![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
IES ..
Cozdaş'a... Maya da render alırken ısık ayarların da IES dıye bır kutucuk gordum fakar arastırmalarım sonucunda kayda deger hıc bısey bulamadım..Kullanılan yerler neresidir ne işe yarar cok mrk ettim...( Ayrıca dıer render motorlarında da oldugunu fark ettım ) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mental Ray in sayfasın da ( Support for the IES Sun light ) demiş....
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Eh çözdaş değiliz
soru ona sorulmuş gibi ama naçizane görüşlerimizi sunayım IES data The IES data format is an internationally accepted data format used for describing the light distribution of luminaires. yani uluslarası bir format ki ışığın dağılımını ve aydınlanmasını tanımlıyor. Zamanında Lightscape vardı ve bizim gözdemizdi. Işığın eğer IES dosyasını da tanımlarsak gerçeğe yakın çok çok yakın ışık simulasyonları yapabilirdik vee verdiğiniz detay istemine göre saatler alırdı bence vray'den filan daha önce hayatımıza girmiş bir kavramdır ve daha gerçekçi işler sunmaya faydalıydı yani elinizde bilmem kaç adet şu marka bilmem kaç avroluk aydınlatma elemanı var. Onun IES datalarını biliyorsanız gerçekten o mekanın nasıl aydınlatacağını simule edebiliyor ve ona göre müşteriye sunabiliyorsunuz http://www.erco.com/en_index.htm?htt...com/index.html daha fazla bilgi için cözdaş eğer atladıysam atladın de ve yanlışları düzeltiver.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Diyalog Konugu
|
Aman estağfurullah,
Brazil için IES parserını yazmak işi bana düşmüştü: o arada baya bir bilgi toplamak durumunda kaldım. Onlara dayanarak Ayasofya'nın söylediklerine şunları ekleyebilirim: Aslında IES pek doğru bir terminoloji değil. Zira IES aslında Kuzey Amerika Aydınlanma (aydınlatma?) Mühendisliği Topluluğu'nun kısaltması (Illuminating Engineering Society of North America). Doğru terminoloji "goniometric" ya da "goniophotometric" ışık olmalı. (pek akılda kalıcı ve sevimli değil; kabul ediyorum :o) ) Belki de kısaca "measured" (ölçülmüş) ışık demeli. Bu dosyalar lamba ve armatürlerin hangi yönde ne kadar ışık verdiğinin ölçülmesi sonucu çıkan değerleri, armatür ve lambaya ait diğer bazı değerler ile birlikte saklayan dosyalardır. Birçok üretici (Ayasofya birisinin linkini vermiş) ürünlerinin ölçüm değerlerini bu şekilde dağıtmaktadır. Daha çok aydınlatma mühendislerinin kullanımına yönelik olsa da özellikle mimari projelerde görselleştirme amaçlı da kullanılıyorlar. IES'in geliştirdiği formata ek olarak CIE'nin de geliştridiği bir format var ama IES formatı kadar yaygın değil. Sonuç olarak eğer kullanacağınız armatür belli ise (ya da ne tip bir ışık dağılım profili olduğunu biliyorsanız) IES dosyasını bulup yüklüyorsunuz, ışık buna göre değişik yönlerde değişik şiddette aydınlatıyor. Spot ya da omni gibi çok monoton bir dağılıma sahip olmadıkları için sonuç daha ikna edici ve (gerekiyorsa) doğru oluyor. Brazil için yazdığım IES loader'dan iki ekran: |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, ' Bu işlerin ağabeyleri ' yazınca işte böyle dolu dolu yazıyorlar.......'tutorial' lar...yazılımlar....açıklamalar...hmm ve onlara çok yakışıyor.... Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
vay anasını be dıyesı gelıyo ınsanın ama ondan once dıyelımki ben ısıga bu datayı vermek ıstıyorum bu ne dosyası olcak IES formatı denen bı olay mı var. Varsa ben ıes dataları olan ısık lar mı cekıcem... Bunun yanın da Fevkalade iyi açıklamar olmus..Cok tessekurler..
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
off off bakar körüm ayasofyanın gonderdıgı lınkın bu sayfasında varmıs datalar
http://www.erco.com/en_index.htm?htt...com/index.html |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
outdoor sahneler ıcın IES datalar var bunlar nası oluo NEyın datası bu ( gunes ısıgının egımı falan mı ? ) cok soruyorum galıba...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Diyalog Konugu
|
Onlar dış mekan aplik/armatür (artık adı her neyse) leri için olan veriler sanırım.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
evt evt oldu oldu cıdden cok ıı ama kotu yanı ısıgın rengı fılan deısmıyo sabit... Isıgın dıer ayarlarını yok edıyo ama realistic aydınlatma ıcın super bısey bence
artık ampulun renklısının ıes datasını bulmak lazım..( aklım hala brazılın maya ıcın olanında kaldı daha cok beklıcekmıyız ) |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
bu IES ayarlarıyla sunum renderlarından ziyade teknik ölçüm ürünleri üreten bir program var, Relux. Aslında mekan kurgulaması açısından epey primitif bir program. Yapı Fiziği işlerinde kullanılıyor. Günışığının pencere boyutu-cam geçirgenlik katsayısı, duvar yansıma katsayıları ve coğrafi konuma göre mekanı nasıl aydınlattığını hesaplayabiliyorsunuz. Aynı şekilde çeşitli armatürler koyarak onların da nereyi ne kadar aydınlattığını görebiliyorsunuz.
ama dediğim gibi render işlerinden ziyade yapı fiziği bilim dalı'nın kullandığı bir ölçüm programıydı bu. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
IES datasını edit edebilmek için notepad yeterli
bir örnek IESNA:LM-63-1995 [TEST] 100015_1 BY: ERCO / LUM650 [DATE]02.12.2004 [MANUFAC] ERCO Leuchten GmbH [LUMCAT] 73709000 [LUMINAIRE] Jilly Spotlight [LAMPCAT] QR-LP111 50W 8° TILT=NONE 1 850 1 19 1 1 2 -.085 0 0 1.00 1.00 53 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 0 21698 8208 1443 177 88 23 10 9 8 9 9 8 9 6 5 6 0 0 0 --- buarada köşeli parantez belli ki bir tag html'deki meta tag'ler gibi diğer numaralar ise örnek resimdeki eğriyi tanımlıyor gibi. renk değişikeninin ne olduğunu çıkartırsak onu değiştirebiliriz gibi eğer varsa tabii philips erco gibi markalarda ies datası var ama uzakdoğu lambalarında yok gariptir enerji tasarruflu çinden gelen dow light ampül 5-6 ytl iken osram, philips filan 13-14 ytl civarı acaip standartları olan arçelik bayilerinde çaktırmadan uzakdoğu lambaları kullanılıyor ve fark ortaya çıkıyor bence görsellik iyi de ışık simülasyonu da çok önemli basit bir erco aydınlartma elemanı 100 avro temel fiyatlı satılıyor duyduğuma göre pahalısı ucusu 100-150 m2 aydınlatma tasarımı yapılmış bir mağaza 10-15.000 avro aydınlatma parası yer sadece bunun için simülasyona bunun %20'si ayırılabilir hiç öyle bir müşterim olmadı ama bir gün olur diye bu bilgileri saklıyorum beyin hücrelerim ölüveriyor tolgahan mümkünse galeriye girer misiniz artık (bir kaç mesaj oluşturacaksınız o kadar) bu galeriye herkesi almıyoruz yani ona göre hakkınızı kaybetmeyiniz galeriye girmeye can atan çok üyemiz var IES datalar ile yapılmış bir kaç render da bekliyoruz kuru kuruya gitmez bu muhabbet
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Diyalog Konugu
|
Alıntı:
Max ve Brazil ışıklarında bir "filter color" seçeneği var. Hatta kelvin cisinden lamba rengini de verebiliyorsunuz. aslında Brazil ışıklarında IES dosyası kullansanız bile diğer tüm ayarlar etkin kalıyor. Maya'da da benzer bir müdahale imkanı vardır diye umuyorum. ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|