Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 17-02-2008, 22:24   #46
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Türk Serbest Mimarlar Derneği
Alıntı:
Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere Mimarlar Odası’nca düzenlenen SMM ve SMGM Yönetmelikleri ve 2008 Yönergesi, Serbest Mimarların çalışmalarını olumsuz yönde etkilemiş, pek çok eşitsizlikleri ve haksızlıkları da beraberinde getirmiştir.
SMD’ler olarak, 12 Aralık 2007 tarihinde; Mimarlar Odası ve Şube görevlileri ile görüşme yapılmış, düzeltme sözü veren Merkez Yönetim Kurulu’na bu konudaki görüşlerimiz ve önerilerimiz yazılı olarak iletilmiştir.
SMGM kapsamında Mimarlar Odası’nın kredi dağıtması amacı ile üyelerimizin konferans vermesi ya da eserlerini tanıtma gezisi düzenlemesini (yukarıda açıkladığımız çalışma ve görüşmeler sürdürülürken) şimdilik yapılmaması, ertelenmesi gereken önemli bir mesleki çaba olarak değerlendirmekteyiz.

Bu konuda, siz saygıdeğer üyelerimizin böylesi aktivitelerini SMGM kapsamı dışına çıkarmalarının doğru yaklaşım olduğu inancıyla saygılar sunarız.
TSMD Yönetim Kurulu
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-02-2008, 02:19   #47
Arkitera Üyesi

USTABASI'in Avatar'ı

SMG de en eski örnek

Bu konuyla ilgili 2005 Kurultayinda bir degerlendime yapmistim konu tekrar canlaniyor gibi o yüzden avrupanin en eski örneklerinden biriyle ilgili yasal düzenlemeyi tekrar asagiya PDF dosyasi olarak orjinal metin olarak yerlestiriyorum,

Almanya NRW SMG yönetmeligi yürürlüge giris tarihi 01.01.2005
Odaya kayitli bütün meslek guruplari yilda 8 saat SMG kursunu yapmak zorundalar
üyelerden her yil % 10 kadar bir miktar bilgisayar yardimiyla ve tesadüfi bir yöntemle bu belgelerini ibraza davet ediliyorlar, % 90 otokontrol % 10 oda kontrolü diyebiliriz.

SMG Almanyada 1970 den beri uygulaniyor, Hollanda da ise önceki yil baslattilar bu uygulamayi

Ben kendimden örnek vereyim 2007 yilinda bizim belediyenin mimarlar odasi ile ortak yaptigi bir etkinlikle 2 günlük bir kursta 8 saat krediyi doldurmustum , konu binalardaki dogal radyasyon oranlari ve mimarlarin bu konuda neler yapabilecegi idi, ilginc bir seminerdi

Bu yil ise Uluslararasi Mimarlik Kongresine katilmak suretiyle bu puanlari aldik , bu senede celik yapi konusunda bayagi bilgilendik seminere katilimci sayisi 2500 kisi civarinda olunca Mimarlar odasi bir kongre merkezini tutmak zorunda kaldi.

Bu kurslar neden daha cok ilgi cekiyor ? Cünkü kamu kurumlarinin yaptigi kurslar genelde ya bedava yada cok sembolik bir ücretle yapiliyor yoksa normal sartlar altinda böyle bir kursun degeri 100 ila 300 euro arasinda degisiyor.

Puanlama konusunu incelemedim ama zaten burada böyle bir tartisma yok
Forumda bunlari okuyunca bende metin karadag gibi dayanamayip maalesef istisnai olarak tekrar yazdim

umarim en azindan burada sözlü bir saldiri olmaz
cünkü en küsük elestiride arkitera saldiriyor
elestirecek birsey bulamayinca da bu defa türkce yazim kurallari falan deyip haydi yallah yeni bir hücum

beyler birakin artik bunlarida mimarlik konusalim, insanlari biktirip kacirmayin
Iste size SMG
hemde insaat sektörünün en zor kosullarinin hüküm sürdügü almanyada

Avrupada yetkilerin en zor verildigi kurallarin en yogun ve sert oldugu insaat piyasasi almanyadir hatirlatirim

Türkiyeden dev insaat sirketleri buraya gelip is yaptilar ama islerini teslim ederken burunlarindan geldi resmen süründüler, teslim edemediler yada büyük zararlarla teslim ettiler, gerektigi takdirde karsi karsiya ve özel bir sohbette firma ismide verebilirim burasi yeri degil

sebepler ne olabilir tabiki en basta modaliteye uymamak, standartlara uyum saglamamak , mevzaut vs vs

bilgiden korkulmaz ki neden SMG bir öcü ?

Biz her sene gidiyoruz hemde severek

Almanyada Mimarlar Odasi kendisi kurs vermiyor ama Mimarlar Odasinin Akademisi bu kurslari düzenli olarak yapiyor
asagidaki linki tiklayinca programin tamamina ulasabilirsiniz tabiki diger bilgilerede

Akademie AKNW - Akademieprogramm - Fortbildung - Angebotsübersicht

Bu akademi denem kurum Mimarlar Odasinin ticari bir sirketidir
Odanin Sirketi olurmu tabiki olur Odanin kafasi kelmi

Ben emeklilik sigortami bile Mimarlar Odasina ödüyorum bu konuyla ilgili daha genis bir yaziyi baska bir baslik altinda yazabilirim simdilik SMG deyip konunun disina cikmayayim mazallah forum yöneticleri cok kizarlar bakarisniz uyari muyari gelir burada cokda rahat yazmadigimi tekrar ifade edeyim

sikiyönetim hali gibi bir durum var , iddia ediyorum ki bu yazima en azindan bir yönetici saldiracaktir cevap vermeseler hayret ederim yani
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: pdf Verpflichtende_Fortbildung_0205.pdf (26,1 KB, 11 görünüş)
USTABASI offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-02-2008, 05:58   #48
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
SMG iyi bir şeydir ve olmasını genişlemesini ve yaygınlaşmasını ben can-ı gönülden isterim.

Yıllardır Oda'da (13 yıl kadar) eğitim verdim. Ben de geliştim, derslerimde öğrencilerimi de geliştirdim.
Oda bu yönde iyi bir okul yarattı ama yönetimin törpülemelerine rağmen tabii ki Bilgisayar MBÇK'sı ve eğitmenler sayesinde.

Ancak hep başıboş kaldık. Bir adet klima (evet 3 yıl beklettiler takmak için) düzgün bilgisayar için yalvardık durduk. Bizi adamdan saymadılar sonunda işimize de iyice karışınca bir de dedikodular had safhada olunca ben de dedikodu yapanlardan biri olmayayım ya da beni dinleyen birileri olsun eğitimci olarak eğitimin ana elemanı olduğumuzu kabul etsinler de kalayım dedim rahat yüzü gördürmediler.

Ben de bıraktım.

Şİmdi aynı Oda kendi eğitimlerine -ki ben gittikten sonra fiziksel ve çevresel olarak daha da kötüleşti. Hocaları iyi ama sınıflar rezil- kredileri bol keseden dağıtıyor.

Ama Oda kendisinden başka kimsenin eğitim vermesini istemiyor. Örneğin ben Oda'dan ayrdıldım ayrılalı bir eksilme olmadı bende. Eeeee fiziksel çevre de daha iyi. Oda'daki eğitim ile benim verdiğim eğitimi tarafsız bir göz karşılaştırsın bakalım kim önde. İddia ediyorum isteyenle bu konuda yarışırım. Hodri meydan.

Haaa bu arada kimse de buna itiraz etmiyor.

Peki sorun nedir?.

Efendim Oda sadece eğitimleri kendi verirmiş.
Neden?
Oda herşeyi biliyor mu?
MYK öyle karar vermişmiş.
MYK daha hangi paket programın ne olduğunu bilmiyor da buna mı karar veriyor.
Çağırsınlar beni MYK'ya bu kararlarından birini kabul ettirsinler bana bilgi versinler.
SMGM yönetimini serbest bıraksalar, sekreterinin çok çok daha iyi kararlar vereceğini biliyoruz.
Ama rahat bırakmıyorlar.

Hah Oda kredi vermiyor diye benim verdiğim eğitimlere talep olmuyor mu?
Allaha şükür çok iyi gidiyoruz. 3 aylık halimizle Oda'nın yıllık öğrenci sayısını geçtik.
Daha da baskın olacağım inşallah.
Oda'nın elinde eski eğitmenleri dışında hiç bir şey kalmadı. Onları da sever sayar ve iyi olduklarını bilirim. İşlerini iyi yaparlar. Kimseyi de buna karıştırmazlar ama kötü fiziksel şartlar yüzünden öğrenciye mahçup olurlar. Ama MYK bunları bilmez. Oda rezil olur. Hoca ezilir. Onlar "Bina alacağız. 5 milyon dolar vereceğiz" diye kasınıp dururlar. Nerede bina, nerede hijyenik ve iğrendirmeyen tuvaletler.???????

SMG'ye karşı olan yok.

Taç Vakfı tarafından SMG seminerleri yapılyor. Baha Tanman var. Parası verip helalinden onun seminerine katılacağım. Çok iyi olacağına eminim.

Eeeee bu Taç Vakfı eğitim seminer veriyor da başkası neden vermiyor.

Bırakınız efendim.

Öncelikle SMG'nin doğru dürüst çalışamamasının müsebbiplerinin başında MYK geliyor. SMG sekretelerinin şu kadarcık suçu yok. Biliyorum ben.

Kendi kafalarına göre istediklerine puan verdiriyorlar istediklerine karşı duruyorlar.
Cevap versinler bakalım.

Her yönü ile daha iyi bilişim eğitimi veren yerleri neden görmezden geliyorlar.
Cevap versinler...

Tabii ki susacaklar. Suçlular çünkü. Sebebi yok. Korkuyorlar. Daha iyi eğitim veren bir yerin puanlandırmasını istemiyorlar. Cevap o yüzden veremiyorlar.

Tamam vermeyin efendiler. Rekabet Kurulu'na vereceksiniz nasılsa.

Budur.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-02-2008, 08:36   #49
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Mesut Tanyel,
Mimarlık konuşmak isteyen etrafa bulaşmaz. Burada konu SMG iken dahi yazınız saçmalıklarla dolu.

Neye itiraz ediyorsunuz o bile belirsiz. Ben artık sizinle yazışmaktan yoruldum. Mantık çerçevesinde konuşmak mümkün değil sizinle.

Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin metni son derece haklı. Biliyor musunuz ki bir mimar seminer verdiğinde puan alamıyor ama onu dinleyenler alıyor.

Biliyor musunuz ki odanın verdiği eğitimden her açıdan daha iyi olan aynı eğitime (süre, mekan niteliği, donanım, eğitmen) kredi verilmediğini açık bir şekilde yazdı genel merkez. (Bu bir iddia, tabi bağımsız bir denetleme mekanizması olmadığı için ancak iddia olarak kalabiliyor. Anlayana bağımsız denetleme yok demek.)

Biliyor musunuz ki oda tamamen keyfi davranmakta...

Artık inanın sizin kötü niyetli, forumu sabote etmek isteyen birisi mi yoksa yazdıklarına safça inanan birisi mi olduğu konusunda kararsızım.

Şu andan itibaren forum yönetimi ile ilgili eleştirilerinizi ilgisiz konulara göndermeyiniz. Eğer forum yönetiminden şikayetiniz varsa daha önce yazdığınız bölümleri kullanabileceğiniz gibi yeni konu da açabilirsiniz. Ama hayır; başka konulara göndermenize bundan sonra izin vermiyoruz. Konuları sabote ediyorsunuz resmen.
Eski 18-02-2008, 13:39   #50
Arkitera Üyesi

USTABASI'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Omer Yilmaz tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Mesut Tanyel,
Mimarlık konuşmak isteyen etrafa bulaşmaz. Burada konu SMG iken dahi yazınız saçmalıklarla dolu.

Artık inanın sizin kötü niyetli, forumu sabote etmek isteyen birisi mi yoksa yazdıklarına safça inanan birisi mi olduğu konusunda kararsızım.

Ama hayır; başka konulara göndermenize bundan sonra izin vermiyoruz. Konuları sabote ediyorsunuz resmen.
Ömer Yilmaz
sanirim bu durumda bende böyle hitap edebilirim bilirsinizki herseyden önce iliskilerde karsiliklilik esastir.

Yazdiklarimda haksiz cikmayi tercih ederdim ama olmadi.
benim bir önceki SMG konulu yazimin son cümlesi ile sizin su yukarida yazdiklariniz birebir örtüsüyor.

Bakin SMG ile ilgili bir yazi yazdim bilgi verdim onlar hakkinda tek kelime etmeden benim son cümleme takiliyor ve seni sabotör ilan ediyorsunuz ben ise sizin hakkinizda bir degerlendirme yapmayi gerekli görmüyorum.

Sizin ve benim tavrimi forum izleyicileri zaten gerektigi sekilde degerlendirirler merak etmeyin cok uyanik bir kitle var karsinizda.

Umarim bu yazi sansüre takilip silinmez
Eski 18-02-2008, 13:41   #51
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Şimdiye kadar hangi tuhaf yazınız silindi de bu silinsin
Uzatmayalım.
Eski 18-02-2008, 16:54   #52
Arkitera Üyesi

Bu SMGM etkinlikleri ile ilgili bir konu sizin de dikkatinizi çekti mi bilemiyorum. O da, bu eğitimleri kimlerin vereceği ile ilgili bir bilginin, üyelere gönderilen mesajlarda yer almaması. Hadi bu o kadar önemli değil diyelim, odanın sitesine giriyorsunuz orada eğitimlerle ilgili daha detaylı açıklama mevcut. Ancak bu odanın sitesinde de eğitimleri vereceklerin sadece isimlerini görebiliyoruz.

Şubat, Mart ve Nisan aylarında düzenlenecek seminerleri içeren mesajda 1-2 seminer ilgimi çekti ve detaylarına bakmak üzere odanın sitesine girdim ve "Hastane Mimarisi" isimli semineri Konya Selçuk Üniversitesi'nden bir yardımcı doçentin vereceğini öğrendim. Peki bu kişi bu konuda gerçekten yetkin bir isim midir? Kaç tane hastane tasarımı ve uygulaması gerçekleştirmiştir? Yoksa bu konudaki akademik birikimini mi aktaracak? Uzun lafın kısası şunu demek istiyorum, bu tür eğitimlerde zahmet edilip eğitimi verecek olan insanın bir özgeçmişi de konulur duyurulara. Böylece bu seminere katılacak kişiler eğitmen hakkında önceden bir fikir sahibi olur ve bu durum da karar vermede rol oynar.

Aynı şekilde başka bir seminer konusu da "Mimari Fotoğraf". Bu semineri de Kocaeli Üniversitesi Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü'nden bir doçentin vereceğini öğreniyoruz. Mimari fotoğraf gibi son derece teknik bir konuda, bu öğretim üyesinin uygulama bilgisi hakkında nereden bilgi edinebileceğiz acaba? Bu öğretim üyesinin kısa bir özgeçmişi ile mimari fotoğraf alanındaki çalışmalarını öğrensek fena mı olur?

Herhangi alanda bir uzmanlığım olsa ve bir kurum benden eğitim istese, bu eğitim duyurusuna bu alandaki bilgi birikimimi yansıtacak bir özgeçmişimin konmasını şart koşarım. Bu haliyle düzenlenen seminerlerin, "laf olsun odanın kasası dolsun" diye yapıldığı çok açık...

Mesut bey bu konuda yurtdışı uygulamaları hakkında belki bize bilgi verebilir. Oralarda da "uzman" olarak takdim edilen kişilerden mi bu eğitimler alınıyor yoksa eğitimi verenlerin bilgi birikimi hakkında bir fikir sahibi olmak mümkün oluyor mu?
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-02-2008, 17:32   #53
Arkitera Üyesi

USTABASI'in Avatar'ı

mesela söyle bir kurs olabilir

Yurt disi derken tabiki dogal olarak Almanyadan örnek verebilirim.

Egitimciler konusunda deneyimli insanlardan olusuyor ancak o kisilerin özgecmisleri programda yer almiyor.
Zaten bu kisilerin ehil olup olmadiklari Mimarlar Odasi tarafindan incelenmektedir dolayisiyla Mimarlar Odasinin tavsiye ettigi bir seminerin kalitesi hakkinda süpheye düsmemizin anlami yok zaten Mimarlar Odasinin görevi üyesinin haklarini korumaktir hem de her anlamda.
Sorunuza cevap olarak programdan bir tanesini asagiya link olarak koyuyorum.

Örnek verdigim egitim santiyelerde is güvenligi ve saglik güvenligi konusunda koordinatör olmakk isteyenlere yönelik 3 günlük bir kurs, bu kursun sonunda verilen belgeyle sadece puan almiyorsunuz ayni zamanda santiyelerde bu konuda yetkin oldugunuza dair bir belge veriliyor bu arada belirteyim her santiyede böyle bir uzmanin bulunmasi zorunlulugu var ancak bu uzmanin mimar olma zorunlulugu yok yani kalfayida bu egitime gönderebilirsiniz.
Kursun ücreti oda üyelerine 350 Euro oda üyesi olmayana mesela duvarci ustasina 700 Euro

Kurs programinin linki asagidadir

Akademie AKNW - Akademieprogramm - Fortbildung
Eski 18-02-2008, 19:12   #54
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Zaten bu kisilerin ehil olup olmadiklari Mimarlar Odasi tarafindan incelenmektedir dolayisiyla Mimarlar Odasinin tavsiye ettigi bir seminerin kalitesi hakkinda süpheye düsmemizin anlami yok zaten Mimarlar Odasinin görevi üyesinin haklarini korumaktir hem de her anlamda.
İşte bu noktada, Türkiye'de durumu düşündüğümde, işlerin sizin söylediğiniz ve olması gereken kadar ideal olmadığını düşümnüyorum. Olması gereken söylediğiniz gibi Mimarlar Odası'nın görevi üyelerinin haklarını korumak olmalı ama bunun Türkiye'deki yapılanma içinde ne kadar gerçekleştiği benim için büyük bir soru işareti...
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-02-2008, 01:40   #55
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Peki Oda bunu nasıl sağlayacak.
İşte SMGM araya girecek ve bilim kurulu oluşturacak.
Bilim kurulu ayrıca söz konusu eğitimiTürkiye'den veya yurtdışından artık ne gerekliyse en iyi kim veriyor onu araştıracak verecek.

Ticari kaygılarla aman benim bilgisayar kursuma vereyim dışarıdan daha yetkin olanları görmezden geleyim demeyecek.

Eğitmenlerin adını sanını özgeçmişlerini yayınlayacak
Eğitmenlere puan vermiyor eh hadi bari eğitmenlere de eğitim puanı vermeli.
Her eğitmenin isminin üzerine gelip tıkladığınızda ya onun kişilse sayfası gelmeli ya da SMGM sitesi içinde bilgi verilmeli.

Örneğin XXX.YYY isimli eğitmenimiz söz konusu eğitimi 4 kere vermiştir.
Bu eğitimlerden sonra yapılan anketlerde şu şu olumlu sonuçlar alınmıştır.

O zaman bakarız "Haaa bu hoca iyiymiş yahu" deriz.
Bir daha tekrarlıyorum. Baha Tanman'dan ders aldım mesela ben doktora sürecinde
şimdi Baha Tanman ile ders yapılsa sorgusuz sualsiz katılırım da
Hiç adı sanı duyulmamış eğitimci arkadaşı tanıtmak gerekemez mi?

Bu kuruuluş verdiği eğitimler sonrası neden anket yapmaz (ben cad seminerlerine gittim anket manket yoktu)
veya CAD seminerini "satış" ve "indirim" gibi kelimelerin DEVAMLI SURETLE tekaffuz edilmeyeceği formatta yapamak gerekmez miydi.
Örneğin 3-4 yazılımın aynı anda o anda verilen bir projeyi modellemesi gibi.

Ne güzel olurdu.

Ya da ne bileyim benim nacizane fikirlerimden 3-4 kat iyilerini çıkarmalıydı bu kurum.

Neyse ben TEKELCİ Mimarlar Oda'sının varoluş sebeplerinden birini çiğneyerek "sadece ben bu işi yapabilirim" durumunda kurtulmasını ve bundan FAYDA sağlamamasını sağ eliyle verdiği sol eliyle kendisi almamasını istiyorum.

Burfadan gelsinler sebeplerini açıklasınlar dedim.

Tıssssssssss................

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ

En son ayasofya tarafından düzenlendi : 19-02-2008 02:05.
Eski 19-02-2008, 11:45   #56
Arkitera Üyesi

USTABASI'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Peki Oda bunu nasıl sağlayacak.
İşte SMGM araya girecek ve bilim kurulu oluşturacak.
Bilim kurulu ayrıca söz konusu eğitimiTürkiye'den veya yurtdışından artık ne gerekliyse en iyi kim veriyor onu araştıracak verecek.
Ahmet Bey ögretim görevlisi oldugunuz hemen belli oluyor

Fazla kurum olustururp fazla bürokrasi olusturmak gerekmez, netice itibariyla serbest piyasa ekonomisi kosullarina göre hareket etmek bence yeterlidir.

Piyasada basarisi ticari olarak tescillenmis kurumlarin kurslarini kabul etmek en mantikli olanidir.
Mesela bir yazilim icin yazilim firmasinin kendi verdigi kurs hakkinda süphe etmek gerekmez sanirim
veya yangin güvenligi konusunda bu malzemeyi üreten kurumun veya itfaiyedeki mimarlarin verecekleri kurslar akredite olabilir,
Mesela almanyada yangin panelleri üreten firmanin yangin güvenligi ile ilgili kurslari oda tarfindan kabul edilmektedir

Demem odurki bilim kurulu vs kavramlari ortaya attiginiz zaman sistem hantallasir daha hafif daha esnek cözümler üretmek ve de herseyden önemlisi güvenmek lazimdir.

Ben ögrenci iken proje hocalarimizi kendimiz secerdik , en sona kalan hocalar yani en son tercih edilen hocalar o dönem daha farkli bir performans sergilemek zorunda hissederlerdi kendilerini
Almanyada üniversitelerde durum halen böyle yani ögrenci proje hocasini kendisi secer.

Sizin bahsettiginiz gibi bilim kurulu olusturulursa bunun cok kötü sonuclarida olabilir
Bence en dogrusu serpest piyasa kosullarinda serbest rekabet ortaminda ancak yine de kurumsal denetimle , zaten kurum piyasada olusmus olan kalitenin karsisinda durmaz.
Eski 19-02-2008, 11:55   #57
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Bilim kurulu zaten var.
SMGM sayfasına bakmanızı salık veririm.

Eski 19-02-2008, 12:39   #58
Arkitera Üyesi

USTABASI'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Metin Karadağ tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Merhaba Buğra
Uluslarası sürece uyumlu olarak (kapsamak zorunda artık) 12 alandaki 200'e yakın iş/eğitim alanında faaliyet gösteren meslektaşların tümünü kapsayan ve deneyim ve eğitiminini güncelleme ihtiyaçlarını takviye ederek karşılayabilmek için; sadece İstanbul'da yaşayan mimarlar için 13500 x 15 Kredi/Saat yani 200 bin kredi saatlik bir "şey" den söz ediyoruz...

Mimarlar Odası bir eğitim kurumu olmadığı için sadece İstanbul için sözkonusu 200 bin kredi/saatlik eğitim, alanda bulunan üniversiteler, mimarlık vakfı, sektör, sektör birlikleri firmalar vb. kurumlar tarafından "uluslararası standartlara" uyumlu olarak karşılaması gerekiyor.

Yani ihtiyacın çok çok büyük kısmı bu alandaki adı geçen "uzman kurumlar" tarafından karşılacak.

Henüz imkan olmayan yer ve bölgelerde de zamanla oluşturulması için bazı teşvikler devreye girecek ister istemez. Oluşuncaya kadar geçici transfer olanakları seferber edilecek.

Mimarlar Odası tüm bu süreç içinde sadece "zorunlu olan birkaç kalem" ile ilgili üyelere sunulacak hizmetten sorumlu...

Tek bir mimarın ömrüne tüm bu alanlardaki eğitimin sığdırılması gibi olanaksız bir beklenti tabii ki sözkonusu değil... Ama yelpazade yer alan tüm alanların da bilinmesi ve interdisipliner alanların birbirne aktaracağı bilgi sinerjisi de gözardı edilemez.

Evet, bu konu yepyeni bir davranış alışkanlığı sürecini yani yeni kültürel sürece işaret ediyor...

Cünkü geçmişte var olanların böylesi sistemli bir ilişki süreci yok.

Şu an henüz ilk örnekleriyle de olsa elleride ne varsa onları, o da daha yeni yeni ortaya koymaya çalışıyor kurumların davet ettiği insanlar.

Üyeyi zor durumda bırakmayacak ve onu bu yolda kendi alışkanlıklarını geliştirmesi için kolaylık sağlayacak; kolay ulaşılabilir ve edinilebilir "esnek" bir kredi sistemi ile işe başlandı...

SMG eitimleri düzeyi birbirinden çok farklı eğitim biçimleri ile üstelik kıran kırana bir ralli/kros yarışması biçiminde olmayan bir esneklikte sunulan bir süreçten söz ediyoruz ....

Yine de çok farklı yelpazeden çok farklı SMG programları üyelerin ulaşabileceği biçimde ardı ardına açılıp sunulmaya devam ediyor.

Tabii ki SMG eleştirilir, üstelik de bu aşamada çok büyük bir ihtiyaç...
Metin Karadag konuyla ilgili olarak zaten güzel bir aciklama yapmis.
Yüzbinlerce saatlik bir egitim alanindan söz ediliyor ve ayni seklide odanin tek basina bütün bunlari karsilayamayacaginida anlatmis dolayisiyla ayasofyanin bahsini ettigi bir tekelci anlayis bu durumda söz konusu olamaz .

Sanirim bu olayin yeni baslamasindan kaynaklanan yanlis anlasilmalar bilgi eksiklikleri
birde cok acikca ifade edeyim mimarlar odasi secim sürecinde ortaya cikan cephelesmenin getirdigi bir duyguyla oda calismalarinin topyekün tukaka ilan edilmesi gibi bir sey sezinliyorum yani en azindan uzaktan bakinaca durum böyleymis gibi bir izlenim doguyor bende.

Bence meslek kurumunu yipratici ifadeler yerine daha yapici tekliflerle yaklasmak dogru olur.
Metin Karadagin aciklamalarindan anladigim kadariyla SMG konusunun en büyük yükü sektörün üzerinde
Yipratici ifadeden kastim SMG konusundaki aciklamalardan ziyade Mimarlar Odasi kurumuna karsi forumun diger bölümlerinde var olan antipatik aciklamalar, dolayisiyla forumun hem o bölümünü hem bu bölümünü izleyen bir kisinin diger taraflardaki olumsuz havadan etkilenmeyecegini düsünemiyorum.

SMG deki isleyisle ilgili arizalar sürec icerisinde konuya katilanlarin tümünün katkisiyla mutlaka giderilecektir bence önemli olan isleyisteki arizalardan cok sistemin varolmasidir.

Aslinda herkes hakli bu durumda cözümde fazla uzak degil demekki
Eski 19-02-2008, 12:48   #59
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Sayın USTABASI,
Serbest piyasa Oda'nın literatüründe emperyalizmin kirli para dolaşım ortamı olarak geçtiği sürece işler umduğunuz kadar pürüzsüz şekillenmeyecektir. Sadece Oda'ya özgü değil aslında mesele; genel olarak bu coğrafyanın zihni mutlak idealizasyonlar yani dünyevi olanın bir hayli yukarısında göksel konumlardaki "hakikat" mistisizmi ile düşünüyor. Serbest piyasa gibi dünyevi, akışkan ve değişken gerçeklikler üzerinden değil.
lumina offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
mimarlar odası, smgm, sürekli eğitim

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları