![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir Animasyon Sorusu
Birkaç gündür kafamı kurcalayan ve çözüm bulamadığım bir sorum var. Vaziyet planında bir yolun zamanla uzayıp sağa sola dallanıp budaklanmasının animasyonunu yapmaya çalışıyorum. (Herşey tamamen 2 boyutlu, tepeden görünen bir vaziyet planı gibi düşünün.) Fakat henüz doğru dürüst bir netice alabilmiş değilim. Spline ın vertexlerini çekiştirerek yapmayı denedim, yol uzadıkça zamanla daha fazla vertex gerektirdiğinden pek işe yaramadı (vertex ekleyince tüm sekansa en baştaki frame e de ekliyor doğal olarak). Loftla bir path i uzatıp kısaltayım dedim, o da olmadı.
Ne yapmak istediğimi anlatmak için temsili bir iki grafik koyuyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
After effects gibi bir yazılımda, bitmiş yolu silerek bir animasyon yapılabilir. Bu animasyonu tersten oynattıgınızda yol sanki sıfırdan oluşuyormuş görüntüsü oluşur.
Bu işi max de yol üzerine kapladıgınız malzemenin opacity kanalına yuklediğiniz bir map ile de halledebilirisiniz ama cok dertli ve ugrastırıcı olur. After effects öneririm |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
ben hemen atlamıyım demiştim.
bir path çizip pathin üzerinde de objeleri oluşturabilirsiniz. bunun yanında dallar için o kareye kadar hide edilmiş obje dallar kısmında görünmeye başlar gibi gibi çetin hocanın dediği de uygun kolay gelsin
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Evet benzer mantık olmuş oluyor
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
öncelikle ilginiz için teşekkürler.
lakin, tam olarak istediğim cevaplara ulaşabilmiş değilim. after effects aslında gayet uygun bir cevap ama bende bu program yok. alma gibi bir durumum da yok. ama söylemem gerekir ki gerçekten de bu tip işler için diğer 2d animasyon programları (flash vs) daha mantıklı görünüyor. diğer çözümdeki problem (çözümdeki problem? ) ise şu: benim yapmaya çalıştığım yol tekil bir object olmak zorunda. bir path in üzerine bir dizi objeyi yanyana koyarak yapmıyorum bunu. bunun nedeni de illustrate pluginiyle vektörel render almam. bu tip bir yol izlersem her objenin kendi kenarları render da çıkıyor. gerçi tam olarak "bir path çizip üzerine objeleri oluşturabilirsiniz" önerisi kavradığım söylenemez. bunlar ne tip objeler olabilir? mesela ince yüzeyi yukarıdan görünecek şekilde düzenlenmiş bir dikdörtgen prizma (ve bunun ardışık dizisinin oluşturduğu çizgisel görüntü) den mi bahsediyorsunuz? bu arada objeleri animasyonun bir frame'in de hide edip diğerinde hide etmemek diye bir şey yok sanırım. o iş sadece opacity si bir frame de 0 diğerinde 100 olan bir map atayarak halledilebiliyor. tabi bunun da geçerli bir çözüm olabilmesi için birden fazla obje kullanabiliyor olmam gerekirdi.
"duck and cover" En son ndg tarafından düzenlendi : 26-12-2005 22:43. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Diyalog Konugu
|
Ben şöyle bir çözüm önerebilirim: (azami uyumluluk için max4 kullandım, yeni versiyonlarda daha yetenekli araçlar var)
Elimizdeki şekil şöyle olsun: ![]() buna UVW unwrap modifier'ı koyuyoruz ![]() Unwrap modifier'ından "Edit" dersek karşımıza şu çıkacaktır: ![]() Burada yapacağımız hile şu: U eksenini (ekranda yatay eksen) zaman olarak kullanacağız (nedenini daha sonra açıklayacağım). Yani solda olan kısımlar önce, sağda olan kısımlar da sonra görünecek. Dilerseniz dalların oluşumunu değişik zamanlarda yapabilirsiniz. Bunun için dalları daha sağa taşımanız gerekir. Aşağıda bunu nasıl yapacağınızı göstermeye çalışacağım. Öncelikle ek yerlerindeki vertexleri kopartmamız lazım. o vertexleri şeçip "Break" butonuna tıklıyorsunuz. Bir değişiklik fark etmiyorsunuz ama artık oradaki vertexler her face için bir kopya olmak üzere üst-üste birkaç vertexden oluşuyor ![]() Sonra dalı seçmemiz gerekiyor. Üst-üste duran vertexlerle boğuşmadan bunu yapmanın en kolay yolu yok üzerinde herhangi bir vertex seçip seçimi büyütmek. Şöyle ki: ![]() ![]() ![]() Daha sonra taşıma araçları ile bu dalı istediğimiz yere yerleştiriyoruz ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Diyalog Konugu
|
Tüm dalları istediğimiz gibi yerleştirdikten sonra scale ile 0..1 aralığını gösteren karenin içine sığdırıyoruz.
![]() ![]() Bundan sonra işimiz malzeme ile bir Blend material yapıyoruz. Bir kanalına asfaltı diğer kanalına da %0 opacity'de olan bir malzeme koyuyoruz. ![]() Mask kanalına ise "Gradient Ramp" texture'u atayıp Interpolation'ı Solid yapıp, soldaki ve ortadaki renkleri beyaz, sağdakini siyah yapıyoruz. ![]() Ortadaki rengin pozisyonunu zaman içerinde animate edersek, yolun şeffaf ya da asfalt malzemeleri arasındaki geçişi, UVW editörde daha önce ayarladığımız U değerine göre belirlenen bir zamanda olacaktır. Eğer mazlemenizde 1 numaralı UVW kanallarını kullanan bir doku varsa (texture, resim vs) tüm bu işlermleri başka bir mapping kanalını kullanrak yapabilirsiniz (UVW unwrap modifierında ve Gradient Ramp texture'unda atıyorum 5 numaralı map channel'ı işratleyerek) şurada test görüntü var (divX5.05) (yukarıdaki sarı yol da daha başka -fakat bu derece esnek olmayan- bir alternatif ile yapıldı.) Bu da max4 sahnesi (3ds max 4.2) Umarım işinize yarar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, Ne kadar yararlı bir 'tutorial' bu böyle! Çok teşekkürler |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Çok teşekkür ederim, gerçekten çok eğitici bir çözüm oldu
![]()
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Max kullanmıorum ama super bir çözüm olmuş..Aynı mantıkta diğer programlarda da olur bu....süper cidden...
Bu arada splutterfish sadece max ıcın mı calışıyo diğer programlar için herhangibi bişey geliştirmiyomu...mrk edıyorum.. Maya için bir brazil olsa ne kadar güzel olurdu ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, 'Brazil r/s for Maya' dileğiniz uzun zaman önce kabul edilmiş görünüyor ...Cüneyt Özdaş çok daha detaylı açıklamalar yapacaktır... Ancak bu sene Siggraph 2005' de SplutterFish ekibi Brazil 2' yi Max, Viz, Rhinoceros ve Maya için hazırladıklarını duyurdu ve beklenti içindeki müşterilerini yüreklendirdi..İngilizce bir kaynak : http://features.cgsociety.org/story.php?story_id=3032 İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Diyalog Konugu
|
Beğendiğinize sevindim
Bu arada daha sonra aklıma geldi: umarım illustrate şeffaf malzeme ve/veya blend malzemesi ile sorun çıkartmıyordur. Eğer öyle ise mesh tabanlı bir çözüm bulmak lazım tolgahang: asteria'nın da dediği gibi brazil 2.0 çekirdeğini kullanarak Maya ve Rhino versiyonları da bir yandan geliştiriliyor. Splutterfish olarak biz çekirdek teknolojisini ve max bağlantısını geliştiriyoruz. Orphange bir yandan Maya versiyonunu geliştiriyor. Henüz ticari olarak satılacak duruma gelmedi ama şimdiden filmlerde kullandılar bile. (Adını veremiyorum malesef ama birisi 2006'da vizyona girecek olan tanıdık bir film ). Rhino bağlantısını ise Rhino'yu yazan firma McNeel kendisi yapıyor. Süre veremiyorum ancak en kısa sürede bitirmeye ve satışa sunmaya gayret ettiğimizden emin olabilirsiniz Sevgiler |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Madem herşey hazır kullanılmış daha ne bekliyosunuzz..Çatlıcam ciddeen cok sevindim..İnşallah vray den önce çıkar....
Birde Cözdaşa bi sorum olcak : IES nedir ? mental rayde İes ıcın bı kutucuk acılıyo ben bıraz arastırdım ama fazla bi bilgi edinemedim kaynaklardan... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Diyalog Konugu
|
Sanırım oldukça konu dışı olduk. Başka bir konu altında tartışmazsak Ayasofyadan fırçayı yiyeceğiz gibime geliyor
![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
tartışmıyoruz ki ?
![]() |