Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 28-12-2005, 23:39   #1
Forum Üyesi

Question Maxscript,İnterface,Photoshop

Selam bu ilk mesajım bu foruma. Herkese selam.
İlk mesaj için soru sormak sorun olmaz sanırım.
Derdimi nasıl anlatsam acaba. Karışık biraz.
Kısaca maxscripte yazdığım scriptler için photoshopta yaptığım kendi arayüzlerimi kullanmak istiyorum. Acaba maxscriptte bunun için hangi kodları kullanmalıyım??

Sorunum karışık olduğundan hangi alana atacağımıda şaşırdım o yüzden yanlış yere topiği açtıysam topiği doğru yere taşıyabilirsiniz.

Örnek Photoshop Arayüzlerim (Alakası yok ama bundan sonra yapacağım arayüzler için örnek teşkil eder sanırım. Burada düğmelerini felan kullanmaktan bahsediyorum)

http://www.cgbundle.com/upload/uploa..._MD_MZ-R90.jpg
http://www.cgbundle.com/upload/uploa...2D/winamp3.jpg
http://www.cgbundle.com/upload/uploa...aceupdated.jpg

Kolay gelsin.
emrah gerede offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-12-2005, 11:59   #2
Forum Üyesi

recepbala'in Avatar'ı

selam,

maxscript te kendine ait extra dizaynlar yapman pek mümkün değil.
3ds MAX programının belirlemiş olduğu UserInterface elemanları var. ( button, pick button, combo box, listbox, material, map,....)
Bunların dışında kendine özel UserInterface kullanmak istiyorsan,
ActiveX ile yapabilirsin zannediyorum.
recepbala offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-12-2005, 14:26   #3
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
selamlar işiniz pek mimari değil
burası mimari bir forum ama hoşgeldin demek amaçlı pek bir şey demiyoruz.

Bu arada çalışmanız biraz karmakarışık ben 4-5 adet ayrı font saydım tüm işte
bir de SONY yazısındaki S harfi de yayvan olmaı ONY gibi.

KOlay gelsin

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-12-2005, 15:00   #4
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Max'de bu tarz bir arayüz kullanmak neden gereksin ki?

Herhangi bir işi yaparken ilgili komuta ulaşmak için yapılan "tık" lama sayısının bile cok önemli oldugu bir ortamda bu derece "duygusal" arayüzlere ihtiyaç oldugunu sanmıyorum. İşi uzatmanın yanı sıra ekranda kapladıgı yer de baska bir sorun olur.

Bence max tarzı bir yazılımın bu tarz arabirimlerle kullanılması çok zor ve problemli olur. Zaten bildiğim kadarıyla böyle bir destek de yok. Max'in kayar menulerinin de oldukca basarılı oldugunu düşünüyorum.
Eski 29-12-2005, 18:04   #5
Forum Üyesi

Selam Recepbala
Sanırım maxscriptle uğraşıyorsunuz . Bu forumda maxscriptle uğraşanların olması çok güzel . İleride sizle daha fazla muhabbetimiz olur inşallah.

Bu konunun çözümünün active x ile ilgili olduğundan tam emin değilim ama tekrar gözden geçirmemde sanırım fayda olacak. Yardımınız için teşekkürler.

Ayasofya hoşbulduk , Sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş buraya bu çalışmalarımı örnek olsun diye gönderdim eleştiri yapılsın veya sergilemek maksatlı değil. Hem benim işimde mimari üzerine, yaptığım scriptler önce kendimin sonra bu işlerle işini kolaylaştırmak maksadı ile yapılmış ileride sizlerle paylaşmayı umud ettiğim ufak scriptlerdir.
Eleştiriniz geç kalmış olmasına rağmen yine de teşekkür ederim. Sözüm meclisten dışarı İlginçtir aynı yerden hep eleştiri geldi sanki eleştiriler karbon kağıdına konulup kopyalanıyor. Farkettiyseniz burada üç adet arayüz linki var sadece sony yok. Yani sadece örnek olması maksatlıdır.

cetin tuker amacım tum maxin arayüzünü değiştirmek değil ki.(ama ileride neden olmasın) Yaptığım ufak scriptler için ufak arayuzler yapmak . Daha güzel görünmeleri için. Bence arayüz önemli bir şeydir. Standart düğmelerden kurtulmak gereklidir.

"duygusallık" dan sezgiselliğe geçmeden önce mantıklı bir kalıba oturtmak için sebep sonuç ilişkisine bir anlam katmam gerekiyordu amacım duygusal olabilir lakin bir şeyi çözmek içindi.
Eski 29-12-2005, 18:24   #6
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Mimari olmasa da en azından bu tartışmadan tasarımsal birşey cıkar...

Neden standart butonlardan kurtulmak gereklidir? Bunun acıklamasıyla başlayabiliriz. Daha fonksiyonel bir fikriniz mi var?
Eski 29-12-2005, 21:19   #7
Forum Üyesi

Hayır en ufak bir fikrim yok. Öyle abartı bir şey düşünmedim sadece arayüzlerimi kullanmak için bir script kodu bilen varmı diye sordum. Yani bildiklerimi her zamanki gibi uygulamaya dökmek istedim.

Ama haklısınız aslında bu konu ciddi bir şekilde tartışılmalı. Çünkü maxin arayüzü çok bayağı ,max sonuçta cg ile ilgili bir program ve yıllardır arayüzü değişmedi. Ancak bu arayüz kelimesi düğmelerinin yerinin değişmesi , menülerinin değişmesi anlamında değil . Grafiksel manada değişimden bahsediyorum. Windows , 3.1'den xp'ye arayüz manasında çok değişim gösterdi . O da versiyon değiştirip öyle kalabilirdi. Fakat daha güzel bir skinle hep karşımıza çıktı ve onunla birlikte bir çok programda . Hatta programların sayfalarına girince support kısmında skin linklerini görebilirsiniz. İsteyen programların skinlerini değiştirebiliyor. 3dsmax ne yaptı DOS'dan sonra hep aynı max 1'de aynı max 8'de aynı.

Skin teknolojisi maxde de geliştirilmeliydi.

"Herhangi bir işi yaparken ilgili komuta ulaşmak için yapılan "tık" lama sayısının bile cok önemli oldugu bir ortamda bu derece "duygusal" arayüzlere ihtiyaç oldugunu sanmıyorum. İşi uzatmanın yanı sıra ekranda kapladıgı yer de baska bir sorun olur"

Bu söylediklerinize sonuna kadar itiraz ederim. Çünkü ben senelerdir CG ile uğraşırım ve kullandığım programında hislerimi ,duygularımı ifade edecek skinlerle donatılmasını ve ona göre bir teknolojinin geliştirilmesi taraftarıyım. Default ayarlar skin kullanan çoğu programda yer alır. Eğer kullandığınız bilgisayar default ayarlarının dışına çıkıp size sorun yaratacak kadar sizi zorlarsa default ayarlarınıza dönersiniz. Ama benim makinam kötü işlerim zaten yavaş gidiyor birde skin teknolojisi ilemi uğraşacam demek bahane olmamalı.

Bence en azından yeni oluşturulan pluginlerin , scriptlerin skinleri olmalı ve siz göremesenizde bunlar mutlaka olacak. ve bunları öneceden görenler bir adım daha önde olacaklar.

Kolay gelsin.
Eski 30-12-2005, 13:31   #8
Arkitera Üyesi

Tugrul Yazar'in Avatar'ı

Merhaba emrah,

Mimaride Maxscript kullanımı ile ilgili görüşüne katılıyorum, ben de amatörce ilgileniyorum ve mesajların devamını bekliyorum. ayasofya da haklı yalnız, bu yeni konunun devamına forumda izin vermesi gerekir diye düşünüyorum. Şu anda mimarlıkla alakalı görünmeyebilir, ancak aslında çok alakalıdır.

Yalnız diğer görüşüne katılmıyorum, skin çok eski bir moda olarak sadece winamp'ta kaldı, bu konuda sadece max değil bütün windows yazılımları arayüz tutarlılığını koruyup kullanıcı müdahalesine izin verirler.. şimdiye kadar photoshop arayüzünden şikayet eden ve değiştirmek isteyen bir grafiker görmedim mesela.. Photoshop'ta max'te autocad'te birer tool sonuçta.. Ama windows öyle değil...

skin olayından önce bakmakta olduğunuz ekranlar, tuttuğunuz klavye ve mouse'lar değişecek zaten, skinler bunların yanında eski teknolojinin makyajlanmış hali gibi kalacaklar.. Bu tür forumlarda çok gaza gelmemek gerekiyor emrah, biraz daha farklı olan görüşlere açık olmak lazım.

Maxscript'te mimarlıkla ilgili neler yaptığını çok merak ediyorum açıkçası, umarım mesaj atmaya devam edersin..

İyi çalışmalar, başarılar...
Tugrul Yazar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-12-2005, 15:17   #9
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Onuyu mimarlıkla ilgiliymiş gibi düşünerek ele alalım.

elimizde 3 tane yapı olsun
1. Fabrika
2. Konut
3. Dini yapı

1. yapıda öncelik üretimin en ucuz ve hızlı gercekleştirilmesi oldugundan form daha cok içerde yapılan üretimin gerekliliklerinden ortaya cıkıyor. Ancak içinde insanlar yasamaya devam edeceği için yine de form tamamen fonksiyonlardan cıkmıyor. Yani insanların duygusal beklentileri de karşılanıyor. (mesela fonksiyon etkisi %75-85)

2. yapı bir konut oldugundan hem fonksiyonel olmalı hemde içinde yasayacak insanların duygusal beklentilerini tam olarak karşılamalı. (mesela fonksiyon etkisi %50)

3. yapı tamamen duygulara hitab eden bir mekan olacagından ve karşılanması gereken fonksiyonel beklentiler de cok fazla olmadıgından bu yapıların formlarının insanların duygularını coşturacak, ya da baglı bulundukları dinin felsefesini ortaya koyacak sekilde tasarlanması beklenir. (mesela fonksiyon etkisi %20)

İlginçtir bu neredeyse bütün tasarım alanlarında benzer şekilde gelişir.

Bizim tartışma konumuzda, yani yazılımların ara yüzlerinin tasarlanmasında benzer bir yol izlersek

1. tip tasarımlar visual studio .NET tarzı programlama uygulamalarına ayrılabilir. (fabrika)
2. tip tasarımlar işletim sistemlerimiz mesela XP olabilir (Konut)
3. tip tasarımlar mesela win amp, multimedya uygulamalarfı olabilir (dini yapı ya da eglence yapısı)

Max bu durumda 1 ve 2 arasında yer alıyor. Diğer 3d yazılımlar da buna benzer.

Bu tarz yazılımları her gun saatlerce kullanıyorsunuz ve bir komuta ulaşmak için tek bir "tık" bile fazla yapsanız toplamda saatler kaybedilebiliyor. Ayrıca bu yazılımların komut sayısı da cok cok cok fazla. Yani cok fazla estetik ve eglence dusunmeye fırsat yok. Ama yine de bir duygusal yön var tabi. Ama ben olmadıgını da sanmıyorum.

Son cıkan yazılımlardan MODO nun ara yüzü bu anlamda fena değil gibi. Ama uzun süre kullanmadım.

Burada önemli olan gercekten de salt estetik ya da form değil ERGONOMİ yani kullanılan teknolojinini insanın onu kullanma yöntemi ile olan uyumlulugu. Bu acıdan bakınca MODO biraz göze carpıyor gibi.
http://www.luxology.com/modo/ergonomics.aspx
Eski 31-12-2005, 15:36   #10
Arkitera Üyesi

Tugrul Yazar'in Avatar'ı

Sketchup'a da bakılabilir.. Çok kullanışlı bir arayüz ve modelleme tekniği var..

www.sketchup.com
Tugrul Yazar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-01-2006, 17:23   #11
Forum Üyesi

recepbala'in Avatar'ı

ben Çetin Türkere'e katılıyorum.

3ds Max, AutoCAD vs yazılımlarını devamlı kullandığımız için kendimizin oluşturmuş olduğu bir workflow var ve bununda çıkan işin zamanına ve kalitesine etkisi var. Birde bir sürü plugin var, hepsi kendi ayrı kullanıcı arabirimler olsa, herbirisinin kullanımlarını tekrar tekrar öğrenerek, zaman kaybetmekte var. Ofis programlarının birbirine benzemesi bu yüzden, birini bilirsen ötekilerini kolaylıkla kullanabilmen gibi...

3ds MAXin kullanıcı arabiriminde gelişmesi gereken konular var ama göze hitap etme bence bunların en başında yer almıyor.

MaxScript te çok yararlı bir olay ve yazılmış olan bir çok yararlı scriptler var.
www.scriptspot.com adresine bir bakmanızı tavsiye ederim.
recepbala offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-01-2006, 23:13   #12
ndg
Forum Üyesi

ndg'in Avatar'ı

çetin tüker önemli bir konuya değinmiş, max gerçekten de "tool" formatına daha yakın bir programdır, arayüzün tamamen farklılaşması bu aracın kullanışlılığını azaltır. recep bala'nın da dediği gibi programların kullanım workflow ları tesadüfen çıkan şeyler değil aslında, uzun sürede yavaş yavaş "tweak" edilerek iyileştiriliyorlar. sonuçta genel akış hep aynı, ama kanımca yavaş yavaş, bir önceki versiyonu kullanan kullanıcıyı yabancılaştırmayacak değişimler yapılıyor ki bu müşteri kitlesini tutmak için önemlidir.

ui çok çok önemli bir konu, mesela blender ve gimp gibi yazılımlar sırf interface leri alışık olduğumuz formatlarda olmadıkları için çok eleştiriliyorlar, hatta bunları sırf bu yüzden kullanmayanlar (ya da kullanamayanlar) da var. genel olarak cross platform open source yazılımların en büyük sorunu bu zaten. gimp için birileri gimpshop diye eklenti bile üretmişti, tamamen photoshop un interface'ini taklit eden bir eklentiydi.

blender içinse adamlar oturup tamamen sıfırdan bir interface tasarlamışlar. mesela windows tabanlı neredeyse her uygulamada sağ tıkla açılan context menu, bu programda yok. program kullanıcıyı keyboard shortcutlarını ve mouse gesturelarını (ki aslında görece yeni bir konsepttir) kullanmaya adeta "zorluyor". işin garip tarafı arayüzü bir kapsanız workflow un belki de daha da verimli olabileceğini siz de hissediyorsunuz blender kullanırken, ama sırf o tuş nerdeydi bu komut nasıldı diye uğraşmaktan beziyor insan.

skin hadisesi ise çok çok farklı bir olay. skin kavramı winamp'tan çok eskilere dayanıyor. bir tür shell i olan her türlü programa zamanında "skin" üretmişler, winamp bu işi yaygınlaştırmak için bitmapleri adlarıdırıp böyle bir trend yaratmıştı.

bilgisayarı "araç" olarak görenler genelde bu tip şeylere prim vermezler (aslında bu biraz kişisel bir fikir oldu) windows skinleri, vesaireler animasyonlar yabancıların "novelty idea" dediği hadiselerdendir, ve genelde kullanıcı çabuk sıkılır. çünkü skin yapmak zor iştir, iyisi zaten az vardır. ve herşeyden önce kullanışlılık gelir. siz bir programı kullanırken taskbara şuraya buraya değil direkt work space e bakarsınız ki orda skin mkin yoktur. demek istediğim skin bir yerden sonra zaten göze görünmez gelir, zamanla sıkılır insan kaldırır.

bunun dışında eskiden bilgisayarların ramleri azken, mesela 64 mb ile windows çalıştırılırken, bu skinler bilgisayara ciddi anlamda yük getiriyorlardı. performans artırma önerileri veren sitelere bakın, bu tip şeyleri doğrudan kapatmanızı önerirler. e haliyle max gibi ram canavarı bir uygulamaya skin ekleme fikri ilk zamanlarda discreet e de uzak gelmiştir. değil skin, bir zamanlar max in yanına winamp açabilmek büyük işti, bütçe gerektirirdi.
ndg offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları