![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
İstanbul
Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
![]() |
.
Arena'ya cevap olarak..
Bünyamin Derman bey hemen hemen tüm yarışmalara iki adet öneri ile girmektedir. Bu sebeple bazı yarışmalarda eşi derece almış gibi görünmektedir. Bünyamin bey'in eşi takımın en önemli ikinci üyesidir. Diğer yarışmacıların ancak bir proje üretebildiği sürede iki proje yapmak takdir edilmesi gereken bir durumdur. Hırsı, bilgi düzeyi ve mimarlık aşkı örnek alınacak niteliktedir. Tüm dünyanın tanıdığı bir mimar olmanı dilerim. Yolun açık olsun Bünyamin abi |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
Bünyamin Derman adına cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben bu sorunun cevabını kendisinden almak istiyorum. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Sizce Türkiye'den uluslararası marka mimar çakabilir mi? Yirminci yüzyılın dünyaca tanınmış (en azından orta dünya diyelim ) tek Türk mimarı Sedad Hakkı Eldem. Eldem üretimini yerellik üzerinden şekillendirerek bu başarıyı yakaladı. Günümüzde yerellik ne denli önemli sizce? Yerellikle marka olunabilir mi artık?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Sayın Derman,
Sizce, mimarlığa en yakın meslek hangisidir? Mesleğinizi tekrar seçme şansınız olsaydı, yine mimar olur muydunuz? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Akademik Ortam ve Siz
Meraba Bünyamin Bey,
1996 yılına kadar Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, geçtiğimiz yıla kadar da Kültür Üniversitesinde sürdürdüğünüz öğretim üyeliği görevinizden neden ayrıldınız? Sanıyorum konuk ya da jüri üyesi olarak katılımlarınıza da ara verdiniz. Bunun sebebi yoğun iş akışınız değilse başkalaşan -belki de hiç değişmeyen- akademik ortamdan duyduğunuz rahatsızlık olabilir mi? Teşekkür eder, mimarlık ortamına katkılarınızın devamını dilerim ...
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Esinlenme
Sayın Bünyamin Derman,
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim, Türkiye'de de genelleme yapılması ne kadar doğru bilemiyorum fakat...insanlarımız da üretme adına fazla ürünler ortaya koyamadığını düşünüyorum.Aslında "tasarımın "(artık basit bir kelime gibi duruyor, veya basite indirgenmiş gibi ) besin kaynaklarından biri üretkenliktir. Üretmeyen veya az üreten bir toplum olarak reel olarak neler söylüyebilir, ne gibi çözüm önerebilirsiniz? Mimari ortamımız da hiç şüphesiz üretimi benimsemiş çok az mimar (genellikle zaten gelir yönünü düşünmeyen-tok olan-) vardır. Bunun dışında ben yaptım, benim tasarımım veya benim üretimim diye anlatan,veya esinlenilen bir modülü çeviren kendine dengeleyen ve böyle sunan mimar çok vardır. İlk olarak esinlenme dahil, bir kaynaktan yararlanmanın ne kadar, ne seviyede olmasına katılıyosunuz (kesinlikle kaynak kullanmak akedemik bir eylemdir), ikinci olarak, benim,ben yaptım (ben<>ekip) diyebilmek gerçekten cesurca bir söylemdir.Ne düşünüyosunuz? Bu soruyu yanıtlarken sadece Türkiye değil dünya mimarlarını da bu kapsama almanızı ve size karşı bir atfın olmasığını belirtmek isterim. Diğer sorular için düşüncem, 1-Yarışmacı mimar söylemi,"iç mimar " kelimesini kullanan mimarların yaptığı gibi çok yanlıştır. (MİMAR ile denk eşitlikte değildir, gereksiz bir kol çıkarılıyor gibi) 2-Kartel oluşumu her camiaada,herkese olabilir.Başarı aynı zamanda bunlarla mücadeleyide gerektirir? 3-Bünyamin bey ve başlıca akademik ortamda boy gösteren mimarlara benzemeye çalışan genç mimarların bir noktadan sonra kendi tarzlarını yakalamasını umuyorum.Taklit bi seviyeye kadar olabilir ama süreklilik ,özgünlüğü ele geçirir. 4-En zor olan,ve en üzüldüğüm şeylerden biri, MİMAR olarak diğer piyasalarda itibarımızın bizim yüzümüzden olsa gerek, çok çok düşmesi. En son 212 tarafından düzenlendi : 27-01-2005 17:15 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#23 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#24 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Yapı ya da kent ölçeğinde olsun her tasarım bulunduğu coğrafyanın tanımladığı alan içinde kendi varolma olasılıklarını oluşturur. Yapı programı ve çevre verileri bir yaşam mekanı oluşturmak amacıyla yeniden kurgulanır. Skeçler, maketler derken eskizler ve bilgisayarla teknoloji dünyasından destek.
|
|
|
|
#25 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Şu anda bir geçiş süreci içinde olduğumuz bir dönemdeyiz. Büromuzu yeniden organize ediyoruz. Bu nedenle tüm arkadaşlarımız özverili bir çalışma içindeler. Amacımız iş ortamıyla ve ortaya konulan ürünlerle üst düzeyde bir çizgi yakalamaktır.
|
|
|
|
#26 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Yarışma Dünya’da ve Türkiye’de bir proje elde etme yöntemidir. Genç bir mimarın büyük ve nitelikli projelere imza atmasına vesile olabilecek önemli bir kurumdur. Örneğin Türkiye’de Doğan Tekeli-Sami Sisa, Dünya’da Zaha Hadid çıkışlarını yarışmalarla yapan yüzlerce mimara bir örnektir. Mimarlık dergilerine baktığımızda uluslararası pekçok yapının yarışmalarla elde edildiğini görürsünüz. Türkiye’de de bu şekilde elde edilmiş sayıca az olmakla birlikte birçok yapı mevcuttur. Bu nedenle aslolan yarışmak değil bir iş için teklif vermektir. Burada jürinin beklentileri, her koşulda kazanma hırsı sadece öznel bir yaklaşımdır. Bugüne kadar girdiğim hiçbir yarışmada benim için öncelikli olan kazanmak değil, düşüncelerimi en üst düzeyde ifade edebilmek ve kendimi her defasında aşmak, geliştirmekti. Bu sebeple çok yarışma kaybettim ama kazandım da... Eğer bir nesneye ön yargılarla yaklaşırsanız sağlıklı yorumla yapamazsınız. Yarışmalarla elde edilmiş ve öncü perkçok yapı Dünya’da (Pompidou Kültür Merkezi) ülkemizde Milli Reasürans şimdi aklıma gelen iki örnek. Tasarımlar jüri için yapılmaz. Amacımız kendimizi en iyi şekilde ifade etmek olmalıdır. Yarışmalar kısa yoldan meşhur olmak için değil, mesleğe yeni atılmış bir mimarın büyük ve güzel işler yapabilmesi ve mimarlık ortamında çıtayı yükseltmesi için önemli bir platformdur.
|
|
|
|
#27 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
Yarışmaların meslek ortamı için önemine ilişkin sözlerine kesinlikle katılıyorum. Tam da bu sözlerinizi okurken Karşıyaka Belediyesi Hizmet Binası için hazırladığınız proje aklıma geldi. Yanılmıyorsam Karşıyaka Belediyesi’nin bu binanın elde edilmesi için “Mimari Proje Yarışması” açmak gibi bir düşüncesi vardı. Hatta bu amaçla yapılan hazırlık çalışmaları düşünceyi geçmiş; yarışmanın jürisinin ve yarışma sonucunda verilecek ödüllerin belirlenmesine kadar uygulamaya da konmuştu. Ancak ekonomideki dengesizlikler sonucunda yarışma askıya alındı. Bu yarışmanın, Karşıyaka Belediyesi tarafından önerilmiş bir jüri üyesi adayı olmanız ve yarışmanın ertelenmesi sonucu işin tarafınızdan yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Her ne kadar yarışma açılmamış da olsa, kurum ile kurmuş olduğunuz ilişkide bilgisine değer verilen bir kişi olarak “yarışma” fikrini zorlamak yönünde bir çabada bulundunuz mu? |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
![]() |
"Derman Hanedanlığı?"
Bünyamin bey, bugüne kadar almış olduğunuz ödüllerle kendinizi mimarlık camiasına kabullendirdiniz, yani gündeme herhangi bir “hanedan üyesi” olarak değil, sadece almış olduğunuz başarılarla oturarak daha zor olanı başardınız. Sorum şu: Kendi hanedanlığınızı kurmayı, yani mesleğinizin, daha doğrusu “adınızın”, gelecek nesillerinizle sürdürülmesi fikri sizin için her hangi bir anlam ifade ediyor mu?
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Ben yarışmalara inanıyorum. Bağımsız bir ortamda size sunulmuş veriler etrafında söz söyleme hakkı verdiği için, olabildiğince sonuçları serbestçe tartışılabildiği için, termiz bir rekabet ve meslek içi eğitim olanağı sunduğu için. 1990’larda başlayan küreselleşme süreci, GATS anlaşmaları ile ülkemizde çalışma imkanı bulan yabancı mimarlarla henüz standartları oluşmamış memlekette hangi gücümüzle rekabet edeceksiniz? Hele mesleğe yeni atıldığınız dönemde. İşte yarışmalar dün genç mimarlara kendini tanıtma ve kanıtlama olanağı verirken bugün bütün meslektaşlarımıza iş yapabilme olanağı verecek neredeyse yegane çıkış kapısı olacaktır. Ancak Türkiya’de gerek önyargılar gerekse sonuçlanmamış (ürün yapıya dönüşmemiş) olmasından dolayı gerçek anlamda misyonu yerine getiremediği kanısındayım.
|
|
|
|
#30 |
|
Forum Üyesi
![]() |
malzeme tercihleriniz
Ülkemizde maalesef, yapısal çeliğin kullanılmasına yönelik her ne kadar son dönemlerde yoğun çalışmalar yapılıyor olsa da, malzeme pek kullanım alanı görmemekte. Ya da, uygulanması fikri sadece tasarım aşamasında kalmakta, uygulamaya geçildiğinde belki mimarlar da işin kolayına kaçarak, alışılagelmiş olanı tercih etmekte. Tabi, bunun ülkemizde kalifiye çelik ustasının az olmasıyla da büyük bir ilişkisi var.
Siz, peki projelerinizde ana stürüktür malzemesini hangi unsurları göz önünde bulundurarak tespit ediyorsunuz? Genel olarak tasarımlarınızda kullanmayı tercih ettiğiniz belirli bir malzeme var mı? (buna, bitirme malzemeleri dahil) |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|