|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Serbest Mimarlık Hizmetleri Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim
Serbest Mimarlık Hizmetleri Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliğinden haberi olan var mı?
Böyle bir başlık görmediğim için konuyu tartışmaya açmak istedim. (Alıntı, Mimarlık Haberler Şubat 2007) 20-21 Kasım 2004 tarihinde kabul edilen yönetmeliğe göre, kendi adına serbest çalışan mimarların, Mimarlar Odasınca tescilinin yapılması, yenilenmesi, büro tescil belgesinin ve serbest mimarlık mührünün verilmesi için, diğer yükümlülüklerinin yanısıra, Mimarlar Odasının öngördüğü meslek içi eğitimi almış olması da öngörülmektedir. Yönetim Kurlu kararı gereğince 2008 yılı başından ititbaren büro tescil belgesi için, eğitim almış olma şartı aranacak. Kamu adına mesleki sorumluluk yüklenecek mimarların, yılda toplam bir haftalarını değişik eğitimlere katılarak bilgi edinmeleri hedeflenmektedir. ..| Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi |.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
mesela,
..| Sürekli Mesleki GeliÅŸim Merkezi |.. GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI EĞİTİMİ başlamış. program: I. İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi (21 saat) II. İlgili Vergi Mevzuatı (14 saat) III. Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar ( 14 saat) IV. Temel Finans Matematiği ( 21 saat) V. Gayrimenkul Değerleme Esasları ( 35 saat) KATILIM: Şubelerin açacağı eğitimler en az 25 en çok 35 kişiyle gerçekleştirilecektir. Eğitimlerin şubat ortasında başlayıp altı ila yedi hafta içinde bitirilmesi planlanmaktadır. İstanbul’da açılacak eğitimin çarşamba, perşembe ve cuma günleri akşam, cumartesi tam gün, diğer şubelerde ise cuma, cumartesi ve pazar tam gün olması planlanmıştır. Programın tamamına katılım ücreti 800 YTL’dir. Programın belli bölümlerini seçip katılmak isteyenler için 10 YTL/saat üzerinden ücret hesaplanacaktır. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Herşey iyi güzel katılalım da,
800 YTL ücret neyin nesi? Mimarlar Odasının teorikte iyi fakat pratikte saçma sapan uygulamalarından biri. Kontenjan 35 kişi ile sınırlı. 2008 de büro tescili almak için ilk 35'e mi girmemiz gerekiyor yani. Hadi diyelim 10 tane daha düzenlendi bu kurslardan eder 350. İstan bul ve Ankara da bu kadar mimarlık bürosu yok mu? Tescil almaya gidince şöyle bişey olur heralde : -kurslarımıza katılabildiniz mi? -yok sıra gelmedi - O zaman muhasebeden 800 YTL yatırdı belgesini almanız gerekiyor -töbe töbe
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Benim konudan haberim, büro tescil belgesini yenilemeye Mimarlar Odasına giden bir arkadaşıma, odada yapılan uyarı sonrasında oldu. Bültenleri açıp bakınca yukarıda alıntı yaptığım maddeyi buldum.
Kamu adına mimari sorumluluk yüklenecek mimar olarak bahsettikleri sanırım bürosu olan ya da imza yetkisi olan mimarlar. 2008 de yetki belgesini almak ya da yenileyebilmek ya da sadece mimar mührünü almak için bile 2007 de seminerlere katılmış olmamız gerekecekmiş. Şimdi mimarların kendilerini geliştirmek için çeşitli fuarlara, seminerlere tanıtım toplantılarına vs katılmaları elbette ki gereklidir. Ancak bunu bir zorunluluk olması, özellikle para vererek katılmalarının zorunlu olması çok garip. Bir haftalık eğitim denmiş, acaba kaç saat eğitim görmemizi uygun buluyorlar? Bir hafta akşamları mı içeriyor, yoksa 7*24 168 saat mi olması gerekiyor 7*4 desek 28 saat. gayrımenkul semineri toplam 105 saat, sadece 28 saatine katılmamız yeterli mi? Bu durumda 28*10 = 280 YTL ödememiz yeterli mi olacak? Devam zorunluluğu var mı, imza mı atacağız, bizim yerimize başkası imza atarsa olur mu ? hahahhaa |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Diğer konular
AKILLI BİNALAR VE YARININ YAŞAMI Hazırlayan : M. Bülent Onur Süre : 3 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi MİMARİ ALÜMİNYUM Hazırlayan : Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Bilgisayar, projektör, perde ASMA-GERME STRÜKTÜRLERİN TASARIMINA GİRİŞ Hazırlayan : Yard. Doç. Dr. Fevzi Dansık Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Yapı Mühendisliği Bilim Dalı Süre : 6 saat (3 saat teorik, 3 saat uygulamalı maket çalışması) Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Sunum Gereçleri Data projektör, beyaz perde, tahta ve tebeşir/marker Uygulama Gereçleri Her katılımcı için: 50 cm x 50 cm tahta veya benzeri altlık, esnek çorap, raptiye, dikiş iğnesi (büyük), iplik (kalın), yapıştırıcı, makas, falçata ve diğer maket malzemeleri İçerik: ENERJİ ETKİN YAPILAR Hazırlayan : Dr. Baha Kuban, Eurosolar-Türkiye Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi HAVUZ PLANLAMASI Hazırlayan : Ulusal Havuz Enstitüsü Derneği Katılımcı Sayısı : 20 kişi Süre : 4 saat İçerik: Yüzme Havuzlarının Nesnel Planlaması NŞAAT PROJELERİ YÖNETİMİ SEMİNERİ Hazırlayan : Doç. Dr. Murat Çıracı İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Süre : 3 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi TUĞLA VE KİREMİT STANDARTLARI VE UYGULAMALARI Hazırlayan : TUKDER (Türkiye Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği) Süre : 3 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Data show KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI Hazırlayan : Prof.Dr. Emre Madran, Nimet Özgönül Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Süre : 6 saat + 6 saat (2 gün) Katılımcı Sayısı : 20 kişi MİMARLIK VE CAM TASARIM BİLGİLERİ Hazırlayan : Yücel Akyürek Y.Mimar, Danışman Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Beyaz tahta, data show İçerik: PREFABRİKE BETONARME YAPIM SİSTEMLERİ VE ÜRÜNLERİ Hazırlayan : Türkiye Prefabrike Birliği Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi İçerik: SÖZLEŞME İDARESİ SEMİNERİ Hazırlayan : Doç. Dr. Murat Çıracı İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi SI YALITIMI Hazırlayan : İzoder Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Bilgisayar, projektör, hoparlör SES YALITIMI Hazırlayan : Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Süre : 3 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Bilgisayar, projektör, hoparlör İçerik: Temel Bilgiler SU YALITIMI Hazırlayan : Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Süre : 6 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Bilgisayar, projektör, hoparlör YANGIN YALITIMI Hazırlayan : Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Süre : 4 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Bilgisayar, projektör, hoparlör İçerik: YANGIN GÜVENLİĞİ Hazırlayan : Prof. Güner Yavuz Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Yapı Elemanları ve Malzemeleri Bilim Dalı Süre : 6 saat + 6 saat (2 gün) Katılımcı Sayısı : 20 kişi İçerik: ÇATI SİSTEMLERİ Hazırlayan : Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Süre : 5 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi Donanım : Konuların sunumu laptop bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile yapılacaktır. İçerik: İLERİ DÜZEY BİLİRKİŞİ EĞİTİMİ Hazırlayan: TMMOB Mimarlar Odası Bilirkişi ve Gayrimenkul Değerleme Komisyonu Süre: 4 + 4 saat (bir gün) Donanım: Bilgisayar, projektör, hoparlör Katılımcı Sayısı: 50 kişi İLİRKİŞİ TEMEL EĞİTİMİ Hazırlayan: TMMOB Mimarlar Odası Bilirkişi ve Gayrimenkul Değerleme Komisyonu Süre: 4 + 4 saat (bir gün) Donanım: Bilgisayar, projektör, hoparlör Katılımcı Sayısı: 50 kişi İçerik: MİMARLARA YÖNELİK BETON SEMİNERİ Hazırlayan : Türkiye Hazır Beton Birliği Süre : 4 saat Katılımcı Sayısı : 20 kişi YALITIM MALZEMELERİ, ÖZELLİKLER ve UYGULAMA ESASLARI Hazırlayan : İzocam Yalıtım Eğitim Merkezi (İYEM) Süre : 6 saat + 6 saat ( 2 gün ) Katılımcı Sayısı : 20 kişi İçerik : Yalıtım malzemelerinin teknik özellikleri ile ısı, ses, su yalıtımı ve yangın güvenliği hususlarında mimari detayların kullanımı, uygulama esasları. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bende bu uygulamayla ilgili mimarlar odasına gidip bilgi aldım.2007 sonuna kadar toplam 15 kredi tamamlaman gerekiyor (bu demek oluyorki kişi başı en az 150ytl) bir dilekçe bırakıyorsun şu derslere katılmak istiyorum diye ve kişi sayısı 20 olduğu zaman ders açılıyor.
Zorunlu değil de isteğe bağlı bir uygulama olsaydı ücretli olmasını mantıklı karşılayabilirdim ama zorunlu olup ücretli olması garip. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Aynı zamanda uygulama tam olarak da yaygınlaşmış ve tanıtılmış değil.
Her konuda evimize ve cep telefonumuza bin türlü mesaj ve mektup gönderen mimarlar odası bu zorunluluğu bizim keşfimize bırakmış gibi görünüyor. Muhtemelen 2008 de ortalık birbirine girecek ya da 2007 aralıkta herkes görüntüden bir seminere katılmak zorunda kalacak. Ayrıca istenen seminerden 15 kredi toplanması yeterli görünüyorsa kafamıza göre, sadece mimarlar odasını memnun etmek için bir takım seminerlere katılıyor gibi mi görüneceğiz ? Ücretli olmasını tamamen saçma buluyorum. Ben şahsen bilirkişi eğitimine katılmayı birkaç yıldır planlıyor ama bunun için vakit bulamıyordum. Böyle bir uygulama zorunlu olmamalı. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kayseri Mimarlar Odası bu uygulamayı anlatmak için üyelerini topladı, fikirlerini aldı. Herkesin adresine konu ve derslerle ilgili bilgiler postalandı. Ayrıca cep mesajı ile de duyuru yapıldı. Bunu ihmalin genel bir tavır olmadığını anlatmak için yazdım.
İnsanlar elbette karşı çıktılar uygulamaya. Oylama yapıldı uygulamanın reddi için, oda bu konuyu merkez ile görüşeceğini bildirdi. Ancak netice değişmedi ve dersler başladı. Ve sanırım geç kalındı. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sgm
Ben de bu yıl kayıt yenilerken bu uyarı bize ulaştığında hemen arayıp bilgi almıştım. İstanbul için durum şöyle ki:
Daha henüz açılacak seminerler belli değil (yukarıda belirtilenler Ankara'daki Merkez'in duyuruları). Zaten şimdiden üç ay geçtiğine göre ve İstanbul'da bu seminerleri alacak birkaç bin mimar olduğuna göre... Herhalde sonuç yukarıda bahsedildiği gibi olacak. Bunun için de şimdiden odayı arayıp, ilgilenip, itiraz etmek gerekiyor. Yine söylenildiği gibi; başlangıç fikri güzel, ama sonuç... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
SEMİNER
MİMARLIK OFİSLERİNDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMA YÖNTEMLERİ Nemetscek-FGA Mimarlık tarafından 29 Mart 2007 Perşembe günü saat 19.00’da Yıldız Sarayı Dış Karakol Binamızda yapılacak “Mimarlık Ofislerinde Verimliliği Artırma Yöntemleri” konulu toplantıya konuşmacı olarak Burak Borhan (HP), Mimar Erkan İnce ve Mimar Gürdal Atlamaz’ın (Nemetscek-FGA Mimarlık) katılacak. Kokteyl: 20.20–21.30 KATILIMINIZI BEKLİYORUZ (Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi'nce meslek içi eğitim kapsamında değerlendirilmektedir.) Tüm katılımcılara HP Designjet 110Plus serisi yazıcılarda % 50 indirim Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Barbaros Bulvarı Yıldız Beşiktaş 0212 227 69 10–11 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bir tane buldum. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi başka var mı bulamadım |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Bana da bugün aşağıdaki mail geldi. Konuyu da ilk defa bugün duydum.
Konuya itiraz edenlerin çoğunlukta olduğu aşikar, bunun gerekli olduğunu düşünen ve konuyu onaylayan biri var mı allah aşkına? 24.04.2007 27.04.8722 Değerli Meslektaşlarımız, 02 Haziran 2005 tarihli, 25933 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 7. maddesi uyarınca "mimarın tescil alabilmesi ve yenileyebilmesi" için "Mimarlar Odası'nın öngördüğü meslek içi eğitimi almış olmak" şartı aranacağı duyurulmuştu. Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM) Yönetmeliği'nce meslek içi eğitimin amacı; "Mimarlık mesleği ve mesleki hizmetin; etkinliğini, verimliliğini ve gelişimini sürekli kılmak amacıyla; meslek mensuplarına değişen dünya koşulları, bilimsel-teknolojik gelişmeler ve toplumsal gereksinmeler çerçevesinde, mesleki formasyonlarını sürekli geliştirme ortamlarını, olanaklarını ve fırsatlarını sunmak, edindiği yeni bilgi ve becerilerini değerlendirmek ve referansları haline getirmek" olarak tanımlanmıştır. TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 7. maddesini yaşama geçirmek amacı ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu 27 Şubat 2007 tarihli ve 40/21 no.lu toplantısında "Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi'nin 2007 Yılı Çalışma Usul ve Esaslarına ilişkin Yönerge" kabul edilmiştir. Bu yönerge uyarınca; 1. 2008 yılında Serbest Mimarlık Hizmetleri Büro Tescil Belgesi almak için Mimarlar Odası birimlerine başvuran meslektaşlarımızdan 2007 yılı içinde sürekli mesleki gelişim kapsamında 15 kredi almaları şartı aranacaktır. Meslektaşlarımız bu kredileri SMGM tarafından açılan eğitimlere veya Odamızın düzenlediği bilimsel etkinliklere katılarak tamamlayabilirler. 2. 31 Aralık 1976 tarihine kadar bir mimarlık bölümünden mezun olmuş olan veya 65 yaşını aşmış meslektaşlarımız bu zorunluluktan 2007 yılında muaf tutulacaktır. 3. 01 Ocak 1977 ve 31 Aralık 1986 tarihleri arasında mezun olan meslektaşlarımızdan, zorunlu eğitim programına katılmaları istenmeyecek, belirlenen kriterler çerçevesinde, uygun gördükleri eğitim ve mesleki etkinliğe katılarak en az 15 kredi alarak yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir. 4. 01 Ocak 1987 tarihinden itibaren mezun olan meslektaşlarımız, belirlenen kriterler çerçevesinde, SMGM tarafından öngörülecek zorunlu eğitimleri 2010 yılına kadar almakla yükümlü olacaklar, ayrıca uygun gördükleri diğer eğitim ve mesleki etkinliklere katılabileceklerdir. 5. Mimarlar Odası zorunlu eğitim olarak "Mimarlık Hizmetlerinde Temel Kavramlar" eğitimini belirlemiştir. Bu eğitimin kapsamı ve programı ayrıca duyurulacaktır. Meslektaşlarımızın 3 yıl içerisinde bu eğitimi almaları gerekmektedir. 6. Ayrıca, Bilirkişi olmak üzere başvuracak meslektaşlarımız, Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine TMMOB bünyesinde düzenlenen bu uzmanlık alanı ile ilgili meslek içi eğitimi almak zorundadırlar. 7. Keza, Yapı Denetimi alanında çalışan meslektaşlarımız da Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bünyesinde yapılan düzenlemeler çerçevesinde Odamızın açacağı zorunlu meslek içi eğitime katılmak zorundadırlar. 8. Kongre, konferans, sempozyum, panel, seminer, teknik gezi vb. toplantı ve etkinliklerin hangilerinin meslek içi eğitim kapsamında değerlendirileceği meslektaşlarımıza yayın organlarımızda ve web ortamında duyurulacaktır. Bilgilerinize sunulur. Saygılarımızla, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Bir de şuna bakınız
Büro Tescil Belgesi - ve devamında Mimarlar Odasının Denetleme Sınırları |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
Mayıs oldu, durum bence hala havada....
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
SMGM Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi ile ilgili söylenecek epeyce söz var.
Ama bu konuyu dağıtmamak adına buraya yazmıyorum düşüncelerimi. Yeni konu açacağım. Büro tescili konusunda SMD'ler (Serbest Mimar Dernekleri) ne gibi çalışmalar yapıyorlar? Odanın bu uygulamasını nasıl değerlendiriyorlar acaba? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|
|