![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
3ds MAX8'de Bellek Problemi ?!
Merhaba Arkadaşlar
Daha önce hazırlamış olduğum bir animasyona ek yapmak istiyorum. Max'te, projenin ek olarak düzenlenen kısmını AutoCAD dosyasından, "File Link Manager" ile yeniden güncelleyerek, projede kendisi için ayrılan yere yerleştirmek istiyorum. AutoCAD dosyası 65 mb, Max dosyası ise 140 mb. Güncelemeye başladığında %90 lara kadar normal olarak ilerliyor, ancak o aşamadan sonra "the application has run out of memory and will now close..." diye devam eden bir uyarı alıyorum. ne demek istiyor bu program, dalga mı geçiyor benimle acaba. 4 gb belleğim var. bu aşamaya gelene kadar 2 gb ı kullanıyor ancak daha ileriye gidemiyor. Kısmi güncelleme yapmak istediğimde de seçtiğim katmanların dışında kalanları max dosyasından tamamen çıkarıyor, üstelik güncellediklerimin de koordinatları değişiyor (koordinatları hiçbir dosyada değiştirmemiş olmama ragmen), herşey birbirine giriyor. Yardımcı olabilecek birileri varsa çok sevinirim....İyi Çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Windows memory
Max 8 hiç kullanmadım ancak söylediğin klasik bir windows hatasına benziyor.
Bunun için my computer'a sağ tıklayarak properties aç. Advanced kartına geç, performance kısmından settings'e gir. Yeni çıkan pencerede de advanced kısmına gel ve virtual memory ayarlarına tıkla. Bu kısımda custom seçeneğini aktif yaparak, initial size'ı 2300, maximum size'ı 4000MB 'a getir. Burada yaptığımız virtual memory yani harddiskten kullanılacak memory için ayarlardır. Senin hatanda muhtemelen Windows'un ram yerine harddiski tercih ediyor olmasından kaynaklanıyor. (niye bilmiyom-windows işte )Başka bir alternatif de task managerdan processes altında max'in priority sini yükseltebilirsin. Umarım yardımcı olur bunlar..
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
140 MB Max için inanılmaz bir boyut bence
AutoCAD'ten 3 boyutlu modeli değil de polyline'ları getirip öyle modellemeniz yararınıza olacaktır. Hani övünmek gibi olacak ama değil en son girdiğimiz Karabük Belediyesi yarışmasında tüm modelim sadece 645 KB idi. Hiç bir harici render motoru kullanmadan standart render ile aldım. Hiç başım ağrımadı. Sözylemsi kolay yapması zor biliyorum ama modeli yeniden yapmanızda büyük fayda var. Kolay gelsin
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Bellek probleminin sebebi anlaşıldı.
oscar5 teşekkür ederim, senin söylediklerini denemiştim daha önce, problemi çözmemişti bunlar, ama sorun düşündüğün gibi windowstan kaynaklanıyor, bunu da tesadüfen öğrendim. 64 bit windows un farklılıklarına bakıyordum microsoft sitesinden. Standart 32 bit windows xp ye 4 gb bellek adresleyebiliyorsun, ancak windows bunun sadece 2 gb ının uygulamalar tarafından kullanılmasına izin veriyor, dolayısıyla 2 gb elinde patlıyor. Çözümü var ama hiç bilmediğim teknik birtakım ayrıntılar, fiziksel bellek adresleme ayarlarının değiştirilmesi gerekiyormuş ve oldukça da riskli birşeymiş. En etkin çözüm ise 64 bit windows a geçmek. 64 bit windows, 4 gb ın tamanının uygulamalar tarafından kullanılmasına izin veriyomuş. Tabi bunun için sistemin de 64 bit olması gerekiyor. Hamama giren terler misali biz de sistemleri yenilemeye karar verdik, zaten 2 seneye yaklaştı, artık yenileme zamanı gelmişti.
ayasofya sana da teşekkür ederim, ancak modeli oluşturmam 2 aya yakın bir zaman aldı. Kısaca projenin içeriğinden bahsedeyim. Balıkesir Belediyesinde çalışıyorum ve bu iş de Balıkesir Belediyesi'nin yeni toplu taşıma merkezi ve çevresinin düzenlenmesi ile ilgili. Projenin büyük bir kısmının uygulamasını bitirmiş durumdayız. Şu an ise sonradan yıkılan kısım ile ilgili düzenlemeyi animasyona eklemeyi ve bütün içindeki etkisini görmeyi hedefliyoruz. 28 dönümlük bir alanı kapsıyor, oldukça detaylı bir çizim ve animasyondaki herşey (Mevcut binalar, yeni yapılacak olanlar, duraklar, büfeler, aydınlatma elemanları, zemin düzenlemeleri vs... ), yerinde birebir uygulandı. Zaten büyük bir kısmı uygulanmış bir projenin modelini yeniden oluşturmak da bizim için zaman kaybından başka birşey olmayacaktır. Ama bu önerini, şu an nasıl yapılacağını bilmesem de daha sonraki projelerde değerlendirmeyi düşünüyorum, o zaman yine desteğine ihtiyacım olabilir ![]() İyi çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
sayın ayhandogan
yeniden modeli oluşturmanın ne akdar meşakkatli olduğunu tahmin ediyorum ancak gerçek şu ki eğer bu 140 mb üzerinde animasyon yapmaya kalkarsanız animasyonun render'ı için zamanınınız kalmayacak. Ne yapılabilir? Projeyi bilmiyorum ama muhakkak tekrarları vardır. Pencere kapı gibi. Bunları silin sadece bir tane kalsın sonra onları max'te kopyalayın ama "instance" olarak çiziminiz kopyalanan nesnelerin çokluğuna göre yarı yarıya inecektir. Bu şekilde devam etmeniz durumunda 64bit windows da bir işe yaramaz bırakınız 3DSMAX 64 bit bir program değil bir kaç render gönderirseniz daha iyi yorum yaparız Karar sizin Kolay gelsin
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Sayın ayasofya
Evet ekli resimlerde de görüldüğü gibi oldukça tekrar var projede. Özellikle duraklar, aydınlatma elemanları ve diğer kent mobilyaları önemli bir yer kaplıyor. Tavsiyenizi de kabaca denedim, sadece duraklar, aydınlatma elemanları ve gölgeliklerden birer tane bırakarak, max'te olması gerektiği sayıda rastgele çoğalttım ve dosya boyutu söylediğiniz gibi yaklaşık yarıyarıya geriledi. Ancak ben bu çözümü yine de sistemin yenilenmesinden sonra alacağım olumlu yada olumsuz sonuca göre denemek istiyorum. Zira AutoCAD'te katmanları ve katmanlardaki nesneleri yeniden düzenlemem gerekecek ve Max'te bunları yerlerine yerleştirmek de zaman alacaktır. Bunlarla uğraşmayı ise hiç istemiyorum, zaten yeterince yordu beni. Sorun çözülmezse zaten sizin önerdiğiniz çözüme gideceğim, ayrıca bundan sonraki projelerde de oldukça faydalı olacaktır bu tavsiye. Şu an ise sistemin yenilenmesinin bu sorunu aşmama yardımcı olacağını umuyorum. Çünkü önemli olanın, Max'in, her ne kadar 64 bit olmasa da 2 gb'tan fazlasını kullanabilmesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. Çünkü Max'in daha fazla belleği kullanabildiğini biliyoruz, ama sistemin buna izin vermesi gerekir. Umarım yanılmam. Zaten bu etabın da ilave edilmesiyle bu bölgeye ait proje sonlanacak. O yüzden denemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu, 64 bit sistemlerin bize neler getireceğini ya da getirmeyeceğini de gösterecektir. Sonucu yine sizlerle paylaşacağım.
Çok teşekkürler. İyi Çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
xref ?
Sayin Ayhan Doğan,
Sizin bu sorunun bir başka çözümü olabilir mi diye bir başka bir foruma soru postaladım ve karşılığında da xref kullanılması önerildi... Bunun ne olduğunu biliyor musunuz? Yanıtı gönderen kişi ayrıntılı bir açıklama da yapmış durumda. Eğer isterseniz size çevirisini yapıp buraya postalayabilirim... (Lakin bunun için yalnızca pazar günüm ve gecem var. Ondan sonra netten bir kaç gün uzak olacağım, haberiniz olsun.) Selamlar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Bence xrefe gerek yok bütün bu modelin 10-15 megabyte arasında modellenebileceğini düşünüyorum.
Kolay gelsin.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
140 MB'lık bir dosya bana da devasa geldi... Bana da dosya boyutu epey aşağı çekilebilir gibi geliyor... (Böyle çok elemanlı dosyalarla çalışma konsunda bir deneyimim yok.)
Görünüşe göre dosya hacmini indirmek için vakitleri olmadığı için bu büyüklükte bir dosya ile nasıl başedilebilir, hiç olmazsa onun yolunu bulmakta yardımcı olmak istedim... Bakalım dosyanın sahibinden nasıl bir ses gelecek... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
1 gb üzeri dosyalarla çalıştım.maxin out of memory vermesi tek bellek yetersizliginden gelmiyor.bellek yetmez ise max virtual memory e başvurur.bellek kalitesizligi veya uyumsuzlugu bu tür sorunlar verebilmekte.sahnenizde polygon sayısı nedir?örnegin grand theft auto oynunda sahne cok büyüktür.gerçek bir şehir boyutunda.ve textureler vs cok fazla.ama gelin görinki rahat çalışıyor.bence sisteminizi kontrol edin.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Obscure_Alien,
Söyledikleriniz doğrudur, bunun için hiç vaktimiz yok, hiç uğraşmadan aşabileceğimiz bir çözümü arıyorum. Sanıyorum yarın yada en geç yarından sonra sistemimiz yenilenecek, biz de bu arada diğer işlerimize bakıyoruz. xref'i ise hiç kullanmadım, o yüzden kullanımı hakkında bir bilgim de yok ama siz bana linki gönderirseniz kendim çevirebilirim. Böylece size de zahmet vermemiş olurum. cenkkara Belleklerim daha 1 haftalık. 4'ü de 1gb lık Kingston DDR400. Uyumsuzluk olabileceğini düşünmüyorum. Ama yine de bunu anlamak için ram tester programı aramıştım 2 gün önce, fakat bulamamıştım, bildiğiniz bir test programı ve linki varsa ve bana gönderirseniz sevinirim. Sahne Özellikleri ise aşağıdaki gibidir Mesh Totals Vertices: 1185501 Faces: 2035593 Scene Totals Objects: 359 Shapes: 7 Lights: 1 Cameras: 6 Helpers: 2 Space Warps: 0 Total: 375 Teşekkürler... İyi çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
çalıştıgım bir dosyadan özellikler.33 milyon poly.beni bırakın 1-10 gigapoly çalışan insanlar var.böyle polygona ram dayanmaz.ramleriniz bozuktur demiyorum.bir uyumsuzluk olabilir.herhangi bir oyun program vb şeyde çıkıyormu veya hata veriyormu?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
son olarak boardunuzun modelini ve markasını söylerseniz o ramleri destekleyip desteklemedigine sitesinden bakabiliriz.benim bildigim kadarıyla hiç bir board 4x1 gb kinsgton ddr 400 value ramleri desteklemiyor.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Test programı
www.passmark.com'dan 'BurnInTest 5.0'i kullanabilirsiniz sisteminizi test etmek için. Bildiğim kadarıyla oldukça iyi bir test programı... 30 günlük bir deneme süresi var, size haydi haydi yeter...
oa |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
![]() |
xref ile ilgili...
Sayın ayhandogan;
Öncelikle bana bir zahmet vermeniz sözkonusu değil, yardımcı olabilirirsem ne mutlu bana... Bilgiyi paylaşmak hep bir keyif olmuştur... Sözünü ettiğim forumdaki iletiyi aşağıya aktarıyorum... Lakin çeviri konusunda çok şanslı olduğunuzu sanmıyorum açıkçası, çünkü çok bilinen dillerden biri değil... Ama siz yine de bir bakın isterseniz. Yok eğer yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünürseniz hiç çekinmeden yazın... (Dediğim gibi bir kaç gün buralarda yokum ama...) İşte sorum ve ona verilen yanıt: ..................................................................... Soru: Deling af 140 MB Max fil... Hej... En bekendt har at gøre med en 140 MB Max fil, som han skal lave en animation af... Er der nogen der ved, hvordan man kan dele den store fil til mindre fil, så det ikke fylder så meget? Er det muligt at dele modeller til forskellige mapper som alle skal bruges til at lave animationen? Forhand tak... NB: I kan også refere til en literatur... .................................................................... Yanıt: Hej ... Med en scene på 140 Mb, ville jeg under alle omstændigheder gøre som Hr. Langhoff foreslår, nemlig bruge Xref til at dele scenen op i mindre objekter, som kan loades og unloades efter behov. Med en allerede færdig scene kan det måske være svært at overføre nedenstående princip men her kommer de alligevel.... Brugen af Xref's: Ved anvendelse af Xref til opdeling af objekter i blokke, kræves der en del forarbejde og planlægning. Her et par regler (eksempel: 3D Max fil navn= TRAPPE.max). - Hvert objekt: Omdøb standard navnet til et betydende f.eks. box01 =>tr_box01. - Hver texture: Omdøb standard navnet til et betydende f.eks. 01_Default => tr_trin, tr_gelænder..... - Hvert kamera: Omdøb camera01 => tr_camera01. - Hvert lys, omdøb omni01 => tr_omni01. osv... osv. (kun princippet i fremgangsmåden). Generelt omdøbes objekter, som ved en sammenfletning med XREF, ville kunne genere navnekonflikt. Normalt gør 3D Max opmærksom på dette-, men det er ulige nemmere at gøre et grundigt forarbejde i valg af betydende navne for ens objekter, før man går i gang med at flette tegningerne sammen. Lav en "MainDrawing", hvori man fastlægger størrelsesproportionerne i billedet, man kan her evt. tegne objekter indtil scenen bliver lidt tung at arbejde med. Det er en god ide ved større projekter at lægge sig fast på at tegne i millimeter, derved kan man lettere styre størrelse proportionerne i ens tegning. Har man nu et simpelt objekt, som skal tegnes mere detaljeret og have texture pålagt, kan man vælge at gemme dette til en fil: Vælg: Marker objektet (kan også være flere dele "Select+CTRL") Vælg: File Vælg: Save Selected Skriv: Filnavn for objekt fx. XREF_objekt01.max Du kan nu vælge at slette objekter, som du lige har gemt i <XREF_objekt01>.max filen og afslut "MainDrawing". Load nu den fil, som lige er blevet gemt XREF_objekt01.max. Tilføj de detaljer og finpuds modellen, samt påfør textures m.m. Det vigtige: Her er det nu, at man skal bevare overblikket, fordi når man senere henter modellen ind i "MainDrawing" igen, må der ikke være sammenfaldende navne for OBJEKTER og MATERIALER. Derfor skal man huske at omdøbe objekter til f.eks. LINE01 til A_LINE01, BOX01 til A_BOX01osv. osv (dette bør gøres, når man opretter de enkelte objekter, kræver dog en streng disciplin.) Det samme med materialer (textures), hvor man bør ændre materialenavnet til noget man kan huske f.eks. glas, vindueskarm etc. (f.eks. tr_glas, tr_vindueskarm etc). Såfremt man overholder dette, får man ikke nogle fejlmeddelelser, når man anvender Xref til at hente andre tegninger ind i "MainDrawing". Efter at man har gemt XREF_objekt01.max filen, kan man igen åbne filen "MainDrawing.max" og vælge: Vælg: File Vælg: Xref Objects (prøv evt. Xref Scenes) Vælg: Add Vælg: XREF_objekt01.max Vælg: Select alle eller de objekter man ønsker at hente ind i tegningen. XREF_objekt01.max filen behandles nu som en blok, dog kun med hensyn til Xref begrebet, Xref objektet består stadig af enkelt dele, som kan flyttes vilkårligt. Indsætningspunkt er placeret med reference til placeringen fra "MainDrawingen", dvs. den flytter ikke nulpunkt i forhold til "MainDrawing". Prøv f.eks. at indsætte en XREF_objekt02.max fil osv…. Man kan faktisk have en "MainDrawing", som kun består af Xref blokke, eller man kan nøjes med, at "Add" lige bestemt de Xref's som man har behov for når man vil lave en "test rendering", og derved spare computertid. Såfremt man crasher med sin "MainDrawing" fil, er det bare at "Add" sine Xref igen, da disse jo er lageret som selvstændige filer, og derfor ikke vil være beskadiget. XREF princippet kan også bruges til at lave en skabelon af ens lysopsætning, dvs. man laver en MAX tegning, som kun indeholder SPOTS, OMNI og anden lyssætning- og kald den evt. XREF_lys01.max. Når man så vil teste lyssætningen i XREF_objekt01 filen, åbner man først XREF_objekt01.max filen som normalt, derefter loader man XREF_lys01.max på følgende måde. Vælg: File Vælg: Xref Objects Vælg: Add Vælg: XREF_lys01.max Vælg: Select alle eller de objekter man ønsker at hente ind i tegningen. Når man er tilfreds med XREF_objekt01.max textur's udformning, kan man fjerne XREF'en XREF_lys01.max via samme dialogmenu, som man hentede denne ind med. Opløs Xref's i enkelte objekter: Når du ikke mere vil tilrette de enkelte blokke, kan disse opløses til alm. 3D max objekter, som de først var tegnet. Vælg: Xref from scene Vælg: Xref objects Vælg: Merge .................................................................... Kolay gelsin... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|