![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Bünyamin Derman
Arkitera Diyalog buluşmalarının 2005 yılındaki ilk konuğu 27 Ocak 2005 Perşembe günü saat 17:00-19:00'da Bünyamin Derman olacak. Bünyamin Derman'a soru sormak için sayfanın üstünde yer alan
butonuna tıklamanız yeterli. Bünyamin Derman ilgili detaylı bilgiye kendisi için hazırladığımız kişisel sayfasından ulaşabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlık Meslek Etiği Hakkında
Sayın Bünyamin Derman
Size neden basında gerektiği kadar yer verilmemektedİr? Yoksa bİr kartel oluşumu varda siz bu kartel şartlarını yerine getirmediğiniz içinmİ dışlanmaktasınız? Oluşturduğunuz meslekİ gündemleri takip ettiğimde hakkikaten meslek adına olduğu görünmekte fakat çok çabuk gündemden düşmektedir. Bunun nedenİ sizce nedir?
YILERD En son YILERD tarafından düzenlendi : 12-01-2005 19:29. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
bahce evi
selamlar
bize üniden bir proje verdiler ve bi sorum var; 16m2 lik alana bir bahce evi tasarlamamiz lazim. arazi olarak bir verildi... simdi sorun bu 16m2 yi tüm alan olarak mi görmem lazim yoksa bi bodrum yapabilirmiyim bu yasalrda belli mi bahce evi ancak su kadar m2 olabilir diye?? simdiden tesekkürler bu arada ii bi öneriye her zaman acigim ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
surekli odul kazanan bir mimar olarak tasarim surecinizi anlatir misiniz? hangi kriterler, hangi sorular nasil bir mimari anlayisla birlesiyor, bu esnada kafada uretilenleri ne sekilde kagida, makede ve bilgisayara aktariyorsunuz, ardindan "gidip-gelmeler" esnasinda neler dusunup neleri sorguluyorsunuz? hangi noktaya ulasiltiginizda "tamam bu oldu" diyorsunuz? baslangictaki fikir(ler) ve urun arasindaki iliski nasil? bir nevi "genc mimarlara ne onerirsiniz?", ama "gercek hayat" uzerine..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Soru MH101
Sayın Bünyamin Derman,
Ofisinizde kaç kişi çalışıyor? Kaçı sigortalı? Kaçı aldığı gerçek maaş üzerinden sigortalı? Ofisinizde haftada kaç gün çalışılıyor? Mesailer için ayrıca ücret ödüyor musunuz? Teşekkürler. not: bu soruyu diyalog 2005' de büro sahibi tüm mimarlara sormayı planlıyorum.
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Sayın Bünyamin Derman,
Büyük oranda Türkiye'deki mimarlık ortamının şartları yüzünden sizin gibi genç mimarların mimarlık pratiği yarışmalar ekseni çevresinde dönüyor. Bu durumda "kazanmak" amacı, programa cevap verirken mimarlık kültürüne sözü ile katkıda bulanan bir bina üretmenin de ötesine geçiyor gibi geliyor bana. Bunu sadece sizin projelerinizde değil, "yarışmacı" tabir edilen tüm mimarların üretiminde de ciddi bir sorun olarak görüyorum. Bugüne dek Türkiye'de yarışma kazanan mimari projelere baktığımızda hemen hemen hiç birinin "öncü" tabir edebileceğimiz bir yanları yok. Biraz da jürilerin cesaretsiz tavrından dolayı genç mimarların belki içlerinden gelen öncü devrimci fikirleri "nasilsa jüri bunu görünce ilk elemede eler, biz en iyisi ayakları yere basan birşey yapalım, biraz da yabancı mimarlık dergilerindeki gibi cephe, perspektif renderları ile süsleyelim" yaklaşımı ile tırpanlanıyor gibi. O kadar yarışma açılmasına rağmen ve o kadar da genç mimarın kazanmasına rağmen üretilen projeler hala "tutuk" bir tavır sergiliyor. (Bkz. Selim Velioğlu'nun aynı bina şeması ile kaç proje kazandığına) Bunu aşmaya çalışan belki son dönemdeki tek örnek ise Fatih Erduman'ın "UIA 2005 Kongre Vadisi Tasarımı" yarışması için öngördüğü ve her nasılsa kazandığı proje. O projenin de jüri ve proje müellifinin başına gelmeyen kalmadı. Jürilerin cesaretsiz tavrı, bunun genç mimarların üretimine yansıması konusunda ne düşünüyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba Bünyamin Bey,
"Yarışmacı mimar" kimliğinizle bilindiğiniz için, Diyalog'da size genellikle mimarlık yarışmaları ile ilgili sorular yöneltilmesinden rahatsızlık duymayacağınızı umuyor, bu konuda görüşünüzü merak ettiğim bir noktayı sormak istiyorum: Sizce yarışmaların dünyadaki ve Türkiye'deki mimarlık ortamlarına katkısı nedir ya da ne olmalıdır? Ve sizce yarışmalar dünyada ve Türkiye'de üstlendikleri bu "misyonları" yerine getirebiliyorlar mı? Teşekkür ederim, |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba Bünyamin bey,
Sizce bir mimarın tasarımlarında süreklilik göstermesi yani kararlı bir tutum ve inandıklarının arkasından gitmesi ve bu sayede başladığı yeni projelere beyaz bir sayfa açamaması onu kısıtlayıcı bir olgumudur yoksa başarıya giden yolda yanında hep eskiden birşeyler olması gerekir mi ? teşekürler... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
mrb
graphisoft park bir kırılma noktasıdır.çabanız çıtayı yükseltmiştir.öncelikle teşekkürler.
uygulama konusunda tabiri caiz ise silik kalmanızın sebebi iş seçimlerinizdeki titizliğinizin göstergesi midir?yoksa mimarlığınızın uygulanabilirliğinin göstergesi midir? şimdiden teşekkürler.
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba Bünyamin bey,
Sizi cesitli yarismalarda aldiginiz onlarca ödülle taniyoruz. Tabiri caizsse "yarismaci mimar" kategorisinde , Türkiyedeki yerinizi saglamlastirmis durumdasiniz. bukadar alinmis ödüle ragmen uygulanmis bir yapinizin bulunmayisinin sebebi nedir? Mimari uygulamayi meslek hayatinizda nereye koyuyorsunuz? Mimari anlamda cok heyecanli ve etrafindakilere bu heyecanin hissettiren biri olarak, eskizeldiginiz, tasarladiginiz, kurguladiginiz bir mekanin gerceklesip icerisinde yasanmaya baslanmasi düsüncesi sizi proje yapmak kadar heyecanlandiriyormu? Yarisma kurumunun Türkiyede yada baska yerlerde iyi yapi üretebilmenin en iyi yollarindan oldugunu savundugunuzu biliyorum. onlarca yillik yarisma tarihimizden sonra basarili yarisma uygulamalarimizin olamamasi , sizin bu düsüncenizi degistirdimi? yada bukadar cok yarisma projesi yapacagima eli yüzü düzgün 3 bina insaa etmis olsaydim diye düsündünüzmü hic? tesekkürler... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Uygulamasız mimarlık belli bir yerden sonra bir kısırlaşma yaratır mı sizce?
(Yarışmalarda kazandığınız başarıyla orantılı, büyük ölçekli uygulamaları kasdediyorum.)
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Eşiniz ve Siz
Eşinizin de sık sık yarışmalarda ödül aldığını görüyoruz. Fakat sizin kadar ön planda olmaması herkesin dikkatini çekmiştir. Bunu ne şekilde açıklıyorsunuz?
Tasarım sürecinde birbirinizi nasıl tamamlıyorsunuz? Bir tasarım problemine yaklaşımlarınız ortak mı bunu merak ediyorum. Cevabınız için teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayin Derman
AKADEMİSYEN BİR KİŞİ OLARAK;
TÜRKİYEDEKİ MİMARLIK EĞİTİMİ SİSTEMİ HAKKINDA N EDÜŞÜNÜYORSUNUZ.sİZCE MEVCUT SİSTEMDE YANLIŞLAR VARMI? ÖĞRENCİLERE PROJE AŞAMASINDA YAKLAŞIMINIZ NE YÖNDEDİR? TEŞEKKÜRLER
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Mimarlık çalışmalarınızın dışında size genel bir soru sormak istiyorum.
2004 yılında sizi etkileyen en önemli mimarlık olayı neydi? 2005 senesinden beklentileriniz neler? Teşekkürler, |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
İstanbul için Önerebileceğiniz En Ütopik Fikir/Proje
Öncelikle hoşgeldiniz...
Özellikle son günlerde yoğunlaşan semazen heykeli önerisinden sonra ben de İstanbul için sizin önerebileceğiniz en ütopik fikir ne olurdu onu merak ediyorum... Saygılarımla... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|