (Taslak / 4 EKIM 2007)

CALISMA TAKVIMI / ATOLYE TOPLANTILARI:

ATOLYELER:

"Mimarlik Egitiminde Dersler ve Tarihceleri" Kurultay 4'de

http://forum.arkitera.com/mimarlik-v...ultay-4de.html

08*

STGM Kapasite Gelistirme Egitimleri Istanbul Proje Dongusu Egitimi ile Basliyor…

Egitimlerimizde yeni donemin baslamasi ile calismalarimiza hizla devam ediyoruz. Bu donemin ilk Proje Dongusu Yonetimi egitimini Istanbul’da duzenleyecegiz.

Istanbul, Yalova, Tekirdag, Kirklareli, Kocaeli, Sakarya illerinde faaliyet gosteren STK’larin basvurusuna acik olacak egitim calismamiz 15–18 Kasim 2007 tarihlerinde arasinda 4 tam gun surecek. Grup calismalari ve interaktif sunuslar ile yurutulecek egitim calismamiz kapsaminda

Proje Dongusu Yonetimi yaklasimi,

Mantiksal cerceve yaklasiminin esaslari,

Analiz teknikleri,

Eski 15-10-2007, 15:46   #6
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Metin Karadağ tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Üstelik, bir aralar hem beni hem de yazdıklarımı silmekten söz ediyordunuz, ne oldu bir türlü yapmadınız.
Ortaya attığınız iddiaların kanıtlarını da ortaya atmalısınız. Kimse böyle bir şeyden bahsetmedi.

Söylemek istedikleriniz tamamdır; anladım, eminim okuyanlar da anlayacaklardır. Sorumu tekrarlamakta bir sakınca görmüyorum, dağıtmadan, sağa sola kaymadan, kaydırmadan bu soruya cevap verirseniz sevinirim:

Oda'yı temsilen değil de Metin Karadağ olarak Oda'nın bu tavrının yanlış hatta ayıp olduğunu onaylıyor musunuz?

"Hangi tavır?" demezsiniz ama diyecek olursanız diye önceden onu da yazayım: Arkitera Mimarlık Merkezi etkinliklerini yok varsaymak.
Eski 15-10-2007, 16:27   #7
Arkitera Üyesi

"Yanlış kaldırımda cüzdan aramak..."

"Yanlış kaldırımda cüzdan aramak..."

Bu deyişi nasıl buldunuz bana aittir...

DEEP NOTE:

Daha önce bu konuda verdiğim yanıtta sildiğiniz sözlerimi "tekrar sileceğiniz için" yerine yukarıdaki "Necefli Maşrapa" muadili deyişi yazdım...

İdare ediverin artık... )

...

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 15-10-2007 16:56.
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 16:36   #8
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Eğer neyi sildiğimizi söylemezseniz sizi yeniden yok sayacak, hiç bir yazdığınızı dikkate almayacağım. Bilginize.

Sorumu tekrar ediyorum:Oda'yı temsilen değil de Metin Karadağ olarak Oda'nın bu tavrının yanlış hatta ayıp olduğunu onaylıyor musunuz?
Eski 21-10-2007, 18:40   #9
Forum Üyesi

küb'in Avatar'ı

Sayın Metin Karadağ ve Ömer Yılmaz,
Bu tartışmaların dışında size şöyle bir sorum olacak:
Ben de bu sene Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin üyesi oldum ve öğrenci toplantılarına katılıyorum. Eğitim Kurultayı hakkında yapılmak istenen bazı çalışmalar var ve bizler öğrenciler olarak burada, kurultay forumunda aktif olarak görev almak istiyoruz.Daha sağlıklı bir çalışma yapabilmem için benim gibi yeni üyelere ve birşeyler yapmak isteyen arkadaşlara kurultayın amacı ve çalışma şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?

Teşekkürler...
küb offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-10-2007, 19:28   #10
Arkitera Üyesi

Merhaba

Merhaba Sayın Küb

Sizin gibi isteklerini belirten ve bunun için çaba harcayanları görünce hemen heyecanlanıyor ve seviniyorum.

Nedeni ise gitgide böylesi girişimde bulunan mimarlık öğrencilerin neslinin tükenmeye yüz tutması...

Şu an hemen size verebilecegim bilgi kaynagi en yakında olanı tabii ki Kurultaylar'ın sonuncusu; (MEK-4)

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı - IV

Daha önceki kurultaylardan farklı olarak her okulun öğrencilerine 3'er kişilik delegasyon sağlandı.

Bunun için hemen kendi okulunuza başvurabilirsiniz...

Bunun dışında kendi olanakları ile katılacak olanlara tümüyle kapılar açık tabii ki... Bu durumda Ankara ve civarındaki mimarlık bölümlerinden öğrencilerinin yoğun katılımı bekleyebiliriz...

Bugüne kadar yapılan kurultayların ilk üçü İstanbul'da olmasına karşın katılım çok çok az oldu.

Oysaki onun (10) üzerinde mimarlık bölümü vardı İstanbul'da...

Ortalama 3000 kisinin üzerinde mimarlık öğrencilerinin yer aldığı İstanbul'da mimarlık ve eğitiminin bugünü ve yarını üzerine konusulurken katılımın bu kadar acıklı olmaması gerekiyordu...

Alıntı:
Orijinal metin küb tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Sayın Metin Karadağ ve Ömer Yılmaz,
Bu tartışmaların dışında size şöyle bir sorum olacak:
Ben de bu sene Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin üyesi oldum ve öğrenci toplantılarına katılıyorum. Eğitim Kurultayı hakkında yapılmak istenen bazı çalışmalar var ve bizler öğrenciler olarak burada, kurultay forumunda aktif olarak görev almak istiyoruz.Daha sağlıklı bir çalışma yapabilmem için benim gibi yeni üyelere ve birşeyler yapmak isteyen arkadaşlara kurultayın amacı ve çalışma şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?

Teşekkürler...
Eski 04-12-2007, 18:27   #11
Arkitera Üyesi

İlk DERS örneği geldi...

İlk DERS örneği geldi...

Aşağıdaki sayfada yer alan üniversiteler listesinde yerini aldı...

Bilgilerinize...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları