![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#46 |
|
Diyalog Konugu
|
mimaras
Yollayın lütfen.
Yollayın lütfen. Ayrıca anladığım kadarıyla özgünlük, kopyacılık, esinlenme, fikir hırsızlığı gibi konulara meraklısınız. Ekte bu konuyla ilgili yıllar önce yazdığım bir makaleye yer veriyoruz.* http://www.arkitera.com/diyalog/seli...teklerinde.htm |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Diyalog Konugu
|
Ratio
Yerel /Küresel/Evrensel Mimarlık:
Yere ve zamana özgü olmazsan, evrensel olamazsın, evren yerlerden oluşur, yerler evrende oluşur. Tasarım ve Felsefe Felsefeyle ilgisiz hiçbirşey yok. “çokluk” kavramı üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Mimarlık Üzerine yazımı okuyabilirsiniz. Türkiye’deki Mimarlık Ortamı Ülkemizde “ulusal bir aşağılık kompleksi” var. Ülkemizin, tarihimizin birikimlerini malesef yeterince değerlendiremiyoruz. Türkiye filozof yetiştiremiyor. Mimarın elinde olması gereken erk; kültürel ve yasal şartlar nedeniyle yetkin olmayan ellerde. Konuk odasında yatıyoruz evimizin. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Forum Üyesi
|
felsefe
tasarım çalışmalarınızı biçimlendiren kavramın 'çokluk' olduğunu söylemişsiniz. çalışmalarınız incelendiğinde de bu açık bir biçimde göze çarpıyor. farklı formaların birlikteliği, genelde basit formalar. mesela çokça kare. fakat farklı yüksekliklerde. ayrı ayrı birimlerin birbirine bağlanması ama mutlaka bağlanması. özellikle pergolelerle. yani hep bir bütünleme , tamamlama, karşılama çabası.
ilk sorum:evet kavramlarınız da projelerinizden okunabiliyor. peki 'felsefe' mimarlığınızın içine ne kadar giriyor? bir sınır var mı sizce? yoksa mimarlık salt fonksiyonalizmden ibaret mi? ikinci sorum:okunabilirlik niçin bu kadar önemli projelerinizde? kullanıcısı için mi? üçüncü sorum: okunabilirlik işlevin dışarıdan algılanabilmesi mi? yoksa projenin bütün olarak kendinin işlevini mi çağrıltırması? belki de başka bir şey. farklı okumalar olabilir bu kavram üzerine. sizinki nedir? teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba selim bey.....
Mimarlığın eğitim kısmına bakışınızı merak ediyorum?... Mimarlık fakültelerinde eğitim veren insanların sizde dahil olmak üzere belirli bir eğitim stratejisi planı olmadan ilkel yollarla yada kendinizi geliştirmeniz gerekir mantığıyla eğitimlerini nasıl karşılıyorsunuz...? Ülkemizdeki mimarlık eğitimi ne durumdadır ........? Çok iyi bir mimar çok iyi bir öğretici olmayabilir yada olmak istemeyebilir....Genç mimar adayları öğreticilerinin geri yoz felsefeler ışığında ilkel yollarla sürdürdükleri eğitimden neler alabilirler...? |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Arkitera Üyesi
|
özgünlük...2
Dah önceki diyaloglarda, özgünlük üzerine benzer bir soru karşısında sayın G. Avcıoğlu aşağıdaki cevabı vermişti ve bu büyük bir hayal kırıklığı idi...
" Sizin bakış tarzınız daha çok güzellik yarışmaları ya da başka sanatlar için kullanılabilir.... Ben bu yaşımda ve bugüne kadar; yaptıklarımın özgün olması için çalışmadım......." G.A. Siz ordayken diyaloğun o bölümünü inceleyebilirseniz sanırım G.A. mimarlığı hakkında daha iyi bir fikre sahip olabilirsiniz...
|
|
|
#51 |
|
Arkitera Üyesi
|
Selim Bey,
...Neden "mimar" oldunuz ? ...Sizce mimarlar dünyanın en önemli işlerinden birini yaparak dünyayı değiştirebilirler mi? ve son olarak genç mimarlara tavsiyeleriniz... Not: Kısa, anlaşılması kolay ve direk sorunun özüne yönelik cevaplar verdiğiniz için ayrıca teşekkürler.... |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Forum Üyesi
|
Sayın Selim Bey,
Günümüz dünyasında "öğrenci okulu" olmadığı gibi maalesef "hocalık okulları" da olamamaktadır. Ayrıca sanırım sorum yanlış anlaşılmış: Elbette ki öğreci de hocanın vermek istediklerini algılamaya çalışmalı, ondan olabildiğince çok bilgi almalı ve seneler sonra bile hocanın verdiği değerler hakkında düşünebilmelidir. Ancak burada en az öğrenci kadar önemli olan bir nokta da hocanın bunları verebilecek kapasiteye sahip olup olmadığıdır. Her iyi mimar, iyi bir eğitimci olmayabilir. Eğitimcilik, sorumlulukları oldukça ağır olan bir sıfattır. Bu açıdan bakıldığında kendinizi nasıl görüyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Diyalog Konugu
|
Puduhepa
Soru soruş biçimine bakılırsa eleştirinde haklısın. Önerdiğim makaleyi sende oku.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Diyalog Konugu
|
Sgenek
1-Benim babam filozoftu. Bana göre gelmiş geçmiş en değerli filozof, bana mimarlığı o tanıttı.
Çalışmalarımı hep onunla tartıştım. Sonra öldü, ama ben onun yazdığı son kitabı “İnsan Ve Yaratma Edimi”’ni okuyarak yol alıyorum. 2-Evet; kullanıcı için, çünkü mimarlık eleştirmeni yazılmayanları bile okuyabiliyor. 3-İşlevin değil özün, anlamın. Sen anlamı sunarsın, bu okuyanın yaratıcılığını uyarır ve yeni okumalar, anlamlar oluşur. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Diyalog Konugu
|
Hope
Her söylenene inanma.
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Diyalog Konugu
|
Ratio
Neden Mimarlık
1 İyi kader. 2 Evet. 3 Buna inansınlar, çalışsınlar. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Diyalog Konugu
|
Red
Yrd.Doç.Dr.
Alıntı:
En son Selim Velioğlu tarafından düzenlendi : 17-09-2002 19:35. |
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Diyalog Konugu
|
muge
bkz. cevap cube. Web sitem henüz inşa halinde.
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Diyalog Konugu
|
Red
Alıntı: