Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 23-05-2005, 09:45   #46
Forum Üyesi

Sn. Karadag'a son cevap

Öncelikle daha önce etik kodları talep eden ve bunun için Taner Orhon'a teşekkür eden birinin son yazısında sahsıma yönelttigi suçlama ve uslubu çok düşündürücü. Bana göre Sn. Karadağ, daha önce belirtiğim gib,i artik "anlaşılmaz bir adam" değil temelde uzlaşmak istemeyen, düşünme sürecini ve bunu diyalektiğini kavrayamayan ya da kavramak istemeyen, bu forumdaki iyi niyetli çözüm arayişlarini kelime oyunlari, anlamsiz metaforlar (bilardo ve bant olayini halen anlamadim), uzun okunmaz alintilar, insanlarin gerçekte ne dediğini anlamak istemeyen onun yerine basit kelime düzeyindeki çelişkileri çikartmayi marifet sayan ve forumun süreci içinde benim için artik ne olduğu netleşmiş birisidir. Artik kendisinin hiçbir provokatif yazisina cevap vermeyeceğim, burada birşeyler yapmak isteyen insanlarin da bu tuzağa düşmemelerini ve dikkat etmelerini önereceğim. Son olarak diğer insanlardan "ne yapmali, nasil yapmali" yazimdaki belki naif düşüncelerime katkida bulunmalarini ve yeni fikirlerle belki de bambaşka bir yöne gitmemizi sağlamalarini heyecanla bekliyorum.
hakkı yırtıcı offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-05-2005, 13:34   #47
Arkitera Üyesi

Murat Artu'in Avatar'ı

Mecburcu

Kanımca bütün sorun insanların üye olup olmamayı seçememesinden kaynaklanıyor.
Benim bildiğim başka böyle bir dernek, bir klüp, bir organizasyon yok.
TMMOB'ye bağlı olması nedeni ile bir meslek örgütü de olamaz. Çünkü kararlarını
Mühendisler onaylıyor.

İstediğiniz kadar itiraz edin, Başkanın bir gazeteci olduğu mecburcular gurubuyuz.
Bırakın mimarlığı, insan hakkınız varmı ?

Doğuştan üye ve doguştan borçlusunuz.....???
Murat Artu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-05-2005, 17:35   #48
Forum Üyesi

Oda Ne İŞe Yarar

Maalesef mimarlarımızda toplumdan farklı olamadıklarından "SİVİL TOPLUM" kavramını hiç idrak edememişler. Zira "odanın bana ne faydası var" kavramı toplumsal bir bakış açısındandan çok biraz ağır kaçsada egoistçe ve çıkarcı bir bakış açısını gösteriyor. üstelik bahsi geçen konu aidat miktar aylık 7 YTL gibi herhangi bir mimarlık dergisi fiyatı. Asıl tartışılamsı gerekense oda ile ne yapıbilecekken ne yapılıyor olması.
Ayrıca ODA kavramınınsa bir tüketici bakış açısıyla bakılması ise başka bir problem. Kimse farkında değil oda mesleki örgütümüz, yani ODA dene şey biziz. Odanın yaptığı yada yapmaya çalıştıklarına zerre katkı yapmadan ve kendimizde hiç bir ytoplumsal sorumluluk hissetmeden 7 YTL nin peşine düşmek köylü ticareti oluyor. En azından orada eksikde olasa birşeyler yapmaya çalışanlara saygı duyalım. Önce kendimizi sorgulayalım sonra onları eleştirelim. Üstelik eleştirlere bakılınca insanlar zahmet edip Odanın sitesi girmedikleri, tüzükte ne yazıyor bakmadıklarını görüyorum.
Az biraz bireysel bakış açımızdan kurtulsak bu tip kurumların demokrasi ne kadar gerekli olduğunu göreceğiz. Sadece Odanın kente karşı işlenen şuçlarla mücadelesi bile demokrasi açısından önemli bir olay.
Mızmız bir topluma sahip olan bizler yeri geldiğinde , mimarlara saygı yok, ücret düşük, belediye, malsahibi bizi sıkıyor, mimarlık yapamıyoruz sızlanmalarını çözmek için kullanabileceğimiz kurumu yok etmeye çalışıyoruz. BRAVO BİZE.
zkrykr offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-05-2005, 19:54   #49
ndg
Forum Üyesi

ndg'in Avatar'ı

aacar ve zkyrkr'nın mesajlarının ortak noktasına yönelik bir cevap yazmak istedim.

evet oda sivil toplum bağlamında işler yapıyor gibi görünüyor. gelgelelim herkesin defalarca söylediği gibi bunları yapmasının odanın "zorunlu üyelik" olayıyla bağdaşır bir yanı yoktur.

kimseye zorla sivil toplum bilinci aşılayamazsınız, onu da geçtim "aidatınızı verdiniz, demek ki oda'nın yaptıklarını destekliyorsunuz, biliçlisiniz ve meslek sorumluluklarınızı yerine getiriyorsunuz, bravo size" diye bir argüman da yapamazsınız. bu mesleki sorumluluklarını yerine getirmeyen, ciddi anlamda aacar'ın bahsettiği tüm resimde çok kötü işler yapan sayısız mimar var, ve oda'ya aidatlarını şıkır şıkır ödüyorlar.

Bunun yanısıra, ücretli çalışan bir mimar haftada 60-70 saat çalışıp, en ufak bir iş güvencesi olmadan yaşarken, doğal olarak kendisini düşünecektir. En ufak bir anlaşmazlıkta anında kapının önüne koyulan, değiştirilmesi bırakın günleri bazen saatler almayan bir eleman olarak görülürken, çoğu zaman çalıştığınız büronun sizi sigortalamamak için atmadığı takla kalmazken, insan tabii ki önce kendini düşünür ve "Oda bizim için ne yapıyor?" diye sorar. Bu biraz Maslow piramidine benziyor. Karnınız doymadan, piramidin tepesindeki "kendini gerçekleştirme ideali"ne ulaşamazsınız.
ndg offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-05-2005, 13:03   #50
Arkitera Üyesi

1) Ücretli çalışanların emeğine saygı ile işe devam etsek...

Onlarca yıldır yüzlerce ücretli çalışan mimarın bir araya gelerek;

yaşadıkları sorunları sıralayıp çözümlere dönük çalışma programı yapmak ve bu konuda Mimarlar Odası'na uygulayacağı programı sunmalarını;

ücretli çalışanların bir emeği olarak kabul edip konuşmaya devam etsek nasıl olur?

(Dosya eki ağır geldiği için belgeyi dörde böldüm)
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: doc I Bolum ITEK.doc (42,5 KB, 199 görünüş)

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 25-05-2005 13:26. Silinme nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-05-2005, 13:19   #51
Arkitera Üyesi

2) Ücretli çalışanların emeğine saygı ile işe devam etsek...

yaşadıkları sorunları sıralayıp çözümlere dönük çalışma programı yapmak ve bu konuda Mimarlar Odası'na uygulayacağı programı sunmalarını;

ücretli çalışanların bir emeği olarak kabul edip konuşmaya devam etsek nasıl olur?

Aman! notu:

Ekte yer alan zip dosyasını açamazsanız:

http://www.mimarist.org.tr/37.Donem/

37. Dönem Çalışma Raporu web adresine girip sayfanın sol yanındaki listeden aşağıdaki başlığı tıklayabilir ve belgeye doğrudan ulaşabilirsiniz...

1.8.10. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu Çalışmaları
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: zip II Bolum ITEK.zip (88,2 KB, 72 görünüş)

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 25-05-2005 18:07. Silinme nedeni: Ek...
Eski 25-05-2005, 13:21   #52
Arkitera Üyesi

3) Ücretli çalışanların emeğine saygı ile işe devam etsek...

Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: doc III Bolum ITEK.doc (48,5 KB, 108 görünüş)
Eski 25-05-2005, 13:24   #53
Arkitera Üyesi

4) Ücretli çalışanların emeğine saygı ile işe devam etsek...

Aman! notu:

Ekte yer alan zip dosyasını açamazsanız:

http://www.mimarist.org.tr/37.Donem/

37. Dönem Çalışma Raporu web adresine girip sayfanın sol yanındaki listeden aşağıdaki başlığı tıklayabilir ve belgeye doğrudan ulaşabilirsiniz...

1.8.10. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu Çalışmaları
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: zip IV Bolum ITEK.zip (10,9 KB, 64 görünüş)

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 25-05-2005 18:08. Silinme nedeni: Ek...
Eski 08-06-2005, 05:39   #54
Forum Üyesi

Laf kalabalığı

1 karakter

En son EGE&EGE tarafından düzenlendi : 08-06-2005 05:50.
EGE&EGE offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-06-2005, 09:46   #55
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Alıntı:
Orijinal metin EGE&EGE tarafından gönderilmiş
1 karakter
Forumun bir özelliği bu konuya daha önce mesaj göndermiş kişilere, bu konuya daha sonra gönderilen mesajlari email olarak göndermesi. Yani "1 karakter" mesajiniz bahsettiğim kişilere email ile gitti.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-06-2005, 12:28   #56
Arkitera Üyesi

Ortabirden terk mi ettiniz...

Sayın EGE&EGE

Merak ettim yoksa siz ortaokul birinci sınıftan mı terk ettiniz?

Çünkü en temel yurttaşlık bilgisinden de yoksun gibi görünüyorsunuz..

En küçük çaplı dernek bile genel kurullarında yasa gereği bütçe gündemini açık olarak görüşmek zorundadır.

Yani üyelerine genel kurullarında yazılı basılı (ve sözlü) belge olarak hesap verimesinin yanısıra üyelerin onayını da almak zorundadır.

Genel kurul divan başkanı usul gereği bütçe hakkında hiç kimse söz almasa bile en az bir leyhte bir aleyhte iki kişiye mutlaka söz verir...

Mimar olup olmadığınızı bilmiyorum. Ama olmasanız da farketmez en yakınınızdaki Mimarlar Odası birimine giderek geçmiş genel kurularda üyelere dağıtılmış "...'ıncı Dönem Çalışma Raporu" kitaplarını incelemek istiyorum derseniz size hayır demezler.

Orada detaylı bütçe raporlarını görürsünüz...

////////////////////////

Merhaba Metin Karadağ,

EGE&EGE az once Arkitera Forum Profesyonel Yaşam forumunda uye
oldugunuz Borcunu Ödemeyen Mimarlar konusina yanit gonderdi.

Bu konu burada duruyor:
Borcunu Ödemeyen Mimarlar

Az once gonderilen mesaj:
Mimarlar odası seffaf olarak her sene sonunda tüm yaptıgı harcamaları
internette bir dosya olarak bizlere sunsun.

xxx tarihi alınan paralar ..... xxx tarihi harcanan
paralar .....

Gün gün, kişi kişi bunları her sene sonu açıklasın. O binlerce sayfayı
söz ben okuyacagım ve harcamalardan memnunsak bi sorun yok, memnun
degilsek o zaman hep beraber tartısırız. Ama bastıralım bunu yapsınlar...
Ama kırtasiye ıvır zıvır deyip geçmek yok, dergi mergi deyip geçmek yok.
Hangi yayın evine hangi sayı için ne kadar ödendi, hangi toptancıdan ne
kadar dosya kagıdı alındı, hangi restoranda & hotelde kimlere yemek
verildi konaklanıldı, yani tek zımba teline kadar açıklamalı olsun. Zaten
mecburi bunlar hergün tutuluyordur ve yazıya geçmek zor olmasa gerek.
Tek tek her sene sonunda atıyorum x mimardan su tarihte sunun için su
alındı, x tarihte dolmakaleme bu harcandı diye tek tek bir liste
yapamıyorlarsa ortada çok ciddi bir sorun var demektir.

Baska yanitlar da olabilir, ama forumu tekrar ziyaret edene kadar baska
e-posta uyarisi almayacaksiniz.

Saygilarimizla,
Arkitera Forum ekibi
Eski 08-06-2005, 17:54   #57
Forum Üyesi

Mimarlar Odasının maaş verdiği mimarlar ne iş yaparlar, bileniniz var mı?

Odanın aslında gerekli bir şey olduğunu anlatmak, bol bol copy-paste yapmak, yıllık ödenen aidatın, aylık, günlük, saatlik miktarlarını hesaplayıp (paralı tv kanalları da aynı yöntemi kullanıyorlar müşteri çekmek için, ama onlara üye olmama şansımız var) aslında o kadar da çok değil demeye getirmek dışında pek birşey yaptıklarını zannetmiyorum.

Odanın mimarlara bir faydası olmadığı açık, en azından bana ve çevremdeki hiç kimseye faydası olduğunu görmedim.

O halde, teklifim şudur ki pek yüce mimarlık camiası,

Mimarlar Odasını kapatalım.

Sonuçta bu oda denen şey, 30000 civarı mimarın bir araya gelerek, bir işe yaraması için yarattığı bir organizma değil mi?

Şüphesiz ki, yoktan var eden biz olduğumuza göre, işe yaramadığını gördüğümüzde de yok edebiliriz. Yoksa edemeyiz mi sanmıştınız.

En azından ben, 1/30000 lik bölümünü kapatmak istiyorum. Bence siz de kapatın kendi payınıza düşen kısmı.

Mimarlar Odası yok olunca (ama öyle basit bir yok oluştan bahsetmiyorum, oda komple, tüm ondan beslenen yan organizmaları ile yok olacak) biz tüm mimarlar, odasız bir şekilde dolaşmaya başlayınca,
çıkan sorunları göreceğiz ve kendimize bu sorunları çözecek bir organizma yaratacağız.

Sonra muhtemelen o organizma da, istilacı ve aynı zamanda statükocu küçük organizmalar tarafından ele geçirilip de, işini yapamaz hale gelince onu da kapatacağız. Veee bir yenisini kuracağız.

Her defasında aramızdan bir seçilmiş kişi çıkacak ve sisteme bir reset atacak. Bu böyle sonsuza dek sürecek.

Umarım teklifimi beğenmişsinizdir sayın mimarlar.

Bu sistemin seçilmiş kişisinin kim olduğunu söylememe de gerek yok herhalde

CambaZ
CambaZ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-06-2005, 19:35   #58
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İğneli sözler, asabi çıkışlar yapmadan tartışmanın olanağı yok mu ? Herkes sıra ile kendi fikrini belirtse, bunu da okunabilir uzunlukta yapsa, biraz anlayışlı olsa belki bir sonuca ulaşabiliriz.

Ben odaya üye olmakla bir sorunu olmayan bir mimarım, ödediğim aidatı yüksek bulmuyorum. Zaman zaman odaya gidip bilgi alabiliyorum. Bizi birbirmize ve güncel gelişmelere bağlı tutan bir kurum olmasından memnunum. Burada karşılıklı bir ilişki var. Eğer tüm mimarlar bağlı olmazlarsa bence bir oda da olmaz.

Sizler odadan şikayeti olanlar, bunları yazılı ya da en azından sözlü olarak hiç ilettiniz mi?

Bu sürekli beğenmemezlik, şikayet yaklaşımı konusunda herkesin şöyle bir dönüp kendisine bakmasını rica ediyorum. Forumun heryeri birşey beğenmeyen, eleştiren mimarlarla dolu. Lütfen biraz pozitif yaklaşım, olumlu, yapıcı eleştiri.
Eski 09-06-2005, 00:54   #59
Arkitera Üyesi

Haklısınız...

Sayın Seda Öztek

Yapıcı tavrınız için teşekkürler.

Yapıcı, samimi ve kararlı davranınca olumlu işler de yapılabiliyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü (6 Haziran 2005) buradaki tartışmalara katılan arkadaşlar Oda yöneticileriyle birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptılar.

Sorunların çözümü için birlikte neler yapılabilir konusunda ilk adımları attılar...

İsteyince oluyor...

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş
İğneli sözler, asabi çıkışlar yapmadan tartışmanın olanağı yok mu ? Herkes sıra ile kendi fikrini belirtse, bunu da okunabilir uzunlukta yapsa, biraz anlayışlı olsa belki bir sonuca ulaşabiliriz.

Ben odaya üye olmakla bir sorunu olmayan bir mimarım, ödediğim aidatı yüksek bulmuyorum. Zaman zaman odaya gidip bilgi alabiliyorum. Bizi birbirmize ve güncel gelişmelere bağlı tutan bir kurum olmasından memnunum. Burada karşılıklı bir ilişki var. Eğer tüm mimarlar bağlı olmazlarsa bence bir oda da olmaz.

Sizler odadan şikayeti olanlar, bunları yazılı ya da en azından sözlü olarak hiç ilettiniz mi?

Bu sürekli beğenmemezlik, şikayet yaklaşımı konusunda herkesin şöyle bir dönüp kendisine bakmasını rica ediyorum. Forumun heryeri birşey beğenmeyen, eleştiren mimarlarla dolu. Lütfen biraz pozitif yaklaşım, olumlu, yapıcı eleştiri.
Eski 09-06-2005, 01:40   #60
Forum Üyesi

mimarlar odası istanbul şubesi ile görüşme üzerine

Geçen pazartesi Taner Orhon ve ben odanın daveti üzerine Yıldız Karakol binasında biraraya geldik ve bir toplantı yaptık. Öncelikle istanbul odanın da bu forumu izliyor olması ve diyalog kurma talebi çok sevindirici idi. Görüşme sonucunda alınan kararlar ve atılacak somut adımlar şu şekildedir:
1. Ücretli çalışan mimarlarla ilgili bir çalışma grubu aktif olarak hemen harekete geçecektir. Bu çalışma grubuna katılmak ve aktif olarak emek vermek isteyen her mimar gönüllü olarak katılabilir. Bu konuda 0212. 227 69 10 numaralı telefondan Sami Yılmaztürkle temasa geçebilir. Ben ve Taner Orhon'da Oda ile beraber somut adımlar atmak amacıyla bu çalışma grubuna katılmış bulunuyoruz.
2. İstanbul Oda üyelerine gönderdiği "mimarlara mektup" bülteninde ücretli çalışan mimarlarla ilgili temmuz ayından itibaren bir sayfa açacak, isteyen herkes düşüncelerini oraya da yazarsa çok sevinirim.
3. İstanbul oda bünyesinde çalışma ve iş kanunu hakkında uzman bir avukat bulundurup bir danışma hattı açacak ve çalıştığı büro, kurum ve benzeri yerle bir sorun yaşayan herkes buradan bilgi alabilecek.
4. Ücretli çalışan mimarların sorunları bu forumda dahil olmak olarak ekim ayına kadar gündemde tutulup ekim ayında ;Oda ile üyelerinin bir araya geleceği bir toplantı düzenlenecek.
Sonuç olarak buradaki forumun somut bir karşılığı olabilecek gibi görünüyor ama bunun olabilmesi yine bizlere bağlı. bu forum da artık birbirimizle didişmek yerine daha başka ne tür somut adımlar geliştirilebilinir diye konuşursak çok daha yapıcı olacaktır. Ayrıca İstanbul odanın bültenine de yazı yazılır ve diğer mimarlık medyası araçlarının da dikkati bu konuya çekilirse ekim ayında yapılacak olan toplantıya kadar bu konunun oldukça netleşeceğine ve toplantıya yüksek sayıda bir katılım olacağına inanıyorum.
hakkı yırtıcı offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları