Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 02-08-2006, 17:28   #16
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Hııımmm....

Dediğim gibi Eyüp Bey'i bu konularda hassas bilirim ben. Gördüğüm yerde söylemek isterim kendisine.

Bence siz yine de bir arayınız. Hem yazılı hem de sözlü müracaatınızın olduğu bilinsin. Geri çevirilirse ya da yanıtsız bırakılırsa yorum kamuoyunun olsun.

Kolay gelsin.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-08-2006, 18:01   #17
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Bugüne kadar Mimarlar Odası bizim varlığımızdan haberdar değilmiş gibi davrandı. Merkez'den Necip Mutlu ve bir önceki dönem merkez yönetim kurulu üyesi Fatih Söyler ile şu anda başkan olan Bülend Tuna dışında çok da kimse bizlerle iletişime geçmedi. Biz de çok geçmedik açıkçası.

Ancak hiç bir zaman oda yöneticilerine körü körüne karşı bir tavır içinde olmadık. Oda seçimlerinde bizden destek isteyenler oldu. Hiç bir zaman işin içinde olmadık...

Bugüne kadar 15 tane Arkimeet toplantısı yaptık. Dile kolay geliyor ama bu toplantıların her birisi çok büyük toplantılardı, her toplantıya ortalama 1.000 kişi katıldı.
Ve her toplantıda Mimarlar Odası yöneticilerine davetiye gönderildi.
Peki kaç toplantıya oda yöneticileri katıldı?
Benim bildiğim kadarıyla 0. Hatam varsa lütfen düzeltin.

Oda (Oda denen şeyin tekil bir "şey" olmadığını bilerek yazıyorum bir genelleme yaparak.) Arkitera Mimarlık Merkezi'nin varlığını kabul etmiyor. Bana göre bütün mesele bu kadar basit. Biz bunu çok takmıyorduk. Şimdi takıyoruz. İşin bizden tarafı da böyle.

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-08-2006, 18:26   #18
Forum Üyesi

Merhaba,

AMV' de şu anda çok sayıda mimar ve mimarlık firmasının işlerini belgeleyen bir arşiv mevcut, bu belgeleri elde etme sürecinde onlara başvuran taraf her zaman Arkitera mı oldu? Bu Veritabanında yer almak isteyen ve kendisi belgeleri sağlayan gönüllü katılımcı mimarların oranı nedir?

Ve son olarak; bu yoğun birikimin oluşmuş olması Arkitera'nın aslında mimarların desteğini almış olduğunun kanıtı ki, kimse proje belgelerini kolay kolay teslim etmez. Öyleyse mimarların tanıdığı ve kişisel olarak değer verdiği bir oluşuma Mimarlar Odası'nın tepkisi nasıl anlaşılabilir?

Mimarlar Odası yalnızca mimarlardan oluşan bir meslek odasıysa burada bir 'büyük' çelişki oluşmuyor mu?

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-08-2006, 18:42   #19
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin asteria tarafından gönderilmiş
AMV' de şu anda çok sayıda mimar ve mimarlık firmasının işlerini belgeleyen bir arşiv mevcut, bu belgeleri elde etme sürecinde onlara başvuran taraf her zaman Arkitera mı oldu? Bu Veritabanında yer almak isteyen ve kendisi belgeleri sağlayan gönüllü katılımcı mimarların oranı nedir?
Aydan Balamir, İhsan Bilgin, Aykut Köksal, Uğur Tanyeli ve Belkıs Uluoğlu'ndan oluşan danışma kurulunun defalarca toplanarak aldığı prensip kararlar ile oluştu AMV'nin yapısı. Bir mimarın kabul edilebilmesi için gerekli kriterler tanımlanabildiği kadarıyla tanımlandı. Başvuru yapan herkese açık bir yapısı var. En azından bir uygulamanın da yapılmış olmasına dikkat ediliyor... Bahsettiğiniz oranı bilemiyorum, en azından hemen söyleyemem. Ancak en azından bizim kendimize hedef koyduğumuz 13 eski mimar var 2006 yılı içinde arşive almayı hedeflediğimiz. Bunların sayfaları açıldıkça bannerlar ile duyurusu yapılıyor zaten.
Alıntı:
Orijinal metin asteria tarafından gönderilmiş
Ve son olarak; bu yoğun birikimin oluşmuş olması Arkitera'nın aslında mimarların desteğini almış olduğunun kanıtı ki, kimse proje belgelerini kolay kolay teslim etmez. Öyleyse mimarların tanıdığı ve kişisel olarak değer verdiği bir oluşuma Mimarlar Odası'nın tepkisi nasıl anlaşılabilir?
"Destek almak", "kabul görmek" ya da başka tanımlamalar ile bunu anlatabilirsiniz. Ama evet, bu yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Ve ekliyorum:

Arkitera Genç Mimar Ödülü'ne ilk ödül döneminde (2004) bizim tanıdığımız tüm genç mimarları arayarak ödüle başvurmaları konusunda ricada bulunmamıza rağmen 25 civarında başvuru olmuştu. Bu yıl hiç kimseyi aramamamıza rağmen (ve bir önceki dönem başvuran mimarların çok büyük bir kısmı ikinci defa başvuru yapmadığı halde) 16 başvuru geldi ödüle.

"Kendi Arkitera'nı Kendin Yarat" projemize 60 başvuru oldu, bunlardan 16 çalışma bir kitapta yayınlanacak.

"Arkitera İşveren Ödülü" kabul gördü. Hem de sadece mimarlar arasında değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve TED Ankara Koleji Başkanı ödülllerini almaya geldiler...

Daha ne kadar sıralamak lazım? Bunları reklam amaçlı olarak yazmıyorum. Yapılan onca çalışmanın artık değerinin oda tarafından da verilmesini talep ediyoruz.

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Eski 02-08-2006, 18:48   #20
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Unutmadan:

"UIA 2005 İstanbul'da kiosklar kuralım, AMV tüm Kongre Vadisinde yer alsın, gelen yabancı konuklar Türk mimarlığı ile ilgili bilgi alsınlar" önerimiz de kabul görmedi...

Eski 02-08-2006, 19:08   #21
Forum Üyesi

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim, ben de zaten çelişkileri netleştirmek için yukarıdaki soruları sormuştum...

Önemli fırsatlar kaçıyor, iyi mimarlığı çok benimseyebilmiş bir millet değiliz, güncel yapılaşmaların yanlışlıklarla dolu hızından kolaylıkla izlenebiliyor...

Bunları yaşamak zorunda kalan bir ulus için daha doğru mimarlık adına Mimarlar Odası yalnızca Arkitera'ya değil, diğer oluşumlara da kulak vermeli, çok güzel şeyler yapmaya hevesli ve gayretli pek çok insan var ...Bu enerjiler değerlenmeli, değerlendirilmeli ...

En son asteria tarafından düzenlendi : 02-08-2006 21:02.
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-08-2006, 14:57   #22
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul şubenin web sitesinin sol kolonunu ekliyorum mesajıma.

AMV'nin buradan linkini vermek, hatta oda tarafından hazırlanan ve aşağıdaki imajda da yer alan İstanbul Mimarlık Rehberi ile işbirliği çalışmaları olması güzel bir sinerji yaratmaz mıydı? Bu linki vermekle oda zarar mı görür?

Eğer ki sadece odaya ait projelerse link verilenler oda dışında başka bir kuruma ait bir logo buraya nasıl konuyor? Bu bir reklam çalışması mı?
Eklenmiş İmajlar

Eski 07-08-2006, 12:53   #23
Forum Üyesi

nega'in Avatar'ı

mimarlar odasi / arkitera

Bu baslik altinda yazildigi kadar ile odanin arkitera ya karsi olan tutumu son derece gayri profesyonel ve odanin soyleminden dusurmedigi "meslek etigi"nin oldukca uzaginda.

Burada bazi ciddi seyleri gundeme getirmek gerekir. Arkitera'nin yapilanmasi, insan kaynaklari, teknolojik altyapisi, mesleki bilgi paylasimina olan yaklasimi, gorunurlugu ve ozelikle baglantilari su an mimarlar odasinin oldukca eskimis yapisindan cok daha cagdas ve profesyonelce. Yaptigi etkinlikler ve projeler ise bir sekilde yurtdisi orneklerinde goruldugu uzere (AIA, RIBA) mimarlar odasinin yapmasi gereken ama ic yapisi, insan kaynaklari ve ideolojik takintilari (!) ile gerceklestiremeyecegi etkinlikler. Sorunun asil kaynagida burada bence. Mesleki orgutlenme gorevini kagit uzerinde ve yasalar ile elinde tutan bir kurum ile bu etki alanindaki boslugu dolduran bir ozel girisim.

Sonucta mimarlar odasinin sectigi yol ise gelinen bu durumu yok sayma, engelleyemeyecegi icin de kendi etki alanindan mumkun oldugu kadar uzak tutma egilimi gibi gozukuyor.
nega offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-08-2006, 23:45   #24
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin nega tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Burada bazi ciddi seyleri gundeme getirmek gerekir. Arkitera'nin yapilanmasi, insan kaynaklari, teknolojik altyapisi, mesleki bilgi paylasimina olan yaklasimi, gorunurlugu ve ozelikle baglantilari su an mimarlar odasinin oldukca eskimis yapisindan cok daha cagdas ve profesyonelce. Yaptigi etkinlikler ve projeler ise bir sekilde yurtdisi orneklerinde goruldugu uzere (AIA, RIBA) mimarlar odasinin yapmasi gereken ama ic yapisi, insan kaynaklari ve ideolojik takintilari (!) ile gerceklestiremeyecegi etkinlikler. Sorunun asil kaynagida burada bence. Mesleki orgutlenme gorevini kagit uzerinde ve yasalar ile elinde tutan bir kurum ile bu etki alanindaki boslugu dolduran bir ozel girisim.
Durumun yorumlanması ve bu yorumdan ulaşılan sonuç bizlere de aşağı yukarı böyle görünüyor. Teşekkürler.

Biz de durumu böyle yorumluyorsak, bu durum karşısında genel beklentilere de uygun olacak şekilde, hem de "politik olma" kuralına da uyarak odanın bugün gelmiş olduğu durumu sorgulayacağımız bir başlık açmam beklenebilirdi. Ama geçmişi konuşmadan doğru olmazdı. O zaman bu konuda görüş bildirirken, herhangi bir adım atarken her zaman Arkitera - İstanbul Şube ilişkisine göre düşünmek gerekecekti. Şimdi bizim eteklerimizdeki taşları en azından ben döktüm. Bu konu açılalı bir aylık bir süre geçti. İstanbul Şube Yönetiminin de buradaki mesajları okuduğuna en ufak bir kuşkum yok.

Şimdi gönül rahatlığıyla yeni konuyu açıyorum. "Mimarlar Odası & Arkitera Mimarlık Merkezi" başlıklı konuda görüş bildirmek için hala burayı kullanabilirsiniz.

Eski 26-09-2006, 13:50   #25
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Sevgili Ömer,

Sen faks çekmişsin şimdi bence gidip bir dilekçe vermenin zamanı geldi

Neden mi?
Kanun yüzünden.

---
BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU

Kanun No. 4982
Kabul Tarihi : 9.10.2003
Resmi Gazete: 24.10.2003 - 25269

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1.- Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2.- Bu Kanun; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanır.

---
http://www.belgenet.com/yasa/k4982.html

adresinden tam metni alabilisiniz.

Oda mesleki kuruluştur. Yönetiminde x var diye x'in istediği dikkate alınır istemediği görmezden gelinir olamaz. Faksınıza nedne bilgi verilmediği konusunda "bilgi edinme kanunu" gereğince istekte bulunun. Bilgi verilmezse o zaman işin için bir bit yeniği vardır.

Kolay gelsin.

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
Eski 02-10-2006, 01:23   #26
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Mimarlık günü olan bugün dilekçemi kanun hükümleri kapsamında gönderiyorum.

Eski 02-10-2006, 01:34   #27
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Söylemeden geçemeyeceğim, geçmek istemeyeceğim bir küçük not:

Arkitera.com'da bir de Yayın Tanıtımı bölümümüz vardır. Bilenler bilir. Bu bölümde yeni çıkan yayınları tanıtırız.

Bu tanıtımlardan birisi de Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yayınları'ndan çıkan Architectural Guide to Istanbul. Mimarlık ile ilgili olduğunu düşündüğümüz her yayını tanıtmaya gösterdiğimiz gayret kapsamında bu yayını da Yayın Tanıtımı bölümümüzde tanıttık.

Genelde burada tanıtılan yayınlardan Arkitera Mimarlık Merkezi'ne bir kopya gönderilir. "Architectural Guide to Istanbul" bize gönderilmedi. Olabilir gönderilmeyen başka yayınlarda oluyor.

Ancak geçtiğimiz Cuma günü yaptığım bir yapı malzemesi üreticisi ziyaretinde "Bu rehber bize gelmiş ama sizde yoksa size verelim" denmesinin beni ne kadar rahatsız ettiğini bilemezsiniz.

İşte böyle bir ilişkisi var İstanbul Şube'nin bizimle... (Kimse bu durumu unutkanlık ve/veya başka şeylerle açıklamasın, basbayağı bilinçli bir tavır bu.)

Eski 03-10-2006, 00:36   #28
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Açıkçası her iki tarafa da yakın biri olarak

Garipsediğim ama yine de olabilir dediğim bir durum varsa aynı işi yapan iki kuruluşun arasındaki husumet.

Peki diyelim ki var.

Asıl garipsediğim şey biz iki arada bir derede kamal zorunda mıyız?
İki; Neden her türlü faksa dilekçeye karşılık suskun kalınıyor?

Asıl buna şaşıyorum.

Eski 03-10-2006, 02:07   #29
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Dilekçeyi iadeli taahhütlü olarak gönderdim. Kanun madderlerine göre cevap vermeleri zorunlu. Bu defa cevapsız kalmayacağız. Zorunluluktan

Eski 17-10-2006, 14:37   #30
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Geçen hafta içinde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu ile bir toplantı yaptık. Kendisine uzun uzun Arkitera Mimarlık Merkezi'ni anlattım. Öncelikle böyle bir toplantıya zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ediyorum.

Belki bir çözüme ulaşamadık ama en azından yazılı olarak anlatılması mümkün olmayanları karşılıklı olarak uzun uzun görüşmüş olduk.

Bu görüşmeyi çok önemli buluyorum ancak tedbiri elden bırakmamakta da yarar görüyorum. Bu nedenle konu hakkında yazmaya devam edeceğim.

Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları