![]() |
|
|||||||
| Mimarlar Türk ya da yabancı bütün mimarlar hakkındaki paylaşımlarınız, görüşleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 |
|
Forum Üyesi
|
koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrhman çelebi derlermiş.
kendi kendinize gelin güvey olmayın sevgili birdie |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba,
Ben gelecekte Türkiye'deki inşaat piyasası ve mimarlık alanı ile ilgili fikirlerinizi öğrenmek istiyorum |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Yönetici
|
Merhabalar,
Şimdiki mimarlık ortamı ile sizin yeni mezun olduğunuz dönem arasında ne gibi farklar görüyorsunuz. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Diyalog Konugu
|
helena
Sevgili Nubar Manavyan,
Komplimanlar teşekkürler. Biz yaptığımız projelerde işverenimizi projeye dahil etmeye çalışırız. Pek “dediğim dedik, ben mimarım yaparım, tasarımımı elletmem” türünü temsil etmiyoruz Bu nedenle projelerimizde bir taviz vermek genellikle söz konusu olmaz. Herşeyi artısı ve eksisini yanyana koyup tartşır ortaklaşa karar veririz. Bizim çok hoşumuza gitmesine rağmen işverenin çok haklı yorumları ile vazgeçtiğimiz tasarımlarımız olmuştur. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Diyalog Konugu
|
zeki
Sevgili Zeki,
Yarışma ayrı bir zaman , konsantrasyon ve emek isteyen bir konu. Biz yaptığımız işlere bakıldığında çok az sayıda yarışmaya iştirak ettik. Bunlardan üç tanesi büyük yarışmalar: Saraybosna Konser Salonu, Bodrum Havalimanı ve Çevre Bakanlığı. Bu Yarışmalarda başarılı olamadık. Bunun dışında katıldığımız küçük ölçekli üç yarışmada derece aldık. Biz katıldığımız yarışmalarda, daha çok farklı ölçeklerde her zaman üzerinde çalışma şansını bulamayacağımız projeleri tercih etmeye çalışıyoruz Bu bizim için bir egzersiz oluyor... Bir de yarışmalarda şöyle bir dezavantaj var. İşverenin yarışmayı açanın ihtiyaç programı genellikle doğru hazırlanmış olmuyor. Biz yapmış olduğumuz başka projelerde çok çeşitli kademelerde çok değerli yöneticiler ile çalıştık. Bir çoğu maalesef firmalarının nasıl bir işleyişleri olduğu bilgisini; ofislerinin, işletmelerinin günlük hareketlerini anlatmakta güçlük çektiler. Bu bilgiler ışığında bizimde bu işletmelerin reorganizasyonunda ciddi katkılarımız olmuştur. Bu sayede tasarruflar mekansal hoşluklar kazanılmıştır. Oysa yarışmalarda bu iletişim olamıyor, birşeyler eksik kalıyor. Yarışmalar farklı bir müessese… |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Diyalog Konugu
|
derinoncel
Sevgili Derin,
Yorumlarına teşekkürler. Mimarlık mesleği de aynı tıp gibi uyguladıkça öğrenilen, denendikçe ilerlenen ve öğrenilenlerden kazanılan deneyim ve cesaretle aşama kaydedilen bir meslek. Senin de eğitim kadrosunda yer aldığın MSÜ uzun yıllar boyunca ülkenin en verimli mimarlarını yetiştirmiş bir okul. Bu dönemlerin eğitici kadrolarına baktığımızda ülkenin en ünlü ve üretken mimarlarının akademide aktif olarak yer aldığını görüyoruz. Meslek adamının kendi deneyimlerini gençlerle paylaşmasından daha güzel ne olabilir. Oysa aynı kuruma bugün baktığımızda proje dersi kadrolarında uygulama yapmış pek az eğitici olduğunu görüyoruz. Bu o kişlerin akademik değerini azaltmaz ancak öğrenciye aktarabilecekleri konusunda sıkıntılar ortaya çıkarır. Diğer okullarda ise eğitim programları konusunda ciddi bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerin çalıştığı konular genel mimari prensiplere hakim olacakları sorunlarla uğraşmayı özendirmekten çok bir daha muhtemelen asla karşılaşmayacakları özel konular üzerinde seçiliyor. Bunu da yanlış buluyoruz. Elbette ki bahsettiğin uzlaşma ve tarafların bir araya gelmesi , hayatta pek çok sorunu çözebiliyor. Arkitera 'nın platformları her ay bir konuyu gündeme getiriyor. Bence çok olumlu bir çaba. Ancak genel hastalığımız olan şey, sorunları ortaya koyarak orada bırakmak. Bir ileri stepe geçemiyoruz. Bu bir başlangıç olsun ve MSÜ bu ilşkiyi ya da köprüyü kursun dileğini iletmek düşüyor bizlere. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Diyalog Konugu
|
FLuXuS
Modern, eskiden bir sebepken bugün bir stile, bir dile dönüşmüştür. Bugün modernizmi ortaya çıkaran sanayi devrimi dialektiğini, , sebep sonuç ilişkisini günümüz ortamında ve şartlarında doğru kurarak grçekleştiren çalışmalardır ; bizce modern, modernite bu anlamda çıkış noktasından uzaklaşarak kendini hergün farklı tanımlayan bir süreç olmuştur.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Diyalog Konugu
|
Cin Ali
Bir mimar işine engel olmayacak kadar deli olabilir. Delilik ona avantaj sağladıkça deli kalabilir.
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Diyalog Konugu
|
izoleli pense
Evet Açı İlkokulu bizim projemiz. İlginç olan yapım sürecini kısaca aktaralım. Bina bizden once başka bir gurupla başka bir amaçla yapılmaya başlanmış ancak kaçakları sebebiyle yıkılmıştı. Binayı konsolide edip okula çevirmemiz icab etti. Detayları Açı’nın yayınlandığı Yapı ve Arredamento dergilerinden öğrenebilirsiniz. Dediğiniz gibi tenefüs holüne bakan pencereler aluminyumla bölünmüş ve renkli camlarla grafik etki amaçlanmıştır. Çocuklara yönelik dekoratif denebilecek bir yaklaşımdı bu. Beğenmediğinize üzüldüm, umarım siz daha iyilerini yaparsınız.
Harp Akademileri havuz binasını da neden beğenmediğinizi lütfedip bizle paylaşırsanız belki foruma daha yararlı olursunuz. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Diyalog Konugu
|
cercis
Sevgili Cercis,
Biz mimarlık hizmetleri yaparak ayakta duruyoruz. Bize işveren kurum ve kişiler de başka hizmetler yaparak ayakta duruyorlar. Çağımız toplumunda işverenin imkan ve ihtiyaçları arasında kuracağımız denge , işverenin bütçesine getireceğimiz denetim ve akıllı kullanım sizin mimarlık pratiğinizi geçerli kılabiliyor. Attığımız her çizginin maddi bir değeri olduğunu unutmadan bu işi yapmak gerekiyor. Biz bu anlamda bu iki edimin birbirinden çok ayrı olamayacağını düşünüyoruz. Yapının varolma sebebi bir ihtiyaçsa onu var eden tüm çalışma bir ticaret unsuru. Bundan kaçmak yerine onu tasarımla kontrol edebilmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Diyalog Konugu
|
izoleli pense
Sevgili İzoleli Pense,
Çok doğru maalesef Abdurrahman Çelebi’yiz. Bu dertten biz de muzdaribiz. Geçenlerde bürodaki arkadaşlarla konuşurken aynı durumu kendilerine anlatmaya çalıştım. Yakınımdaki yabancı dergilerden 1993 yılına ait herhangi sayı çektim ve sıradan projeleri gözden geçirmeye başladım. İsmini ilk kez okuduğum ve son derece lezzetli binaları tasarlamış mimarlara ve eserlerine rastladık. Onu dedim kazayla bu yapılardan birini yapmış olsak ya da Türkiye mimarlık gündeminin en üstünde yer alan meslektaşlarımızdan biri yapmış olsa ne havalı dolaşır diye… |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Diyalog Konugu
|
pulp
Sevgili pulp,
Türkiye’de ne yazık ki hangi sektör için yorum yapsak tutturmak da zorluk çekiyoruz. Yapı ve tasarım için de bir öngörü yapmak zor. Ancak Felix’in sorusuna yazdığım cevapdan da biraz görebileceğiniz gibi Türk olmanın ciddi avantajları da var. Tüm Rusya ve Türki Cumhuriyetler , yakın zamanda umarız ki Orta Doğu Türk inşaat piyasasının hakim oldukları coğrafyalar olacak. Bu anlamda gelecek için karamsarlığımız fazla yok. Ancak Yine daha evvel Mona ve Blur’a da verdiğimiz yanıtlarda okuyacağınız gibi bizim mimarlar olarak kentlerimizin yaşanılabilirliğini nasıl arttırabileceğimiz ve yeni yerleşimlerin bundan sonra nasıl doğru tasarlanabileceği üzerine kafa yormamız gerekiyor. Hukuk olmadan şehircilik olmuyor ve ne yazık ki şehircilik olmadan mimarlık basit tekil çabalar dışında bir şey ifade etmiyor. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Diyalog Konugu
|
mer
Sevgili Mer,
Mezun olduğumuzda ki durumla bugünkü durum arasındaki en büyük fark şu an aramızda kurduğumuz iletişim. Elektronik devrim bilgiye ulaşım Gayet iyi hatırlıyorum ki çok zaman geçmemesine rağmen bizim bir mimara tasarımcıya ulaşarak soru sormamız imkansızdı. Herkesin web sitesine girip ne yapıp ne yapmadığına hakim olabilmek, yapılanlardan günü gününe haberdar olmak son derece önemli bir avantaj. Bizler mezun olduğumuzda autocad bile kulağa hoş gelen bir masaldı. Bunlara dayanarak bizi yaşlı sanmayın sakın, dünya çok hızlı gelişiyor. Bugünkü prezantasyon teknikleri, dünyanıın öbür ucundaki şantiyeye yolladığınız detay revizyonları ancak Bilim Teknik dergisinde okunabilen makalelerdi. Uygulamaya başladığımız ve daha çok iç mimari işler yaptığımız 93-94 yıllarında cep telefonu yoktu. Şantiyede beklediğiniz bir ustaya ulaşabilmek için yolun karşısındaki bakkaldan telefon kullanmak için izin isterdik. Artık bunları biz anlattığımızda dahi dedemin anlattığı masallar gibi hissediliyor. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Diyalog Konugu
|
diyalog anı
|
|