![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Sn. Han Tümertekin,
Dünya mimarlığında yerinizi nerede görüyorsunuz? Pazarlama stratejisi olarak Ömerli'de projelendirdiğiniz sitede konutları "optimum" olarak adladırdınız. Gerçekten "optimum"da kullandığınız yarı tonoz çatının, yatay hatları vurgulanmış (giydirme cephe) doğramanın, çelik döşeme görünümlü galerinin, optimum bir sonuç olduğunu düşünüyor musunuz? Emin Balkış |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlık dışı
Han Bey,
Çok özel kabul etmez iseniz bir sorum var. Mimarlık kariyerinizi destekleyen diğer uğraşlarınız ve ilgi alanlarınız neler? Dinlediğiniz müzik türleri, okudugunuz kitaplar, takip ettiginiz sanatcilar ve hobileriniz? Tesekkurler |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ziyaretçi
|
merhaba
ben YTÜ 2.sınıf öğrencisiyim,sizin ve ayrıca arolatlar'ların bakış açınızı ve felsefenizi çok beğeniyorum ve sizin kadar iyi bir yerlere ulaşmak istiyorum,eğitim sürecinizi kısa bir şekilde yazarsanız sevinirim,başarılar...
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
ÖNCEKLİKLE BİZE BÖYLE İMKAN SAĞLAYAN ARKİTERA'YA VE SİZE TEŞEKKÜR EDERİM. BEN MİMARLIK ÖĞRENCİSİYİM.BİZE YANİ YENİ YETİŞECEK ARKADAŞLARA NELER ÖNERE BİLİRSİNİZ?SİZ ŞU AN BİZİM YERİMİZDE OLSAYDINIZ NEREDEN MİMARLIĞA BULAŞIRDINIZ?BİRDE TÜRKİYEDE İSMİNİ DÜNYADA DUYURAN MİMAR SAYISI NİYE BU KADAR AZ SİZCE?
TEŞEKKÜRLER! |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
hayalkırıklığı
Pek sayın Han Tümertekin,
, , 2000 Temmuz ayında Çatalhöyük'ün tepesinden baktığımızda (iki arkadaşımla) hayal kırıklığına uğradık(özellikle diğerleri) Zira bizi çok etkileyip heyecanlandıran maketinizle o çevrenin pek bir ilgisini kuramamıştık. Model beni ,kurak sarı tonların, bozkırın ortasında(ah o modeldeki netlik ve sadelik) bir bina hayal etmeye itmişken. çevre bitki örtüsünce gayet zengin yeşillik yer yer ağçlıktı. Tabi ki model bir soyutlamadır fekat; model de çok "iyi" duran tasarımınız orada ne kadar iyi duracak ;ve soyutlamayla kandırmaca arsındaki çizgi sizce nerede kayboluyor? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
|
optimum evleri üzerine...
birinci sorum: Optimum evlerini, önceki çalışmalarınız bağlamında nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu soruyu kendi kendime sorduğumda Optimum evleri ile ilgili 2 nokta dikkatimi çekmişti; Birincisi, önceki tasarımlardaki kadar net okunamayan ve açıklanamayan bir dil... önceki tasarımlarla okunan mimar kimliğinin yapılarda geride kalması...izlerini silmesi... bunun yanında, evlerin tanıtımda da mimar kimliğinin ürünlerden önde olması... İkincisi,önceki tasarımlardan farklı bir ölçek..., konunun karmaşıklığı... ve belki de bunun bir uzantısı olarak bağlamdan (diğer projelerinizdeki ilişkilenme biçiminden) kopma ... ikinci sorum: Optimum projelerinin uygulandığı arazinin 'su havzası' olduğu konusunda bir tartışma var...Han Tümertekin'nin mimar kimliğinin 'etik' olarak bunu kabul etmeyeceği inancındayım...Bu konuya da açıklık getirebilir misiniz ? saygılar... __________________ |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
tasarımda bilgisayarın yeri
Sn. Han Bey,
Tasarımlarınızda bilgisayardan ne oranda ve hangi aşamalarda yararlanıyorsunuz? Tasarımdaki bilgisayar kullanımına yaklaşımınız nedir? Şahsen kullandığınız veya önereceğiniz herhangi bir CAD programı var mı? Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Forum Üyesi
|
Türkiye'de mimarın toplum tarafından algılanışı hakkındaki görüşünüz nedir? Özellikle son zamanlarda artan "dekoratör", "tasarımcı" gibi ünvanların bir karışıklığa yol açtığını düşünüyor musunuz?
İkincisi, dünyada ve Türkiye'de mimarlık biraz fazla zenginlere hizmet eden bir meslek haline mi geldi? Sadece çok parası olan için emek sarfetmeniz sizi hiç rahatsız etti mi? Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
konut gruplarına dair
-Benim ilk sorum geçenlerde okuduğum bir düşünce üzerine -ki bu yazı Abdi Bey'e (Güzer'e) aitti-: Türkiye'de toplu konut konusundaki çalışmaların yetersizliği ve beklentilerin ne denli gerisinde kaldığından bahsediyordu…Özellikle son yıllarda artan bir hızla lüks "konut grupları" gerçekleştirilmekte ve bunlar belli bir gelir düzeyinin üzerindeki topluluklara hitap etmekte. Ne var ki Türkiye gibi ekonomik sorunlarını halledememiş, gelir düzeyi sınırlı insanların oranca daha fazla olduğu bir ülkede toplu konut üzerinde sizce yeterince düşünülüyor mu?…Gündemde yer alan ve çalışmalarıyla takdirlerimizi kazanan mimarlarımız bu lüks bir takım konut gruplarının yanı sıra acaba biraz da gelir düzeyi düşük insanlar ve topluluklar için de tasarım konusunda -mesela bir ara deprem konusunda olduğu gibi- çalışmalara yönelmeli mi? Ya da sizce bu konuda neler yapılabilir; yapılmalı?…Teşekkürler…
)) |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlık ve sınırlar-arası fark üzerine
-İhsan Bey ile olan söyleşinizde bir ifade dikkatimi çekti:
"yapıyla çevresi arasında sınır çekmek için ek bir şey yapmamak"…"Mimarlığın fiziksel sınırlarla, algılanan ve duyumsanan sınırlar arasındaki farkta yattığını düşünmek"….Burada "fark" olarak kastettiğiniz nedir? Mimarlık fiziksel ve duyumsanan sınır arasındaki farkta derken, bu iki farklı alanın "kesişim alanında" mı demek istiyorsunuz? Ya da tam olarak nedir? Bundan hareketle Çatalhöyük projenizde bu "fark" bize kendini nasıl hissettiriyor? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
tasarımın nedenselliği ve olası durumlar
-Mimarlık ve tasarım sürecinizi daha çok tanımlı, disiplinli bir eylem olarak tanımladığınızı düşünüyorum -eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen- …Bu çerçevede böylesine kendi içinde "nedenselliği" olan bir tasarım, kullanıcının yaşamını ve bu yaşamın değişebilirlikleri karşısında nasıl esnek olabiliyor? Tasarımlarınızda bu tür geleceğe yönelik olası durumları da düşünüyor musunuz? Yoksa onlar kendi "anlarını" mı temsil ediyorlar? Diğer deyişle bu disiplinli tavrı, kendi içinde açık uçlu kılan "durumlar" var mı?…
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
en zorlayan tasarım?
-Yine İhsan Bey ile olan söyleşinize döneceğim…Burada "verileri önce dağıtma sonra toplama sürecinden" bahsediliyor ve bir ifadeniz aynen şöyle: "eğer toplayamayacaksam zaten lanet olsun!"… Hiç bir tasarımınızda başınıza bu "lanet olsun" dedirten bir anı yaşadınız mı?….ya da bugüne dek tasarımlarınız arasında gerek çevre koşulları gerekse müşteri beklentileri, ya da finans ve yaratıcılık arasında en çok zorlayan projeniz hangisiydi?
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimar ve gündelik yaşam
Bir mimar ve yayıncı olarak bir gözlemim var: Mimarlıkla ilgili tartışmaların, paylaşımların, mimarlarımızın yaptığı son dönem kayda değer çalışmaların çoğu zaman olduğu gibi yine mimarlık camiası içinde kapalı kalması….Oysa kanımca bunları bir ölçüde kamuya da açmak, paylaşmak gerek…Örneğin Remzi Kitabevi'nden içeri girdiğimde bir gün Şevki Vanlı'nın rafta kendi yaşamını dile getiren kitabını gördüğümde ne sevinmiştim….Bir Türk mimarı kendini bir mimarlık dergisinin dışına çıkarmıştı ve başka meslek sahipleri de merak edip okuyacaktı o kitabı belki de….yaşasın demiştim o gün içimden!!!….
))) Mimarları, mimarlığımızı gündelik yaşama daha çok dahil etmek konusunda ne düşünüyorsunuz?….Çalışmalarını takdir ettiğim mimarları kendi adıma gündelik yaşam içinde de merak ediyorum ben mesela….Eğer sorularımı popülist bulmazsanız bir kaç tane sormak isteğindeyim : Mesela en son okuduğunuz kitap? En son izlediğiniz film? En son yaptığınız seyahat? En son gördüğünüz yeni uygulanmış bina? Kendinize en yakın bulduğunuz çizgi kahraman? Ya da küçükken başka bir kahramanınız var mıydı mesela? En çok gerçekleştirmek istediğiniz "düş"ünüz?….teşekkürler…..))))) |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
|
Sayin Han Bey,
Retrospektive'inize bakildiginda, yaptiginiz farkli tur binalarda "cesit" mimari dil kullaniyorsunuz. Bu farkliliklari goz onune alarak, siz kendi mimari arastirmanizi nasil tanimlarsiniz? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yönetici
|
2001 Ağa Han Mimarlık Ödülleri dağıtıldı. Türkiye'den Cengiz Bektaş ödüle layık bulundu.
Bu vesileyle size Ağa Han Mimarlık Ödülleri hakkında neler düşündüğünüzü sormak istiyorum.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|