![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Mehmet Kütükçüoğlu
Mehmet Kütükçüoğlu 7 Nisan 2005 Perşembe günü 17:00-19:00 saatleri arasında Arkitera Diyalog'a konuk olacak.
Mehmet Kütükçüoğlu'na soru sormak için Diyalog tarihini beklemenize gerek yok sayfanın üstünde yer alan butonuna tıklamanız yeterli. Mehmet Kütükçüoğlu ilgili detaylı bilgiye kendisi için hazırladığımız kişisel sayfasından ulaşabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba...
Bitirme jürime gelmesini en çok istediğim kişiydiniz ve ne mutlu ki geliyorsunuz.
Arkitera Diyalogdan önce 24 Mart da jürimizde görüşeceğiz ama bundan önce bazı sorularımın yanıtı almak isterdim. Proje konumuzla da ilgili olarak Türkiyedeki ve diğer ülkelerdeki konut alanlarını sosyo-kültürel açıdan karşılaştırmak gerekirse eğer tasarımlar arasındaki en belirgin farklılık nedir sizce? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Soru MH101
Sayın Mehmet Kütükçüoğlu,
Ofisinizde kaç kişi çalışıyor? Kaçı sigortalı? Kaçı aldığı gerçek maaş üzerinden sigortalı? Ofisinizde haftada kaç gün çalışılıyor? Mesailer için ayrıca ücret ödüyor musunuz? Teşekkürler. not: bu soruyu diyalog 2005' de büro sahibi tüm mimarlara sormayı planlıyorum.
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba Mehmet bey,
Türkiye koşullarında, yani sosyal ve ekonomik göstergeleri hali hazırda belli olan bir ülkede, hadi diyelim ki eknomik koşulları bir kenara attık ve sosyal altyapı soyut olarak elimizde... sizden değerlendirmenizi istediğim durum şu: toplum olarak malzememiz belli ve görünen o ki daha bireysel ve toplumsal olarak gelişimini tamamlamamış bir topluluğuz. bireylerin gelişimlerinde çok eksikleri varken, toplumsal organizasyon başarısızlıkları oluşmasıda gayet normal bir durumdur. benim sizden istediğim geçmişini tamamlamamış, psikolojik düzenini oturtamamış (isterseniz bir modern olgunluk düzeyine erişememiş de diyebilirsiniz.) bizlerin, hatta isterseniz kimseye çamur atmayalım ve benim diyelim mesela, benim gerçekten iyi bir mimar olarak, avrupa normlarında ideal bir çalışma ortamı yakalayabilme şansım nedir? sizin bir avantajınız yurtdışı eğitimi almış olmanız ve yurtdışında çok özel yerlerde çalışmış olmanız. ama takdir edersiniz ki kimse sizin şansınıza sahip olamaz yada sizin yeteneklerinizi sergileyecek düzeyde olamaz. sonuçta benim çizdiğim bir karamsar tablo ama çoğunlukla da gerçek payına sahip olduğunu düşünüyorum. öreğin bu az gelişmiş diye tanımladığım birey olan ben nasıl mimarlık yapabilirim ve siz nasıl bir mimarlık yapıyorsunuz bu gelişmemiş topluluk içinde? uzun ve karmaşık gelse de gerçekten merak ediyorum ve bir örnek, bir olabilirlik görmek isteğimle soruyorum. Gerçeğinde bunları nesnel koşullarmış gibi söylüyorum ama takdir etmediğiniz öznel fikirlerinizi de tabii ki okumak isterim. teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Mehmet Bey,
Periyodik bir mimarlık yayınında yazdığınız köşede, her yazınızda bir başka öğrenci projesini gündeme getirerek tartışıyorsunuz. Öğrenci projeleri üzerinden tartışma başlatmanız bence çok olumlu. Merak ettiğim nokta, yayınlayacağınız projeleri hangi kıstaslara göre seçiyorsunuz? İlk akla gelebileceği gibi parlak projeleri yayınlamanın yanı sıra, başka kıstaslarınız oluyor mu? Buna paralel ikinci bir sorum ise yine öğrnciler üzernie olacak. Bildiğim kadarıyla proje derslerine de giriyorsunuz. Proje derslerinizi, katıldığınız jürileri ve yayınladığınız öğrenci projeleri düşünecek olursanız, son dönem öğrencilerde nasıl eğilimler görüyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Mehmet bey,
Özgeçmişiniz incelediğinde bugünki profesyonel varlığınızı şekillendiren eğitim ve profesyonel hayatınızın sürekli olarak farklı yerlerde ve farklı içerikli / üsluplu ortamlarda geçtiği görülüyor. Bu çeşitlilik prensipler bazında aynı zamanda büronuzun ana stürüktürünü de oluşturmuş görünüyor... Benim ilk olarak ilgimi çeken bu süreçler oldu. 1987 yılında başlayan ve günümüzün popülerlikleri ile ‘yıldız’ mimarları olarak mimari basında yer bulan isimleriyle geçirdiğiniz profesyonel süreçlerin herbirinden ayrı ayrı biraz bahseder misiniz lütfen..? Örnek olarak: Frank Gehry ve ortaklarıyla geçen dönem içinde çalışmalarda 3d yazılımların kullanım yaygınlığı, tasarım sürecine nasıl ve ne kadar dahil edildikleri ... o dönemin size kazandırdıkları veya olumsuz bulduğunuz içerikleri nelerdi ? O dönemleri bir filtreden geçirseniz bu gün sizin hayatınızda en kalın hatlarıyla hangi izler kaldı ve sizle birlikte nasıl bir gelişim sürecine girdiler ? Teşekkür ederim Süreçler ( kaynak: arkitera) • 1987’de Suiselectra+Calatrava Mimarlık Ofisi • 1990’da Martin Wagner Mimarlık Bürosu • 1991’de Roger Sherman Mimarlık Bürosu • 1992’de Frank Gehry and Associates Mimarlık Ofisi • 1993’te Johnson and Favaro Mimarlık Ofisi |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Mehmet bey,
Teğet Mimarlık önce Ankara'da kurulmuş daha sonra İstanbul'a taşınmış bir ofis anladığım kadarıyla. Sizi Ankara'dan İstanbul'a getiren sebep neydi? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Merhaba Mehmet Bey,
Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisidir, neden? Yabancı mimarlardan hangisinin işlerini daha başarılı buluyorsunuz? Teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
BOM'daki yüksek lisans projelerinize devam etmeyi düşünüyor musunuz? Düşündüğünüz yeni proje konuları var mı? Eski proje konuları ve elde ettiğiniz sonuçlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sevgiler... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Arkitera Diyalog'a hoşgeldiniz...
Arkitera Diyalog'a hoşgeldiniz...
1. İstanbul Mimarlık Festivali'nde son yapılarınızı anlattığınız konferansı yeni doğan bebeğinizin resmi ile sonlandırmıştınız. Herkesi etkileyen bir sunum olduğunu itiraf etmeliyim. Benim merak ettiğim şu, özel yaşamınızda ailenize yeteri kadar zaman ayırabiliyor musunuz? Mimarlık diğer mesleklerden daha çok özveri istiyor ve özel yaşamın tamamen bir parçası oluyor, siz bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
mrb.biraz önce okuldan geldim.mehmet beyin özgeçmişini ve projelerini şimdi okudum.renkli bir yaşam.yaptıkları ve çalıştığı ortamlar benim için rüya gibi.ankara opel ofis projesini önceden incelemiştim.rabia hanım mesajında projelerinizin tanıtımında en son olarak bebeğinizin resmini koyduğunuzdan bahsediyor.ben de orda olsaydım çok etkilenir ve sanırım şöyle derdim"biri kul yapısı diğeri Allah"başarılar.
![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba tekrar,
Çalışmalarınızın kapsamını izlemeye çalıştım ancak ‘kentsel gelişim’ başlığı altında ulaşabildiğim tek bilgi arkitera’dan okuduğum “2001-İzmir Port District Urban Planning Competition-3.Mansiyon” yarışma girişiniz oldu. Ancak yurtdışı yoğunluklu özgeçmişinizin size direkt ve dolaylı olarak evrensel / lokal kent gelişimleri konusunda önemli aşılamalar ve özgün düşünceler kazandırdığına inanıyorum ve aşağıda toparlamaya çalıştığım sorumu yöneltiyorum. “İstanbul çok-sorunlu bir metropoldür !”... bu herkesin profesyonel alanı ne olursa olsun fikir ve deneyim birliği etmişcesine İstanbul’la ilgili neredeyse ilk cümlesidir...ve İstanbul’un tüm ilçeleri her yeni belediye yönetimi ile yeni bir ‘planlama cambazlığı’ sancısını yaşar. Ben sorum için kaynak kolaylığı açısından ve özgün yapılı ilçelerimizden olması nedeniyle MODA-KADIKÖY’ü ‘örnek çekirdek bölge’ olarak seçtim. Moda-Kadıköy neredeyse her yıl yeni bir çarpık kent uygulamasının haberiyle sarsılır ve bölgenin hassasiyetini bilen ve oraya aşık yerel halk, mimarlar ve duyarlı kişiler pek çok organizasyonla bir güç / fikir birliği sonucu zorlaya zorlaya bölgeyi yanlış kararların eşiğinden döndürürler veya ortak bir çözüm arayışı için çaba gösterirler. Bir şekilde hatalardan kısmen dönülse de bu sanki tekrarlamaya mahkum bir döngü gibi yeniden her sene yaşanır....aynı şekilde diğer ilçelerde kendi özelliklerine göre belediye planlamalarıyla sıkıntılarını yaşarlar.... Bir vatandaş, bir plancı, bir mimar ve bir ebeveyn olarak sizin de geleceğe dair belediyelerin planlama /düzenleme /yarışma gibi süreçleri uygulamada yapması gerekenlere dair fikirleriniz vatanınızda tüm planlama/uygulama sorunlarını yaşayarak oluşmuştur. Neler ele alınmalı , hangi yöntemler benimsenmeli, İstanbul’un topoğrafyasına ve kültür zenginliklerine yakışan planlamalar nasıl bir planlama gücünün eseri olmalıdır..? Aşağıda Oğuz Özer ve Kadıköysever arkadaşlarının duyarlı izsürme ve kamuoyu oluşturma çabalarının dikkatle hazırlanmış sunumlarına dair linkleri bulabilirsiniz... Teşekkür ederim ........................................................................... Arkitera.com kaynakları: •Moda’da son gelişmeler: http://www.arkitera.com/forum/showthread.php?t=4480 •Kadıköy Anadolu Lisesi: http://www.arkitera.com/forum/showthread.php?t=4314 •Moda Sahil Yolu "Otoyol"a Dönüşüyor http://www.arkitera.com/forum/showthread.php?t=1331 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba,
bence sizin aldiginiz mimarlik egitim, turkiyeden uluslararasi star mimar cikarabilecek bir egitim, fakat sormak istedigim, acaba amaciniz sadece , degisik mantalitedeki mimarlik sistemlerini tecrube edinip, sonra turkiyede bunlari yansitmakmiydi, yoksa star olmayi hedeflerken yanlis giden bazi sorunlar mi donmenize buna neden oldu? tesekkurler |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Diyalog Konugu
|
Alıntı:
|
|