|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Borcunu Ödemeyen Mimarlar
Hakkı Yırtıcı'nın yazdığı en son Köşe Yazısı:
"...Bu aralar Mimarlar Odası üyelik ödentisini ödemeyen üyelerinin borcunu tahsil etme telaşına düşmüş durumda. Önce her üyesini uyardı ardından da ödemeyenlerin 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre takibat yapacağını ve tebliğden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini yazılı olarak bildirdi..." Okumayanlar için yazının devamı... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Mimarlar mimarlar odasına karşı
Arkitera yetkilileri de ben de yazdigim yaziya gelen tepkilerin sayısından hem etkilendik hem de umutlandık. Görünen o ki herkesin rahatsız olduğu bir konu dile getirilmiş ancak ben konuya yeni bir perspektif katmak ve Mimarlar Odası'nın tavrının arkasındaki temel motivasyonun ne oldugunu düşünmek istiyorum.
Bundan sonra ne olabilir? En iyi ihtimalle oda zaten ayan beyan ortada olan bu durum karşısında borçları vadelendirecek ve tartışma kapanacak, herkes yine kendi kabuğuna kapanacak ve oda ile ilgili asıl sorun unutulacaktır. Asıl sorun 30 küsür bin üyesi olan odanın üyelerinin bugün içinde bulunduğu sorunları anlamamakta direnmesi, gerçek bir sosyal örgüt olmaması ve siyasi tercihini liberal ekonomik eğilimlerden yana koyarak bugün üyesi en çok olan ve bu anlamda bir siyasi güç olabilecek bir oda olmanın getirdiği siyasi duruştan ve sorumluluktan tümden uzak olmasıdır. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
İtirazım var!:.. 25 yıldır aidatını düzenli ödeyen bir üye olarak:
Sayın Hakkı Yırtıcı'nın bu yazısıyla, 25 yıldır aidatını her hal ve şart altında düzenli ödemiş bir üye olarak, şahsıma karşı haksızlık yapıldığını belirtmek istiyorum.
Yılda 10 Bin dolar ücretin eğitim-öğretim adı altında mimarlık öğrencilerinden alındığı bir ülkede; yılda sadece 84 YTL olan üyelik aidatının öncelikli bir konu olarak sorunsallaştırılması ağırıma gidiyor. Söyleyeceklerim bitmedi. Çünkü görüldüğü üzere daha yeni başladım. Sakinleşince devam edeceğim. Saygılarımla, Metin Karadağ Mimarlar Odası Üye Sicil No: 12390
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 12-05-2005 12:01. Silinme nedeni: Gereksiz bölümü sildim. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Hakkı Yırtıcı'nın yazısı çok önemli ve çok doğru noktalara değinmiş.
Pek çok mimar paranın boşu boşuna ödendiği hissi yaşıyor ve ödemeye eli gitmiyor. Sanırım Mimarlar Odası varlık sebebi, ne işe yaradığı konusunda üyelerini yeterince ikna edemiyor... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın neriman m.
Sayın neriman m.
Size göre, Mimarlar Odası'nın görevleri arasındaki üyelere hizmet portföyü'nde neler olması gerektiğini açıkça belirtmediğiniz için ne işe yaramadığı konusunda bir bilgiye de sahip olamadım. Konuya açıklık kazandırmak amacıyla, yapılması gereken hizmetleri tek tek yazarsanız bir üye olarak hak ve görevlerimi öğrenmiş olurum. Teşekkürler Metin Karadağ Mimarlar Odası Üye sicil no: 12390 --------------------------------------- Yazar Çetin Altan'ın aşağıdaki adresteki yazısından alıntıdır. http://www.milliyet.com/2004/10/03/yazar/altan.html Bektaşi babasına sormuşlar: - Baba erenler, neden Batı'nın geleneklerinde "düello", bizim geleneklerimizde de "pusu" var? Baba erenler: - Çünkü, demiş, bizde Allah korkusu var... - Nasıl yani? - Katil cinayetini işlerken Allah'ın görmesini istemediğinden, yatıyor pusuya... --------------------------------------- Alıntı:
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 12-05-2005 17:24. Silinme nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Bir anlaşılamayan adam: Metin Karadağ
Metin Karadağ bir hiddetle foruma daldı ama ben kendisinin tam olarak ne dediğini anlayabilmiş değilim. Anlayamadıklarım şunlardır:
1. Neden Odanın genel politikasına yönelik bir eleştiriyi durduk yere kendi üstüne almıştır? Kendisinin Oda ile üye olmak dışında ilişkisi nedir? Acaba kendisi içinde bulunduğu şartlardan çok memnundur ve bunu Odaya mı borçlu olduğunu düşünmektedir? 2. Özel üniversitelerle Odaya ödenen para arasında hiçbir ilişki yokken neden bunu belirtmiştir? Bu yoksa politikacıların yaptığı gibi basit bir hedef saptırma mıdır? 3. Metin bey herşeyi kendi üstüne alınmaktan vazgeçip Odanın üyeleri için ne yapıp yapmadığını bize anlatabilir mi? Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Hakkı Yırtıcı,
Sayın Hakkı Yırtıcı
Sorularınızı doğrudan bana değil de duvar tenisi ya da bilardo oyununda olduğu gibi kenardan (bant usulu) yansıtarak gönderdiğiniz için haliyle yanıtlarım da ekolu (birden fazla) olacak... Bu nedenle alıcınızın ayarlarıyla sakın oynamayınız. Bu gece biraz belge çalışması yapacağım için, yanıtlarım da zorunlu olarak "azz sonra..." tadında olacak. Saygılarımla Metin Karadağ Alıntı:
|
|
|
|
#8 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
burası bir forum
Metin bey, halen konuyu saptırıyorsunuz. Burası bir forum, foruma kendiniz geldiniz ve ben dogal olarak aklımdaki soruları sadece size degil, bu foruma katılan herkesin okuyabilecegi bir biçimde yine forum üzerinden sordum. Bunda tuhaf bir durum yok, siz yine herşeyi kişisel algılıyorsunuz. Ve çalışıp vereceğiniz cevabı merakla bekliyorum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Mimarlar Odası'nın kuruluş amacı ve görevleri
Bu forumun açılış amacı, Mimarlar Odası aidatlarını ödeyenlerle ödemeyenlerden kimin daha iyi yaptığına karar vermek değil elbet. Mimarlar Odası'nın uzun yıllardır tahsil edemediği aidat borçları birikmiş durumdadır ve odaya aidat ödemeyen çok sayıda üyesi vardır. Tahsilat için girişimde bulunması olağandır ama, odanın aidat belirleme ve kimlerden nasıl tahsil edeceğine dair, bence adil olmayan bir durum var.
1. Gerçek: Mimari büro sahipleri ile sigortalı mimarlar arasında gelir farkı var. 2. Gerçek: Odaya kayıtlı her mimar, mimarlık yapmıyor, farklı alanlarda çalışanlar var (öyleyse neden aynı aidatı ödesinler? Bu kişilerin üyeliklerini sürdürmeleri anlamlı mıdır ya da gerekli midir?) 3. Gerçek: Bu aidatların takibi bugüne kadar neden hiç yapılmadı? Aynı şekilde odada üye bilgileri vb. güncellemeler de yapılmıyor; bunları bile yapmıyorsa, bu oda ne yapıyor? (Sözü geçen bilgi güncellemeleri yapılsa idi, rakamlarla ve istatistiklerle kayıtlı mimarların, kaçta kaçının ne yaptığı, maddi durumları ve oda ile ilişkilerinin düzeyi açıkça anlaşılırdı) 4. Gerçek: Oda'nın 2-3 yıl aidatını ödemeyen üyelerini ikaz edip üyeliğini silmesi yeterli ve daha kolay bir yöntemken; ısrarla "ödeyin de ödeyin, faizini de ödeyin, yoksa ben almasını bilirim" tavrı ne anlama gelmektedir? (Kendi adıma, birilerinin bonus biriktirir gibi borç biriktirip, hepsiyle topluca alışverişe çıkmaya heveslendiğini düşünüyorum) Bu foruma katılan arkadaşlardan, Oda'nın kuruluş amacı ve işleyişi ile ilgili kanun ve yönetmeliklerin nereden bulunabileceğini bilen varsa, yol göstermesini rica ederim. Tartışmaya değişmesi gereken yönetmelik vb. gibi, daha somut bir gündemden devam edelim... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimarlar odasının görevleri arasında:
mimarlığın sorunları vardır. mimarların sorunları var mıdır? mimarlığın sorunları ile mimarların sorunları aynımıdır, paralel midir? çakışır mı? krizden dolayı işsiz, az ücretle çalışan, zor geçinen mimarın öncelikle sorunu mimarlık nasıl kurtullur mu? yoksa elektrik faturasını nasıl öderim mi? v.s. v.s sayfalarca yazabilirim. benim çözümüm odaya üye olmamaktır. büyük projelerde, referans olabilecek işlerde yer aldım, henüz hiç bir yere imza atmadım, odaya kaydım yok, eksikliğini hissetmiyorum. tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
şimdi ne yapalım?
Asıl sorun Mimarlar Odası ile üyeleri arasındaki ilişkinin kopmuş olması ve artık bu iki öznenin birbirlerinden farklı motivasyonlarla hareket etmesidir. "Borcunu odemeyen mimarlar" yazımı yazmadan önce odanın istanbul şubesi ile konuştum, durum vahimdi: Yüzüme bakıp önerdikleri tek çözüm borcumu vadelendirmek idi, diğer konuya ise özenle girmiyorlardı. Ayrıca kaydımızı sildirmek çözüm değildi, sonuçta mevcut borç ödenmek zorunda idi. Daha komik olanı ise diyelimki kaydınızı sildirdikten 10 yıl sonra odaya tekrar kayıt olmanız gerektiğinde oda sizden 10 yılın parasını da istiyor. Kısacası Mimarlar Odası zamanımız ve hayatımız üstünde mesleki bir tekel kurmuş durumda. Ben bu zihniyeti anlamakta zorlanıyorum.
SORU: Durum tespitinde üç aşağı beş yukarı anlaşmış durumdayız. ŞİMDİ NE YAPALIM? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
www.mimarlarodasi.org.tr
Odanin internet sitesini mutlaka ziyaret edin. Odanin 6235 sayili yasa uyarinca bazi görevleri şunlarmiş:
1. Mimarlarin ortak ihtiyaçlarini karşilamak, mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak. 2. Mesleğin gelişimini sağlamak Mimarlar Odasi ve Politika başlığı altında ise ekonomik kalkınma, insan hakları ve demokratikleşme alanlarında siyasi bir konumda olduklarını iddia ediyorlar. Oda mevzuatının 6. maddesi ise aynen şöyle: a. mesleğin ve üyelerinin değişen toplumsal ve ekonomik yapı içindeki değişen konumlarını değerlendirmek b. meslek onur ve üye haklarını izlemek fazla yoruma gerek yok, herşey ortada, sitede ilginç olansa mimarları çalışan bir çoğunluk olarak görmemesi ve mesleği daha çok uygulayan küçük bir kesim üstünden tarif etmesi |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
İyi fikir sonunda bile olsa gelir "arayanı" bulur.
İyi fikir en sonunda bile olsa gelir "arayanı" bulur.
Sayın Hakkı Yırtıcı "Odanin internet sitesini mutlaka ziyaret edin." diyerek www.mimarlarodası.org.tr adresini vermişsiniz. Teşekkürler. Bende zaten dün "belge çalışması yapacağım" derken bunu kastetmiştim. Konuya "saldım çayıra mevlam kayıra" tarzında yaklaşırsak, konu kişiselleşerek bulanık yollarda kendini kaybecek. Bu nedenle belge ile konuşmak daha doğru. Şahsıma yöneltilmiş tüm soruların yanıtlanması işi tabii ki baki. Çok sayıda belge içerik ilitisiyle birbiriyle bağlı, birinde gözden kaçırılan bir durum bir diğeri ile doğrudan bağ oluşturuyor. Ama önce www.mimarlarodasi.org.tr anasayfasından MEVZUAT başlığı altındaki bölüme girildiğinde "kanunlar/tüzükler/yönetmelikler/tebliğler" sayfasından bir dosya indiriyorum. Bir defada burayı dosya yığını ile doldurmamak için işe "Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği" ile başlıyorum. http://www.mimarlarodasi.org.tr/mevzuatDocs/oda_04.DOC
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-05-2005 12:09. Silinme nedeni: Ek. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
aslında yazıda sorulan çok basit ve cevabı sadece tek cümleyle verilebilmesi gereken bir soru var. aynı soruyu kendi dilimden sorayım:
maaşlı çalışan bir mimarım ama neden serbest çalışan bir mimarMIŞ GİBİ aidat ödüyorum? veya mimarlık yapmasam da, (diyelim ki ilk 10 yıl başka bir iş yaptım) mimarlık okulundan mezun olduğum andan itibaren neden böyle bir zorunluluğum oluyor? (bu sorunun cevabı için mevzuat/ yönetmelik gibi zaten dolambaçlı laflarla yazılan tonlarca metinlerde yazanların ne olduğunu sormuyorum, aman copy-paste'lerle laf uzatmayalım!!) basitçe, bu işin mantığını anlayan var mı? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|