Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 16-01-2008, 00:01   #1
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Bu SMGM ne yapar? SMGM kimi denetler? SMGM'yi kim denetler?

Selamlar,

Sitesine gittim baktım.
Uzunca bir liste var.
Bir sürü eğitim var bazıları zorunlu falan filan.

Ancak bilgisayar eğitimlerinde TEKEL olarak bir kurum var o da MİMARLAR ODASI.

Belki de bu ülkede tekel olmaya, üyesini tek bir para verilen yerden eğitim almayı zorunda bırakmaya karşı olması gereken kurum yapıyor bunu.

Madem başvuranları "SALLAYACAKLAR"dı, evet sakız gibi uzatıp duracaklar ya da olumlu olumsuz cevap vermeyecekler neden oraya SMGM eğitimi verenler bölümüne "özel kuruluşlar" yazıyorlar. Adam adam "Biz tekelimizi korur ona göre duruma bakarız" diye neden yazmıyorlar.

Peki bu Oda'nın bilgisayar eğitimlerini kim denetliyor.
Nasıl denetleniyor.
Madem krediyi sorgusuz sulasız verebilir hale soktun, denetlemesini de yap. Verdik gitti, oldu bitti.

SMGM'de bu tür paket programları ders veren eğitimcilerden daha iyi bilen, bağımsız bilirkişilerce incelediler mi?

Daha ders verdikleri programın ismini dahi doğru yazamıyorlar. Sorsunlar anlatayım hangisi. Ya da dersini de verebilirim. Bir araştırıp doğrusunu yazmak zor gelmemeli.

Uzun süre orada ders verdim. Ben oradayken de böyle şeyler olurdu. Benim de hatam vardır zamanında ama gel gör ki buna dikkat ederim hele hele bir de kredi veriliyorsa daha fazla dikkat ederdim.

En büyük dertlerimizden biri kullanılmaz kötü rezalet bir tuvalet olmasıydı.SMGM üyeleri de aynı mekanda olduklarına göre 10-15 kişi eğitimen ve 12 öğrenci aynı problemli tuvaleti kullanıyorlar.
Her katta tek tuvalet vardır. Mecburen kadınlar ve erkekler aynı tuvalet aynı klozeti kullanırlar. Hijyenik açıdan ne kadar problemli. Tek lavabo vardır.

Ama kredi sağlam. Aynen devam ayneeeennnn.

Bir tane tuvalet olduğundan ders aralarında herkes sıra bekler.
Öğrencilerin ders arasında oturacak yerlerinin olmaması. Sınıfta bilgisayarın önünde duradan başka bir tane koltuk sandalye bile yoktur. Merdiven basamağına otururlar.
Bütün monitörler 17" bombe tüplü ekrandır. Satsan kimse almaz. Bilgisayarların hepsi ayrı telden çalar.

Ben bu tür uyarılarda bulundum bulundum kimse takmadı. hele sami Yılmaztürk eğitimcileri "müsrif"likle suçladı. Daha bir sürü sebebi de ekledim üstüne bıraktım eğitmenliği.

Ama kokteyl yapmayı nefret ettiğimiz SMS'leri göndermeyi biliyorlar. Bir kere SMS gönderme de monitörleri yenile.

Ancak şimdi bu tür kollamalara gerek duyulmasına sinirlenmeye başladık.

Kendin kredi verme yetkisine sahipsin ve sadece kendine veriyorsun.
Bu nedir?

Mimarlar Odası yönetiminden bağımsız mı SMGM?
Bağımsız değil mi? Tabii tabii.

Kim denetledi kardeşim bilgisayar kurslarını.
Ne rapor yazdı. Fiziksel koşullar nasıldı. Kaç puan aldı fizsikle koşullardan. Bilgisayarları kim denetledi. Oda verdiği derslerde yetkili eğitim merkezi midir?
Değildir. Bari Yetkili Eğitim noktası yazsalar afişlere.

SMGM hiç bir şeye bakmamış ki buna baksın.

SMGM ya doğru dürüst bir denetim mekanizması kursun. Çalıştırsın ya da başvurları sallamasın. Sallıyorsa da hesabını vesin.

SMGM'yi kim denetliyor peki.
Her eğitim krediye uygun mu.

HER PAKET PROGRAM LİSANSLI MI?

Soruyorsunuz yazılım firmasının merkezine, Türkiye'de on adetten fazla eğitim lisansı almış, kayıt ettirmiş kurum var mı diye. Yok diyor.

Ama SMGM listesi pırıl prırıl.

Hiç anket yapmış mı?
Eğitime katılanlara sormuş mu, memnun musunuz diye?

Nerede?????

Cevap istiyoruz efendiler cevap.
Ama klasik davranış olacak cevap gelmeyecek.

Mecburen bilgi edinme hakkımızı arayacağız.

Not: O "Yetkili Eğitim Merkezi" yazan afişleri de ben hazırladım. Mecburdum hazırlayacak kimse yoktu. Helal-i hoş olsun. Herhalde ben gittiğimde değiştirirler dedim. Herkes çok rahat. Basit bir afişi bile değiştirmiyorlar.

Telif vermek mi? İsteyen de yok zaten ama yok canım öyle şeyler nerede?????

O zaman Oda, Yetkili Eğitim Merkezi idi. Ben o zaman yalan bir şey yazmadım. Ama şimdi ne yazık püsküllü bir yalan. Şimdi ise kendi kendine kredi veren buna sığınmış bir yer.
O zamandan bu zamana değişen bir şey yok.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ

En son ayasofya tarafından düzenlendi : 16-01-2008 14:52.
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-01-2008, 08:32   #2
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Yapılan işin iki adı var: Birincisi düpedüz beceriksizlik. İkincisi ise köylü kurnazlığı; daha öte bir kurnazlık değil ama köylü kurnazlığı.

Beceriksizlik ile köylü kurnazlığı aslında birbirlerine çok yakın kavramlar, birbirlerinden çok da ayrılamayacak kavramlar, birisi olmasa ötekisi de olmayabilecek kavramlar belki en önemlisi birbirinin sonucu olan kavramlar...

Sabah toplantıları için yazmaya ara veriyorum, devam edeceğim.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-01-2008, 10:37   #3
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Devam edelim kaldığımız yerden...

Arkitera Eğitim Merkezi olarak İstanbul Büyükkent Şubesi'nin verdiği eğitimlere benzer eğitimler veriyoruz. Rekabet ortamının doğal gereği olarak biz de SMGM tarafından kredilendirilmek üzere SMG Yönetimine formal ve informal şekilde başvurduk. (Dilekçe ve telefon görüşmeleri.)

Kaldı ki bu başvurunun yapılması konusunda büyük çelişkiler yaşadık. Başvuruyu uzun süre yapmadık. Bu kadar eleştirilen ve kötü kurgulanan bir sistemi kabul eder görünmek istemiyorduk çünkü. Herşeye rağmen "eleştirmek ayrı işlerin yürümesi ayrı" düşüncesi ve mimarlardan gelen baskı ile başvurumuzu yaptık.

Sonuç... Sonuç yok. Havada. Belirsiz...

Buradan neler neler söyledik, hiç ses yok...

Dün akşam Murat Bardakçı Haber Türk kanalında, canlı yayında Mimarlar Odası'nı alenen suçladı. Ses yine yok.

Açık Radyo'da 6 ay kadar önce Açık Dergi programında mevcut yönetim ile ilgili eleştirilerim oldu. Yapımcı ve sunucu Eraslan Sağlam "Cevap hakkı doğdu, yayına çağıracağım" dedi. Memnun olurum demekten başka ne denebilirdi. (Çağırsanız da gelmezler... ? ) Herhangi bir ses yok...

Mesele SMG falan değil. Mesele mevcut yönetimin bugünün koşullarında artık hiç bir işlevinin kalmaması meselesi... Bu kadar basit.
Eski 26-04-2008, 14:39   #4
Arkitera Üyesi

Ben burada yazılanların çoğunluğuna katılmakla birlikte bazı noktaların eksik olduğunu kendi insani bilgimle dile getirmek istiyorum.
Öncelikle SGM eğitimlerini eren herkesin bu eğitimi vermeye yeterli olduğunu nasıl bilebiliyoruz?
Eğitimlerin saati neden sadece bürosu olan arkadaşlara özel ayarlanmış gibi yani neden pazar günleri veya akşam mesai saati bitiminden sonra eğitim düzenlenmiyor?
Anlamadığım bir konu daha var.
Neden Kamu Kurumlarında (Bayındırlık Bakanlığı;Belediyeler ve en önemlisi Mimarlar Odası'nın Şubelerinde) çalışan ve projeleri denetleyen mimar arkadaşlarımızın bu eğitimleri alma zorunluluğu yok?
Sonuçta bu eğitimlerin amacı tamamen mesleki bilgilendirme ve modern çağa mimarların ayak uydurması için değil mi?

Hayatın her kesiminde bir durumu sadece göstermelik olsun diye yapan çok fazla insan ve insan toplulukları var biz mimarlar olarak lütfen bu kesimlerin içerisinde yer almayalım.

Okuyan herkese sabrı için teşekkür etmek isterim.
crchal offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-04-2008, 08:56   #5
Arkitera Üyesi

Siz eğer SMG'nin eğitim amaçlı ya da sürekli mesleki gelişmeyi sağlama amaçlı olduğunu düşünüyorsanız çok safsınız ve oda yönetimini hiç tanımamışsınız demektir. Eğitim olabilmesi için gereksinimlere göre hazırlanmış programların özgür irade ile seçilmesi gerekir. (Sırf bu nedenle üniversitedeki derslerimde yoklama almıyorum ve yoklama alma gereği duyduğum anda da üniversiteyi bırakmaya kararlıyım) Gerçekten ihtiyaç duyanlara, başlangıç ile bitiş arasındaki farkı yoğun bir şekilde hissettirmek üzere düzenlenir.
Rekabet ortamında düzenlenir. (Rekabeti engellerseniz kaliteyi yok edersiniz ve YÖK sisteminin Türkiye'ye verdiği en büyük zarar da buradadır.)
En iyi ve en yeniyi aktarmaya çalışırsınız aynı dersi bile iki defa tekrarlamazsınız. En iyisini vermeyi hedeflersiniz eğitim budur. Yoksa bunun adı başka şey olur mesela haraç toplamak, insanları yapı sektörüne pazarlamak... ne derseniz deyin ama eğitim ve gelişme demeyin.
SMG'nin bu özelliklerden hangisine uyduğuna da artık siz karar verin.
Eski 29-04-2008, 09:46   #6
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Bu hali ile bu odanın SMGM'i çöptür. Başka da bir şey değil...

SMGM web sitesinde eğitim veren kurumlar arasında bir sürü kategori var. Herşeyiyle buna uyan, Türkiye'de ilk kez pek çok eğitimi 6 ay gibi kısa bir sürede açan Arkitera Eğitim Merkezi'ne (AEM) Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necip Mutlu imzası ile gönderilen yazıda hiç bir sebep belirtilmeksizin kredilendirme için uygun olmadığı bildirilmiştir.

Her türlü imkanı Oda'nın imkanlarının bin kat ötesinde olan AEM'e kredi verilmemesi açık bir şekilde haksız rekabettir.

Necip Mutlu bizleri gayet iyi tanır, UIA sürecinde birlikte çalışmışlığımız vardır. Biz de kendisini oldukça iyi tanırız. Elbette bu kararı alan tek başına Necip Mutlu değil ancak eminim ki kendisi de AEM'in kredilendirilmemesini uygun bulanlardandır.

SMGM bu tip aksaklıkları da düzeltmek zorundadır. Ama korkarım bundan daha vahim olanı gerçekten mimarlık dünyasının bu sisteme olan kızgınlığı ve umursamazlığıdır. Mimarlık ofisi çaycılarının mimarlar yerine eğitimlere katılması, yıkılma tehlikesi olan, yangından kaçma olasılığı bulunmayan binalarda Oda'nın kendi eğitimlerini vermesi herhalde AEM'in kredilendirilmemesinden çok daha vahim konulardır.
Eski 29-04-2008, 12:37   #7
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Yıkılma tehlikesi: Mimarlar Odası'nın derslerini sürdürdüğü ve SMGM'nin de merkezinin olduğunu bina aslında yığmadır. Sonra Kolon kiriş sistemi kurgulanmıştır.

Ancak daha garip olanı.
2. 3. ve 5. katlarda salonun ortasında kolon varken
4. katta kolon yoktur.

Ne güzel.

Herhangi bir TV kanalına haber olsa ne de güzel olur.
Mimarlar odası kolon kesmiş diye.

(Kolonu Oda kesmedi tabii ama gelin görün ki ben kendimi bildim bileli orası öyledir. Bu da SMGM eğitimlerine giden zamanında orada yıllar boyu ders veren ben dahil herkesin yaşamıyla oynamak. Ve hala öyle. Şimdi düşünüyorum da sağlam "boşvermişim" zamanında)

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-05-2008, 13:57   #8
Arkitera Üyesi

'Hiç olmazsa' diyerek cümleye başlayası geliyor insanın ama eğitim verilen ortamın bahsettiğiniz fiziksel koşullarını düşününce hiç alınmazsa daha iyi demek daha doğru olacak sanki.Yani eğer bazı eksiklilkleri yazmış olsaydınız böyle ufak tefek eksikleri o zaman halinize şükredin biz sizin aldığınız eğitimleri bile alamıyoruz derdim.Ama görüyorum ki yabana atılacak türden basit eksikler değilmiş.Ben bilgisayar destekli tasarım programlarından bir kaçını talep ettim ve eğitimlerden birinin verilebilmesi için yeterli başvuru sayısı olsun diye arkadaşlarımı da yönlendirdim fakat 'burası İstanbul değil, biz bu eğitimleri karşılayamayız, zaten 15 karediyi doldurmak için kimse o kadar uzun süreli eğitime girmez, hiç gerek yok' gibisine cevaplar alınca kendimi yormanın anlamsız olacağını fark ettim.Keşke AEM'nin eğitimlerini diğer şehirlere de yayabilseniz, ne iyi olurdu bizler için...
mimss offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-05-2008, 20:34   #9
Arkitera Üyesi

mimar mahmut'in Avatar'ı

Şu aralar büro açmayı düşünen ben bu kursa gitmeye ne mecburiyetim var? zaten zamanım kısıtlı. .eğitim verenlerin yeterlilikileri nedir? hayır birde bakıyorsunuz 15 krediyi veren ders uzuuuuunnn zaman istiyor.bütün bunları geçtim evime yakın kurs merkezi seçemiyormuyum?.vs.v.s. yokmu bunun hal çaresi ?deli dumrullluk denir buna
Eski 26-05-2008, 21:26   #10
Arkitera Üyesi

simfiliz'in Avatar'ı

Aslında benim şunu söylemek, hatta şunu bağırmak geliyor içimden,ya bu mimarlar odası bütün bu eğitimleri neden bize veriyor? Bunları işverenlere versin hem daha yüksek tutabilir saat ücretini hem de o kadar çok işveren var ki piyasada (manavından,kuyumcusundan,ilkokul mezunu belediye başkanına kadar) Hem de onların daha çok ihtiyacı var. Mimarlık nedir?,Mimar ne iş yapar?,Mimarın ellerine verdiği 5 metre çıktı ne anlama gelir,ne işe yarar?.....vs. Şimdi siz bu eğitimleri alması gereken mimarlar da var dersiniz, ben de size; o işverenlerin içinden mimarın ne işe yaradığını anlayanlar (yani işveren olabilirbelgesini alabilenler) zaten eğitimleri alması gereken mimarlara gitmezler. Bu kadar basit hem de mimarlar odası için daha kârlı...

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
mimarlar odası, smgm, sürekli mesleki gelişim

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları