![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 |
|
Diyalog Konugu
|
Deconstructivism
Sevgili Cdmann,
Mimarlar olan söylemleri aşmak isterler... Bunun bir örneği de Post-Modern, yani Modernin aşılması isteğidir. Yaklaşım, görüntüyle sınırlı kaldığı için başarısız olmuştur. Ama arkasında iz bırakmıştır. Fransada edebiyat ortamında ‘onu aşmak için, olanı yıkmak’ gerekir düşüncesindedir. Dekonstrüktivizm mimarlıkta, yapıların maliyeti büyük olduğundan, var olanın düşüncesini tepelemek, ona aykırı olmak gibi algılandığını sanıyorum. Kuşkusuz hiçbir şeyin geleneğini tanımamak, işlevle çatıştığı için, ancak önemli biçimsel aykırılıklar denenmektedir. Deneysel olsa da ucundan kenarından modern mimariyi etkilemektedir. Zaten modern mimari 1920 lerden beri sürekli değişim yaşamaktadır. Saygılar, |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Diyalog Konugu
|
Kitaplar
Sevgili Murat Aksu,
Liste çıkarmak olası değil. Zaten her şey geçmişten bugüne uzanan tarih içindedir. Düşünceler, yaşam ve sonuçlarını orada bulmak ve kendi düşüncelerinizi üretmek esastır. İşin eksik yanı, tarih genellikle batıyı anlatır. Doğu ve uzak uygarlıklar ihmal edilmiştir. Kuşkusuz, Tarihin yanında felsefe gelir. Diğer sanatlar üzerinde,matematik, geometri gibi soyut konularda ilginçtir. Fırsat bulmuşken reklamını yapayım. Ş.Vanlı Mimarlık Vakfı’nın yayınlarını da öneririm. Saygılar, |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Diyalog Konugu
|
sorulmadan
Sevgili gençler,
Sorulardan çoğunuzun mimarlığa yeni başladığınız ve endişeler içinde olduğunuz anlaşılıyor. Bizlerde öyleydik. Aslında endişelerin niteliği değişir, ama hiç bitmez, doğaldır ve iyidir de...Çünkü sanat bir yerde bitmeyen bir eylemdir. Korkmayın, Türkiye’de hiç birşey yapılmamış ve yapılamaz sanmayın ve kendinize güvenin.Düşünsel ortam pek parlak olmasa da, Dünyanın pek az yerinde olan bir talep var. İşinizi iyi yaparsanız, bir gün kesinlikle saygı görürsünüz. Biraz her konuda olduğu gibi, aramızda bile işimizin önemini anlamayan, iyi yetişmemişler, eylemin saygınlığını yıpratıyorlar. Tarihi tekrar tekrar okuyun. Bir anıtta kaç kolon olduğunu öğrenmek için değil, niye kolonlar olduğunu anlamak için. Çağımızı tanımak, modernizmin neden var olduğunu ne olduğunu düşünerek mimariyi keşfedin. Çünkü sanat öğrenilmez ancak keşfedilir. Felsefe ile düşünme yeteneğinizi güçlendirin, statiğin ne olduğunu ise öğrenmek anlamak zorunludur. Toplumdaki her sorunun sorumlusu siz değilsiniz. Her şeyi yüklenmeyin. Her konunun uzmanlarının bilgi ve verilerini kullanacaksınız. Ama yapının düzenlemesinden siz sorumlusunuz. Bir yapının bir resim olmadığı, en az 100 yıl aramızda yaşayamamasının sorumluluğu yeteri kadar ağırdır. Başkalarının yönetiminde çalışırken, ortamın iyi yönlerini seçmek te başarının bir nedenidir. Ülkenizle ilişkinizde de öyle! Yaşadığımız toplumu aşağı görmeyin. Her ülkede başarılı insanlar azınlıktadır. Onlardan biri olmak için sevmek, öğrenmek, düşünmek, çalışmak ve kendinize güvenerek, ne batıya ne geçmişe sığınmayın. Bunlar aynı zamanda mutluluğun da ortamını oluşturur. Ben 77 yaşında, çok eziyetler yaşamış ama mutlu bir insanım. Bunu yaşamımı dolduran mimarlığa borçluyum. Umarım siz de öyle olursunuz. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım Şevki Vanlı Not: ilk sorusuyla beni suçlayan mimarlar olduğu gibi. Beni yakından tanıyan ve bu suçlamaya isyan eden bir Aslı Özbay’da var. İşte yaşamın acı ve güzel yanları. Aslı’lara, beni mutlu ettikleri için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Yönetici
|
Peşpeşe üzücü haberler
hepimizin başı sağolsun.
|
|
|
#36 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Benim mimarlık kültürümün önemli bir parçası, önemli bir isim, önemli ve güzel vakfın kurucusu... Hiç ama hiç unutulmayacaksınız hiç.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Arkitera Üyesi
|
!
Bir çınar daha devrildi.
Teşekkürler Şevki Vanlı. Yaşamın ve uğraşın için. Binlerce teşekkür. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Yönetici
|
Mimarlar Derneği 1927'den elimize ulaşan duyuru:
Şevki Vanlı için 30 Temmuz 2008 Çarşamba günü saat 10:30'da Çağdas Sanatlar Merkezi'nde düzenlenecek törenden sonra cenaze Kocatepe Cami’nde kılınacak öğle namazı sonrası toprağa verilecektir. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Yönetici
|
Çok üzücü bir haber. Allah rahmet eylesin.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Arkitera Üyesi
|
çok üzgünüm.
bu ülke şevki vanlı gibi bir mimarı bir daha ne zaman yetiştirir bilmiyorum. dilerim başarırız. şevki bey'e, verdiği eserlere, mimarlığımız için yaptıklarına, hepimizle cömertce paylaştığı fikirlerine, deneyimlerine müteşekkirim. o'nu tanımış olmak nedeniyle kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. sevenlerinin başı sağolsun. |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aramızdan bir duayen'de koptu gitti...Her zaman kalbimizdesin.
Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
|
|
|
#42 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hepimizin başı sagolsun. Şevki Vanlı'ya Allahtan rahmet ailesine ve sevenlere sabırlar diliyorum...
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Arkitera Üyesi
|
.
Mimarlık sevgilisini kaybetti.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Arkitera Üyesi
|
Her zaman kalbimizde, düşüncelerimizde olacaksın !... Şevki Vanlı'ya Allahtan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve tüm mimarlık camiamıza başsağlığı diliyorum.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Arkitera Üyesi
|
hoşçakalın hocam.......
|