|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Nasıl Bir Mimarlar Odası?
Arkitera Forum'da Mimalar Odası ile ilgili o kadar çok tartışma yapılmışki bugüne kadar bu konuda yeni bir forum bölümü oluşturmak hiç de zor olmadı.
Bazı konular Arkitera editörleri tarafından bilgi vermek amacıyla açılmış, bazıları forum kullanıcıları tarafından. Genellikle şikayet dolu olan bu tartışmalardan birisi tam 5 yıl, 4 ay öncesine ait. ![]() Bir mimar olarak her ay onlarca toplantıya giriyorum. Bu toplantılar bazen akademisyen mimarlarla, kimi zaman ofis sahibi mimarlarla, kimi zaman devlet kurumları veya STK'larda çalışan mimarlar ile kimi zamanda sektörde çalışan mimarlar ile oluyor. Toplantılarda gündeme bağlı olarak oda ile ilgili bir şey konuşulduğunda neredeyse herkesin hemfikir olduğu bir konu oda yönetiminden memnuniyetsizlik. Peki nasıl oluyorda büyük çoğunluğun şikayetçi olduğu bir durum devam edebiliyor? Bu sorunun cevabını vermek çok zor olmaz herhalde. Ama bu sorunun cevabını aramaya başlamadan önce Nasıl Bir Mimarlar Odası? sorusunun cevabı üzerinde kafa yorulmalı. Nasıl Bir Mimarlar Odası? sorusunun cevabını hep birlikte bulmaya çalışalım.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bilimsel, Cesur
Açtığı yarışma şaibeli biçimde iptal edilemeyen bir mimarlar odası. Üyelerinin haklarını koruyan bir mimarlar odası. Bilimsel akademik anlamda mimarlığı geliştiren bir mimarlar odası.Mimarlık öğrencilerine sahip çıkan bir mimarlar odası.
Piyasadan rant kapmaya çalışan çakallara karşı dişini gösterebilen , sağlam cesur bir mimarlar odası...Herşeye rağmen mimarlığı savunabilecek bir mimarlar odası...
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
tavrını net bir şekilde ortaya koymaya cesareti olan mimarlar odası...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Ben de küçük bişey söyleyim. Bence Mimarlar Odası ve diğer odalar (sadece gözlemime dayanarak söylüyorum) görüş bildirirken fazla politik davranıyorlar. Odalara hakim olması gereken politik görüş veya dünya görüşü değil mesleki yeterlilik olsa gerek. Tabii ki benim görüşüm.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bence mimarlar odası sizlerin belirttiği hususlara ek olarak, bulunduğu ildeki ve dolayısıyla bütün ülkedeki mimarlari 'teknik' anlamda da destekleyebilen bir atelye de olabilmelidir. Daha üretken bir mimarlik camiası için üniversitelerden sonra elimizdeki en buyuk kozdur bu anlamda. Ama ne yazık ki mimarlar odası sadece siyasetle beslenen beslendikçe de genel anlamda mimari kaliteyi düşüren bir kurum olma yolunda. İstisnalar var ama yeterli değil kesinlikle. Çözüm olarak önerim şu: Bütün mimarların belli bir program çerçevesinde odanın da içinde bulunduğu herhangi bir organizasyonda zorunlu olarak bulunmalarıdır. Mimarlık adına daha idealist olan mimarların erkenden pes etmemeleridir.
Çok bilindik bir söz var: Bu ülkede namuslular da namussuzlar kadar ses çıkarmalılar.
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
politik tarafsizliga sahip...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
cılız seslerle tavır koymaktan vazgeçmiş,apolitik,öğrencilerine sahip çıkmış bir mimarlar odası.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
politika kötü birşey ama duruş sart
Siyasi kararlar alarak, bizim topraklarımızdaki tarihi; "bunlar bizanslı pisliklerin kalıntılarıdır" diyerek yerle bir edeceklerini söyleyenlere karşı tavrınız varsa sizde poliksiniz kaldı ki olmak zorundasınız yaşadığınız toplumu isteklerine yaşam gerekliliklerine sırtınızı döner umursamazsanız gün olur devran öyle bir döner ki kalem kıpırdattırmazlar size, siz ne kadar mükemmel bir iş çıkartırsanız çıkartın tutar işten anlamayan yakınlarına istanbul bogazının yapılandırılmasını verirler, mersin sahilini, ankara meydanını, meydana kocaman bir uçak dikerler aman bana ne diyorsanız siz mimar değil körsünüzdür bence bunu açıklaması sadece bu olabilir.
Çalışmalarınızda başarılar Saygılarımla; |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Söylediğiniz şey karşınızda kim olursa olsun, hangi politik görüş olursa ona karşı mesleki ve kültürel birikiminizle durmak. Böyle değilse, hangi politik görüşe karşı hangi politik görüşle durmayı öneriyorsunuz? Ya da herkes öyle olmak zorunda mı? Ya da kötü olan sadece bir taraf mı?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Aynen öyle
Bu densizliği herkim hangi düşünüş tarzı yapacak olursa olsun karşısındayım. Aslında olumsuz olan herşeyin karşısındayım tepkisiz bir sandalye değilim; (odundan yapılmış üstüne binilen) derdimiz karşısında durup durmamak politik olup olmamaktı ondan yazma geregi duydum illa bir düşünce tarzına saldırır gibi algılama beni ama yeterki ben ne olursa olsun kayıtsızım kardeşimde deme Biz meslegimizle sadece ilgilenmeliyiz diye kendi arkadaşlarına seslenirken genlerle oynayan genetik mühendislerine ne yapıyorsunuz siz bunun sonu felaket diye öfke duymuyor musunuz o da işini yapıyor sadece meyveleri alıyor eviriyor çeviriyor deniyor tutmazsa bir yenisini yapıyor insan alıyor maymun yapıyor tekrar insan tekrar maymun .......???
Saygılarımla; |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Olmaması gereken durum hakkında hepimizin görüşü var belli ki...
Peki bir meslek örgütü nasıl olmalı? Herhalde en basit soruyu sorarak başlayabiliriz: Meslek örgütü (Mimarlar Odası) mimarların haklarını mı korumalıdır? Yoksa bir meslek örgütünün asli görevi o mesleğin mensuplarının topluma karşı olan sorumluluklarını organize etmek mi olmalıdır?
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
İkisi de olsa olmaz mı?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Metin Karadağ
Sayin Metin Karadağ, forumdaki konumunuz beni hep şaşırtmıştır, yılmadan paylaşıyorsunuz, Arkitera'nın açtığı demokratik yolları sonuna kadar kullanıyorsunuz, aynı yollar Mimarlar Odası'nda da var mı? İşte kafalardaki soru bu...Arkitera'yi ise başarıya götüren açık yollar ve özgür yolcular öyleki kendi yolunu yapa yapa yürüyorlar. Mimarlar Odası bu atlasta sanırım sadece usulen uğranılan, eski bir istasyon...
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlar Odası.
Alıntı:
Ömer Yılmaz, Mimarlar Odasının görevi; Mimarların topluma karşı olan sorumluluklarını organize etmek olmalıdır. Mimarların haklarını da korumaya kalktığında çıkar çakışması olur ve iki görevini de yapamayabilir. Mimarların haklarını koruyacak kurum belki vakıf, belki sendika türü bir yapılanma olabilir... |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Mimarların Hakları.
Gözlemleyebildiğim kamu çalışanı ve serbest çalışan mimarların haklarını mevcut yapılanmasıyla Mimarlar Odası koruyamamakta.
Olaylar ve duyduğum eleştiriler, mimarların maruz kaldıkları, mağdur oldukları durumların bazıları şunlar; -Serbest çalışan mimarların, kötü niyetli memurlarla karşı karşıya kalmaları, -Kamu çalışanı mimarların, kötü niyetli müellifler nedeniyele yöneticilerin baskısına uğramaları ve de işlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaları, -Serbest çalışan ve kamu çalışanı kötü niyetli mimarların çıkar birliği yapmaları sonucunda, yasaya karşı hile yöntemi ile kamu zararı yaratmaları ve mimarlık mesleki itibar kaybına yol açmaları. Bu durumlarda, odamızda şikayet edilecek sistem oluşturulmamıştır. Oda başkanı ile ahpablık derecesine göre durumla ilgilenilir veya ilgilenilmez. (Yasal bir oluşum varsa da ben bilmiyorum.) Halbuki; şikayeti değerlendirecek ve her olayda konuyla çıkar bağlantısı olmayan mimarlardan bir kurul/komisyon vs vs... oluşturulmalı; -Bu kurulun kararlarının yasal bağlayıcılığı olmalı, -Mahkeme kararı niteliğinde bu hüküm sonucu taraflara yaptırım/ceza/ veya hak iadesi olmalı. Tüketici dernekleri bile böyle çalışıyor...diye düşünüyorum. Herkese iyi çalışmalar ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|