Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam > Mimarlar Odası

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 31-07-2007, 10:39   #31
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Metin Karadağ is on a distinguished road
"mesleki denetimin meslek mensubunun hak ve yetkilerini koruduğu kuşkusuzdur..."

Yazı yerine aktarılmıştır...

Mesleki Denetim

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 31-07-2007 12:10
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-07-2007, 11:52   #32
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
phin is on a distinguished road
Açıkçası yukarıdaki alıntı bu bölüme yazan kimsenin sorduklarına cevap niteliği taşımıyor.
Yukarıda yazan mesajlarda fikren herkes mesleki gelişime açık, bu yaklaşımı doğru bulduğunu ama zorlamanın ve uygulama şeklinin hatalı olduğunu yazmış.

Çok can sıkıcı, bizim Oda'mız bize karşı !
Eski 31-07-2007, 13:04   #33
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Niyet var mı niyet?...

Sayın Öztek

Eğer, "niyet varsa mevzuat bahanedir."

Evet, niyetiniz varsa; sadece diğer forumlarda defalarca yazılmış olanları tarayıp bir bölümünü bile incelemiş olsanız; bu forumdaki sorulan soruların yanıtlarını kendiliğinden çözüldüğünü görebilirsiniz...

Ama "niyet varsa" tabii ki...

"Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası" hakkında bilgisi olan?...

Siz farkına varmadan kendi kendinize karşı olabilirsiniz, Oda'ya da karşı olabilirsiniz...

Ama Oda size karşı olamaz, çünkü bu kendi varlığının inkarı anlamına gelir...

Ne dediğinizi bilmekte yarar var. Özetle; "Hukuka aykırı bir uygulama içinde bulunamaz Oda..."

Karşı olduğunuz Oda tarafından yıllardan bu yana yani önceden gelmekte olan sel felaketi haber verildi...

Ne tedbirler alındığı ve alınması konusunda bilgi de verildi...

Ama siz konuya "Ben Oda'ya karşıyım o halde sele de karşıyım..." tarzında yaklaşmayı bir yol gibi seçtiniz gibi... Keyfiniz bilir...

Kamu İhale Kanunu, Yapı Kanunu Tasarısı, vb düzenlemeler içinde AB Uyum Süreci'nin dayatmaları yukarıda verdiğim adresteki paylaşımları dikkatli okuyunuz lütfen...

Dilerim kimsenin başınıa gelmez ancak "Yapı ve Mesleki Sorumluluk Sigortası" sürecinin hazırlıkları tam yol devam ediyor.

Eğer bu konuda yasal garantiler verilmezse "sıcak para dışında" ( O da sadece ekonomiye vurkaç yapar. Eli kulağında ilk yoklama geçtiğimiz hafta sonuna doğru dünya borsaları üzerinden geldi. 2001 krizi gibi bir tehdit sürekli demoklesin kılıcı gibi bekliyor.) yatırımcı yabancı sermaye gelmiyor.

Bu uzun vadeli "zımni" şantaj karşısında, tüm uyum yasaları işemeye başlayacak.

Özellikle ABD ve AB'de "Tüketici Hakları Yasası" yasalar arasında en ayrıcalıklı olanı. Ona aykırı hiçbir yasanın ayakta durma şansı yok.

Ülkemizde mevcut yapı stoğunun olası bir deprem vb. afetler karşısında hiçbir güvence belgesi sistemine sahip olmadığı için ne ulusal ne uluslararası reasürans garantisi alamıyor...

Böyle bir garantiyi verecek sigorta sisteminin olası bir afette hiçbir güvencesi olmadığı için silinebileceği endişesiyle reasürans işlemine olanak yok...

"Tüketici Hakları Yasası" ile birlikte "Yapı ve Mesleki Sorumluluk Sigortası" eşzamanlı ve zorunlu olarak kabul edilip uygulamaya başladığında neler olacak?

Çok can yanacak...

Duvardaki sıva çatlağından giren su, yerdeki boydan boya halıyı ıslatacak.

Islanan halı suyu boydan boya yayacağı için, döşemeden buvata su taşıyacak.

Buvata giren su kısa devre yapacak.

Yangın başlayacak ve yayılacak...

Vb, vd, vs...

Tüketici dava açacak; domino etkisi ile mimarından mühendisine kalfasından işçisine kadar; sigorta şirketinin avukatları bilirkişilerin vereceği raporla tazminat avına çıkacak.

Halı firması, hazır sıva firması, elektrik malzemesi firması, vb tüm şirketler sorumluluğu üzrinden atmak içi "rücü" davaları açacaklar...

Ortaya bir konudan zincirleme olarak çoğalmış "Rücü Davaları Savaşı" çıkacak...

Sigortası olan kurtardı...

Altta kalanın canı çıksın...

Sigorta sizi yaptığınız işin riskinden dolayı olabildiğince yüksek primle korurum ancak diyecek...

Siz kendinizi nasıl koruyacaksınız...

Yani iş riski kapasitenizi yüksek ama primini az ödeyebilmeniz için ne yapmanız gerekecek?...

Yaptığınız işleri ve aldığınız sertifikalı/diplomalı eğitimlerin belgelerini göstererek...

Henüz yeni başlayan bir süreç...

Konuşacak çok şey var daha...

Ama yine de önkörülerle vakit kaybetmemek gerek...

...

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Açıkçası yukarıdaki alıntı bu bölüme yazan kimsenin sorduklarına cevap niteliği taşımıyor.
Yukarıda yazan mesajlarda fikren herkes mesleki gelişime açık, bu yaklaşımı doğru bulduğunu ama zorlamanın ve uygulama şeklinin hatalı olduğunu yazmış.

Eski 31-07-2007, 13:18   #34
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Omer Yilmaz is on a distinguished road
Ben phin'in yazdıklarında "odaya karşı" olduğunu söyleyen herhangi bir yorum göremedim. Nereden çıkartılıyor bu garip sonuçlar gerçekten anlamak mümkün değil.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-07-2007, 14:15   #35
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Süreç

Süreç uzun yılların incelemesi ve araştırmalarına dayanıyor.

Yani kupkuru bir çeviri ve kes yapıştır işi değil.

Geçtiğimiz son 10 yıla yayılan süreçte akademisyenlerden uygulamacılara kadar tüm kesimlerden ulusal ve uluslararası deneyim ve uzmanlıklara sahip gerçek kişi(mimar)ler tarafından tartışıldı;...

Örneğin "Meslekiçi Eğitim" başlığı altında neler yapılmış, teke tek arşivlerden tarandı sınıflandırıldı.

UİA'nın 5 bölgesinden ülke ülke yetkili Mimarlık ve Mühendislik Odaları'nın ve ilgili yasalarla düzenlenmiş Sürekli Mesleki Gelişim konusunda uygulamaları tarandı.

Öncelik sıralamaları karşılaştırmalı olarak yapıldı...

Yönetmelik Taslağı olarak da Mimarlık ve Eğitim Kurultayları boyunca öncelikli gündem maddesi olarak tartışıldı. Geçtiğimiz birkaç genel kurul ve olağanüstü genel kurullarda tartışıldı.

Yönetmeliği onaylandı.

Uluslararası gelişmelerin süreci daraltmasına karşı üyelerin hazırlıksız yakalanmaması için bir "Yönerge" ile uygulamaya geçildi.

Araştırmalar sırasında dünya ortalaması diyebileceğimiz uzlaşılmış bir konu olarak; "her bir mimar bir yılın bir haftasını kendi mesleki gelişimi için ayırmalıdır" önermesi bir haftanın çalışma süresine bağlı olarak 35 saat kavramı ortaya çıkmıştır...

Kimi yerde kredi/saat uygulaması da geçerli kabul edilmiştir.

Sözkonusu "Yönerge," ilk uygulama yılı olması nedeniyle yaşanacak uyum sorunlarını en aza indirmek ve bir davranış alışkanlığı yani doğal kültürel faaliyet edinilmesine önayak olması için kolaylaştırıcı bir tavırla içinde bulunulan yıl 15 kredi ile başlanmasının uygun olacağını öngörmüştür.

Bilmeyenler için bu uygulama örneğin Amerika'da Frank O. Gehry yıllık kredi tutarını tamamlamazsa mimarlık o yıl faaliyet belgesini alamamaktadır...

Ama o Frank O Gehry?...

Evet o Frank O Gehry;... verdiği konferanslar vb faaliyetleriyle hem milyon dolarları cebine koymakta hemi de üstelik 35 krediden fazla tutan kredilerini almakta... )

Davranış alışkanlıklarımızı değiştirip yeni durumun bizden talep ettiği kültürü üretemezsek; babamızın sigorta şirketi bile olsa "rücü davalarından" bizi kurtaramaz...

.............

Ömer Bey bırakın da biraz yanlış anlama hakkımı kullanabileyim...

....
Eski 31-07-2007, 15:58   #36
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Merhaba,

Öncelikle ben Oda’ya karşı değilim. Hatta hiçbir zaman da olmadım. Ama gün geçtikçe Oda’nın bana karşı olduğunu daha fazla hissediyorum. Bu konuda da yalnız değilim.

Odanın mimarlara karşı tavrı sizin bana tavrınıza çok benziyor. Yanlış anladığınızı belirtmişsiniz, bunu bir hak olarak görmek yerine keyfiniz bilir gibi kaba ifadelerinizi düzeltebilirdiniz.

Bazı eksiklikler mimarlara dayatılan yeni kurallarla düzeltilemez. Çok fazla sorumluluk taşıyoruz ama hiçbir yaptırırımımız yok. Ülkemize bakınca yapılaşmadaki çarpıklıkların hepsi mimarlardan biliniyor. Mimari Uygulama Sorumlusu iken, tüm hukuki cezalar bizim üzerimizde ama projemizi uygulatmak için sahip olduğumuz ne bir güç var ne bir yaptırım. Karşımızda müteahitlerden ve toprak rantçılarından oluşan zengin ve güçlü bir dev var. Ama herşeyin sorumlusu Biz’iz. Bunu hangi kanun koymuştur bilmiyorum. Mimarlar Odası önce bunu düzeltsin.

Ayrıca, bence yukarıda alıntıladığınız gelişme, Oda’nın haklılığından çok avukatlarının becerikliliğini gösteriyor.

Bir haftanın çalışma süresine gelince, ben haftada ortalama 60 saat çalışıyorum. Kazancımın Gehry’nin ki ile uzaktan yakından ilgisi yok. Oda beni işimden alıkoyacaksa parasını versin.
Eski 31-07-2007, 18:15   #37
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Ne yanlış anlamasıymış?

Sayın Öztek

Verilen adresteki mahkeme kararı yazısı hakkında yorumunuz; "Çok can sıkıcı, bizim Oda'mız bize karşı !"

Bu söz size ait değil mi? Pekiyi ne yanlış anlamasıymış?

Ömer Bey'e yaptığım bu espriyi "Ömer Bey bırakın da biraz yanlış anlama hakkımı kullanabileyim..."
bu şekilde kullanacağınızı bilseydim yapmazdım.

Tavrınızı önyargılı bulduğum için yazılarınızdaki "diğer konulara hiç" değinmiyorum bile...

Alıntı:

Eski 31-07-2007, 18:23   #38
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Alıntı:
Ben phin'in yazdıklarında "odaya karşı" olduğunu söyleyen herhangi bir yorum göremedim.
Ben bunu yazmıştım size. Benzer bir şeyi Seda da sonraki mesajında belirtti.

Yani Seda kendisi de odaya karşı olmadığını belirtti bizlerin izlenimlerine ek olarak.

Bu durumda size sadece şu soruyu sormak isterim: Önyargı'dan bahsederken kendi önyargılarınızı sorguluyor musunuz acaba?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Eski 31-07-2007, 18:46   #39
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Geri dönüp dönüp okuyorum. Bana karşı yürüttüğünüz bu saldırgan tavrın nedenini anlayabilmiş değilim.
Ben açıkça, niyeti ve amacı doğru bulduğumu ama uygulamayı doğru bulmadığımı söylüyorum.

Şimdi bakınız, Dava Konusunun diğer bir maddesi ile ilgili:

1. Mimarlar Odası Asgari Ücret Tarifesi koyar- Amaç Mimarın işi bedeli karşılığı yapmasıdır.
2. Mimar bu tarife ile iş alamaz ve fiyat düşürür. (Tecrübeyle sabittir, 1.5 yıl boş oturulmuştur)
3. Mimar (iç mimarların) aksine işi karşılığında fatura keser.Masraf gösterebileceği kalemler kısıtlı olduğu için, çalışan kendisi olduğu için, kendisi çalıştığında kendisini çalışan gösteremediği için en az fatura bedelinin % 30 unu vergi olarak öder.
4. Mimarlar Odası Fatura defterini denetleyerek, işi yapmadığı bedel olan tarifeden fatura kestirir. Almadığı ücretin de vergisini mimar öder.

Bu durumda mimarlar Odası Mimara hangi konuda destek veriyor?
Destek vermek için

1. Asgari Ücret Tarifesini Tavsiye niteliğinde yayınlayabilir

2. Mimarların yaptığı işi kamuoyuna tanıtarak mesleki değerliliklerini arttırabilir .

3. Masraf gösterilecek kalemleri arttırabilir. Büro sahibi mimarın, kendi kendine çalışarak kazanç sağlayan ticarete dayalı bir kuruluş olmadığını, kendi emek ve bilgi birikimini kullanan bir şahıs olduğunu. Bu nedenle kazanadığı paranın KAR değil, hayatını sürdürmesi için gerekli bir bedel olduğunu Maliyeye anlatarak durumuna bir çözüm arayabilir. Şahsen biz fatura kesmeye karşı değiliz, ama benim Bağkur Ödemelerim bile masraf defterine geçmiyor.

4. Vergi memuru gibi fatura defteri kontrol etmekten vazgeçebilir.

Kısaca Metin Bey, anlatmak istediğim Mimarlar Odasının kurduğu bu sistem çalışmıyor. Ve Mimarlar Odası buna karşı direniyor. Ben çok şaşırıyorum adı Mimarlar Odası olan bir Oda nasıl kendi üyelerinin taleplerini görmezden gelebilir?
Eski 31-07-2007, 19:37   #40
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
RedRapsody is on a distinguished road
Yurt dışındakiler?

Mimarlar odası mesleki kaliteyi artırmak amacıyla birtakım düzenlemelere girişiyor bunları takdirle karşılıyorum.
Ben yurt dışında çalışacağım için bu tür eğitim programlarına katılamayacağım. Geri dönüp ofisimi açacağım zaman ise bunun bir sorun olmayacağını, meslek içi eğitim programlarının mimarlara vizyon kazandıran uygulamalar olduğunu söylediler.

Yasalarla bunların hiçbir bağlayıcılığı yok. Olmamalı da zaten. Mesleki yeterlilik sınavı yapmaları gerekiyor 2 yılda 1 kez. Onu düşünüyorlar mı bilmem ama kursla fln bu işler biraz romantik düzenlemeler olarak kalır.
Eski 01-08-2007, 10:30   #41
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Alıntı:
Ben çok şaşırıyorum adı Mimarlar Odası olan bir Oda nasıl kendi üyelerinin taleplerini görmezden gelebilir?
Zaten bütün mesele de bu değil mi?

Sadece bu başlık altındaki konuda değil, daha pek çok konuda Mimarlar Odası yönetimi üyelerinden farklı düşünüyor. Elbette oda çok geniş bir kesimi temsil ediyor ve belki bir kısım üye yönetim ile paralel düşünüyor da olabilir. Ama benim etrafımda böyle kimseler yok, Arkitera Forum'a yazanların çok büyük bir bölümü de ikinci bahsettiğim oda üyesi durumunda değil.

Eski 02-08-2007, 00:18   #42
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
"Mimarlık-Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret..."

"TMMOB Mimarlık-Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret-Asgari Çizim ve Düzenleme Esasları Yönetmeliği"nin Bazı Maddelerinin İptali İçin Açılan Dava Reddedildi.

http://forum.arkitera.com/profesyone...html#post88069

Ya da doğrudan:

Danıştay 8. Dairesi'nin E: 2005/5700 ve K: 2007/4017 sayılı kararı
http://www.mo.org.tr/belgedocs/dava-metni-4017.pdf

...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları