![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Abdurrahman Hancı
Abdurrahman Hancı 4 Şubat 2003 Salı günü 17:00 - 19:00 saatleri arasında Diyalog'a konuk olacak.
Abdurahman Hancı ile daha detaylı bilgiyi ve projelerini incelemek için tıklayın. Soru sormak için Diyalog tarihini beklemenize gerek yok: Sağ üstte yer alan "yanıtla" butonunu kullanarak ya da bu linke tıklayarak mesajınızı şimdiden gönderebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
yönetici
|
Abdurrahman Bey,
Uzun meslek yaşamınız süresince Türkiye'de bulunduğunuz dönemleri düşünürsek, Mimarlar Odası'nın mimarlık mesleğine yönelik faaliyetlerini bugünkü faaliyetleri ile kıyaslayabilir misiniz? Sizce neler değişti? Ya da neler henüz değişmeyi bekliyor? Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba abdurrahman bey
merhaba abdurrahman bey
Mesleğe yıllarını vermiş ve sayısız ürün ortaya koymuş bir mimar olarak yeni başlayan ve puan tutturmacayla değilde gerçekten bu mesleği isteyerek seçen yeni mimarlara ne gibi tavsiyeleriniz olabilir . Teşekkür ediyorum . |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Değerli Ustama (Mimarlıkta hep usta çırak ilişkisini savunduğum için) öncelikle saygılarımı iletiyorum.
Kendisiyle Ankara da Koç Holdinge ait (Zafer İşhanı-Divan Pastanesi) dekorasyonunda ,Koray A.Ş.nin Şantiye Şefi olarak (1986) beraber çalışma firsatını buldum. Mekan-Fonksiyon ve Profesyonel Tasarım öğeleriyle ilgili ilk Sanat-Ticaret bağdaştırmalı uygulamayla da orada karşılaştım. Profesyonel-Ticari anlayışla,Sanatsal tasarımın uyumlu olarak ve etkin kullanımı konusunda,bende uygulamacı bir Mimar olarak çok olumlu ve yönlendirici etkileri olmuştur. Bu nedenle Ustamızın eserleri arasında yer alan olarak ve Mekan olarak küçük olsada simgeselliği ve kullanım özellikleri açısından, "Divan" gurubunun kalite ve Müşteri/İnsan ilişkisine verdiği önemi vurgulayan bu çalışmanında hatırlatılmasını kendimce yararlı gördüm. Kendisiyle daha büyük projelerde çalışmamış olmayı kayıp sayıyorum. En İçten Sevgi ve Saygılarımla. Mimar Coşkun SARIGÖL. Mesa Mesken Sanayii A.Ş. Çayyolu-Ankara |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Diyalog Konuğu
|
Modern Turk mimarligina verdiginiz cok kaliteli eserler icin minnettarlikla...
Su siralarda 1950'ler uzerine calisan bir mimarlik/ kultur tarihcisi olarak sorum: Turk mimarligina Erken Cumhuriyetle beraber Avrupa'dan gelen modernist etkilerle, Ikinci Dunya savasi sonrasi Amerika'dan gelen modernist etkiler arasinda ne gibi farklar gorursunuz (form, bicim olarak degil, felsefe, yaklasim olarak)? 1950den sonra Amerika'yla yaklasmamiz sizce Turkiye mimarlik kulturunde nasil degisikliklere yol acti? Bu donemde, ozel olarak sizin dusunce ve egilimlerinizde (eger varsa) Amerika'nin yeri nedir? Sorumun cok genis oldugunu biliyorum ama ilk akliniza gelen bazi dusunceleri (cok kisaca da olsa) merak ediyorum. Cok tesekkurler, basarilar, saygilar. Sibel Bozdogan |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Merhabalar,
Uğur Tanyeli ile gerçekleştirdiğiniz söyleşide, ilk yaptığınız çalışma olan kitapçının bulunduğu binanın yıkılmasından, galerinin ve plaza barın kullanım dışı bırakılmasından söz ediyorsunuz. Bu gibi talihsiz olaylar olmadan önce size hiç danışıldı mı? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Merhaba
Mesleği uzun süreli devam ettirmiş bir mimar olarak, işverenleri dünü ve bugünü açısından değerlendirirsek, bugün mü yoksa dün mü mimarlık yapmak isterdiniz? Arkitera'da yer alan bilgilerinizden görebildiğim kadarıyla Turgut Cansever ile Anadolu Kulubü yarışmasında bir birlikteliğiniz var. Daha sonra birlikte çalışma fırsatları olmadı mı? Ya da beraberce çalıştığınız başka işler var mı? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba
Davet edilmiş de olsanız yurtdışında çalışmak, tutulmak bir yabancı olarak zor oldu mu onu öğrenmek istiyorum ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Merhabalar,
öncelikle diyaloga katıldığınız için size teşekkür etmek istiyorum. Özellikle genç kuşak mimarların sizi maalesef çok iyi tanımadığını düşünüyorum. Bunun nedeni yeni kuşağın ilgisizliği mi? (genelde güncel medyada bir grup yeni kuşak mimar ve işleri sıklıkla yer aldığı için genç mimarların vizyonu bunlarla sınırlı kalabiliyor) Yoksa sizin kendinizi öne çıkarmak istememeniz mi? İTÜ Taşkışla da okuduğumuz yıllarda bir arkadaşımla, Taksim'deki Osmanlı Bankası şubesine gider, ve her gittiğimizde farklı bir detayı keşfederek bu güzel mekanı ziyaret etmekten büyük keyif alırdık. Bu mekan ile mimarlığa bakış açımıza çok büyük katkınız olduğunu söylemek ve size geç kalmış teşekkürümüzü de iletmek isterim. Osmanlı Bankası'nın yeni kurum kimliği uygulamasında, özel mekanın sıradana dönüşümünü izlemek de bize Türkiye'de mimarlığa verilen değeri gösteren bir örnek oldu ve bu olayda bize çok şey öğretti. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Diyalog Buluşması
Abdurrahman Hancı bugün (4 Şubat2003) saat 19.00'a kadar gelecek soruları cevaplamaya başlamıştır, ancak soruların yanıtları sesli olarak kayıt edilmektedir, cevaplar en kısa zamanda burada yayınlanacaktır.
Abdurrahman Hancı'ya ve buluşmaya soru sorarak katılan herkese tekrar teşekkür ederiz. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Diyalog Konugu
|
rennie
Simdi bu konu biraz ihtisas meselesi. Bir aralık ben bununla meşgul oldum Mimarlar Odası'nın kurulması esnasında. Fakat seneler oluyor. O zaman hiç bir şey yoktu ortada. Türkiye'de 300 mimar vardı. O zaman pek çok şey yapıldı tabii ki ve hiç yoktan var edildi Mimarlar Odası. Mühim bir şeydi. Ondan sonra da daha yavaş ilerlemeye başladı işler doğal olarak. Şimdiki durumu da çok fazla bilmiyorum çünkü çok meşgul olduğum yok.
Bazı iyi arkadaşlar var, onlar uğraşıyor, gazetelerde yazıları çıkıyor. Onları okuyorum ve ilginç tabii. Onun için iyi tarafa gidiyor kanımca. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Diyalog Konugu
|
erol
Muhakkak ki mimarlık mesleğine puan tutturmak için girilmez. Yani bir sevgi varsa, bir aşk varsa mimarlık bununla olur ve sonuna kadar da devam eder. Mesela nitekim mimarlardan hiç birinin öyle hobisi yoktur. Hobi, iyi mimarın kendi mesleğidir.
Bunun gibi, bu mesleğe de peşinen girmek ister ve bir süre gayretten sonra girer. Bunun da çaresi de hiç bir zaman not almak amacı ile olmaz. Muhakkak sureti ile bir yetenek imtihanınından geçmesi lazım. Ancak bu şekilde mimarlık tahsiline başlanabilir. Nitekim bizim zamanımızda bu imtihanlar böyle idi. Biz Akademi'ye girdiğimiz zaman -Akademi diyorum çünkü sevmiyorum Mimar Sinan Üniversitesi demeyi- yetenek imtihanından geçtik ve kabul edildik. Şimdi gene bunun bu hale gelmesi lazım bence. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
siz türkiye'de modernizmin çok önemli örneklerini veren, kuşkusuz çok değerli bir ustamızsınız. modernist tutumunuzu bildiğim kadarıyla ödünsüz sürdürdünüz. bildiğim kadarıyla bölgeselcilik ya da tarihselcilik adına bir deneme de yapmadınız. buna karşılık iç mimarlık çalışmalarınızda genellikle çok klasik bir çizgi egemen. burada ilginç bir ikilem doğuyor. bu konuyu biraz açıklamak ister misiniz?
saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Diyalog Konugu
|
Coşkun Sarıgöl
Şimdi Divan Oteli benim için mühim. Ben Fransa'dan döndükten sonra aşağı yukarı ilk işimdir. İlk işim Galeri Bir'dir. Galeri Bir'den sonra Divan Oteli geldi.
Divan Oteli fevkalade çok sevdiğim bir iş oldu ve 30 sene de müşavir mimarlığını yaptım. Fakat bu da, Türkiye'de pek çok konuda olduğu gibi tatsız bir şekilde bitti. Şöyle ki: Biz haftanın her Salı günü toplanıyorduk. Bir gün geldim yine Salı günü, baktım Taksim'deki Otele tahta perdeler kurulmuş. Ne yapıyorsunuz siz dedim. Değiştiriyoruz dediler. Kimsiniz siz dedim. İzmir'den bir grup mimar. Amerika'dan yabancı bir mimar varmış projesini yapan. Onlar da tatbik ediyorlarmış. Böyle şey olmaz. Çok ayıp. Nitekim ondan sonra alakayı kestik. Divan Oteli'ni yaptım. Divan pastanelerini yaptım. Çok isterdim ki böyle bitmesin. En son Abdurrahman Hancı tarafından düzenlendi : 04-02-2003 20:40. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Diyalog anı
Diyalog anı
|