|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bazı yanlış anlaşılmalara
Bazı yanlış anlaşılmalara yol açmaması için belgeleri dikkatle incelemekte yarar var:
..| Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi |.. Yine dikkatle incelenirse bir yıl içinde "alınacak krediler" sadece Mimarlar Odası şubeleri ya da birimlerince üyelere sunulan seminer/tanıtım vb. çalışmalarla alınan alınan kredilerden oluşmuyor... SMG Yönetmeliği'nde de görüleceği gibi; Üniversitelerin Mimarlık Vakfı'nın Diğer Meslek Odaları'nın Sektör Birlikleri'nin Firmaların Özel dersanelerin Vb.. İlgi alanlarında verdikleri sertifikalı seminer, konferans, sempozyum vb. gibi eğitimlere doğrudan katılım sonucu alınan belgelerden de oluşabiliyor... Özel olarak; bir mimar eğer deneyimleri ile belli bir yere gelmiş ise ve bilirkişi olmak isterse; bilirkişilik yapabilmesi için; "güncellenmiş olan" Bilirkişilik Eğitimi alması "zorunlu..." Diyelim bundan 10 yıl sonra yapılan güncellemelerle değişiklikler tamamen farklı ve belli bir düzeye gelmişse; o zamana kadar bilirkişi olarak görev yapmış olan mimar bu fark eğitimini alarak; o alandaki bilgisini güncellemesi "zorunlu..." İlk uygulama yılı olduğu ve tüm üyelerin yeni sürece uyum gösterebilmeleri için kredi düşük tutuldu... Bu nedenle "15 Kredi..." İncelenen uygulamalar aslında yıllık bir haftaya denk düşen yani 35 Kredi olduğunu gösteriyor... Bir meslek sahibi bir yıllık çalışmasının bir haftasını mesleki alandaki güncellemeler için ayırmalıdır, önermesinden hareketle bir haftalık çalışma ortalkama 35 saate denk düştüğü için 35 saat/kredi kullanılıyormuş... Lütfen mevcut belgeleri dikkatli incelemeden önyargılarla ortalığı bulandırmayalım... ... ...
|
|
|
#17 | |
|
Yönetici
|
Sürekli bir önyargıdan bahsediliyor. Ancak o önyargı bir bumerang misali geri döndüğünde hep cevapsız kalındı.
Alıntı:
Soruyu, Danıştay'dan çıkan son iki kararın Arkitera Forum ortamında hem diğer üyelerce gündeme getirilmesi ama daha fazla Metin Karadağ tarafından "işte bakın SMD'ler ile Oda arasındaki davada şöyle bir sonuç alındı" görüşünün dile getirilmesi sonrasında farklı bir şekilde sorabilirim artık. Artık diyorum çünkü SMD'ler Oda ile olan bu davalarının ortalıkta konuşulmasını, gündeme gelmesini istemiyorlardı. Eh madem gündemin en ortasında bu durumda soruyu o farklı şekilde sorabilirim: İzmir Mimarlık Buluşmaları'nın SMGM tarafından puanlandırılmamasının nedeni Oda Yönetimi ile SMD'ler arasındaki dava mıydı? Cevap ne olursa olsun sonuç değişmeyecek de biz eğer akıllarda böyle bir düşünce var olabilirse neler olacak onun üzerine düşünebiliriz...
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben sadece konu ile ilgili bilgiyi aktarıyorum...
Ben sadece konu ile ilgili bilgiyi aktarıyorum...
O kadar. Başka birşey değil. Bu aşağıdaki tespitten de şimdi sizin yazınızdan haberim oldu: Ömer Yılmaz: "Artık diyorum çünkü SMD'ler Oda ile olan bu davalarının ortalıkta konuşulmasını, gündeme gelmesini istemiyorlardı."
|
|
|
#19 | |
|
Arkitera Üyesi
|
En kötü öğrenme biçimi...
En kötü öğrenme biçimine en iyi örneklerden birisi; trafik kazasının kötülüğünü öğrenmek için trafik kazasına uğramaktır...
Öyle değil mi? Yeni hükümet kuruldu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan aynı zamanda AB sürecinin Başmüzakerecisi... Yani AB ile karşılıklı tarama sürecinin ardından var olan yasaların revizyonu, olmayanların da çevirisinin bile tamamlanmadan aynen kabulu ile kısa sürede tüm mevzuat sürecinin kısa zamanda tamamlanmasına çalışılacak demektir. Bunlar yapılıp yeterli güvenceler verilmezse, bünyesinde ar-ge yapısını ve kültürünü de taşıyan "yatırımcı sermaye" yerine; "keş" parasını her aklına estiğinde ya da ürktüğünde "ağda" yaparak çekip borsaları altüst eden karapara sermayesinin kucağındaki bir ekonomi ile sürekli başbaşa kalınır. Sürekli ensesinde "Demoklesin Kılıcı" ile dolanan yönetimler her türlü tavizi vermeye hazırdırlar. Bir hükümet için hükmünü sürdürmekte zorlanacağı ekonomi çeşidi budur. Yeni hükümetin program hedefleri arasında kişi başına gayr-ı safi milli hasılanın 10 Bin dolar olacağının garantisini vermesi de "yatırımcı sermaye"nin gelip yerleşmesi için her tür güvenceyi vereceğinin de işareti. Hazırlıkları tamamlanır tamamlanmaz, kabul edilmesi zorunlu olan yasalar arasında "Tüketici Hakları Yasası" da var... Ülke ve toplum zeminini tarla gibi sürüp tesviye edecek önemli yasalar grubunda olan "Tüketici Hakları Yasası"na dayanarak bir tüketici tarafından "açılacak bir dava" sözkonusu "Trafik Kazası" ile öğrenme yöntemine benzer bir dizi sonuca yol açacak... Meslek sahiplerinin bu yasa karşısındaki tek güvencesi, "Mesleki Sorumluluk Sigortasını" yaptırmıs olması ya da olmaması... Yani meslek sahibinin ocağının sönüp sönmemesi için önemli bir yapı sözkonusu... "Sigorta primi miktarı" ve "RİSK Güvenlik Derecesi"nin belirlenerek onaylanması; aldığı mesleki eğitim ve deneyimlerin belgelerinin sigorta/broker şirketi tarafından güvenle kullanılabilir/kabul edilebilir olması gerekiyor... Siz siz olun yine de "Trafik Kazası" yolu ile öğrenmek yerine eğitim ve deneyimle öğrendiklerinizi SMGM onaylı belgelerle garantilemeye devam edin... Üstelik "zorunlu olanlar" dışında SMGM için gerekli tüm eğitimleri Mimarlar Odası birimlerinden almak zorunda da değilsiniz. Biraz sağlıklı düşünmeye özen göstermek yeterli. Ama "Tarfik Kazası" yolu ile öğrenmek gibi bir tutkunuz varsa, bu da sizin bileceğiniz bir şey... ... Alıntı:
|
|
|
|
#20 |
|
Yönetici
|
Bu konuda sorular soruldu, cevaplar verilmedi...
Bir klasik durumdur. Alıştık artık; tek garipsediğim nasıl oluyorda hala herkeslere cevaplar yetiştirilebiliyor?
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Amaç-Niyet-Araç...
Amaç-Araç-Sonuç...
Niyet bozuk olunca mevzuat hikaye olur da ondan... Yanlış kaldırımda cüzdan arıyorsunuz... Düzelemediniz gitti. ...
|
|
|
#22 |
|
Yönetici
|
Neden? Soruya cevap verdiniz mi? Kaç kaç nereye kadar?
Alışık değilsiniz herhalde böyle takip edilmeye...
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Üyeler düzenli olarak...
Üyeler düzenli olarak yayınlarla bilgilendirilir...
Üye olmayıp da merak eden herkes için tüm soruların doğrudan yanıtlanacağı birçok iletişim ortamı ve aracı mevcut. ..| Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi |.. Tüm soruların yanıtlarına ulaşabilmek için bilinemez bir yerden söz etmiyoruz. Dedim ya niyet meselesi... ...
|
|
|
#24 |
|
Yönetici
|
Konuya odaklanmak açısından
Listede şöyle bir şey gördüm ---- SMGM Tarafından Kredilendirilmeye Tabi Tutulacak Eğitimler ve Etkinlikler Ajandası Eğitimler saat başı 1 kredi olarak değerlendirilecektir. Her etkinlik 1 kredi olarak değerlendirilecektir. MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ Turistik Gezi “10 -14 Eylül 2007 Budapeşte – Prag“ “02 – 09 Ekim 2007 Barselona – Madrid“ “18 – 23 Kasım 2007 Venedik – Floransa – Roma“ --- Şimdi bu gezi bir kredi mi yoksa saat başı bir kredi mi? Ya da Şube'nin bu geziyi düzenlemesi durumunda mı bir kredi oluyor bu. Kredi ihtiyacı duyan ve devamlı yurtdışına giden biri başka bir tursitik firmadan kredi alabilir mi? Yani bu gezilerin "MİMARİ KREDİYE UYGUN OLDUĞU" nasıl anlaşılıyor ki. Gezilerin kredilendirilmesine karşıyım. Yok olacaksa bunun kıstası ortaya konsun. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Henüz yeni başlayan bir süreç...
Bölge farkları, olanak farkları...
Her bakımdan en çeşitli ve en zengin olanaklar başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde toplanmış olduğu için diğer bölgelere düşe düşe bol seyahate katılmak düşüyor... Henüz yeni başlayan bir süreç... Sistemin ülkenin her yanında ve aynı anda "boot" etme olanağına sahip değil. Bu nedenle yeni alışkanlıklar geliştirme ve edinme süreci aynı zamanda "esnek geçiş süreci" Yılda toplam bir haftanın ya da 35 saatin kredi olarak "anlamlı karşılıklara denk" gelmesine "alışmanın" biraz zaman alacağı ve üyeleri zorlayacağı öngörüsüyle 2007 yılı için 15 saat / kredi olarak uygulamaya geçildi... Dile getirdiğiniz sorun bu konuda ilk birkaç uygulamadan sonra daha net anlaşılabilecek... Yalnız "tek tip kredi" ile "tüm kredi ihtiyacını karşılamanın" olanağı yok. Yani "15 kez yurt dışına çıktım benim kredi ihtiyacım tamamlandı" diye birşey yok... Hem SMG'ye ne gerek kalır ki. Üyenin mesleki ve kültürel ufkunun sürekli güncellenmesi ve interdisipliner alanı sürekli izlemesini alışkanlık haline getirmesi amacına da aykırı. Üye Sicil Programı bunların da kayıtlarını belgeleri ile birlikte sürekli işlenmesine ve izlenebilmesine uygun olarak hazırlandı. Özetle, "Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur..." gibi döne döne aynı konudan şişirme kredi almak imkanı yok. Hem, gez gez nereye kadar?... ))Alıntı:
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
Mimarlar Odası hem eğitimi veren hem de denetleyen olamaz.
Bu konu bu kadar basittir. İstediğiniz kadar yazın, uzatın, kimse sizi okumasın da haklı çıkın diye lafı dolandırın farketmez. Bu sistem bu hali ile çalışmaz.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ne haddinize, ne de fetvanıza kalmış bir konu.
"Olsa, dükkan senin..." derler ya...
)Neyse biraz toplama çıkarma yapmak zihni açmaya iyi gelir. Aklınız hemen ticarete kaydığı için böyle düşünüyor olabilirsiniz, boş yere ticaretle ilgili yasalar arasında aramayın; Mimarlar Odası kamu yararına çalışan Anayasal bir kurum olduğu için Anayasa'da yer almaktadır. "Denetlemek" görevi de Anayasal gerekçelere dayanmaktadır... Yani, ne haddinize, ne de fetvanıza kalmış bir konu. Tabii ki Mimarlar Odası bir eğitim kurumu değil, ancak üyelerinin ihtiyaç alanında "mevcut örnekleri yok ise" ufku/alanı açmak için örnekleri ve standart bilgilerini de oluşturmak zorunda. ..| Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi |.. Ve bunlar doğal kurumsal görevleri arasında... Herşey yerli yerine oturduğunda, yani sadece bu anlamdaki zorunlu olanlar dışındaki alanlarda ilgili kurumlar, üyelerin bu konudaki ihtiyaçlarını karşılayacaklardır. Mimarlar Odası MİV - Enstitü Üniversiteler Meslek odaları Sektör birlikleri Firmalar Özel Dershaneler Bu konu bu kadar basit. Ne diye bu kadar zorlandığınızı anlayamadım. Özetle, niyet varsa mevzuat bahane...
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
|
Saldırdınız diye cevap verecek değilim, herkes durumun farkında.
Soru: İzmir Serbest Mimarlar Derneği'nin etkinlikleri (ki herhalde 200 puan vardı orada ) neden kredilendirilmedi? Keyfi uygulamaların önü nasıl alınacak? İzmir SMD örneğinde olduğu gibi keyfi durumların oluşmaması nasıl sağlanacak?Bari savunmayın, bu kadar mı tutucusunuz? Ezberiniz hiç bozulmaz mı sizin?
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı (gavurcası VCD) bölümü yazları seçmeli ders uygular ve okulun midibüsü ile tüm avrupa geziliyor. Başta hocalar var. Gezi paralı. Ve gelindiğinde öğrencilere NOT VERİLİYOR. Mimarlık Fakültesi'nde bu olmuyor. (Şükür)
Sen çok iyi gezdin aferim sana tam not AA. Sen gezerken beni dinlemedin ya da bizimle aynı lokantada yemek yemedin kafana göre takıldın al sana BB. Böyle mi yani. Hele hele bir üniversitede böyle bir şey olmasına anlam verememişken geziye "kredi" verilmesini garipsedim. Yıllar boyu Mimarlar Odası'nda ders vermiş ve öğrencilerin krediye ihtiyaç duymadan o kadar sıkıntıyı çekmiş olmaları beni gururlandırırken bu gezi işinin aynı kefeye konmasına pek aklım ermedi. Bence olmamalı. Tabii ki "BENCE". Yani benim hür fikrimdir. Arkitera'yı da Oda'yı da bağlamaz.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|