![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Erdal Özyurt
3 Haziran Salı günü Diyalog konuğumuz Erdal Özyurt olacak.
Erdal Özyurt hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın Soru sormak için Diyalog tarihini beklemenize gerek yok: Sağ üstte yer alan "yanıtla" butonunu kullanarak mesajınızı şimdiden gönderebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlık eğitimi üzerine
merhaba hocam,
yaklaşık iki yıldır görüşemiyoruz. çok fazla soru niteliğinde değil yazdıklarım ama giderek kanserleşen bir sorunu ortaya koymaya çalışıcağım. bu yıl birçok mimarlık okuluyla birlikte bizim okulumuzda da öğrencilerin mimari proje ve yan projelerde bilgisayarla teslim şansı ortadan kaldırıldı bu birinci ve yüzeysel olan ilk sorun. İkincisi ise eğitimde gittikçe düşen çizim kalitesi ve projelerdeki mimari anlatımın yetersizliği üzerine. Asistanlık hayatıma ilk olarak sizinle birlikte bitirme öncesi projelerle başladım. Belki övgü diyeceksiniz ama, projelere eleştirel yaklaşımlarınız ve öğrencinin düşünsel yetisini geliştirme üzerindeki kabiliyetiniz sonrasında mimari proje eğitiminin ve tasarım ilkelerinin bir öğrenciye nasıl aktarılması gerektiğini sizden öğrendim. Sonrasında daha farklı hocalarla birlikte proje asistanlığı yaptım ve halen devam etmekteyim. Sıkıntılı olduğum bir nokta giderek düşen kalite. Verdiklerimiz karşısında giderek azalan alabildiklerimiz. Bir düşünce tembelliği. Bunun sebepleri ve yapabileceklerimiz üzerinde konuşmak istiyorum sizinle. sevgiler saygılar. mine zığındere |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
sayın Erdal Özyurt
70 li yılların ortalarından bu güne çeşitli üniversitelerde çalıştınız, mimarlık eğitimine katıldınız. Öğrenciliğimizin ilk yıllarında sizi DGSA'da asistan olarak tanıdık. YöK ile birlikte verdiğiniz aradan sonra sizi Anadolu üniversitesi'nin Mimarlık Fakültesinde gördük. En son olarak Yıldız Teknik üniversitesinde çalıştınız. Bu farklı deneyimler ışığında mimarlık eğitimini değerlendirebilir misiniz? Saygılarımla Oğuz Özer |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
erdal bey selamlar,
sizin ülkemizde mimar / lık temsiliyeti ve bu temsiliyet / sizlik probleminin giderilmesine yonelik görüslerinizi ogrenmek istıyorum. tesekkurler En son mbadem tarafından düzenlendi : 03-06-2003 12:59. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Mimari tasarım süreci ile ilgili görüşlerinizi , çizim masasında ve üretim sürecinde giderek daha büyük yer tutan bilgisayarı da değerlendirmenize alarak, bizimle paylaşır mısınız? Selamlar, Batur Baş |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Diyalog Konugu
|
Mine Zığındere
İkinci sorunuzdan başlayayım:
Esas sorun mimarlık okullarında artık proje yönetiminin prestijli bir iş olmamasından kaynaklanıyor. Haftada sekiz saati alan bu iş bir angarya olarak görülüyor., çünkü kariyere bir katkı getirmediği düşünülüyor. Araştırma yapmak, yazı yazmak ve yayınlamak kariyer için daha önemli. Bu açıdan bakınca öğretim üyeleri biraz haklılar galiba. Çözüm, merkez ülkelerde olduğu gibi, üniversite dışında başarılı olmuş, kariyer yapmış mimarlardan yararlanmak. Bunun içinse, İstanbul dışındaki kentlerde yer alan mimarlık okullarının fazla şansı yok. İstanbul'daki tüm okulların da bu şansı kullanmayı tercih ettikleri söylenemez. Birinci sorunuza gelince: Öğrenci istediği sunum tekniklerini kullanabilmeli. Sorun, hangi teknikler kullanılırsa kullanılsın sonuçların pek de tatmin edici olmamasında. Bu da en çok taşra üniversitelerinde görülüyor. Özellikle de bilgisayar sunumlarında çok başarısızlar. Büyük kentlerde ise, bu konuda yardım alma olanakları fazla olduğu için durum biraz daha iyi. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
mimarın rolü
Erdal Bey,
"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" Platform'unda günümüz mimarları için karamsar bir tablo çizdiniz: Bir tarafta endüstrileşerek üretilmiş malzemeler, bir tarafta bu malzemeleri seçen müşteri ve müşterisinin seçtiği malzemeleri özenle biraraya getiren mimar. Mimar bu rolden nasıl sıyrılır/ sıyrılmalı mıdır? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
bir mimarın sahip olması gereken en önemli sıfat hiç kuşkusuz "tasarımcı" sıfatıdır...üniversitelerin mimarlık bölümüne öğrenci kabul edilirken adaylarda bu özelliğin bulunmasına dikkat ediliyor mu?
sizce iyi mimarı diğerlerinden ayıran en temel farklar nedir? yeni bir mimari tarz - ya da akım yaratmak için ne gerekir? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Diyalog Konugu
|
Oğuz Özer
Mimarlık eğitimi üzerine yapılan tartışmaları, sempozyumları yeterince izleyemiyorum. Sadece üç farklı eğitim kurumundaki deneyimlerimin sonuçlarını aktarabilirim. Gördüğüm kadarıyla sürekli bir sistem arayışı var. Bence esas sorun öğrenci seçimi ve proje hocalarının niteliği, bir de mimarlık okullarının giderek hantallaşması. Öğrenci kesinlikle yetenek sınavıyla alınmalı. Çünkü sorun iyi öğrenciyle iyi hocanın buluşmasında. Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimin belirli bir niteliğe sahip olmasının nedeni de buydu. Eğitim "proje atölyesi" merkezli olmalı. Atölye yöneticisi özerk olmalı. Derslerin bir çoğu öteki ilgili eğitim kurumlarından alınabilmeli. Mimarlık okulu "küçük" olmalı. Nitelik aranmalı, nicelik değil. Proje hocaları mimarlık pratiğinden kopuk olmamalı.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Diyalog Konugu
|
Batur Baş
Tasarım süreci zihinde başlamalı. Mimar hemen kağıda kaleme sarılmamalı. Önce çerçeveyi kurmalı, bağlamı sorgulamalı. Sonra düşüncenin temsili olan eskize başvurmalı. Bir "tatmin" ortaya çıkınca, nesnenin temsili olan projelendirme süreci başlamalı. Ben bilgisayarın işleri çok kolaylaştırdığını kabul ediyorum. Ama tasarım sürecini kolaylaştırdığını söylemek mümkün değil. Özellikle "temsil"i anonimleştirmesi, belki tasarımı da anonimleştireceği kaygısıyla beni ürkütüyor.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Diyalog Konugu
|
mona
Modern sonrası dünyada mimarın içinde bulunduğu durumun kendi tercihi olmadığını paneldeki konuşmamda da söylemiştim. Bu, tüketim toplumunun ona biçtiği rol. Mimar bu rolü oynamak istemediğinde sistem onu dışına atıyor. Doğrusu ne yapılabileceği konusunda benim de hazır bir çözüm önerim yok. Aynı panelde Nevzat Sayın, "azaltma" ile malzeme kaosuna teknik bir çözüm bulunabileceğini söyledi. Ama problem teknik değil. Toplumsal değişimin getirdiği bir sonuç. Çözüm ancak sistemin içinden çıkabilir, bu da sanırım zaman istiyor.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Diyalog Konugu
|
omurdurmus
Birinci sorunuzun yanıtını daha önce vermiştim, ama yineleyeyim. Mimarlık okullarına öğrenci alınırken kesinlikle yetenek sınavı yapılmalı. Bunu Güzel Sanatlar Akademisi örneğinde yaşadık ve çok da başarılı olduğunu gördük.
İyi mimarı diğerlerinden ayıran fark öncelikle "sahici" olmasındadır. Ama "iyilik" durumu farklı ölçütler üzerinden de değerlendirilebilir. Mesleğe sadakat, yetenekleri doğru kullanma, çağı yakalama kimi kez "iyi" olmanın da ölçütlerini sunabilir. Yeni bir mimari tarz ancak yeni bir paradigma ve farklı bir bakış açısı ile yaratılabilir. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Diyalog Konugu
|
mbadem
Günümüzde mimar/lık, yapı malzemesi tüketiminin, inşaat firmalarının formel tamamlayıcılığının, rant paylaşımının, çarpık imar durumlarına meşruiyet kazandırmanın aracısıdır. Bunun dışında kalan "özne" mimarlar da kuşkusuz var, ama sayıları giderek azalmakta.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Merhaba,
Türkiye'de büyük denebilecek mimarlık ofisi sayısı çok çok az, hatta bir kaç tane olduğu bile söylenebilir. Bunun nedeni sizce nedir? Bir de acaba Haydar Karabey - Erdal Özyurt ortaklığı sürseydi bugün her iki mimar da farklı bir konumda olur muydu?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Erdal Bey,
Mimarlık bölümüne yetenek sınavıyla öğrenci alınması gerektiğinden bahsetmişsiniz. Bahsettiğiniz yetenek sınavını sizce nasıl olmalı? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|