|
|
#1 |
|
Üye Adayı
|
Mimarlar Odası 1 Mayıs
Mimarlar Odası Taksimdeki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılacak mı?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
İki tane sorum olacaktı eğer cevapları biliyorsanız sevinirim.
1.Mimarlar Odasında 1 Mayıs Taksim Mitingine katılan mimarlara SMG puanı veriyorlar mı? Kaç puan veriyorlar? 3.Odada 1 Mayıs koktelyli olacak mı? Kokteylin kaç puanı olacak? Merak ettim de.
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlar Odası meydanlarda toplanırken,mimarsız yapılar arka sokakta top oynuyor.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Üye Adayı
|
1 Mayıs 2008
Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun, bugün rahatlıkla kullandığımız 8 saatlik işgünü hakkını kazanmak için Chicago’da 1 Mayıs 1886 tarihinde yaptığı eylemleriyle simgeselleşen ve 1889’da Uluslararası İşçi Birliği tarafından tüm dünyada Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına karar verilen 1 Mayıs, bugün 166 ülkede, 23 AB ülkesinde ve ABD'de bayram ve tatil günüdür. 1 Mayıs, ülkemizde ilk olarak 1923 yılında Amele Bayramı olarak kutlanmış olmasına karşın, bugün hâlâ gerilimlerin ve yasakların günü olarak anılmaktadır. 1 Mayıs 1977 katliamından bu yana 31 yıl geçmiş olmasına karşın emekçilerin bayramını özgürce kutlamaları önündeki engeller devam etmektedir. Mevcut iktidar bir yandan yakın zamanlarda sosyal güvencelerini tırpanladığı emekçilere hoş görünmek için bu günü “Emek ve Dayanışma Günü” ilan etmekte, ancak bir yandan da tatil ilan etmeyerek, bir şölen havasında kutlanmasının yolunu kapamaktadır. Sermayenin her dediğini yapmak için kendisiyle yarışır iken, emekçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaktan çekinmeyen iktidarın, emekten yana güçler üzerine akıl almaz baskılar uygulayarak yıldırma ve sindirme politikalarını hayata geçirdiği bugünlerde, uluslararası sermayenin direktifleriyle son günlerde yasalaştırılan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası” yasası tam da bu konunun en açık örneğini oluşturmaktadır. Çıkartılan yasayla işçinin, emekçinin kazanılmış tüm sosyal güvenlik hakları gasp edilmiş, sosyal devlet anlayışının artık terk edildiği resmen deklare edilmiştir. İşte bu yüzden TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK’in ortaklaşa olarak 1 Mayıs 2008 kutlamalarını "SOSYAL ADALET - EŞİTLİK - BAĞIMSIZLIK - DEMOKRASİ ve BARIŞ için OMUZ OMUZAYIZ" sloganıyla TAKSİM MEYDANI’NDA gerçekleştirmesi daha da anlamlı hale gelmiştir. TMMOB Mimarlar Odası olarak, ülkemizde yaşanan emek üzerindeki antidemokratik uygulamalara, taşeronlaşmaya, emeğin güvencesiz çalıştırılmasına karşı verilecek mücadelede emekten yana güçlerle birlikte “ayağın baş olması için” 1 Mayıs günü Taksim’de olacağımızı belirterek, “DÜNYA EMEKÇİLERİNİN BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 MAYIS BAYRAMININ, BİR ŞÖLEN OLARAK KUTLANMASINA İZİN VERİLMELİDİR!...” diyor ve tüm çalışanların 1 Mayıs bayramlarını kutluyoruz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Üye Adayı
|
Üstteki yazı Mimarlar Odası basın bildirisinden alıntıdır.
Herkese hayırlı olsun... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Mimarlar Odası adını değiştirse de sorun kökünden çözülse olmaz mı?
Mimarlıkla ilgileri yok nasılsa eminim kendilerine o meşhur kelimelerinden başka bir isim bulabilirler... Böylece herkes mutlu olur.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Eğer polis ile çatışılır kahraman olunursa fazladan puan alınıyor.
Bu arada 1 mayıs gösterilene mazeretsiz gelmeyen mimarlardan (yoklama alınacak) 1 puan kesilecek deniyor. Doğru mu?
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Üye Adayı
|
Taksim Meydanı
Ben yazıyı olumlu bulduğum için taşıdım foruma.Arkitera salt mimarlıkla ilgilenmeyi tercih eden bir site olabilir.
Meslek Odaları bence böyle konularda rengini belli etmelidir.Tavır koymalıdır. Çevremizdeki aksaklıkların, kötü yapıların tek nedenini mimarlık sanıyorsak çok yanılıyoruz.Bu, millet ekmek bulamazken pastaların yeterince kremalı yapılmamasından yakınmaya benziyor bence.Sistem uygulayıcılar kötü olduğu sürece ne yapılar düzelir ne pastalar. Ben Odanın böyle bir bildiri yayınlamasından dolayı memnunum.Yarın cesaret edebilirsem puan almaya çalışacağım. Asıl, tepkisizlik Odayı bir isim değişikliğine itmelidir.Çünkü temsil ettiği çoğunluk İş Kanununa tabii olan çalışanlar. Forum yöneticilerin 1 Mayıs Mitingi ile ilgili tavrını Arkiteranın tavrıymış gibi görmek istemiyorum.Yoksa Arkiteranın da bir isim değişikliğine ihtiyacı olacak. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Oda tabii ki işçiden, emekçiden yana olmalıdır.
Ancak yine aynı Oda HERKESİ KAPSAYICI OLMALIDIR. Bugün Oda'ya kayıtlı sağ görüşlü biri de Oda'nın mimarı olmalıdır. Ama değildir. Siyasi görüş ırkçılığı bir numara şu anda. Ancak gelin görün ki hemen DİNCİ, AKP'li haydi bilemedim EMPERYALİST ve SERMAYE UŞAĞI oluverir. Oda kendi üyesi olduğu halde genel olarak kendi süşüncesi ve kendi bildirisine muhalif olana üyesi olduğu halde bariz olarak IRKÇILIK yapmaktadır. İster inanın ister inanmayın. Ve yine biliniz ki Oda sosyal olgulara müdahil olabilir, olmalıdır, ancak bunun da bir adabı vardır. Puanlama sitemi bu kadar yozlaşmış o kadar gülünç hale gelmiş o kadar kolay delinmiştir ki ve oda karşı olması gereken halde "Tekel" haline gelmişken (Kendisi dışındaki hiç bir şeye puan vermiyor. Kendi eğitimlerini denetlemiyor. Kötü olduğu halde eğitimlere devam ediyoe. İyileri vardır içinde cımbızla ayıklansa ama genelde eğitimler çok kötü. SMGM başkanını ve görüşleri yok sayılıyor. MYK dikatatörce ve kararlarını "ben öyle istedim" şeklinde veriyor) bununla peki ve ala dalga geçilecektir. Yani Oda'mız bazı yönlerdeki eksikliklerini, bu genel dertlere daha fazla zamanını ve gücünü vererek SHOW'a bile dönüştürmektedir. Bu 1 mayıs bir gösteridir demiyorum ama genelinde sosyal tepki verdiği konularda çizdiği ÖZGÜRLÜKÇÜ ve ŞEFFAF halini rolünü kendi uygulamalarında göremeyince biz de kolaylıkla dalga geçeriz. Güleriz yani Oda'nın ağlanacak haline. Sizi de yazdıklarımızla Arkitera'nın genel görüşünü kendi kafanıza göre tanımlama arzusunda gördük. 1- Siz nasıl bir birey olarak dışarıdan bir çırpıda tanımlanacak isimlendirilecek bir görüşe sahip değilseniz, tekil olarak ben ve Arkitera -ki herkes Arkitera'yı sadece forum zannediyor- öyle zırt diye isim konulacak BASİTLİKTE olgular ve referans çerçeveleri olarak göremez. Bu kadar kolay isim koyabiliyorsanız haksızlığı da kolay yapıyorsunuz demektir. 2- İsim değiştirmek, isim koymak gibi KOLAYCI tavırlar, oda'nın çok iyi becerdiği - onun düşüncesinden olmayan üyesini DİNCİ veya AKP'li olarak damgalaması - durumuna benzer ki. Çok tehlikelidir. 3- Eleştirilerimizin basit olgular içinde kaldığını zannediyorsunuz ama bu konularda oldukça dolu ve tek bir bakış noktasından bakmayan şekilde olduğunu biliniz. Kabul eder misiniz bilemem. Oda hiç bir konuce ve hiç bir zaman YANLIŞ YAPMAYAN!!! ve 22 yıldır oraya demir atmış yöneticilerle yönetildiğinden hiç bir eleştiriyi kabullenmez. Çünkü Oda ve Oda yönetiminin basiretsizliği kapama yöntemleri sorgusuz sualsiz destekleyen FANATİKLERİ o kadar çok var ki anında isim takmak değiştirmek peşindeler. Uzatmaya gerek yok. Yeni Sosyal Güvenlik Yasa'sını tutmuyorum beğenmiyorum ve istemiyorum. Diğer yandan kafamı kuma gömüp sistemin işlememesi zamanında verilen açıklar yüzünden sosyal güvenlik sisteminin çökme tehlikesini de görüyor ve üzülüyorum. Bu yapılan düzenlemenin çok iyi olmadığına inanıyorum. Ama eski halin de aynı kalması değişmemesi gerektiğini körü körüne savunup icabında izinsiz gösteri yapılıp Polisle çatışmaya da karşıyım. Mimarlar Oda'sı üyelerini 1 Mayıs yürüşüne bu süslü ve matbu bildiri ile çağırır, o üyelerden birinin burnu kanarsa sorumluluğu da alması gerektiğini düşünüyorum. --- "emekçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaktan çekinmeyen iktidarın, emekten yana güçler üzerine akıl almaz baskılar uygulayarak yıldırma ve sindirme politikalarını hayata geçirdiği bugünlerde, uluslararası sermayenin direktifleriyle son günlerde yasalaştırılan" Hep aynı kelimeler hep aynı basmakalıp laflar. "Matbu" işte. Mimar'ların söylemleri hep bu kelimeler arasında eriyip gidiyor. Tabipler Oda'sının bildirisi de aynı. Makine Müh. Oda'sının da. Konuyu daha da uzatmayayım. Yaratıcı olması gereken mimarlık mesleğine mensup kişilerin Oda'sının bu tekdüzelikle bizler gibi YARATICILIĞI TEMEL EDİNMİŞ BİR MESLEĞİ olan bireye SÖZCÜ olamadığını görüyorum. Geçiyoruz.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Ayasofya oldukça iyi açıklamış artık o kadar detaya girmeyeceğim. Ama şunları söylemek iyi olacak: Belli ki odayı bir çalışan sendikası olarak görüyorsunuz. Yanlışsınız. Gidin ve odanın amaçlarını okuyun. Yine belli ki iş kanunu da çalışanın kanunu (haklarını koruyan) olarak görüyorsunuz. Yine yanlışsınız. Okuyun lütfen. İş kanunu çalışan ile işveren arasındaki hukuku düzenler. Çalışan kadar işverenin haklarını da korur. Öte yandan kendinizce bir çıkarım yaparak mimarların büyük çoğunluğunun ücretli çalışan olduğunu söylüyorsunuz. Burada da çok büyük olasılıkla yanlışsınız. Mimarlık mesleği yapısı gereği bireysel çalışmaya, yasal ya da yasal olmayan patron olmaya oldukça açık. İstatistiki bilgi yok. Ama büyük olasılıkla ücretli çalışanlar çoğunlukta değil. Acaba bu istatistikleri nitelikli bir şekilde yapmayan hangi kurum! Bizlerin 1 Mayıs'la ilgili tavrını nasıl da anlayıverdiniz. Nasıl ve ne olarak anladığınızı lütfen açıklayın da bizler de öğrenelim şu tavrı. Bu açıklamayı yapmak ya da "forum yöneticileri"nden özür dilemek durumundasınız. Okuduklarımı anlayan bir birey olarak size hatırlatmalıyım ki ne ben ne de Ayasofya (başka yorum yapan yok gördüğüm kadarıyla) 1 Mayıs'la ilgili bir açıklama yapmamış idik. Nasıl oluyor da hem solculuk edebiyatı yapılıp hem de böyle mesnetsiz konuşulabiliyor diye şaşmamalıyız. Evet öğrendik artık, oluyor.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Üye Adayı
|
İster inanın ister inanmayın benim mevcut odayla hiçbir fiziki ilişkim yok.Hatta yazıyı geç yayınladıkları için eleştiriyorum.
Ama odanın bir şekilde mitingi desteklemesi benim hoşuma gidiyor.Ben bunu belirtiyorum.Ve böyle bir tavrı bile siz geçmiş hesaplaşmalarla eleştirmeye kalkıyorsunuz.Yani oda böyle bir yazı yayınlamasın mı? Üstelik eleştiriş şeklinizin sululuğu olayın önemiyle tamamen tezat.Hele ki sizin gibi herkese herşeyin doğrusunu telkin ettiğini düşünenler için.Ben buna katlanamıyorum. Burda istatistiki meseleleri konuşmuyoruz.Oda çalışan işveren arasındaki ilişkileri düzeniyorsa elbetteki işçi bayramı konusunda görüş bildirecek.İcabında üyelere katılma çağrısında bulunacak. Kimseden özür dileyecek falan değilim.Ömer Yılmaz ,her konudaki kendinize biçtiğiniz bilirkişi rolü için özür dileyin.Burası Ömer Cumhuriyeti değil.Bakalım ben ne zaman yazmaktan vazgeçeceğim. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Sululuk mu?
Biraz haddinizi bilmeniz ve terbiyenizi takınmanız gerekir. Sululuk yapmadım. Forumun bu bölümünde kesinlikle yapmam. Oda'nın Sivas Katliamı'nı protesto yürüşüyüne katılanlara puan vermeye niyetli olduğunu biliyor musunuz? Muhtemelen hayır. Bizi sulu espri yapmakla itham ediyorsunuz. O emekçiye değer veren, herkese her türlü hesabı veren, 1 Mayısta çalışanların hakkını koruyan Oda'dan herhangi bir cevap neden gelmiyor sizce. Siz bizim yazdıklarımızı "sulu" "ciddi" olarak tartmak size mi düştü onlara mı düştü. Neden cevap vermiyorlar burayı okumuyorlar mı sizce?????????? O kadar mı teknolojilerden bihaber vaziyetteler. (Bir aralar Oda'nın parasını ve ismini kullanarak kendi seçim propagandaları için Domain name (Alan adı) aldılardır. Çok cüz-i bir rakam konuşmaya değmez. Ancak gelin görün ki nasıl bir zihniyette oldukları ortada. Açıkçası biraz gözünüz açılsın diye çabalıyoruz "sulu" diyorsunuz. Tebrikler) Haaa bu arada, Bendeniz 13 yıl boyunca Oda'nın içinde bizzat bulundum, yani fiziki bir içindelik durumum oldu sizin olmamış ama ben ciddi çalışmalar yaptım kendi çapımda. Müsaade edin de bir kaç laf edebileyim. Bellki çoğu şeyden haberli değilsiniz bari okuyunuz öğreniniz. Bir kaç dönem MBÇK başkanı da oldum. Yani siz kaç senelik mimarsınız oda'ya kaç senedir aidat ödüyorsunuz bilmiyorum ama ben 13 sene Bilgisayar eğitimlerinde söz sahibi olmaya çalıştım. Ancak gelin görün ki sonunda kimsenin beni takamdığını oda'da çoğu şeyin gösteriş ve ilişkiler üzerine kurulduğunu bu yönetim yeni bir açılım yapamayacağını gördüm. Ve hala gitmiyorlar. - Oda 1 Mayıs etkinliğine katılabilir - Oda bu durumda MİMARCA tavrını ortaya koyabilmelidir. Koyamıyorsa matbu laflarla kendini tekrar etmemelidir - Oda kendi asıl görevlerini tam yapamaz ve SMGM konusunda TEKEL olursa güvenirliğini yitirir - Benim adaım Ahmet Turan KÖKSAL. İçinde "Ömer" geçiyor mu bakın bakalım. Açıkçası ayıp ettiğinizi ve size yazdığım cevapların BOŞA gittiğini görüyorum. Ben şimdiden düşünüp tartıp empati yapıp size bir şey yazmayı vazgeçtim...
|
|
|
|
|
#13 | |||
|
Yönetici
|
Alıntı:
Ya hayal dünyasında yaşıyorsunuz ya da okuduklarınızı anlamıyorsunuz. Size odayla ilginiz olduğunu da söylemedim. Sanırım hatayı sizi dikkate alıp cevap vererek yapıyorum. Eleştiriş şeklim size sulu geliyor olabilir; haberiniz olsun son derece ciddi bir şekilde yazdım. Oda bu hali ile mimarlara ve mimarlık ortamına, -hatta sizlerin çok seveceği kelime ile- topluma yarardan çok zarar veriyor. Adı değişsin kurtulalım. Bunu sulu bulmanız tuhaf doğrusu. Herşeyin doğrusunu telkin etmeyelim de sizin bilgisizce yazdıklarınız (telkinleriniz!) yanınıza kar kalsın değil mi? Son derece teknik ve somut açıklama yapıyorum katlanamıyorsunuz bile. Özür dilememenize şaşmalı mıyım sizce! Şube yöneticileri de söyledikleri yalanlardan ötürü kimden özür dilediler ki!Nasılsa yukarıda herşey kayıtlı, siz şöyle yazmıştınız: Alıntı:
Alıntı:
|||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlar Odası 1 Mayıs katılımına puan veriyormu sorusunu özellikle benim yaşımdakilerin çok garipsediği bir durumu anlatmak için sormuştum.Sanıyorum 1 Mayıs ruhuyla mimarlık mesleğine en yakın bayramlardan birisidir. Çünkü 1 Mayısta statükoya karşı çıkış vardır. Özgürlük talebi vardır, demokrasi talebi vardır (tabi tribünlü prezedyumlu, bol bürokrasili 1 Mayıslardan bahsetmediğimi söylememe bile gerek yok) Ben özenle giyinmiş, elinde bayrağı, flaması, pankartı sendikasının önünde yürümek üzere bekleyen çalışanlardan bahsediyorum. onların taleplerinde antikonformist bir dünya vardır. İdealler, hayaller, rüyalar beklentiler vardır. Bu nedenle de 1 Mayısı ben kendi hesabıma çok mimarca bulurum.
Benim bu herşeyin bir pazar malına dönüştüğü dünyamızda odanın 1 Mayıs'ı da bir pazar malına çevirip çevirmediğini merak ettim. Çünkü son seçimlerde genel kurulu teknik genel kurul adı altında aynen bir meta gibi pazarladılar. Ben yine de bu değerlerin peşinde biraz saf kalsam da tüm meslektaşlarımın 1 Mayıs'ını kutlarım.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|