Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 10-06-2005, 01:17   #61
Forum Üyesi

Saygısız Metin Karabacak' a

Arkadaşım ben seninle mimarlığı, ortaokul mezunluğunu filan tartışacak değilim. Ama şu orta okull lafları filan galiba bu üslup sana fazlasıyla yakışıyor. Beni tanısan abi der saygıda kusur etmezdin ama salla bakalım bu beyaz sayfalardan. Ben mimarım hem de bu ülkenin en iyi fakültesinden mezunum. Ayrıca hiç bir kurum benim bahsettiğim şekilde detaylı rapor hazırlamaz. Ama senin detay anlayışın galiba ancak projelerin kadar detaylı.
Kardeşim lafı dallandırıp budaklandırma, sen anladığım kadarıyla garip bir insansın. Benim geçen sene mimarlar odasına ödediğim vize parası 4 milyarın çok üzerinde, bana bu paranın hesabını kimse veremez. Sen burda 70 - 80 milyonluk aidatın peşinde mimarlık yapıp dur karabacak kardeşim. Sen bana benim hersene odaya ödediğim milyarlarca liranın piposunu tüttür biraz.
Şu forum olayına bugüne kadar girmediğim isabet olmuş. Sen şimdi o dar kafanla o zaman girme bi daha dersin ya onu da de bakalım, bırak buralarda ahkam kesmeyi de bi psikiyatriste git güzel kardeşim benim.
Ama karşındaki insanları tanımadan öyle yanlış kendine yakışan üsluplarla yeni gelin gibi ortaya atılma. Gez dolaş bi hava al rahatla, fazla kasılma.. Ihlamur iç biraz gevşe.. Ortalama bi IQ ile beni fazla anlamaya da çalışma.
Diğer arkadaşlar kusura bakmasın, arkadaş fazla pipo tüttürmüş biraz ara versin...Biraz üslup kardeşim biraz üslup, ama onu da okulda vermezler...

En son EGE&EGE tarafından düzenlendi : 10-06-2005 01:39.
EGE&EGE offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-06-2005, 11:25   #62
Forum Üyesi

Amacı unutmayalım

Gorunen o ki benim ya da kimi bu foruma katılanların somut adımları ve önerilerini tartışmak yerine birbirimize satasmak daha kolay geliyor. Lütfen sataşmaya yol açacak her türlü tavırdan kaçınıp asıl konuya konsantre olalım. Burada o kadar hedef alınan mimarlar odası bizimle temasa gecti ve somut adımlar atma imkanı var ama didişmekten vazgeçemiyoruz. Herkes kendi tercihini yapsın demekten başka birşey diyemeyecegim.
hakkı yırtıcı offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-06-2005, 23:58   #63
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Burası bir forumdur
Televizyon programı değil

uslüba dikkat etmek şartı vardır.

o yüzden konuya odaklanmanızı rica edeceğim kendi adıma.

--- alıntı ---

Sen burda 70 - 80 milyonluk aidatın peşinde mimarlık yapıp dur karabacak kardeşim. Sen bana benim hersene odaya ödediğim milyarlarca liranın piposunu tüttür biraz.

----

hoş cümleler değil bunlar.

Ayrıca bu tür ve bunlar gibi cümleler sarfederseniz kimse size "abi" demez ve diyemez. Açıkçası kavga eder gibi ya da itham eder gibi yazışmamanızı öneririm.

Ama ben devam edeceğim derseniz sizin bileceğeiniz iş.

Yazıyla konuyu gündeme taşıyan Hakkı Yırtıcı ve diğer üyeler Mimarlar Odası ile ilişkiye geçmişler ve bir sonuca ulaşmak için çaba sarfetmişlerdir. Mimarlar odasına 4 milyar vize ücreti verenler değil burada imarlık yapmayan ya da ücretli yapanlardan konuşuluyordu. Ki genelde o da aidatları bu tür çalışan kişilere çok zor gelmektedir.

Kısacası burada 4 milyar veren de 84 YTL'yi verirken zorlanan da aynı kibarlıkta yazmak zorundadır.

Forum kuralları bunu gerektirir.

Kolay gelsin.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-06-2005, 12:39   #64
Arkitera Üyesi

Neden böyle oluyor?

Bu forumda Sayın Yırtıcı'nın yazısıyla başlayan tartışmanın sonunda yapıcı bir ürüne dönüşmesi sevindirici.

Konu ile ilgili artık bir şey söylemeyeceğim.

--------------

Ama şahsıma yöneltilmiş hakaretleri de not etmedim değil...

Takma ad ("nick-name" kullanarak) arkasına saklanarak hakaret edenler; bu yaptıklarının haksızlık olduğuna kendileri de emin oldukları için takma ad kullandıklarının ne zaman farkına varırlar bilemem.

Bu hakaretlerinde haklı olduklarına emin olsalar bunu övünç kaynağı yaparak kendi isimleri ile yapacaklarına eminim... Ama nerdeee...

"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi..." olmaya çalışanların, "kendilerine ait olmayan/sahip olamadıkları/ öğretilmiş önyargıları yüzünden işler bazen sarpa sarıyor...

Moderatörümüz ayasofya' da haklı olarak uyarıda bulunuyor.

Dedim ya bu başlık konusu altında artık başka birşey söylemeyeceğim.

Ama neden böyle oluyor? Yoksa esas sorun daha da derinde mi?

http://forum.arkitera.com/showthread...9022#post29022

adresinde tartışmaya devam ediyorum...

Beklerim

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 16-06-2005 16:46. Silinme nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-07-2005, 00:44   #65
Forum Üyesi

Selam

Kimse kusurumuza bakmasın oluyor bazen böyle gergin ortamlar. Amacım kimseye hakaret etmek ya da bir başka eylem içine girmek değil asla. Herşeyden önce mimarız ve sadece mimar olduğunuz için dahi hepinizi sever ve saygı duyarım. Ne kadar sıkıcı olsam ya da olsanız da B.A.K. sistemi yaratanın bir mimar olduğunu bilmeyen ve atıp tutan ide ci bir inşaat mühendisi kadar sıkıcı olamayız. Bu da ayrı bir tartışma konusu ve umarım kimse buna cevap vermez çünki çok uzar
Bizi ancak biz anlarız (bazen böyle avam laflar gerçeğin ta kendisini yansıtır); ancak böyle aile içi tartışmalar da oluyor bazen. Hepinize selamlar ve bu güzel meslek de başarılar. Kendime de tabii ki

) EGE&EGE
EGE&EGE offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-08-2005, 13:30   #66
Forum Üyesi

Bu Başlığı Gördüğümde

Arkadaşlar ben bu başlığı gördüğümde gerçekten bir mimar olarak oldukça utandım. Yani yıllık 84 YTL aidat ver(e)meyecek biri(leri) ile böyle bir tartışmanın gündeme gelmesi bence utanç verici. Öğrenci iken her YOK-luk mubahtır. Ancak Profesyonel yaşam bırakın yanlış yapmayı hatayı bile kabul etmezken bu eksiklik niye?...
En yakın zamanda başlığın kaldırılacağı duyarlılığın gösterilmesi ümidi ile...
avahi_bend offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-08-2005, 15:00   #67
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Alıntı:
Orijinal metin avahi_bend tarafından gönderilmiş
En yakın zamanda başlığın kaldırılacağı duyarlılığın gösterilmesi ümidi ile...
Forum kullanıcılarından, dışardan, ordan, burdan sık sık sansür isteği gelse de Arkitera Forum'da sansür yapılmaz.

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-08-2005, 18:18   #68
Forum Üyesi

Sansür

Alıntı:
Orijinal metin Ömer Yılmaz tarafından gönderilmiş
Forum kullanıcılarından, dışardan, ordan, burdan sık sık sansür isteği gelse de Arkitera Forum'da sansür yapılmaz.
Sayın Ömer Yılmaz bence su Sansür sözcüğünün türkçe anlamına bi daha bakın. Ben sansür falan istemedim. Sadece eğer yazıları biraz dikkatle okursanız nerdeyse insanlar birbirine girecek. Ayrıca bu "duyarlılık" ile ilgili bir istek iken arkitera forumun içerden dısardan ordan burdan v.b. kavramlar beni gercekten sasırttı. Bir yıllık mimarım ve 4 yıldır arkitera'yı takip ediyorum. Ve ben arkiteranın " 2000 yılından beri İstanbul'da faaliyet gösteren Arkitera Mimarlık Merkezi, mimarlık kültürünün gelişmesi için ulusal ve uluslararası alanda çalışan Türkiye'nin ilk bağımsız mimarlık merkezidir" açıklamasını okuduktan sonra üye oldum. Siz bir moderatör olarak bence uslup konusunda çok dikkatli olmalısınız. Profesyonellerin hatta yapma hakları yoktur...
avahi_bend offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-02-2006, 01:36   #69
Forum Üyesi

kahn'in Avatar'ı

Mimarlar odası tarafından mimarların oda aidatlarını ödemeleri için tehdit etmesi bir rezalettir. Korkmayın ve gerekmedikçe aidatınızı ödemeyin, hukuksal olarak sizi buna zorlayamazlar. bu konuda danışılan avukatlar bu konuda dava olursa odanın kaybedeceğini, zorla üyelik ve aidat olamayacağını söylüyorlar.

Mimarlar odası hizmet veriyor olabilir bu zaten görevi. Ama mimarlara yaptığı eziyetler de sayısız. Tamamen üyelerine güvenmeyen ve odaya her adım attığınızda binbir şekilde sizden para almaya çalışan bir kuruluş. Ayrıca her şubenin kendi kuralları... kendi krallıkları....

Türkiye deki siyasi parti ve derneklerin tümü gibi bir iş yapmadan bol konuşanların klubü.
kahn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-02-2006, 11:12   #70
ice
Arkitera Üyesi

Mimarlar odasını ve mimarlar odasına ödenen aidatları tartışmak yersiz ve gereksiz bence. Neden mi gereksiz ? 6 senedir mimarlar odasına düzenli olarak aidatlarımı ödemekteyim . Evet, aidat miktarı çok fazla değil ve ben taksitle ödediğim için bana mail açıdan bir yük getirmiyor. Belki başkalarına getiriyor olabilir.
Ama bence tartışılması ve çözüme ulaştırılması gereken nokta; Mimarlar odasının ne yaptığı ya da ne yapamadığı. Yapılan tek şey aidat karşılığı size ayda bir dergi göndermek ve seçim zamanlarında aramak. Bir odanın görevi bu kadar mıdır? Ha bir de kurs vermek.
bir mimar olarak odadan çok daha farklı bekletilerim var. Forumdaki diğer tartışmalardan da görülebileceği gibi, her sene kaç tane mimar mezun oluyor. Bu mezunların çoğu da -okul dönemimde çalışmamışsa- piyasaya yönelik bilgilerden, uyması gereken yönetmeliklerden bihaber. Peki odamız kaç kez meslek içi eğitim olanakları sundu bizlere? En son hatırladığım Ankara Mimarlar Odasında büro sahibi mimarlar'a yönelik bir çalışma yapılacaktı ve bu sayede mimarların en azından CAD konusunda bakışları değiştirilerek işe aldıkları meslektaşlarına teknik ressam müamelesi yapılmasının önüne geçilecekti. Bu konu kaç sene boyunca kaç toplantıda konuşuldu. Sonuç ne "0" . Diyebilirsiniz ki , kendiniz öğrenin yönetmelikleri yasaları. Evet haklı olabilirsiniz ama o zaman meslek odalarının ne işlevi ve gereği kalacak. Ya da çok daha fazla mı vakit bulabilecekler siyasetçilik oynamak için. Mimarlar odasının yaptığı en büyük aktiviteler hep siyasi ve politik odaklı malesef ve her yönetim değişikliğinde mimarlar odasının tavrı da değişiyor. Ve malesef bunun değişmesi Oda'nın üyelerini mesleki açıdan eğitmeis yönünde hiç bir adım atılmıyor.
Ödenmeyen borçlara gelince, önce hizmet gelir. Üyelerine hizmet etmeyen bir odaya üye olmak, hem de zorunlu üye olmak ve aidat ödemek ne kadar doğru bilemiyorum
Eski 25-03-2006, 21:55   #71
Forum Üyesi

benim derdim kimle

Arkadaşlar merhaba diyeyim öncelikle.Bu ortamdaki tartışma(yapıcı olarak algılıyorum arada gerginlik olabilir bazen) ya katılmak istedim.Ben 1998 yılında mezun olmuş birçok yerde çalışıp sonunda son 3 yıldır kendi işine başladığını sanmış bir mimarım.Kimse alınıp bozulmasın ama bizim odamız siyaset kurumu gibi.Ben seçileceğim sen seçilmicen kavgalarından ele avuca sığan bize fayda sağlayan bir icraatta bulunmayan bir oda oldu çıktı sanırım.Bakınız minübüsçüler odası,fırıncılar odası ...vb odalar birlikler minumum ücret belirliyorlar,oda üyelerinin bazı durumlardan zarara girmesini önlemeye çalışıp duruyorlar.Tabii tabi bizim odamızda minumum fiyatlar belirliyor ya gerisi? Yahu adam bırakın minumum fiyatta iş yapmayı ahşap teknikeri kendisine mimar diye kart bastırıyor.Benim hakkım niye savunulmuyor?Benim odam beni öldürmek için fiyat verenlerden beni niye korumuyor,zor durumda olan mimar arkadaşlara ne gibi fayda sağlarız diye niye çaba sarfetmiyor.Ancak oda seçiminde 28 adet mesaj atıyor.Evet yanlış duymadınız 28 adet mesaj .Ayıp ayıp buna zaman ve para harcanacağına fayda sağlayacak işlere vermek gerek kendinizi.Ayrıeten bu mesajları telefonumda saklamaktayım gelecek seçimdeki ile karşılaştırırım belki.Buyılın aidatını ödemedim sadece .nedeni mi işim yok..mimarlar odası böyle devam ederse dubaililer ve diğerleri yabancı mimarları buraya iyice çörekleyecek ve biz de burgulu burgulu kuleleri izleyip o yabancıların yanında teknik ressamlık yaparız belki şanslıysak!!! odada artık onlara mesaj atar..
mrtk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-04-2006, 19:54   #72
Arkitera Üyesi

toprakli'in Avatar'ı

Foruma sonradan dahil olan biri olarak sunu belirtmek isterim ki;

Eger mimarlar aidat odedikleri bir kurumdan memnun degillerse, her hizmet sektorunde oldugu gibi, oncelikle hizmet veren kisinin profesyonel bir yaklasimla memnun olunmayan hizmeti memnun olunana cevirmesi gerekir.

Ornek vermek gerekirse, bir mimar olarak yaptiginiz iste eksiklik ortaya cikmis ve musteriniz durumdan memnun degilse, musterimizi dovmek yerine, probleme bakariz ve cozmeye calisiriz oncelikle degil mi??

Hatta daha gelismis hizmet modellerine gore, gerekirse para iadesi (kusurlu hizmet anlayisi olarak) yapilabilir, hatta yetersiz hizmet sunumuna karsilik dava bile edilebiliriz.

Burada benim arkadaslara hatirlatmak istedigim husus, lutfen profesyonel yaklasim sergilemeya calisalim...Unutmayalim ki insanlarin adalet duygusu cok gelismistir...ve bu paranin kucukluguyle de ustu ortulebilecek birsey degildir...

Kanimca, istenirse mimarlar odasi bir RIBA ya da AIA klasmanina cikabilir...Daha gec kalmadan duzelmeye kendimizden ve kendi sistemimizden baslayabiliriz...
Herkese Kolayliklar...
toprakli offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-04-2006, 01:31   #73
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
evet konu dışı ama
abartı tekrarlarla ve devamlı bir kazanma hırsı güden siyasi mesajlardan ben de çok mu çok rahatsız oldum. Hem de eski bir oda delegesi olarak.

Zamanında haberim olmadan listelere filan da girmişim. Eş dost uyardı da orada olduğumu anladım. geri dönüşü de olmadı.

Bence oda sadece seçim zamanı attığı mesajlarla hizmet inandırıcılığını kaybetmektedir. Oy vermek için milleti rahatsız eden bu kısa mesajlar SPAM'den başka bir şey değildir. Rahatsız olmaktayız.

Odanın faal bir üyesi olup odanın çok seciğim Bilgisayar MBÇK'sı üyesi olduğum ve odanın sürekli eğitim merkezi eğitmeni olduğum halde yani odayı ve oradakileri çok sevdiğim halde açıkçası

bir seçim zamanı hatırlanıp sms bombardımanına tutulmak
bir de aidat ödeneceği zaman odanın üyesi olduğunun hatırlatılması hoş değil.

Oda daha katılımcı olmalı odasıyla kopuk mimarları daha fazla odaya bağlamalı ki o zaman büyük sivil toplum örgütü olur bence.

Şahsi kanaatim budur.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-12-2006, 10:14   #74
ice
Arkitera Üyesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden mektup gelmiş Ödenmemiş borcum varmış. Diyorlar ki ödeyin seneye kalmasın. Gelin kredi kartınızdan çekelim ya da peşin ödeyin isterseniz. Neyse ki borcum bir senelikmiş sadece
Aynı tarz bir mektup Şehir Plancıları Odası tarafından da üyelerine gönderiliyor ama ufak bir farkla. Diyorlar ki, gelin size taksit yapalım öyle ödeyin. Şu kadar borcun varsa 12 ay taksit yaparız gibi şeçenekleri var.
Biliyorum borcum çok değil ama Mimarlar Odasının üyelerine bu tarz bir imkan sunmaması garibime gidiyor açıkcası. Hele de Oda'dan gitgide daha çok soğurken... Sadece seçim ve para için aranan üyeler olmak... Deniyor ki Oda bir Sivil Toplum Kuruluşu olma yolunda. Bir STK olmak yerine önce üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirseler keşke....
Bu arada yanlış anlaşılmasın, borcumu tabii ki ödeyeceğim hem de peşin olarak ama aynı anda ağırıma da giderek ödeyeceğim.
Eski 11-12-2006, 10:41   #75
Arkitera Üyesi

Üstelik kaza sigortası da yapılıyor...

Sayın İce

Hem aidatlara 12 taksit yapılıyor, hem de aidat dışında hiçbir ödeme yapmaksızın Türkiye genelinde tüm üyelere kaza sigortası yapılıyor.

Sanırım bunlardan haberiniz yok.

06.03.2006

Meslektaşlarımıza Kaza Sigortası

Şubat 2006 tarihli mimarlara mektup’ta “Mimarlar için Ferdi Kaza Sigortası” hakkında duyuru yapmış ve ayrıntılarını ayrıca duyuracağımızı ilan etmiştik. Bu amaçla AXA-OYAK ile imzalamış olduğumuz sözleşme 1 Mart 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Sigortadan Kimler Yararlanacak?

2006 yılı aidat borcunu ödeyen tüm meslektaşlarımız aidatlarını ödedikleri andan itibaren poliçe kapsamına alınmaktadır. 2006 yılı aidatını ödemiş olan 1600 meslektaşımız 1 Mart 2006 tarihi itibarı ile poliçe kapsamına alınmıştır.

MİMARLAR İÇİN FERDİ KAZA SİGORTA SERTİFİKASI

SİGORTA ETTİREN : Mimarlar Odası
SİGORTALI (ADI SOYADI):
DOĞUM TARİHİ:
ODA SİCİL NO:
POLİÇE DÖNEMİ: 01.03.2006 - 01.03.2007
TEMİNAT LİMİTİ:20.000 YTL VEFAT
20.000 YTL KALICI SAKATLIK
2.000 YTL TEDAVİ MASRAFLARI

Ferdi Kaza Hasarlarında İstenilen Belgeler.

a) Poliçe numaranız (sertifikanızda yazılıdır)
b) Hasar tazminatının yatırılacağı banka hesap numaranız ve vergi numaranız.

Tedavi Masraflarında

1) Tedavi masraflarının oluşumunu açıklayan yazılı bildiriminiz
2) (varsa hasara neden olan kişinin kimliği ve adresi mutlaka bildirilmelidir)
3) Doktor raporu ile birlikte tedavi masraflarını oluşturan fatura veya kasa fişleri.

Kalıcı Sakatlılık Durumunda

1) Kazanın ne şekilde olduğunu gösteren, resmi makamlarca düzenlenmiş olay tutanağı
2) Kalıcı Sakatlılık derecesini gösterir tam teşekküllü bir hastaneden alınan heyet raporu.

Yaşam Kaybı Durumunda

1) Kazanın ne şekilde olduğunu gösteren, resmi makamlarca düzenlenmiş olay tutanağı
2) Veraset ilamı ve aile nüfus kayıt örneği.
3) İlgili vergi dairesinden alınacak tazminata ilişkin veraset ve intikal vergisinin
4) Ödendiğine veya vergiden muaf olduğuna dair belge.
5) Yaşam kaybı raporu veya defin ruhsatı.

Meslektaşlarımız Axa Oyak Hasar & İletişim Merkezi’nden 444 1 999 telefonlardan 7 gün 24 saat hizmet alabilirler.

Adres: Kore Şehitleri Cad. Kaya Aldoğan Sk. No:11 / 2 Zincirlikuyu / İstanbul

Tel: (212) 272 72 00 - 266 16 13

E-mail: spa@spasigorta.com

Web: www.spasigorta.com

Alıntı:
Orijinal metin ice tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden mektup gelmiş Ödenmemiş borcum varmış. Diyorlar ki ödeyin seneye kalmasın. Gelin kredi kartınızdan çekelim ya da peşin ödeyin isterseniz. Neyse ki borcum bir senelikmiş sadece
Aynı tarz bir mektup Şehir Plancıları Odası tarafından da üyelerine gönderiliyor ama ufak bir farkla. Diyorlar ki, gelin size taksit yapalım öyle ödeyin. Şu kadar borcun varsa 12 ay taksit yaparız gibi şeçenekleri var.
Biliyorum borcum çok değil ama Mimarlar Odasının üyelerine bu tarz bir imkan sunmaması garibime gidiyor açıkcası. Hele de Oda'dan gitgide daha çok soğurken... Sadece seçim ve para için aranan üyeler olmak... Deniyor ki Oda bir Sivil Toplum Kuruluşu olma yolunda. Bir STK olmak yerine önce üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirseler keşke....
Bu arada yanlış anlaşılmasın, borcumu tabii ki ödeyeceğim hem de peşin olarak ama aynı anda ağırıma da giderek ödeyeceğim.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları