|
|
#136 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarliga Yol Acmayin
evet yanlis okumadiniz "mimarliga yol acmayin" arkadaslar mimarliga yol acalim derken herseyi yikiyorsunuz mimarliga yol acalim derken mimarlik bir din haline gelmekte kutsallastirilip tanrilastirilmakta almanlar tip doktorlarina "Halb Götter in Weiss" derler yani "Beyazlar icinde yari tanrilar" Tip doktorlari dahi kendi mesleklerine bu kadar bir kutsallik atfetmezlerken mimarlar isi cigirindan cikardilar kim bilir belkide doktorlar bu arada uzaktan mimarlari izleyip kis kis gülüyorlardir Artik sadece siyah ve beyaz var forumda gri bölgeler kalmadi. gri kalmayinca yazmaninda pek bir anlami kalmadi. Damgalar hazir hemde ateste kizdirilmis vaziyette. Mimarliga yol acmayin arkadaslar Insanca degerlere yol acin önce Mimarlik sonra gelsin hatta gelmesin , magarada oturalim ama yasamin tadini cikaralim |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sonunda Haydar Karabey'in aklıselime davet eden iletisiyle tartışma bir nefes almışa benziyor.
Pek çok katılımcının ve özellikle Ömer Yılmaz'ın üslubunun olumsuzlaşmasını içinde bulunduğumuz durumun heyecanına veriyorum. Savunduğumuz fikirlerin ne kadar ikna edici olduğu onları savunma biçimimizle de ilişkilidir. Bu yüzden değil mi ki mevcut TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin (bundan sonra Şube olarak anılacaktır) mimarların sözü olarak adımıza verdiği beyanlardaki kelimelere bile takılıyoruz. Şube'nin bu beceriksiz ve köhneleşmiş "kahvehane solcusu" jargonunu kullanması nedeniyle dinlenilirliğimizi yitirdiğimizi düşünmüyor muyuz? Farklı olacağı iddiasındaki bir örgütlenmenin yandaşı olarak aynı hataya düşmemeliyiz. Böyle bir demokrasi yarışına girildiğinde kendimize şunu söyleyecek kadar da dürüst olmalıyız bence: "SMG bardağı taşıran son damlaydı". Şube'nin ipe sapa gelmez yayınlarına, SMS'lerine, hukuksuz yarışmalarına, mesleğe olumsuz katkılarına, herşeye muhalif tavrına bile alışmıştık. Aidatların amacı dışında kullandıklarını da bilmiyorduk diyemeyiz sanırım. Ama oda bu kez haddini aştı değil mi? Aidat ödüyoruz, büro tescil ödüyoruz, proje onayı ödüyoruz bir de SMG fazla oldu. Bunları bizim de çok masum olmadığımız kinayesinde bulunmak için söylemiyorum. Tuhaf değil mi, konu bu çevrede dolaşırken bir şekilde top hep direkten dönüyor. İtham altıda kalmamak için sanki bu konu biraz tabulaşmak üzere. Oysa ki belki de konuşulması gereken en önemli şey bu. Şube yönetim kurulu üyelerinin serbest mimarlığın ne koşullarda yapıldığı hakkında bir fikirleri olup olmadığını merak ediyorum doğrusu. Odanın meslek adamını koruması, desteklemesi gerekirken tam tersine köstek olması söz konusu. Mensuplarından bu kadar uzak bir meslek kuruluşu tuhaf doğrusu. Meslek odası, temsil ettiği mesleğin ne şartlarda icra edildiğine hakim olmak zorundadır. Mezun olan genç bir mimarın ola ki hemen iş bulduğunu varsayalım ve beş yıl da ücretli çalışmış olsun. Çoğu mesai saatlerinde yapılan SMG kapsamında kredilendirilen "gevezelik"lere katılması muhtemelen çalışma temposu yüzünden mümkün olmayacaktır. Gün gelip de serbest çalışmak isterse bir 75 saatlik eğitimden geçmeli -kim ve ne sıfatla eğitiyor belirsiz- yoksa büro tescil alamaz. Oda düpedüz mensuplarını tehdit ederek serbest mimarlıktan uzaklaştırmaya çalışıyor. Meslek odası, mesleki gelişimi tekeline alamaz. Şube; talan, yağma, rant gibi dillere pelesenk edilen lafların gerçek muhattapları olan "palazlanmış köşebaşı mimarlık-müteahhitlik büroları"nın Mimarlar Odası En Az Bedel Tarifesi'ne uyup uymadıklarını denetliyor mu acaba? Belediyeden zaten onaylı tip projeleri arsanın ebatlarına göre itip-çekip parsele sığdırarak üretilen ve adına mimari proje denen evrağın 1 haftada teslim edilebileceğini ve bunun karşılığında Mimarlar Odası En Az Bedel Tarifesi'nin çok altında ücretler talep edilebileceğini taahhüt eden bu bürolar karşısında biz gerçek mimarlar nasıl var olabiliriz? Meslek odası koyduğu kuralın denetçisi olmak zorundadır. Mimarlık mesleğinin mesuplarının ne işle iştigal ettikleri çoğu zaman işverenler tarafından bilmiyor. Dolayısıyla işverenin neye para ödeyeceği konusunda bir fikri olmuyor. Bu durum gerçek mimarlık bürolarının aleyhine neticeleniyor. Meslek odası mesleğin, meslekten olmayanlara görünen yüzü olarak görev almalıdır. Mimarlık mesleğinin ürünü de tüm diğer mesleklerinki gibi kaçınılmaz olarak ticaridir. Kent dediğimiz yer de zaten eskiden şerefiye şimdilerde ise rant adı verilen bu ticari ilişkiler bağlamında oluşur. Bunlar ise yasa ve yönetmeliklerle düzenlenir. Meslek odası yasa ve yönetmeliklerin oluşturulmasında etken konumunu meslekten yana korumalıdır. Bir çırpıda aklıma gelenler bunlardan ibaret. Bu yeni oluşumu tüm bunların farkında olduklarını ifade eden manifestoları ve programlarına dayanarak destekliyorum. |
|
|
|
|
|
#138 | ||
|
Yönetici
|
Alıntı:
Alıntı:
Ne olursa olsun kendimi korumak adına (sakın yanlış anlamayın sizden değil, yazılanlar kalıyor, alıntı yapılıp başka yerlerde başka şekilde kullanılıyor vesaire...) bu açıklamayı yapmalıyım: Ben "üslubumdan" memnun olduğumu söylemiyorum. Ama seçimi kazanmak için bu üslubun zorunlu olduğunu düşünüyorum. Yıllardır yapılan seçimlerde bir şekilde başarılı olunamadı. Bu seçim döneminde mevcut yönetim (Ötekileştiriyorum. Belki bir ay sonra okuduklarım garip gelecek ama şimdilik net olarak bunu görüyorum; mimarlığın karşısında ki organizma o kadar güçlü bir ağ örmüş ki bunu aşmanın başka bir yolu var mı bilemiyorum.) yine aynı yöntemleri (Gazete ve TV'larda söylediler, forumlarda yazılı. Tekrara gerek yok sanırım. Büyük bir iftira ve karalama kampanyası.) izlerken bu defa karşılarında bambaşka taktikler ve yeni bir "üslup" da buldular. Mimarlık ortamı Türkiye çapında sallanıyor. Pazar günü seçimlere katılımın 2.000 kişiyi aşması halinde zaten kazanmış olacağız. Kimin fazla oy aldığından bağımsız olarak mimarlar kazanacak. Yazdığınız güzel mesaj için teşekkür ederim. |
||
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Yönetici
|
Eyüp Muhcu'nun "Mimarlık İçin Mimarlar" grubuna karşı yaptığı olumsuz eleştirilerden oluşan haberler iki ayrı gazetede. Bunun yanında Oktay Ekinci de bugünkü yazısında Muhcu ile aynı fikirde....Aşagıdaki linklerden bu haberleri okuyabilirsiniz.
Oktay Ekinci'nin yazısından bir alıntı; Alıntı:
Mimarlar Odası'nda genel kurul heyecanı İstanbul'un kalbi durdu En son Gökçe Aras tarafından düzenlendi : 25-01-2008 10:37. |
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Siz değil misiniz mimarlığın Cumhuriyet Gazetesi ile ilişkisini kesen?
Asla ve asla Mimarlık = Oktay Ekinci değildir. Oktay Ekinci dışındaki mimarlık dünyasını da görün lütfen. Not: Bu yazıyı eş zamanlı olarak Oktay Ekinci ile Cumhuriyet Gazetesi'ne gönderdim. |
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sn. Guru
Trans'ını tamamladı ve uyanır uyanmaz açıkladı ; "Suç Yapılaşması" İstanbul, işte böylesine hançerlenirken, bir grup mimarın ise kente karşı benzer "suç yapılaşması" nı sorgulayan Mimarlar Odası'na "Mimarlığın önünü tıkamayın" diyerek yüklenmeleri de Astoria ile City's'in açılış günlerine rastladı. Bu örgütlenmenin kimi "medya" da da açık destek görmesi; sakın şu kentin kalbine göz diken alışveriş merkezlerinin sözde "çağdaş mimarlık" (!) kütlelerini öven sayfalar dolusu reklamları hatırına olmasın? (Oktay Ekinci). Teşekkür ederiz. sayelerinde; Ne olduğumuzu, kim olduğumuzu, ne yapmak istediğimizi ve ne yaptığımızı öğrenmiş olduk. Türkiye sizinle gurur duyuyor... Ps; Mimarlar odasına ödettiğiniz ve şahsi olarak sorumlu olduğunuz Kongre Vadisi Yarışması tazminatının giderleri hakkında da Transa geçerek bir açıklamada bulunursanız daha da gurur duyacağımızı bilmenizi istedim.
|
|
|
#142 |
|
Yönetici
|
Yönetim çalışıyor... (Tabi oda olanaklarını belli bir grubun hizmetine açarak.)
(Umarım Bektaş ve Cansever bu forumları okuyor ve tamamen gayri ahlaki bu uygulamalardan haberdar oluyorlardır.) Etik mi demiştiniz! |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Yönetici
|
Bugünkü Milliyet Gazetesi'nin 20. sayfasında ÇAĞDAŞ DEMOKRAT TOPLUMCU MİMARLAR başlığı ve tamamen resmi tüzel kişilikler olan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Bakırköy - Kadıköy - Kartal Büyükkent Bölge Temsilcilikleri imzası ile bir ilan yayınlandı.
İlanın içeriği konumuz değil. Konumuz her zaman olduğu gibi Etik. Ama bu defa aynı zamanda Hukuk. Yapılan iş tamamen hukuka aykırı. Oda adını ve olanaklarını seçime gire bir grup adına kullanmak. ("Yukarıdaki kelimeler aynı zamanda sıfat." gibi bir köylü kurnazlığına giden yanılır.) Ekteki suç duyurusunu birazdan avukatım aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığına göndereceğim. Duyarlı tüm mimarlara aynı suç duyurusunu yapabileceklerini hatırlatıyorum. Ekte Word dosyası var, gerekli yerleri düzelterek ilçenizdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurabilirsiniz. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
insaat mühendisleri icin ise 6 saat olarak kredilendirilmistir. SMG burada bu sekilde uygulanmaktadir ancak bu denli bir tartisma yapilmamaktadir, SMG de benim gördügüm bir yanlis nokta ise Büro tescil Belgesinin SMG sartina baglanmis olmasidir ki ben bunu mevcut yasalarla ve yönetmeliklerle celiskili bir durum olarak görüyorum. Ancak alman mimarlar odasi odaya kayit kosullarina 2 yillik deneyim sartina ilave olarak 30 saatlik bir SMG sartinida koymustur daha sonraki yillar icin ise her yil 8 saat yeterli görülmektedir. konu acilmisken iki satir yazayim dedim, umarim bunca gürültünün arasinda bu yazdiklarim kaybolup gitmez. ![]() netice itibariyla odanin yaptigi kredili yada puanli kongre veya kredili toplanti SMG ruhuna aykiri degildir. |
|
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Ne güzel yazmış Şule Arıkan ;
Alıntı:
Şule Arıkan | 25 Ocak 2008
|
|
|
|
#147 |
|
Yönetici
|
Ben yine aynısoruyu soruyorum/aynı noktaya değinmek istiyorum.
Arkitera.com' daki Evrensel kaynaklı haberde "Doğan Medya Grubu’na ait gazetelerde çıkan Mimarlar Odası’nı suçlayan “Mimarlığa yol açın! Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin yıllardır süregelen yönetim anlayışı, kendisini dar bir alana kapattı, mimarlığın gereksinimlerine cevap vermekten uzaklaştı…” şeklindeki ilanlara da değinen Eyüp Muhcu, bu medya grubunun böyle bir reklamı yapmasının kimi soruları çağrıştırdığını söyledi." yazıyor. Aynı Eyüp Muhçu'nun grubu, Milliyet'e falan ilan veriyor. Yapılan şey tutarlı mı? Yoksa Milliyet başka bir yayın grubuna mı satıldı? Yoksa, henüz listelerini açıklamadılar diye yüklenirken kendi listesini açıklamamak gibi tutarsız durum burada da devam mı ediyor? Yoksa ben mi seçim işinde herkesin çok Doğrucu Davut olmasını mı bekliyorum? |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Arkitera Üyesi
|
Gri Bölge
Seçime iki gün kaldı. Şimdi biraz sakin, sağduyulu olma zamanı. Bazı şeylerin altını çizmek, tüm bu bağrışlar arasında asıl konuyu ve temel kavramları kaçırmamak gerekli. Çok yapay bir şekilde karşıt 2 grup yaratılmıştır: Siyah ve beyaz. Lütfen biraz gri düşünün (en azından oy vereceğiniz ana kadar, ben böyle yapacağım). Seçime giden her iki grubu da tanırım, içlerinde sevdiklerim, inandıklarım da karşı olduklarım da vardır. Seçimde oy kullanacak kitleye sesleniyorum ve herkesin şu durumların farkında olmasını rica ediyorum:
Öncelikle “oda” yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş bir tüzel kişiliktir, kurumdur. Forumda kimilerince telaffuz edildiği gibi “saçma” değildir, hele “hiç gerek yoktur” hiç değildir. Bir odanın görevi temsil ettiği meslek grubunun mesleğini icra etmesi için gerekli olan yasal ve kültürel ortamı oluşturmaktır. Bu nedenle hepimizin toplumsal düzeyde temsil edileceğimiz bir odaya ihtiyacımız vardır ve odaya üye olmamak gibi tümden ret edici tavırlar sadece mimarlık mesleğinin toplumsal boyutunun getirdiği sorumluluktan kaçmak demektir. Lütfen seçim sonrası kazanan tarafa göre kendi odanıza tavır almayın. Unutmayın odalar tabanının mesleklerini nasıl icra edecekleri değil, bu icranın toplumsal, yasal, kültürel ortamının iyileşmesi ve gelişmesi için çaba sarf etmekle yükümlüdür. Nasıl tabipler odası doktorların hastalarını nasıl tedavi edeceği, hangi ilaçlarını yazacakları ile değil doğrudan sağlık politikası ile uğraşırsa, mimarlar odası da aynı şekilde meslektaşlarının nasıl değil ne koşullarda icrada bulunacakları ile ilgilidir. Lütfen bu iki durumu birbirine karıştırmayın. Gerek bu forumda gerekse farklı medyalarda her iki gruptan kişiler tarafından da karalama düzeyine varan açıklamalar yapılmıştır. Eleştirinin dozu kaçmış, hırçınlık hakim olmuştur. Lütfen bunlara kapılmayın. Unutmayın her şey 27 Ocak pazar günü bitmeyecek. Tam tersi 28 Ocak pazartesi günü başlayacak. Oda düzenleyicidir, çerçeve oluşturucudur. Bunun içini dolduracak olan sizlersiniz. Yönetime kim gelirse gelsin seçimin heyecanı ile oluşan olumsuz ortamı unutun ve odaya sahip çıkın, etkinliklerinde yer alın, birinci elden sorumluluk alın. Politika uzun solukludur. Umarım bundan sonra bu oluşan politik bilinç daha da olgunlaşarak, sağduyu ile devam edecektir. Hangi taraf yönetimi gelirse gelsin artık karşısında çok daha bilinçli bir meslek grubunu temsil ettiğini bilerek davranmak zorunda kalacaktır. Unutmayın seçimler 2 yılda bir yapılıyor ve kimsenin yeri sağlam değil. SADECE PAZAR GÜNÜ GİDİP OY KULLANMAKLA YETİNMEYİN. TOPLUMSAL SORUMLULUĞUNUZUN BİLİNCİNDE OLARAK MUHAKKAK CUMARTESİ GÜNÜ TAŞKIŞLA’DA YAPILACAK TOPLANTIYA KATILIN; TARAFLARI BİRİNCİ ELDEN DİNLEYİN, KENDİ FİKİRLERİNİZİ DİLE GETİRİP, YANIT TALEP EDİN VE BÖYLELİKLE MANİPÜLASYONLARA KAPILMADAN PAZAR GÜNÜ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE OY VERİN. Saygılarımla Hakkı Yırtıcı |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Telefonla uzun uzun konuştuk. Demek ki anlaşamadık. Lütfen söyler misin: Hangi karalamayı yaptık? Kanıtlarıyla somut şeyler söyledik. En son ise Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Senden iki ricam var: Birincisi somut olarak yukarıda kanıtlarıyla sunduğum şeyler hakkında yorumunu açık olarak yaz lütfen. İkincisi ise karşı tarafın karalamaları hakkındaki görüşlerini merak ediyorum. (Mesela bugün Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan direk karalama amaçlı, meslektaşını hedef gösteren, ayrımcı iki haber hakkında.) |
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Yönetici
|
Televizyon Programları
Bugün saat 14:30'da SkyTurk Haber Saati programı ve yine bugün saat 16:30'da CNN Türk +1 programlarında Tülin Hadi ve Atilla Yücel "Mimarlık İçin Mimarlar" oluşumu ile bilgi verecekler.
Bilginize, |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| ali rüzgar, eyüp muhçu, mimarlar odası, mimarlar odası seçimleri, sami yılmaztürk |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|